Ухвала
від 27.10.2015 по справі 524/8731/15-к
АВТОЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРЕМЕНЧУКА

Справа № 524/8731/15-к

У Х В А Л А

27.10.2015 року Слідчий суддя Автозаводського районного суду м. Кременчука Полтавської області ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 , розглянувши клопотання старшого слідчого СВ Кременчуцького МВ УМВС України в Полтавській області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей та документів, внесене у кримінальному провадженні № 12014170090000884 від 21.03.2014 року, -

В С Т А Н О В И В :

Старший слідчий СВ Кременчуцького МВ УМВС України в Полтавській області ОСОБА_4 звернувся до суду з клопотанням про тимчасовий доступ до речей та документів у кримінальному провадженні № 12014170090000884 від 21.03.2014 року, яке погоджене з прокурором прокуратури м. Кременчука ОСОБА_5 .

На обґрунтування клопотання зазначив, що ним здійснюється досудове розслідування у вказаному кримінальному провадженні, яке внесене 21.03.2014 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст. 190 КК України за фактом шахрайства, вчиненого в особливо великих розмірах або організованою групою.

20 березня 2014 року до ЧЧ Кременчуцького МВ надійшов рапорт від ст. о/у ОСОБА_6 , про те, що в ході розгляду заяви ОСОБА_7 , встановлено факт шахрайського заволодіння його коштами в розмірі 17,414 грн. працівниками ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), які під приводом видачі кредиту залучають кошти, як попередню оплату за кредит, який в подальшому не видають, а кошти не повертають.

За результатами оперативно-розшукових заходів досудовим розслідуванням встановлено, що протягом 2013 - 2015 років група осіб: ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 та ОСОБА_12 , діючи від імені юридичних осіб: ПП « ОСОБА_13 », ЄДРПОУ НОМЕР_2 , ПП « ОСОБА_14 », ЄДРПОУ НОМЕР_3 , ПП « ОСОБА_15 », ЄДРПОУ НОМЕР_4 , ПП « ОСОБА_16 », ЄДРПОУ НОМЕР_5 , ПП « ОСОБА_17 », ЄДРПОУ НОМЕР_6 , ПП « ОСОБА_18 », ЄДРПОУ НОМЕР_7 , ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », ЄДРПОУ НОМЕР_8 , ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », ЄДРПОУ НОМЕР_9 , ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » ЄДРПОУ НОМЕР_10 , ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » ЄДРПОУ НОМЕР_11 , ПП « ОСОБА_19 » ЄДРПОУ НОМЕР_12 , ПП « ОСОБА_20 », ЄДРПОУ НОМЕР_13 , орендувавши офіси за адресами: АДРЕСА_1 та АДРЕСА_2 , а також розмістивши об`яви в засобах масової інформації (газета «Приватна газета», в мережі Інтернет на сайті ІНФОРМАЦІЯ_6 ) про надання кредиту протягом 15 хвилин, шахрайським шляхом заволоділи грошовими коштами громадян міста Кременчука та Полтавської області у великому розмірі, шляхом отримання від них передплат на розрахункові рахунки вказаних юридичних осіб, як підтвердження платоспроможності останніх. Ошуканими за вказаною схемою стали громадяни м. Кременчука, а сума завданих їм збитків особливо великі розміри.

Під час досудового розслідування відносно вказаних осіб, проведено ряд негласних слідчих (розшукових) заходів передбачених ст.ст. 260, 263, 267, 268 КПК України, та встановлено, що представники філії вказаних підприємств розташованих в місті Кременчуці, Києві, Дніпропетровську, Павлограді, Житомирі та інших містах на території України приймають дзвінки на телефони, реклама номерів яких розміщені в засобах масової інформації (газети, об`яви, Інтернет-сайт) та повідомляють клієнтам про можливість надання їм кредитів в сумі від 10000 грн. на різноманітні потреби. В ході бесіди отримують від громадян відомості про їхні персональні дані (ПІБ, адресу проживання, наявність кредитів в банківських установах) та повідомляють про необхідність погодження видачі кредитів в службі безпеки їхнього підприємства. Через деякий час, без будь-якого погодження, телефонують клієнту та повідомляють про можливість видачі кредиту, але для перевірки платоспроможності клієнта останньому необхідно сплатити фінансову гарантію в розмірі від 2500 грн. та вище. В разі погодження клієнта на вказані умови фігуранти запрошують його в офіс для складання документів.

В приміщенні офісу фігуранти запевняють клієнтів про видачу кредиту готівкою або шляхом перерахування коштів на банківську картку протягом години після укладення договору. Надавши рахунок на оплату із реквізитами фіктивного підприємства, направляють клієнта в банківську установу для оплати фінансової гарантії. Після оплати, клієнт надає квитанцію про сплату коштів і тільки після цього з ним укладається два договори: про надання інформаційних, консультаційних послуг та послуг з пошуку інформації, а також договір про сприяння у видачі безвідсоткової позики. Підписавши вказані договори, клієнт залишає приміщення та повинен отримати СМС-повідомлення, із кодом по якому нібито він зможе отримати кошти готівкою в ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_7 », готівкою в офісі, шляхом перерахування на банківську картку чи іншим способом. Через декілька днів клієнт отримує повідомлення, але без коду, а з інформацією про реєстрацію його договору. Телефонуючи на телефон гарячої лінії підприємства, клієнту повідомляється про те, що він не може отримати кредит, у зв`язку з тим, що в нього відсутній договір про страхування життя. Звертаючись на офіс фігурантів, клієнту повідомляють про необхідність укладення договору страхування та оплати коштів за це в сумі від 1500 грн. і більше, в залежності від суми кредиту. Після цього, усвідомлюючи, що це останній платіж перед отриманням кредиту, клієнти в аналогічному порядку сплачують кошти на рахунок ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » та підписують договори, а фігуранти знову обіцяють видати кредит.

Але жодного разу кредит вказаними установами клієнтам не видавався з різноманітних причин. На запитання клієнтів про можливість повернути кошти, фігуранти повідомляють, що постраждалі мають право розірвати договір, але кошти повернуті не будуть, що передбачено цим договором. На адресах реєстрації в м. Києві фіктивні підприємства відсутні.

Щодня працівники філій в містах України звітували кураторам, які знаходились в м. Харків про кількість укладених договорів та суми коштів сплачених постраждалими на розрахункові рахунки фіктивних підприємств, а куратори, в свою чергу, повідомляли план необхідних оформлень на наступний місяць. Проведені оперативно-розшукові та негласні слідчі (розшукові) заходи легалізовані в установленому законом порядку.

Під час проведення обшуку в центральному офісі, який розташований за адресою: АДРЕСА_3 виявлено та вилучено знаряддя вчинення злочину, серед яких печатки: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » ЄДРПОУ НОМЕР_14 1 шт., печатки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » ЄДРПОУ НОМЕР_11 2 шт., ПП « ОСОБА_21 » ЄДРПОУ НОМЕР_15 1 шт., печатка ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » ЄДРПОУ НОМЕР_16 1 шт., печатка ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » ЄДРПОУ НОМЕР_10 1 шт., факсиміле підписів керівників вказаних юридичних осіб 4 шт.

Під час подальшого досудового розслідування 11.09.2015 р. з метою забезпечення конфіскації та подальшого відшкодування завданих збитків на розрахункові рахунки фіктивних підприємств ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » ЄДРПОУ НОМЕР_16 , ТДВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » ЄДРПОУ НОМЕР_14 ; ПП « ОСОБА_22 » ЄДРПОУ НОМЕР_17 ; ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » ЄДРПОУ НОМЕР_11 ; ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » ЄДРПОУ НОМЕР_10 ; ПП « ОСОБА_21 » ЄДРПОУ НОМЕР_15 ; ПП « ОСОБА_23 » ЄДРПОУ НОМЕР_12 ; ПП « ОСОБА_24 » ЄДРПОУ НОМЕР_18 накладено арешт.

Згідно даних Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб підприємців ПП « ОСОБА_25 », знаходиться за адресою: АДРЕСА_4 ; ПП « ОСОБА_26 », знаходиться за адресою: АДРЕСА_5 ; ПП « ОСОБА_24 », знаходиться за адресою: АДРЕСА_6 .

Слідчий просить надати дозвіл на тимчасовий доступ до документів - реєстраційних справ ПП « ОСОБА_25 », юридична адреса: АДРЕСА_4 ; ПП « ОСОБА_26 », юридична адреса: АДРЕСА_5 ; ПП « ОСОБА_24 », юридична адреса: АДРЕСА_6 , які знаходяться у ІНФОРМАЦІЯ_10 , за адресою: АДРЕСА_7 , з можливістю вилучення та ознайомлення з ними.

Представник ІНФОРМАЦІЯ_10 в судове засідання не з`явився по невідомим суду причинам, повідомлений належним чином. Про причини неявки суд не повідомив.

За відсутності клопотань від учасників, на підставіст.107 КПК України, фіксування процесуальної дії за допомогою технічних засобів не здійснюється.

Заслухавши слідчого, який підтримав клопотання, дослідивши додані до клопотання матеріали, які обґрунтовують доводи клопотання, приходжу до наступного.

Внесене слідчим клопотання відповідає вимогамст.160 КПК України, матеріали клопотання містять достатні дані про здійснення слідчим досудового розслідування раніше зазначеного кримінального правопорушення, а також про те, що речі та документи, про тимчасовий доступ до яких просить слідчий, можуть знаходитися у ІНФОРМАЦІЯ_10 і вони мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у цьому кримінальному провадженні.

Згідно з положеннями п.8 ч.1ст.162 КПК України речі та документи, про тимчасовий доступ до яких просить слідчий містять охоронювану законом таємницю, проте, відомості які в них містяться можуть бути використані як докази, сприяти розкриттю кримінального правопорушення та встановленню осіб які його скоїли.

Іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою документів що знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_10 на даний час не можливо.

Таким чином, у судовому засіданні встановлено усі, передбачені ст.132, ч.ч. 5-7 ст.163 КПК України, підстави до задоволення внесеного слідчим клопотання.

На підставі викладеного, керуючись ст. 132, 160, 163-165, 166, 309, 369-372, 532 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В:

Клопотання старшого слідчого СВ Кременчуцького МВ УМВС України в Полтавській області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей та документів, внесене у кримінальному провадженні № 12014170090000884 від 21.03.2014 року - задовольнити.

Надати старшому слідчому СВ Кременчуцького МВ УМВС України в Полтавській області ОСОБА_3 дозвіл на тимчасовий доступ до документів - реєстраційних справ ПП « ОСОБА_25 », юридична адреса: АДРЕСА_4 ; ПП « ОСОБА_26 », юридична адреса: АДРЕСА_5 ; ПП « ОСОБА_24 », юридична адреса: АДРЕСА_6 , які знаходяться у ІНФОРМАЦІЯ_10 , за адресою: АДРЕСА_7 , з можливістю вилучення завірених копій та ознайомлення з ними.

Строк дії ухвали визначити до 27 листопада 2015 року.

Роз`яснити, що відповідно до ч.1ст.166 КПК Україниу разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цьогоКодексуз метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала набирає законної сили з моменту оголошення та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя:

Дата ухвалення рішення27.10.2015
Оприлюднено21.03.2023

Судовий реєстр по справі —524/8731/15-к

Ухвала від 13.11.2015

Кримінальне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Пальчик О. О.

Ухвала від 30.10.2015

Кримінальне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Пальчик О. О.

Ухвала від 27.10.2015

Кримінальне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Пальчик О. О.

Ухвала від 27.10.2015

Кримінальне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Пальчик О. О.

Ухвала від 27.10.2015

Кримінальне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Пальчик О. О.

Ухвала від 27.10.2015

Кримінальне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Пальчик О. О.

Ухвала від 27.10.2015

Кримінальне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Пальчик О. О.

Ухвала від 27.10.2015

Кримінальне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Пальчик О. О.

Ухвала від 27.10.2015

Кримінальне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Пальчик О. О.

Ухвала від 26.10.2015

Кримінальне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Пальчик О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні