Окрема ухвала
від 03.11.2015 по справі 922/4718/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-50, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


"03" листопада 2015 р.Справа № 922/4718/15

ОКРЕМА УХВАЛА

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Лавренюк Т.А.

розглянувши матеріали справи

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Трудовий контракт", м. Харків 3-я особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - Публічне акціонерне товариство "Науково-технологічний інститут транскрипції, трансляції і реплікації", м. Харків 3-я особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - ОСОБА_1, м. Харків 3-я особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору Реєстраційна служба Харківського міського управління юстиції, м. Харків до Товариства з обмеженою відповідальністю "Ассіс", м. Харків 3-я особа, яка не заявляє самостійні вимоги на предмет спору, на стороні відповідача ОСОБА_2, м. Харків про зобов'язання вчинити певні дії

ВСТАНОВИВ:

Господарським судом Харківської області розглянута справа № 922/4718/15 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Трудовий контракт", 3-я особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - Публічне акціонерне товариство "Науково-технологічний інститут транскрипції, трансляції і реплікації"; 3-я особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - ОСОБА_1; 3-я особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору Реєстраційна служба Харківського міського управління юстиції до Товариства з обмеженою відповідальністю "Ассіс", 3-я особа, яка не заявляє самостійні вимоги на предмет спору, на стороні відповідача ОСОБА_2 про зобов'язання вчинити певні дії.

Рішенням господарського суду Харківської області від 26.10.2015р. позовні вимоги задоволено частково, зобов'язано Товариство з обмеженою відповідальністю "Ассіс" здійснити передбачені законом реєстраційні дії у зв'язку з виходом 19.02.2015р. зі складу його учасників Товариства з обмеженою відповідальністю "Трудовий контракт" шляхом подачі документів до Реєстраційної служби Харківського міського управління юстиції, стягнуто з відповідача на користь позивача судовий збір в розмірі 1 218,00грн.

В задоволенні позовних вимог в частині зобов'язання Товариства з обмеженою відповідальністю "Ассіс" здійснити передбачені законом реєстраційні дії у зв'язку з припиненням ОСОБА_1 повноважень директора Товариства з обмеженою відповідальністю "Ассіс" судом відмовлено, оскільки позивач суду не довів в чому саме полягає порушення його законних прав та інтересів в результаті не внесення таких відомостей до Єдиного державного реєстру, що є обов'язковою підставою для звернення позивача з позовом до суду за приписами ст.1 Господарського процесуального кодексу України.

Однак, суд вважає за необхідне зазначити, що не внесення таких змін є порушенням закону.

Під час розгляду справи судом встановлено, що через бездіяльність Товариства з обмеженою відповідальністю "Ассіс" до теперішнього часу не здійснено дій по внесенню змін щодо особи, яка призначена на посаду директора, що є порушенням вимог Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців", яким встановлено єдину систему, порядок та орган державної реєстрації юридичних осіб. Дія цього закону поширюється на державну реєстрацію всіх юридичних осіб.

Як вбачається з матеріалів справи, 19.02.2015р. відбулися Загальні збори учасників Товариства з обмеженою відповідальністю "Ассіс", на яких, зокрема, прийнято наступні рішення:

- припинити повноваження ОСОБА_1 (третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача) на посаді директора Товариства відповідача з 19.02.2015р.;

- призначити на посаду директора Товариства відповідача ОСОБА_2 за її згодою з 20.02.2015р.;

За актом приймання-передачі від 20.02.2015р. ОСОБА_1 передав, а ОСОБА_2 прийняла установчі документи, бухгалтерську та кадрову документацію, печатки Товариства з обмеженою відповідальністю "Ассіс".

Із матеріалів реєстраційної справи Товариства з обмеженою відповідальністю "Ассіс", наданих на виконання ухвали суду Відділом державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, легалізації громадських формувань Харківського міського управління юстиції, судом вбачається, що відповідні зміни до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців внесено не було.

Відповідно до ч. 2 ст. 17 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" відомості про органи управління юридичної особи містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців.

Якщо відомості, які підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, були внесені до нього, то такі відомості вважаються достовірними і можуть бути використані в спорі з третьою особою, доки до них не внесено відповідних змін (ч. 1 ст. 18 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців").

Відомості, що містяться у Єдиному державному реєстрі, використовуються для ідентифікації юридичної особи (ч. 4 ст. 18 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців").

Таким чином, не внесення відповідних змін про юридичну особу до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців є порушенням Закону та порушенням інтересів широкого кола осіб, оскільки в Єдиному державному реєстрі міститься недостовірна інформація про директора Товариства з обмеженою відповідальністю "Ассіс", яка сприймається іншими особами як достовірна.

Відповідно до ч.1 ст. 16 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" Єдиний державний реєстр створюється з метою забезпечення державних органів, а також учасників цивільного обороту достовірною інформацією про юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців з Єдиного державного реєстру.

Відповідно до ст.90 Господарського процесуального кодексу України господарський суд, виявивши при вирішенні господарського спору порушення законності або недоліки в діяльності підприємства, установи, організації, державного чи іншого органу, виносить окрему ухвалу.

Окрема ухвала надсилається відповідним підприємствам, установам, організаціям, державним та іншим органам, посадовим особам, які несуть відповідальність за ухилення від виконання вказівок, що містяться в окремій ухвалі.

Враховуючи вищевикладене, а також те, що допущені недоліки з боку Товариства з обмеженою відповідальністю "Ассіс" щодо недотримання порядку та строку внесення юридичною особою до Єдиного державного реєстру відповідних змін є порушенням законних прав та інтересів широкого кола осіб, які відповідно до вимог чинного законодавства України мають право на достовірну інформацію про суб'єктів господарювання, що є підставою для винесення окремої ухвали, якою керівника товариства має бути повідомлено з метою вжиття відповідних організаційно-правових заходів для усунення таких недоліків.

Керуючись статтею 90 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

УХВАЛИВ:

Окрему ухвалу направити керівнику Товариства з обмеженою відповідальністю "Ассіс".

Зобов'язати керівника Товариства з обмеженою відповідальністю "Ассіс" здійснити передбачені законом реєстраційні дії у зв'язку з припиненням ОСОБА_1 19.02.2015р. повноважень директора Товариства з обмеженою відповідальністю "Ассіс" шляхом подачі відповідних документів до Відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, легалізації громадських формувань Харківського міського управління юстиції.

Про вжиття вказаних заходів повідомити господарський суд Харківської області у місячний строк.

Суддя Лавренюк Т.А.

Примітка: Суд вважає за необхідне зазначити, що відповідно до п.5 ст. 83 Господарського процесуального кодексу України у разі ухилення від вчинення дій, покладених господарським судом на сторону суд має право стягнути з винної сторони в доход державного бюджету штраф у розмірі до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

СудГосподарський суд Харківської області
Дата ухвалення рішення03.11.2015
Оприлюднено09.11.2015
Номер документу53149955
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —922/4718/15

Окрема ухвала від 03.11.2015

Господарське

Господарський суд Харківської області

Лавренюк Т.А.

Рішення від 26.10.2015

Господарське

Господарський суд Харківської області

Лавренюк Т.А.

Ухвала від 12.10.2015

Господарське

Господарський суд Харківської області

Лавренюк Т.А.

Ухвала від 21.09.2015

Господарське

Господарський суд Харківської області

Лавренюк Т.А.

Ухвала від 01.09.2015

Господарське

Господарський суд Харківської області

Лавренюк Т.А.

Ухвала від 19.08.2015

Господарське

Господарський суд Харківської області

Лавренюк Т.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні