Ухвала
від 02.11.2015 по справі 923/1758/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м. Херсон, вул. Горького, 18

тел. /0552/ 49-31-78

Веб сторінка : ks.arbitr.gov.ua/sud5024/


У Х В А Л А

про порушення справи про банкрутство

"02" листопада 2015 р. Справа № 923/1758/15

Суддя господарського суду Херсонської області Сулімовська М.Б. , при секретарі Ільонок В.О., розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали

за заявою кредитора: ОСОБА_1, м.Херсон, ідентифікаційний номер НОМЕР_1

до боржника: товариства з обмеженою відповідальністю "Херсон-Екотерм", м.Херсон, код ЄДРПОУ 24117882

про порушення справи про банкрутство

за участю представників сторін:

від боржника : ОСОБА_2 (паспорт серії НОМЕР_2 виданий Дніпровським ВМ ХМВ УМВС України в Херсонській області 05.08.2008р.), представник за довіреністю від 01.10.2015р.;

встановив :

Кредитор ОСОБА_1, м.Херсон звернувся до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство боржника товариства з обмеженою відповідальністю "Херсон-Екотерм", м.Херсон на підставі ст.ст.10-12 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", мотивуючи свої вимоги неспроможністю боржника задовольнити протягом більше трьох місяців вимоги кредитора, безспірний розмір яких сукупно становить більше трьохсот мінімальних розмірів заробітної плати.

Ухвалою від 22.10.2015р. заяву про порушення справи про банкрутство прийнято до розгляду, призначено підготовче засідання суду на 02.11.2015р.; витребувано від боржника відзив та додаткові документи; зобов'язано арбітражного керуючого Ольшанську Олену Сергіївну (свідоцтво від 22.03.2013р. №460), визначену автоматизованою системою з відбору кандидатів на призначення арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) у справах про банкрутство, надати суду заяву про участь у справі.

Арбітражний керуючий Ольшанська О.С. вимоги ухвали суду не виконала, до дня підготовчого засідання заяву на участь у справі про банкрутство не подала.

02.11.2015р. до суду із заявою про участь у справі в якості розпорядника майна звернувся арбітражний керуючий Кириченко К.І.

Представник боржника в судове засідання прибув.

Ініціюючий кредитор, належним чином повідомлений про дату, час та місце розгляду справи в судове засідання не прибув, 02.11.2015р. звернувся до суду з клопотанням про розгляд справи без його участі, заяву про порушення справи про банкрутство підтримує в повному обсязі.

Представником ТОВ "Херсон-Екотерм" подано до матеріалів справи відзив на заяву та додаткові докази та зазначено, що боржник вимоги ініціюючого кредитора визнає, несплату заборгованості пояснює скрутним фінансовим становищем та відсутністю будь-яких активів, за рахунок яких можливо погасити борг, проти порушення провадження у справі про банкрутство не заперечує.

Розглянувши у підготовчому засіданні суду матеріали заяви кредитора, заяву арбітражного керуючого Кириченка К.І. про участь у справі в якості розпорядника майна, заслухавши пояснення представника боржника, суд, -

в с т а н о в и в:

Кредитор ОСОБА_1, м.Херсон звернувся до господарського суду з заявою про порушення справи про банкрутство, мотивуючи свої вимоги неспроможністю боржника товариства з обмеженою відповідальністю "Херсон-Екотерм", м.Херсон задовольнити протягом більше трьох місяців вимоги кредитора, безспірний розмір яких сукупно становить більше трьохсот мінімальних розмірів заробітної плати.

Ухвалою господарського суду Херсонської області від 22.10.2015р. прийнято заяву про порушення справи про банкрутство до розгляду, призначено підготовче засідання суду.

Відповідно до ч. 2 ст. 4-1 ГПК України господарські суди розглядають справи про банкрутство у порядку провадження, передбаченому цим Кодексом з урахуванням особливостей, встановлених Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Відповідно до ч.1 ст. 2 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" провадження у справах про банкрутство регулюється цим Законом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законодавчими актами України.

Згідно ч. 2 ст. 10 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" право на звернення до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство мають боржник, кредитор.

Враховуючи вимоги ч.1 ст.16 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", перевірка обґрунтованості вимог заявника, а також з'ясування наявності підстав для порушення провадження у справі про банкрутство здійснюються господарським судом у підготовчому засіданні, для цього у порядку ч.ч.2, 3 цієї статті Закону господарський суд розглядає подані документи, заслуховує пояснення сторін, оцінює обґрунтованість заперечень боржника, а також вирішує інші питання, пов'язані з розглядом справи.

Враховуючи те, що в даному випадку справа порушується за заявою кредитора, господарський суд перевіряє обґрунтованість його вимог, їх безспірність, вжиття заходів щодо примусового стягнення за цими вимогами в порядку виконавчого провадження.

Як слідує з витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців (а.с.15-16) боржник - товариство з обмеженою відповідальністю "Херсон-Екотерм" є юридичною особою, зареєстрований за юридичною адресою 73000, Херсонська область, м.Херсон, вул.Суворова, 51, код ЄДРПОУ 24117882.

Судом встановлено, що боржник має заборгованість перед кредитором ОСОБА_1 в сумі 2289000,00 грн.

Суд зазначає, що предметом заяви про порушення справи про банкрутство є вимога про порушення стосовно боржника справи про банкрутство, що ґрунтується на неплатоспроможності боржника. Підставою для подачі заяви є наявність сукупності обставин, що вказують на неспроможність боржника виконати після настання встановленого строку грошові зобов'язання перед кредитором (кредиторами). Виклад обставин, на яких ґрунтуються вимоги заявника включає зазначення доказів наявності грошового зобов'язання боржника у розмірі, що перевищує триста мінімальних заробітних плат, здійснення заходів щодо стягнення боргу в позовному порядку, наявності порушеного виконавчого провадження щодо примусового стягнення боргу. Законодавець встановлює вимоги до доказів, які є допустимими при підтвердженні безспірності грошових вимог. Безспірними є грошові вимоги, які підтвердженні рішенням суду про задоволення вимог кредитора, що набрало законної сили.

До обставин, на яких заявник обґрунтовує свої вимоги, відносять факти, що мають юридичне значення і які становлять предмет доказування у справі. Предмет доказування у справі про банкрутство - це сукупність обставин, які необхідно встановити для висновку про неплатоспроможність боржника і прийняття господарським судом ухвали про порушення справи про банкрутство. До них відносяться обставини, визначені в п.3 ст.10 Закону про банкрутство.

Так згідно з п.3 статті 10 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" справа про банкрутство порушується господарським судом, якщо безспірні вимоги кредитора (кредиторів) до боржника сукупно становлять не менше трьохсот мінімальних розмірів заробітної плати, які не були задоволені боржником протягом трьох місяців після встановленого для їх погашення строку, якщо інше не передбачено цим Законом.

Відповідно до статті 1 Закону про банкрутство боржник - суб'єкт підприємницької діяльності (юридична або фізична особа-підприємець), неспроможний виконати протягом трьох місяців свої грошові зобов'язання після настання встановленого строку їх виконання, які підтверджені судовим рішенням, що набрало законної сили, та постановою про відкриття виконавчого провадження, якщо інше не передбачено цим Законом; неплатоспроможність - неспроможність суб'єкта підприємницької діяльності виконати після настання встановленого строку грошові зобов'язання перед кредиторами не інакше, як через відновлення його платоспроможності; безспірні вимоги кредиторів - грошові вимоги кредиторів, підтверджені судовим рішенням, що набрало законної сили, і постановою про відкриття виконавчого провадження, згідно з яким відповідно до законодавства здійснюється списання коштів з рахунків боржника. До складу цих вимог, у тому числі щодо сплати податків, зборів (обов'язкових платежів), не включаються неустойка (штраф, пеня) та інші фінансові санкції.

Згідно з ч.2 ст.11 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", до заяви про порушення справи про банкрутство додаються, зокрема, рішення суду про задоволення вимог кредитора, що набрало законної сили; відповідна постанова органу державної виконавчої служби про відкриття виконавчого провадження з виконання вимог кредитора.

Так рішенням Дніпровського районного суду м.Херсона у справі №666/307/15-ц від 10.03.2015р. (а.с.9-10) з товариства з обмеженою відповідальністю "Херсон-Екотерм" на користь ОСОБА_1 стягнуто заборгованість в сумі 2289000,00 грн. На виконання рішення судом 25.03.2015р. видано виконавчий лист (а.с.11), який кредитором пред'явлено до виконання.

Постановою відділу державної виконавчої служби Комсомольського районного управління юстиції у м.Херсоні від 27.03.2015р. (а.с.12) відкрито виконавче провадження ВП №47047461 з виконання виконавчого листа Дніпровського районного суду м.Херсона у справі №666/307/15-ц.

Як слідує з заяви ініціюючого кредитора та підтверджено представником боржника в судовому засіданні, станом на день розгляду заяви про порушення справи про банкрутство заборгованість боржником не сплачено ні в добровільному, ні в примусовому порядку.

Отже вимоги кредитора ОСОБА_1 визнаються судом в сумі 2289000,00 грн., які є безспірними та підтверджені документально.

Законом України "Про Державний бюджет України на 2015 рік" встановлено розмір мінімальної заробітної плати з 1 січня 2015 року - 1218,00 грн. Триста мінімальних заробітних плат становлять 365400,00 грн., отже сума основного боргу боржника перед кредитором є більшою аніж триста мінімальних заробітних плат.

Таким чином, зазначені обставини свідчать про неплатоспроможність боржника і його неспроможність на протязі більше трьох місяців задовольнити грошові вимоги кредитора, безспірний розмір яких сукупно становить більше трьохсот мінімальних розмірів заробітної плати та дають підстави для порушення провадження у справі про банкрутство боржника і застосування по відношенню до нього судових процедур банкрутства, оскільки погашення боргу можливе не інакше як через відновлення платоспроможності боржника, у зв'язку з чим суд вважає заяву ОСОБА_1 про порушення провадження у справі про банкрутство боржника товариства з обмеженою відповідальністю "Херсон-Екотерм" обґрунтованою та такою, що підлягає задоволенню.

Порушуючи провадження у справі про банкрутство товариства з обмеженою відповідальністю "Херсон-Екотерм" суд вводить процедуру розпорядження майном боржника.

При цьому суд вважає за необхідне зазначити, що автоматизованою системою з відбору кандидатів на призначення арбітражного керуючого у справах про банкрутство було визначено арбітражного керуючого Ольшанську О.С., яку суд, ухвалою від 22.10.2015р. про прийняття заяви про порушення справи про банкрутство, зобов'язав до дня підготовчого засідання надати заяву на участь у справі.

Станом на дату проведення підготовчого засідання арбітражним керуючим Ольшанською О.С. вимоги ухвали суду не виконано, заяву про участь у справі не подано.

За приписами статті 114 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" та відповідно до Положення про автоматизовану систему з відбору кандидатів на призначення арбітражного керуючого у справах про банкрутство, затвердженого Постановою Пленуму Вищого господарського суду України №1 від 16.01.2013р., якщо від арбітражного керуючого, визначеного автоматизованою системою, надійшла заява про відмову від участі у справі або не надійшла заява про участь у такій справі у встановлений господарським судом строк, господарський суд призначає арбітражного керуючого без застосування автоматизованої системи з числа осіб, внесених до Єдиного реєстру арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів) України.

02.11.2015р. до суду із заявою про участь у с праві в якості розпорядника майна звернувся арбітражний керуючий Кириченко К.І.

Розглянувши кандидатуру арбітражного керуючого Кириченка К.І., суд вважає можливим призначити його розпорядником майна ТОВ "Херсон-Екотерм", виходячи з наступного.

Відповідно до ч.1 ст.37 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" під розпорядженням майном розуміється система заходів щодо нагляду та контролю за управлінням і розпорядженням майном боржника з метою забезпечення збереження, ефективного використання майнових активів боржника, проведення аналізу його фінансового становища, а також визначення наступної оптимальної процедури (санації, мирової угоди чи ліквідації) для задоволення в повному обсязі або частково вимог кредиторів.

Згідно з ч.1 ст.97 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" арбітражним керуючим (розпорядником майна, керуючим санацією, ліквідатором) може бути громадянин України, який має повну вищу юридичну або економічну освіту, стаж роботи за фахом не менше трьох років або одного року на керівних посадах після отримання повної вищої освіти, пройшов навчання та стажування протягом шести місяців у порядку, встановленому державним органом з питань банкрутства, володіє державною мовою та склав кваліфікаційний іспит.

Ч. 2 ст. 114 вищевказаного Закону встановлено, що розпорядником майна, керуючим санацією, ліквідатором не можуть бути призначені арбітражні керуючі: які є заінтересованими у цій справі; які здійснювали раніше управління цим боржником - юридичною особою, крім випадків, коли з дня усунення від управління зазначеним боржником минуло не менше трьох років; яким відмовлено в допуску до державної таємниці, якщо такий допуск є необхідним для виконання обов'язків, покладених цим Законом.

До призначення арбітражним керуючим (розпорядником майна, керуючим санацією, ліквідатором) особа повинна подати до господарського суду заяву, в якій зазначається, що вона не належить до жодної категорії вищезазначених осіб.

Заінтересованими особами стосовно боржника є юридична особа, створена за участю боржника, юридична особа, що здійснює контроль над боржником, юридична особа, контроль над якою здійснює боржник, юридична особа, з якою боржник перебуває під контролем третьої особи, власники (учасники, акціонери) боржника, керівник боржника, особи, що входять до складу органів управління боржника, головний бухгалтер (бухгалтер) боржника, у тому числі звільнені з роботи за три роки до порушення провадження у справі про банкрутство, а також особи, які перебувають у родинних стосунках із зазначеними особами та підприємцем (фізичною особою) - боржником, а саме: подружжя та їх діти, батьки, брати, сестри, онуки, а також інші особи, щодо яких наявні обґрунтовані підстави вважати їх заінтересованими; для цілей цього Закону заінтересованими особами стосовно арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) чи кредиторів визнаються особи в такому ж переліку, як і заінтересовані особи стосовно боржника (ст. 1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом").

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку, що кандидатура арбітражного керуючого Кириченка Костянтина Ігоровича відповідає вимогам, встановленим Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", його внесено до Єдиного реєстру арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів) України, він має відповідну спеціалізацію для здійснення заходів щодо розпорядження майном ТОВ "Херсон-Екотерм", ним подано відповідну заяву зі згодою на участь у справі, з якої вбачається, що арбітражний керуючий Кириченко Костянтин Ігорович володіє спеціальними знаннями арбітражного управління, має свідоцтво арбітражного керуючого №1721 від 07.11.2014р., що видається в установленому законодавством порядку, він не є зацікавленою особою ні відносно боржника, ні відносно кредиторів.

За наведених обставин, суд дійшов висновку про необхідність призначення розпорядником майна ТОВ "Херсон-Екотерм" арбітражного керуючого Кириченка Костянтина Ігоровича.

З урахуванням положень статті 115 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" суд встановлює арбітражному керуючому Кириченку К.І. оплату послуг (грошову винагороду) за виконання повноважень розпорядника майна в розмірі двох мінімальних заробітних плат за кожний місяць виконання повноважень, шляхом її авансування заявником - кредитором ОСОБА_1

З метою виявлення усіх кредиторів та осіб, які виявили бажання взяти участь у санації боржника, в порядку, визначеному Положенням про порядок офіційного оприлюднення відомостей про справу про банкрутство, затвердженому Постановою Пленуму Вищого господарського суду України від 17.12.2013р. №16, суд здійснює офіційне оприлюднення оголошення про порушення справи про банкрутство на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України в мережі Інтернет.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.1, 10, 16, 19, 114, 115 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст.ст. 64, 65, 86 Господарського процесуального кодексу України, суд -

у х в а л и в:

1. Заяву кредитора ОСОБА_1, м.Херсон про порушення справи про банкрутство боржника товариства з обмеженою відповідальністю "Херсон-Екотерм" (73000, м.Херсон, вул.Суворова, 51, код ЄДРПОУ 24117882) задовольнити.

2. Порушити провадження у справі про банкрутство товариства з обмеженою відповідальністю "Херсон-Екотерм" (73000, м.Херсон, вул.Суворова, 51, код ЄДРПОУ 24117882).

3. Визнати безспірні грошові вимоги ОСОБА_1 (АДРЕСА_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1) до товариства з обмеженою відповідальністю "Херсон-Екотерм" (73000, м.Херсон, вул.Суворова, 51, код ЄДРПОУ 24117882) в сумі 2289000,00 грн.

4. Ввести мораторій на задоволення вимог кредиторів, протягом якого забороняється стягнення на підставі виконавчих та інших документів, що містять майнові вимоги, у тому числі на предмет застави, за якими стягнення здійснюється в судовому або в позасудовому порядку відповідно до законодавства, крім випадків перебування виконавчого провадження на стадії розподілу стягнутих з боржника грошових сум (у тому числі одержаних від продажу майна боржника), перебування майна на стадії продажу з моменту оприлюднення інформації про продаж, а також у разі звернення стягнення на заставлене майно та виконання рішень у немайнових спорах; виконання вимог, на які поширюється мораторій; нарахування неустойки (штрафу, пені), застосування інших фінансових санкцій за невиконання чи неналежне виконання зобов'язань із задоволення всіх вимог, на які поширюється мораторій; зупиняється перебіг позовної давності на період дії мораторію; не застосовується індекс інфляції за весь час прострочення виконання грошового зобов'язання, три проценти річних від простроченої суми тощо.

5. Ввести процедуру розпорядження майном боржника - товариства з обмеженою відповідальністю "Херсон-Екотерм" (73000, м.Херсон, вул.Суворова, 51, код ЄДРПОУ 24117882) на строк 115 календарних днів.

6. Призначити розпорядником майна боржника товариства з обмеженою відповідальністю "Херсон-Екотерм" арбітражного керуючого Кириченка Костянтина Ігоровича (Свідоцтво №1721 від 07.11.2014р., адреса для листування: АДРЕСА_2).

7. Встановити арбітражному керуючому Кириченку К.І. оплату послуг (грошову винагороду) за виконання повноважень розпорядника майна в розмірі двох мінімальних заробітних плат за кожний місяць виконання повноважень, шляхом її авансування заявником - ініціюючим кредитором.

8. Оприлюднити на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України оголошення (повідомлення) про порушення справи про банкрутство товариства з обмеженою відповідальністю "Херсон-Екотерм" (73000, м.Херсон, вул.Суворова, 51, код ЄДРПОУ 24117882), текст якого додається.

9. Зобов'язати розпорядника майна - арбітражного керуючого Кириченка К.І.:

- у строк до 22.12.2015р. надати господарському суду відомості про результати розгляду вимог кредиторів, письмовий звіт про надіслання всім кредиторам боржника повідомлення про результати розгляду грошових вимог та їх отримання кредиторами в порядку п. 5 ст. 23 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", скласти реєстр вимог кредиторів та подати на затвердження господарському суду реєстр вимог кредиторів до 22.12.2015р.;

- провести в строк до 30.12.2015р. інвентаризацію майна боржника та надати інвентаризаційні відомості господарському суду в 10-ти денний строк після закінчення інвентаризації.

- підготувати та надати в межах строку процедури розпорядження майном господарському суду аналіз фінансово - господарської діяльності, інвестиційного становища боржника та його становища на ринках разом з документами, що підтверджують відповідну інформацію.

- не рідше одного разу на місяць надавати господарському суду (комітету кредиторів) звіт про свою діяльність з моменту призначення господарським судом.

10. Призначити справу до розгляду в попередньому засіданні на "12" січня 2016 р. о 10:00, яке відбудеться в залі судових засідань № 318 господарського суду Херсонської області (м. Херсон, вул.Горького,18).

11. Участь в засіданні представників кредиторів, боржника і розпорядника майна визнати обов'язковою.

12. Копію ухвали надіслати - кредитору, боржнику, розпоряднику майна - арбітражному керуючому Кириченку К.І., ВДВС Суворовського РУЮ у м.Херсоні, ВДВС Комсомольського РУЮ у м.Херсоні, Реєстраційній службі Суворовського РУЮ у м.Херсоні, Суворовському районному суду м.Херсона, Державному органу з питань банкрутства.

За приписами п.13 статті 16 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" ухвала про порушення провадження у справі про банкрутство набирає законної сили з моменту її винесення.

Суддя М.Б. Сулімовська

СудГосподарський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення02.11.2015
Оприлюднено09.11.2015
Номер документу53150048
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —923/1758/15

Ухвала від 30.07.2019

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 23.07.2019

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 23.07.2019

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 17.07.2019

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 03.07.2019

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 15.05.2019

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 16.04.2019

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 05.02.2019

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 08.01.2019

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 17.12.2018

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Аленін О.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні