Ухвала
від 10.11.2015 по справі 909/1146/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

10 листопада 2015 р. Справа № 909/1146/15

Господарський суд Івано-Франківської області у складі судді Калашник В. О. ,

секретар судового засідання Кричовський Р. М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом: Приватного вищого навчального закладу "Галицька академія",

вул. Вовчинецька, 227, м. Івано-Франківськ, 76006

до відповідача: ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю "Торговий дім ІІЦЄУ"

вул. Незалежності, буд. 44, офіс 310,м. Івано-Франківськ,76018

про стягнення заборгованості, яка виникла внаслідок неналежного виконання зобов'язань за договором оренди приміщення від 26.01.15 в сумі 15681,03 грн.

за участю:

від позивача представник не з'явився;

від відповідача представник не з'явився.

ВСТАНОВИВ:

Позивач, Приватний вищий навчальний заклад "Галицька академія" звернувся до господарського суду Івано-Франківської області з позовною заявою про стягнення з відповідача ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю "Торговий дім ІІЦЄУ" заборгованості, яка виникла в наслідок неналежного виконання зобов'язань за договором оренди приміщення від 26.01.15 в сумі 15681,03 грн.

Ухвалою суду від 09.10.15, порушено провадження у справі та призначено до розгляду в судовому засіданні на 27.10.15.

Ухвалою суду від 27.10.15 відкладено розгляд справи на 10.11.15.

Позивач надіслав суду заяву №04-01/452 від 30.10.15 про забезпечення позову. Вказана заява мотивована тим, що відповідач знаходиться у скрутному матеріальному становищі, а тому позивач має підстави вважати, що ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю "Торговий дім ІІЦЄУ" намагатиметься відчужити належне йому майно, та зняти кошти зі свого розрахункового рахунку.

Розглянувши подану заяву суд не вбачає підстав для її задоволення виходячи з наступного.

Відповідно до статті 66 Господарського процесуального кодексу України заходи до забезпечення позову застосовуються господарським судом за заявою сторони, прокурора, або з ініціативи господарського суду як гарантія реального виконання рішення суду.

Особа, яка подала заяву про забезпечення позову, повинна обґрунтувати причини звернення із заявою про забезпечення позову. З цією метою та з урахуванням загальних вимог, передбачених статтею 33 ГПК , обов'язковим є подання доказів наявності фактичних обставин, з якими пов'язується застосування певного заходу до забезпечення позову.

У вирішенні питання про забезпечення позову господарський суд має здійснити оцінку обґрунтованості доводів заявника щодо необхідності вжиття відповідних заходів з урахуванням: розумності, обґрунтованості і адекватності вимог заявника щодо забезпечення позову; забезпечення збалансованості інтересів сторін, а також інших учасників судового процесу; імовірності утруднення виконання або невиконання рішення господарського суду в разі невжиття таких заходів; запобігання порушенню у зв'язку із вжиттям таких заходів прав та охоронюваних законом інтересів осіб, що не є учасниками даного судового процесу.

Достатньо обґрунтованим для забезпечення позову є підтверджена доказами наявність фактичних обставин, з якими пов'язується застосування певного виду забезпечення позову. Про такі обставини може свідчити вчинення відповідачем дій, спрямованих на ухилення від виконання зобов'язання після пред'явлення вимоги чи подання позову до суду (реалізація майна чи підготовчі дії до його реалізації, витрачання коштів не для здійснення розрахунків з позивачем, укладення договорів поруки чи застави за наявності невиконаного спірного зобов'язання тощо). Саме лише посилання в заяві на потенційну можливість ухилення відповідача від виконання судового рішення без наведення відповідного обґрунтування не є достатньою підставою для задоволення відповідної заяви.

Позивачем у заяві про забезпечення позову не подано жодних достатніх доказів в обґрунтування необхідності застосування заходів до забезпечення позову, а саме: не вказано обставин, що можуть свідчити про вчинення відповідачем дій, спрямованих на ухилення від виконання рішення суду.

В зв'язку з цим , суд не вбачав підстав для задоволення вказаної заяви , а тому не вживає заходів до забезпечення позову.

Пунктом 2.22 Постанови Пленуму Вищого Господарського суду України №7 від 21.02.2013 "Про деякі питання практики застосування розділу VI Господарського процесуального кодексу України" передбачено, що у разі коли ГПК не передбачено можливості повернення господарським судом заяви у зв'язку з неподанням доказів сплати суми судового збору (наприклад, заяви про забезпечення позову), то суд повинен розглянути зазначену заяву й за відсутності таких доказів, а розподіл відповідних сум судового збору здійснити між сторонами за згідно із статтею 49 названого Кодексу у залежності від результатів розгляду відповідної заяви; про такий розподіл може бути зазначено і в рішенні (постанові) господарського суду, прийнятому(-ій) за результатами розгляду справи, або в ухвалі, якою закінчується розгляд справи.

Враховуючи викладені обставини суд вважає за доцільне стягнути з позивача в дохід державного бюджету 609,00 грн., судового збору, про що видати виконавчий документ.

Представники сторін в судове засідання 10.11.15 повторно не з'явилися, явку уповноважених представників в судове засідання не забезпечили. Зважаючи на те, що в судове засідання не з'явились представники обох сторін, суд не має можливості заслухати їхні пояснення в обґрунтування позовних вимог і в їх заперечення.

Відповідно до положень ст. 4-3 ГПК України, судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності.

За відсутності представників сторін в судовому засіданні, зазначений принцип судочинства порушується.

У зв'язку з цим, суд вважає за доцільне розгляд справи відкласти.

Керуючись п. 1, ч.1 ст. 77, ст. 66, ст. 86 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Розгляд справи відкласти.

2. Судове засідання відбудеться 01.12.15 о 10:00 год., в приміщенні господарського суду Івано- Франківської області за адресою: м. Івано-Франківськ, вул. Шевченка, 16, каб. № 6.

3. Відмовити в задоволенні заяви позивача, Приватного вищого навчального закладу "Галицька академія" про забезпечення позову.

4. Стягнути з позивача, Приватного вищого навчального закладу "Галицька академія" (вул. Вовчинецька, 227, м. Івано-Франківськ, код 24681832) в дохід державного бюджету -609,00 грн. судового збору, які слід перерахувати за наступними реквізитами (одержувач: УДКСУ у м. Івано-Франківську; назва рахунку: Державний м. Івано-Франківськ 22030001; МФО одержувача: 836014; р/р 31219206783002; код ЄДРПОУ одержувача: 37952250; код класифікації доходів: 22030001; назва коду класифікації доходів: Судовий збір (державна судова адміністрація України, 050); назва суду: господарський суд Івано-Франківської області).

5. Наказ видати та направити ДПІ в місті Івано-Франківську.

Зобов'язати:

Позивача - забезпечити явку в судове засідання уповноваженого представника.

Відповідача виконати вимоги суду викладені в ухвалі від 09.10.15.

Відповідно до положень ст. 36 Господарського процесуального кодексу України письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії.

В разі не з'явлення в судове засідання представників сторін без поважних причин, або невиконання відповідачем вимог суду, спір буде розглянуто судом на підставі наявних в справі доказів.

Суддя Калашник В. О.

Виготовлено в КП "Діловодство спеціалізованого суду"


ОСОБА_2 11.11.15

Дата ухвалення рішення10.11.2015
Оприлюднено16.11.2015
Номер документу53357007
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення заборгованості, яка виникла внаслідок неналежного виконання зобов'язань за договором оренди приміщення від 26.01.15 в сумі 15681,03 грн.

Судовий реєстр по справі —909/1146/15

Ухвала від 11.10.2016

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Калашник В. О.

Ухвала від 04.08.2016

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Калашник В. О.

Рішення від 01.12.2015

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Калашник В. О.

Ухвала від 10.11.2015

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Калашник В. О.

Ухвала від 27.10.2015

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Калашник В. О.

Ухвала від 09.10.2015

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Калашник В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні