Постанова
від 10.11.2015 по справі 5028/21/22б/2012
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

04116 м.Київ, вул. Шолуденка, 1 (044) 230-06-58

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"10" листопада 2015 р. Справа№ 5028/21/22б/2012

Київський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Гарник Л.Л.

суддів: Доманської М.Л.

Остапенка О.М.

за участю представників:

від ліквідатора приватного підприємства «Фабрика цегли» Горбача Ігоря Сергійовича: Мазан О.О. (довіреність від 28.01.2013 №76);

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу

ліквідатора приватного підприємства «Фабрика цегли» арбітражного керуючого Горбача Ігоря Сергійовича

на ухвалу господарського суду Чернігівської області від 27.08.2015

у справі № 5028/21/22б/2012 (суддя Белов С.В.)

за заявою приватного підприємства «Фабрика цегли»

про банкрутство

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою господарського суду Чернігівської області від 27.08.2015 у справі № 5028/21/22б/2012 за заявою приватного підприємства «Фабрика цегли» про банкрутство відмовлено у задоволенні скарги ОСОБА_4 на дії ліквідатора приватного підприємства «Фабрика цегли»; погоджено продаж майна приватного підприємства «Фабрика цегли» шляхом проведення другого повторного аукціону, на якому початкова вартість зменшена на 20% щодо початкової вартості, відповідно попереднього аукціону, з можливістю зниження початкової вартості на крок аукціону 1%, при цьому продаж заставного майна можливо здійснити за ціною, не нижчою ніж 20% початкової вартості другого повторного аукціону; зобов'язано ліквідатора: надати господарському суду звіт ліквідатора, ліквідаційний баланс та інші документи, які підтверджують виконані в ході ліквідаційної процедури дії.

Не погоджуючись з винесеною ухвалою, ліквідатор приватного підприємства «Фабрика цегли» арбітражний керуючий Горбач Ігор Сергійович звернувся до Київського апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, згідно якої оскаржив пункт 2 ухвали суду від 27.08.2015 та просить скасувати оскаржувану ухвалу в цій частині, задовольнивши заявлене ним клопотання №02-01/234 від 17.08.2015 щодо погодження продажу майна підприємства банкрута приватного підприємства «Фабрика цегли» шляхом проведення другого повторного аукціону, на якому початкова вартість зменшена на 20 відсотків щодо початкової вартості відповідно попереднього аукціону та який проводиться з можливістю зниження початкової вартості доки не виявиться бажаючий укласти договір. Водночас у частині у відхилення скарги на дії ліквідатора ухвала суду від 27.08.2015 не оскаржується.

Скарга мотивована неповним з'ясуванням місцевим господарським судом обставин, що мають значення для справи та порушенням статті 66 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

В судовому засіданні апеляційної інстанції представник ліквідатора приватного підприємства «Фабрика цегли» Горбача Ігоря Сергійовича апеляційну скаргу підтримав.

Інші учасники справи в судове засідання не з'явилися. Враховуючи те, що в матеріалах справи мають місце докази належного повідомлення всіх учасників судового процесу про час та місце проведення судового засідання, колегія суддів вважає можливим здійснити перегляд пункту 2 оскарженої ухвали в апеляційному порядку за наявними матеріалами справи та без участі їх представників.

Обговоривши доводи апеляційної скарги, дослідивши матеріали справи та перевіривши правильність застосування господарським судом при прийнятті оскарженої ухвали норм матеріального і процесуального права, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга підлягає частковому задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до вимог частини 2 статті 4-1 Господарського процесуального кодексу України господарські суди розглядають справи про банкрутство у порядку провадження, передбаченому цим Кодексом, з урахуванням особливостей, встановлених Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом". В даному випадку вказаний Закон є спеціальним.

Пунктом 1-1 Розділу X Прикінцеві та Перехідні положення Закону в редакції Закону України № 4212-VI від 22.12.2011 передбачено, що положення цього Закону, що регулюють продаж майна в провадженні у справі про банкрутство, застосовуються господарськими судами під час розгляду справ про банкрутство, провадження у яких порушено до набрання чинності цим Законом.

Нова редакція Закону України № 4212-VI від 22.12.2011 діє з 19.01.2013 згідно п.1 Розділу X Прикінцевих та Перехідних положень Закону.

Отже, після 19.01.2013 реалізація майна боржника (оцінка майна, яке підлягає продажу; передання активів боржника, які залишаються не проданими на час закінчення ліквідаційної процедури тощо), здійснюється за правилами, передбаченими новою редакцією Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" від 22.12.2011 № 4212-VI (далі - Закон). Продаж майна в провадженні у справі про банкрутство врегульовано ст.ст. 44, 49-76 Закону.

Як встановлено місцевим господарським судом та підтверджується наявними матеріалами справи, звернення до суду із заявою про погодження продажу майна приватного підприємства «Фабрика цегли» шляхом проведення другого повторного аукціону здійснено ліквідатором приватного підприємства «Фабрика цегли» 17.08.2015, після того як у зв'язку з відсутністю заявок 15.07.2014 не відбувся аукціон з продажу майна боржника одним лотом, а 31.10.2014 не відбувся повторний аукціон з продажу майна боржника окремими лотами.

Згоду на проведення зазначених аукціонів надано публічним акціонерним товариством «Приватбанк» як заставним кредитором в адресованих ліквідатору листах від 03.03.2014, від 06.10.2014.

Крім того, листом від 25.08.2015 № 001-25/08 публічне акціонерне товариство «Приватбанк» повідомило приватне підприємство «Фабрика цегли» та його ліквідатора про погодження продажу майна приватного підприємства «Фабрика цегли» шляхом проведення другого повторного аукціону, на якому початкова вартість зменшена на 20% щодо початкової вартості, відповідно попереднього аукціону, з можливістю зниження початкової вартості на крок аукціону, при цьому продаж заставного майна можливо здійснити за ціною, не нижчою ніж 20% початкової вартості другого повторного аукціону.

17.08.2015 ліквідатор приватного підприємства «Фабрика цегли» арбітражний керуючий Горбач Ігор Сергійович звернувся до господарського суду Чернігівської області із заявою про погодження продажу майна підприємства банкрута приватного підприємства «Фабрика цегли» шляхом проведення другого повторного аукціону, на якому початкова вартість зменшена на 20 відсотків щодо початкової вартості відповідно попереднього аукціону та який проводиться з можливістю зниження початкової вартості доки не виявиться бажаючий укласти договір.

Місцевим господарським судом, згідно оскарженої ухвали від 27.08.2015, погоджено продаж майна боржника з урахуванням позиції публічного акціонерного товариства «Приватбанк» щодо можливості зниження ціни майна боржника не нижче ніж 20% початкової вартості другого повторного аукціону.

Колегія суддів в не погоджується із висновком суду першої інстанції в частині погодження граничної межі продажу, до якої може бути знижено початкову вартість майна банкрута, з наступних підстав.

Згідно частини 5 статті 44 Закону ліквідатор здійснює продаж майна боржника у вигляді цілісного майнового комплексу. У разі якщо продати майно боржника у вигляді цілісного майнового комплексу не вдалося, ліквідатор здійснює продаж майна боржника частинами.

Відповідно до частин 2, 3 статті 65 Закону, якщо інше не встановлено договором, у разі закінчення повторного аукціону без визначення переможця протягом місяця організатор аукціону зобов'язаний провести другий повторний аукціон; якщо інше не встановлено договором, початковою вартістю повторного аукціону, другого повторного аукціону є вартість, зменшена на 20 відсотків щодо початкової вартості відповідно попереднього аукціону, попереднього повторного аукціону.

Статтею 66 Закону встановлено особливості проведення аукціону з можливістю зниження початкової вартості. Зокрема, повторний аукціон проводиться з можливістю зниження початкової вартості, але не нижче, ніж до граничної вартості, яка становить 50 відсотків початкової вартості, вказаної в оголошенні про проведення аукціону. Якщо інше не встановлено договором про проведення аукціону, другий повторний аукціон проводиться з можливістю зниження початкової вартості. Під час проведення аукціону з можливістю зниження початкової вартості, за відсутності бажаючих укласти договір ліцитатор знижує початкову вартість на крок аукціону доти, доки не виявиться бажаючий укласти договір.

Встановлений Законом порядок продажу майна банкрута не містить положення щодо граничної межі, до якої може бути знижено вартість майна банкрута, отже відповідна вартість за наявності достатніх правових підстав може бути знижена до 1 грн.

Крім того, Законом не передбачено право кредитора, вимоги якого забезпечено заставою майна боржника, встановлювати додаткові вимоги щодо початкової вартості майна, що продається, а також порядку його зниження.

Натомість, відповідно до вимог даного Закону, порядок продажу майна банкрута, в тому числі встановлення початкової вартості цілісного майнового комплексу та порядку її зниження, визначаються безпосередньо самим ліквідатором банкрута. Також, спеціальний Закон про банкрутство не передбачає обов'язку ліквідатора визначати граничну межу продажу, до якої може бути знижено початкову вартість, в тому числі і за вимогою заставного кредитора щодо продажу майна банкрута, яке перебуває в його заставі.

З наведених підстав, оскаржена ухвала суду від 27.08.2015 підлягає скасуванню в частині погодження граничної межі, до якої може бути знижено початкову вартість майна банкрута, у розмірі не нижче ніж 20% початкової вартості другого повторного аукціону.

Решта ухвали від 27.08.2015 в частині погодження порядку проведення другого повторного аукціону з продажу майна банкрута місцевим господарським судом прийнято в межах наданих йому повноважень та без порушення приписів Закону.

Керуючись ст.ст. 99, 101-106 Господарського процесуального кодексу України, Київський апеляційний господарський суд -

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу ліквідатора приватного підприємства «Фабрика цегли» арбітражного керуючого Горбача Ігоря Сергійовича задовольнити частково.

Пункт 2 ухвали господарського суду Чернігівської області від 27.08.2015 у справі № 5028/21/22б/2012 змінити, виклавши його в наступній редакції:

«Погодити продаж майна приватного підприємства «Фабрика цегли» шляхом проведення другого повторного аукціону, на якому початкова вартість зменшена на 20 відсотків щодо початкової вартості відповідно попереднього аукціону з можливістю зниження початкової вартості на крок аукціону доти, доки не виявиться бажаючий укласти договір».

Матеріали оскарження повернути до господарського суду Чернігівської області.

Головуючий суддя Л.Л. Гарник

Судді М.Л. Доманська

О.М. Остапенко

СудКиївський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення10.11.2015
Оприлюднено17.11.2015
Номер документу53410320
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5028/21/22б/2012

Постанова від 19.06.2019

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Отрюх Б.В.

Ухвала від 23.04.2019

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Отрюх Б.В.

Постанова від 20.12.2018

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Остапенко О.М.

Ухвала від 22.11.2018

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Остапенко О.М.

Ухвала від 05.11.2018

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Остапенко О.М.

Ухвала від 09.02.2016

Господарське

Вищий господарський суд України

Куровський C.B.

Постанова від 10.11.2015

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Гарник Л.Л.

Ухвала від 26.10.2015

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Гарник Л.Л.

Ухвала від 12.10.2015

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Гарник Л.Л.

Ухвала від 21.09.2015

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Гарник Л.Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні