Рішення
від 05.06.2012 по справі 2-2150/12
КИЄВО-СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Справа № 2-2150/12

РІШЕННЯ

Іменем України

05.06.2012 року Києво-Святошинський районний суд Київської області в складі:

головуючого судді: Дубас Т.В.

за участю секретаря: Остролуцької Ю.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві справу за позовом ОСОБА_1 до Бобрицької сільської ради Києво-Святошинського району Київської області, Публічного акціонерного товариства «Забір'я», Києво-Святошинської районної державної адміністрації Київської області, третя особа без самостійних вимог на предмет спору: Києво-Святошинська районна державна нотаріальна контора про визнання права власності на земельну частку (пай), -

ВСТАНОВИВ:

У квітні 2012 року ОСОБА_1 звернулась до Києво-Святошинського районного суду Київської області з позовом до Бобрицької сільської ради Києво-Святошинського району Київської області, Відкритого акціонерного товариства «Забір'я», Києво- СвятошинсБКОЇ районної державної адміністрації Київської області про визнання права власності на земельну частку (пай).

Свої позовні: вимоги обґрунтовує тим, що 01 листопада 2009 року померла мати Позивача - ОСОБА_2, що підтверджується свідоцтвом про смерть серії 1- ОК № 168459, виданого виконавчим комітетом Забірської сільської ради Києво- Святошинського району Київської області 03 листопада 2009 року.

Після смерті ОСОБА_2 відкрилась спадщина, до складу якої входять всі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

На підставі заповіту, посвідченого приватним нотаріусом Києво-Святошинського районного нотаріального округу Київської області ОСОБА_3 20.04.2007 року, зареєстрованого у реєстрі за № 1284 спадкоємцями майна ОСОБА_2 були встановлені Позивач та її сестра ОСОБА_4.

В установлений законом шестимісячний строк ОСОБА_1 подала заяву про прийняття спадщини, а ОСОБА_4 подала заяву про відмову від прийняття спадщини на користь Позивача до державного нотаріуса Києво-Святошинської районної державної нотаріальної контори. На підставі поданих ними заяв про прийняття спадщини та про відмову від прийняття спадщини та відповідних документів було відкрито спадкову справу N° 133 за 2010 рік. 10 вересня 2011 року Позивачу видано свідоцтво про право на спадщину за законом .

Відповідно до вищевказаного свідоцтва про прийняття спадщини ОСОБА_1 успадкувала земельну ділянку площею 2,99 га, розташовану на території Забірської сільської ради Києво-Святошинського району Київської області, надану для ведення товарного' сільськогосподарського виробництва та належну померлій ОСОБА_2 Гриогорвні на підставі державного акту на право приватної власності на землю серії Р 1 № 203122-32766/406, виданого 23.12.2002 року Забірською сільського радою народних депутатів Києво-Святошинського району Київської області на підставі рішення виконкому Забірської сільської ради народних депутатів Києво-Святошинського району Київської області № 24 від 23.08.2001 року та зареєстрованого в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за № 171.

Однак на час відкриття спадщини спадкодавцеві належали й інші майнові права, зокрема право на земельну частку (пай) розміром 2,75 в уловних кадастрових гектарах із земель колективної власності ВАТ «Забір'я", яке належало спадкодавцю на підставі сертифікату на право на земельну частку (пай). У вищевказаному сертифікаті також вказано, що право на земельну частку (пай) може бути об'єктом купівлі-продажу, дарування, міни, успадкування, застави.

На підставі державного акту на право колективної власності від 11.01.01 № 122 ВАТ «Забір'я» володіє земельною ділянкою на території Бобрицької сільської ради Кисво- Святошинського району, яка також підлягала розпаюванню відповідно до Указу Президента України „Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям".

Відповідно до технічної документації по розпаюванню земель, переданих у колективну власність ВАТ «Забір'я», розробленою Київським відділенням інституту землеустрою у 2000 році, зазначені земельні ділянки підлягали розпаюванню в розмірі земельної частки (паю) - 2;75 в умовних кадастрових гектарах без визначення цієї частки в натурі (на місцевості). Такі розміри визначені сертифікатами, на право па земельну частку (пай), виданими на підставі рішення Києво-Святошинської районної державної адміністрації № 176а від 28.04.2000 року.

У зв'язку із цим, ОСОБА_2, будучи працівником та членом трудового колективу ВАТ «Забір'я», отримала Сертифікат на право на земельну частку (пай) в розмірі 2,75 в умовних кадастрових гектарах,; через що вона була внесена у списки власників сертифікатів ВАТ «Забір'я», які мають право на земельну частку пай в межах Бобрицької сільської ради, затверджених рішенням загальних зборів власників земельних часток (паїв) ВАТ «Забір'я".

Згідно із протоколом загальних зборів власників земельних часток (паїв) ВАГ «Забір'я» від 22 серпня 2008 року було затверджено розподіл земельних ділянок, що знаходяться в межах Бобрицької сільської ради шляхом жеребкуванням в алфавітному порядку.

Із земель колективної власності, розташованих на території Забірської сільської ради членам ВАТ «Забір'я» земельні частки (паї) були виділені в натурі (на місцевості) раніше та видані відповідні державні акти на право власності на землю. Ще за життя, а саме 23 грудня 2002 року ОСОБА_2 отримала державний акт (серії Р 1 № 203122- 32766/406) на право приватної власності на земельну ділянку площею 2,99 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на території Забірської сільської ради, частково реалізувавши своє право на земельну частку (пай) в розмірі 2,75 в умовних кадастрових гектарах.

А от із земель колективної власності, розташованих на території. Бобрицької сільської ради членам вказаного товариства земельні частки (паї) в натурі не були виділені.

Таким чином, право на земельну частку (пай) членами колективу ВАТ «Забір'я», зокрема, ОСОБА_2 було реалізовано не в повній мірі та за життя вона не встигла отримати державний акт на земельну ділянку розміром 0,0537 га по Бобрицькій сільській раді. У зв'язку з цим було здійснено процес виділення земельних часток (паїв) у натурі із земель колективної: власності ВАТ «Забір'я" на території Бобрицької сільської ради. Так, рішенням Бобрицької сільської ради від 11.10.07 року № 252 погоджено межі та площу-земель, які підлягають розпаюванню (17,9 га). У червні 2007 року проведені загальні збори-власників, земельних часток (паїв), на яких вирішено звернутись до голови Києво-Святошинської районної державної адміністрації за згодою на розробку схеми поділу вказаної земельної ділянки.

Оскільки при розробці схеми: поділу земельної ділянки ДП «Київський науково- дослідний та проектний інститут землеустрою» враховується якість ґрунтів, внаслідок чого розміри земельних часток (паїв) членів колективу ВАТ «Забір'я» різняться від 0,03 до 0,09 га, загальними зборами власників земельних часток (паїв) 15.02.08 року вирішено погодити схему поділу рівними частками, без врахування якості фунтів. На підставі такого рішення загальних зборів власників земельних часток (паїв) ВАТ "Забір'я" та за їх клопотання м, Києво-Святошинеькою районною державною адміністрацією Київської області було прийнято рішення "Про внесення змін до дозволу голови районної державної адміністрації від 19.09.2007 року № 07-34-4379 "Про надання дозволу на розробку технічної документації по розробці схеми поділу земель колективної власності на земельні частки (паї) реформованого ВАТ "Забір'я" від 05.05.2008 року № 07-26-1841. Відповідно до вищезазначеного рішення Києво-Святошинської районної державної адміністрації було надано дозвіл на розробку схеми поділу земель, які підлягають розподілу між власниками земельних часток (паїв) в межах Бобрицької сільської ради Києво-Святошинського району Київської області, без врахування агровиробничих груп грунтів.

У зв'язку із вищенаведеним ДП «Київський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою» в своїй пояснювальній записці визначило рівний розмір земельної части (паю) для всіх власників земельних часток (паїв/ВАТ "Забір'я", а саме - 0,0537га. !

Ще за життя ОСОБА_2 подала всі належні документи для виготовлення Державного акту на право власності на земельну ділянку на території Бобрицької сільської ради. На підставі поданих документів на ім'я ОСОБА_2 було виготовлено Державний акт на право власності на земельну ділянку серії ЯЛ № 097529 на земельну ділянку площею 0,0537га (кадастровий помер 3222480600:02:001:0127) для ведення особистого селянського господарства, що розташована на території Бобрицької сільської ради за межами населеного, пункту. Однак отримати вищевказаний Державний акт ОСОБА_2 не змогла у зв'язку зі смертю, так як-виданий він був лише 15 вересня 2010 року.

На цій підставі державним нотаріусом Києво-Святошинської районної державної нотаріальної контори ОСОБА_5 було. відмовлено Позивачу у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на земельну ділянку площею 0,0537 га (кадастровий номер 3222480600:02:001:0127), розташовану за адресою: Київська область, Києво- Святошинський район, Ьобрицька сільська рада, за межами населеного пункту та надану для ведення особистого селянського господарства, належну померлій 01 листопада 2009 року ОСОБА_2, що підтверджується постановою про відмову у вчиненні нотаріальної дії № 1981/02-31 від 10.09.2001 року.

Згідно визначення вартості сільськогосподарських угідь, що підлягають розпаюванню ВАТ «Забір'я", розпорядження Києво-Святошинської районної державної адміністрації № 176а від 28.04.2000 року вартість земельної частки (паю), становить 6494,90 грн.

Просила суд визнати за ОСОБА_1 право власності на земельну ділянку, площею 0,0537 га (кадастровий номер 3222480600:02:001:0127), яка розташована за адресою: Київська область. Кисво-Святоіиинський район за межами населеного пункту с. Бобриця, цільове призначення - для ведення особистого- селянського господарства у порядку спадкування після ОСОБА_2.

Позивач в судовому засіданні підтримала позовні вимоги у повному обсязі.

Сільський голова Бобрицької сільської ради подав заяву з проханням слухати справу за відсутності представника Бобрицької сільської ради.

Голова правління Публічного акціонерного товариства «Забір'я» подав заяву з проханням розглядати справу без участі представника ПАТ «Забір'я» та додатково повідомив суд, що на виконання вимог Закону України «Про акціонерні товариства», який набрав чинності 30.04.2009 року, Відкрите акціонерне товариство «Забір'я» перейменоване з 01.07.2009 року у Публічне акціонерне товариство «Забір'я».

Представники інших учасників справи в судове засідання не з'явились, про час та місце розгляду справи повідомлені належним чином, причини неявки суду не повідомили.

Суд, вислухавши пояснення Позивача, дослідивши матеріали справи, приходить до висновку про задоволення позовних вимог з наступних підстав.

Як встановлено в судовому засіданні, 01 листопада 2009 року померла мати Позивача - ОСОБА_2, що підтверджується свідоцтвом про смерть серії 1-

ОК № 168459, виданого виконавчим "комітетом Забірської сільської ради Києво- Святошинського району Київської області 03 листопада 2005 року.

Після смерті ОСОБА_2 відкрилась, спадщина, до складу якої входять всі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

На підставі заповіту, посвідченого приватним нотаріусом Кисво-Святошинського районного нотаріального округу Київської області ОСОБА_3 20.04.2007 року, зареєстрованого у реєстрі за № 1284 спадкоємцями майна ОСОБА_2 були встановлені Позивач та її сестра ОСОБА_4.

В установлений законом шестимісячний строк ОСОБА_1 подала заяву про прийняття спадщини, а ОСОБА_4 Василівна-подала заяву про відмову від прийняття спадщини на користь Позивача до державного нотаріуса КиєвотСвятошинської районної державної нотаріальної контори. На підставі поданих ними заяв про прийняття спадщини га про відмову від прийняття спадщини та відповідних документів було відкрито спадкову справу № 133 за 2010 рік. 10 вересня 2011 року Позивачу видано свідоцтво про право на спадщину за законом.

Відповідно до вищевказаного свідоцтва про прийняття спадщини ОСОБА_1 успадкувала земельну ділянку площею 2,99 га, розташовану на території Забірської сільської ради Києво-Святошинського району Київської області, надану для ведення товарного сільськогосподарського виробництва та належну померлій ОСОБА_2 Гриогорвні на підставі державного акту на право приватної власності на землю серії Р 1 № 203122-32766/406, виданого 23.12.2002 року Забірською сільського радою народних депутатів Києво-Святошинського району Київської області на підставі рішення виконкому Забірської сільської ради народних депутатів Києво-Святошинського району Київської області № 24 від 23.08.2001 року та зареєстрованого в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за № 171.

Однак на час відкриття спадщини спадкодавцеві належали й інші майнові права, зокрема право на земельну частку (пай) розміром 2,75 в умовних кадастрових гектарах із земель колективної власності ВАТ «Забір'я", яке належало спадкодавцю на підставі сертифікату на право на земельну частку (пай). У вищевказаному сертифікаті також вказано, що право на земельну частку (пай) може бути об'єктом купівлі-продажу, дарування, міни, успадкування, застави.

На підставі державного акту на право колективної власності від 11.01.01 № 122 ВАТ «Забір'я» володіє земельною ділянкою на території Бобрицької сільської ради Києво- Святошинського району, яка також підлягала розпаюванню відповідно до Указу Президента України„Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям".

Відповідно до технічної документації по розпаюванню земель, переданих у колективну власність ВАТ «Забір'я», розробленою Київським відділенням інституту землеустрою у 2000 році, зазначені земельні ділянки підлягали розпаюванню в розмірі земельної частки (паю) - 2,75 в умовних кадастрових гектарах без визначення цієї частки в натурі (на місцевості). Такі розміри визначені сертифікатами на право па земельну частку (пай), виданими на підставі рішення Києво-Святошинської районної державної адміністрації № 176а від 28.04.2000 року.

У зв'язку із цим, ОСОБА_2, будучи працівником та членом трудового колективу ВАТ «Забір'я», отримала Сертифікат на право на земельну частку (пай) в розмірі 2,75 в умовних кадастрових гектарах, через що вона була внесена у списки власників сертифікатів ВАТ «Забір'я», які мають право на земельну частку пай в межах Бобрицької сільської ради, затверджених рішенням загальних зборів власників земельних часток (паїв) ВАТ «Забір'я".

Згідно із протоколом загальних зборів власників земельних часток (паїв) ВАТ «Забір'я» від 22 серпня 2008 року було затверджено розподіл земельних ділянок, що знаходяться в межах Бобрицької сільської ради шляхом жеребкуванням в алфавітному порядку.

Із земель колективної власності, розташованих на території Забірської сільської ради членам ВА Г «Забір'я» земельні частки (паї)- були виділені/в, натурі (на місцевості) раніше та видані відповідні державні акти на право власності на землю. Ще за життя 23 грудня 2002 року ОСОБА_2 отримала" державний акт (серії Р 1 № 203122-32766/406) на право приватної власності на земельну ділянку площею 2,99 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на території Забірської сільської ради, частково реалізувавши своє право на земельну частку (пай) в розмірі 2,75 в умовних кадастрових гектарах.

Проте із земель колективної власності, розташованих на території Бобрицької сільської ради членам вказаного товариства земельні частки (паї) в натурі не були виділені.

Таким чином, право на земельну частку (пай) членами колективу ВАТ «Забір'я», зокрема, ОСОБА_2 було реалізовано не в повній мірі та за життя вона не встигла отримати державний акт на земельну ділянку розміром 0,0537 га гю Бобрицькій сільській раді. У зв'язку з цим було здійснено процес виділення земельних часток (паїв) у натурі із земель колективної власності ВАТ «Забір'я'' на території Бобрицької сільської ради. Так, рішенням Бобрицької сільської ради від 11.10.07 року № 252 погоджено межі та площу земель, які підлягають розпаюванню (17,9 га). У червні 2007 року проведені загальні збори власників земельних часток (паїв), на яких вирішено звернутись до голови Кисво-Святошинської районної державної адміністрації за згодою на розробку схеми поділу вказаної земельної ділянки.

Оскільки при розробці схеми поділу земельної ділянки ДП «Київський науково- дослідний та проектний інститут землеустрою» враховується якість грунтів, внаслідок чого розміри земельних часток (паїв) членів колективу ВАТ «Забір'я» різняться від 0,03 до 0,09 та, загальними зборами власників земельних часток (паїв) 15.02.08 року, вирішено погодити схему поділу рівними частками, без врахування якості фунтів. На підставі такого рішення загальних зборів власників земельних часток (паїв) ВАТ ''Забір'я" та за їх клопотанням, Кисво-Святошинеькою районною державною адміністрацією Київської області було прийнято рішення "Про внесення змін до дозволу голови районної державної адміністрації від 19.09.2007 року № 07-34-4379 "Про надання дозволу на розробку технічної документації по розробці схеми поділу земель колективної власності на земельні частки (паї) реформованого ВАТ "Забір'я" від 05.05.2008 року № 07-26-1841 Відповідно до вищезазначеного рішення Києво -Святошинської районної державної адміністрації було надано дозвіл на розробку схеми поділу земель, які підлягають розподілу між власниками земельних часток (паїв) в межах Бобрицької сільської ради Києво-Святошинського району Київської області, без врахування агровиробничих груп грунтів.

У зв'язку із вищенаведеним ДП «Київський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою» в своїй пояснювальній записці визначило рівний розмір земельної части (паю) для всіх власників земельних часток (паїв) ВАТ "Забір'я", а саме - 0,0537га.

Ще за життя ОСОБА_2 подала всі належні документи для виготовлення Державного акту на право власності на земельну ділянку на території Бобрицької сільської ради. На підставі поданих документів на ім'я ОСОБА_2 було виготовлено Державний акт на право власності на земельну ділянку серії ЯЛ № 097529 на земельну ділянку площею 0,0537га (кадастровий помер 3222480600:02:001:0127) для ведення особистого селянського господарства, що розташована на території Бобрицької сільської ради за межами населеного пункту. Однак отримати вищевказаний Державний акт ОСОБА_2 не змогла у зв'язку зі смертю, так як виданий він був лише 15 вересня 2010 року .

На цій підставі державним нотаріусом Києво-Святошинської районної державної нотаріальної контори ОСОБА_5 було відмовлено Позивачу у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на земельну ділянку площею 0,0537 га (кадастровий номер 3222480600:02:001:0127). розташовану за адресою: Київська область, Києво- Святошинський район, Бобркцька сільська рада, за межами населеного пункту га надану для ведення особистого селянського господарства, належну померлій 01 листопада 2009 року ОСОБА_2, що підтверджується поетановою про відмову у вчиненні нотаріальної дії № 1981/02-31 від 10.09.2001 року. у?

Згідно визначення вартості сільськогосподарських 4 угідь, що підлягають розпаюванню ВАТ «Забір'я", розпорядження Києво-Святошинської районної державної адміністрації № 176а від 28.04.2000 року вартість земельної частки (паю), становить 6494,90 грн.

Відповідно до вимог п. 2 Постанови ІІВС України № 7 від 30.05,2008 року «Про судову практику в справах про спадкування», особа може звернутися до суду з вимогою про визнання права на спадщину за правилами позовного провадження у разі відмови нотаріуса в оформлення права на спадщину.

Відповідно до ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права і обов'язки, що належали спадкодавцю на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

У відповідності до вимог ст. 1268 ЦК України Позивач є такою, що прийняла спадщину.

Згідно ч. 1 ст. 131 Земельного кодексу України громадяни та юридичні особи України, а також територіальні громади та держава мають право набувати у власність земельні ділянки на підставі міни, ренти, дарування, успадкування та інших цивільно- правових угод.

Відповідно до чинного законодавства У країни, право, на земельну частку (пай) може бути успадковане, що підтверджується . п. 15 Перехідних положень ЗК України, ст. 1 Закону України „ Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)".

На підставі ст. ст. 1218, 1261,1268 ЦК України, ст. 131 ЗК України, ст. 209, 212-215 ЦПК Україн и, суд -

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 до Бобрицької сільської ради Києво- Святоишнського району Київської області, Публічного акціонерного товариства «Забір'я», Києво-Святошинської районної державної адміністрації Київської області, третя особа без самостійних вимог на предмет спору: Києво-Святошинська районна державна нотаріальна контора про визнання права власності на земельну частку (пай) - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на земельну ділянку площею 0,0537 га (кадастровий номер 3222480600:02:001:0127), яка розташована за адресою: Київська область, Києво-Святошинський район за межами населеного пункту с. Бобриця, цільове призначення - для ведення особистого селянського господарства в порядку спадкування після ОСОБА_2, яка померла 01 листопада 2009 року.

Рішення може бути оскаржене до Апеляційного суду Київської області через Києво- Святошинський районний суд протягом 10 днів з дня його проголошення чи протягом 10 днів з дня отримання його копії.

Суддя: Т.В. Дубас

Дата ухвалення рішення05.06.2012
Оприлюднено19.11.2015
Номер документу53500621
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-2150/12

Рішення від 05.06.2012

Цивільне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Дубас Т. В.

Ухвала від 27.04.2012

Цивільне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Дубас Т. В.

Ухвала від 21.03.2012

Цивільне

Корольовський районний суд м. Житомира

Бондарчук В. В.

Рішення від 19.11.2012

Цивільне

Корольовський районний суд м. Житомира

Бондарчук В. В.

Ухвала від 08.08.2012

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Литвинова І. В.

Ухвала від 11.07.2012

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Литвинова І. В.

Ухвала від 20.02.2013

Цивільне

Апеляційний суд міста Києва

Панченко Микола Миколайович

Ухвала від 04.02.2013

Цивільне

Апеляційний суд міста Києва

Панченко Микола Миколайович

Рішення від 10.08.2012

Цивільне

Свердловський міський суд Луганської області

Новосьолова Г. М.

Рішення від 27.03.2013

Цивільне

Ровеньківський міський суд Луганської області

Шумченко Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні