Ухвала
від 17.11.2015 по справі 923/1758/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м.Херсон, вул. Горького, 18

тел. /0552/ 49-31-78

Веб сторінка : ks.arbitr.gov.ua/sud5024/


У Х В А Л А

"17" листопада 2015 р. Справа № 923/1758/15

Господарський суд Херсонської області у складі судді Сулімовської М.Б., при секретарі Кулик В.О., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за заявою: ОСОБА_1, м.Херсон

до боржника: товариства з обмеженою відповідальністю "Херсон-Екотерм", м.Херсон

про банкрутство

за участю представників сторін:

від боржника: ОСОБА_2 (паспорт серії НОМЕР_2 виданий Дніпровським ВМ ХМВ УМВС України в Херсонській області 05.08.2008р.), представник за довіреністю від 01.10.2015р.;

директор боржника: Землянський О.В. (паспорт серії НОМЕР_3 виданий Дніпровським РВ ХМУ УМВС України в Херсонській області 23.04.1997р.);

розпорядник майна арбітражний керуючий Кириченко К.І. (посвідчення №1740 (свідоцтво №1721) від 07.11.2014 р.).

в с т а н о в и в:

Кредитор ОСОБА_1, м.Херсон звернувся до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство боржника товариства з обмеженою відповідальністю "Херсон-Екотерм", м.Херсон на підставі ст.ст.10-12 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", мотивуючи свої вимоги неспроможністю боржника задовольнити протягом більше трьох місяців вимоги кредитора, безспірний розмір яких сукупно становить більше трьохсот мінімальних розмірів заробітної плати.

Ухвалою від 02.11.2015р. задоволено заяву ініціюючого кредитора, порушено провадження у справі про банкрутство товариства з обмеженою відповідальністю "Херсон-Екотерм", визнано безспірні грошові вимоги ОСОБА_1 до боржника в сумі 2289000,00 грн., введено мораторій на задоволення вимог кредиторів, введено процедуру розпорядження майном боржника на строк 115 календарних днів, призначено розпорядником майна боржника арбітражного керуючого Кириченка К.І., якого зобов'язано вчинити певні дії, оприлюднено на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України оголошення про порушення справи про банкрутство товариства з обмеженою відповідальністю "Херсон-Екотерм", призначено дату попереднього засідання.

09.11.2015р. до суду звернувся розпорядник майна арбітражний керуючий Кириченко К.І. із клопотанням про відсторонення керівника боржника від посади та покладення виконання його обов'язків на розпорядника майна. Заява обґрунтована перешкоджанням директором товариства Землянським О.В. розпоряднику майна у виконанні його повноважень та укладенням угод без попереднього погодження з розпорядником майна.

Ухвалою від 10.11.2015р. для розгляду клопотання розпорядника майна призначено судове засідання, зобов'язано сторони надати додаткові докази, участь в засіданні розпорядника майна та директора ТОВ "Херсон-Екотерм" Землянського О.В. визнано обов'язковою.

13.11.2015р. розпорядником майна подано додаткові докази, які судом розглянуто та долучено до матеріалів справи.

В судове засідання розпорядник майна, директор ТОВ "Херсон-Екотерм" Землянський О.В. та представник боржника прибули.

Ініціюючий кредитор, належним чином повідомлений про дату, час та місце розгляду справи, в судове засідання не прибув, про поважність причин неявки суд не повідомив.

Директором товариства подано заперечення на клопотання розпорядника майна про відсторонення його від посади та покладення виконання обов'язків керівника боржника на розпорядника майна.

В судовому засіданні розпорядник майна пояснив суду, що, з метою виконання вимог суду та безпосередньо обов'язків розпорядника майна, визначених Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ним неодноразово надсилалися на адресу керівника боржника повідомлення та запити щодо надання необхідних документів та інформації, проте на даний час ніяких відомостей від керівника підприємства не отримано, натомість відмовлено у наданні будь-якої документації та інформації.

Отже, розпорядник майна позбавлений можливості забезпечити спільний з керівником боржника розгляд вимог кредиторів, визначити реальну кредиторську та дебіторську заборгованість, здійснити аналіз фінансово - господарської діяльності ТОВ "Херсон-Екотерм", а також виконувати інші функції, передбачені Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Крім цього, як стало відомо розпоряднику майна, 03.11.2015р. та 04.11.2015р., тобто після порушення провадження у справі про банкрутство, директором ТОВ "Херсон-Екотерм" Землянським О.В. без погодження з розпорядником майна було укладено з фізичними особами договори поворотної фінансової допомоги (копії яких розпорядником майна подано до матеріалів справи), за умовами яких ТОВ "Херсон-Екотерм" отримало поворотну фінансову допомогу для поповнення обігових коштів на виробничі, соціальні та інші потреби, що також, на думку розпорядника майна, свідчить про свідоме ігнорування керівником товариства вимог Закону про банкрутство та порушує права як кредиторів, так і самого боржника.

Надавши вказані пояснення, розпорядник майна підтримав своє клопотання про відсторонення керівника ТОВ "Херсон-Екотерм" та просить суд покласти виконання його обов'язків на розпорядника майна, у відповідності до п. 2 ст. 18 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Директор ТОВ "Херсон-Екотерм" та представник боржника проти доводів розпорядника майна заперечили та просять відмовити в задоволенні поданого ним клопотання. Зокрема, зазначили, що вважають дії розпорядника майна такими, що суперечать приписам Закону про банкрутство та свідчать про втручання останнього в господарську діяльність товариства.

Дослідивши подане розпорядником майна клопотання про відсторонення керівника боржника, заслухавши пояснення та доводи учасників провадження, в тому числі розпорядника майна арбітражного керуючого Кириченка К.І., директора ТОВ "Херсон-Екотерм" Землянського О.В. та представника боржника, суд дійшов наступних висновків.

Ухвалою від 02.11.2015р. порушено провадження у справі про банкрутство товариства з обмеженою відповідальністю "Херсон-Екотерм", визнано безспірні грошові вимоги ОСОБА_1 до боржника в сумі 2289000,00 грн., введено мораторій на задоволення вимог кредиторів, введено процедуру розпорядження майном боржника на строк 115 календарних днів, призначено розпорядником майна боржника арбітражного керуючого Кириченка К.І., якого зобов'язано надати господарському суду відомості про результати розгляду вимог кредиторів, скласти реєстр вимог кредиторів та подати на затвердження господарському суду, провести інвентаризацію майна боржника та надати інвентаризаційні відомості господарському суду, підготувати та надати в межах строку процедури розпорядження майном господарському суду аналіз фінансово-господарської діяльності, інвестиційного становища боржника та його становища на ринках разом з документами, що підтверджують відповідну інформацію; ухвалено про оприлюднення на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України оголошення про порушення справи про банкрутство товариства з обмеженою відповідальністю "Херсон-Екотерм", призначено дату попереднього засідання.

Розпорядником майна арбітражним керуючим Кириченко К.І. в порядку статті 18 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" подано клопотання про відсторонення керівника боржника. Клопотання обґрунтовано перешкоджанням останнім діям розпорядника майна та вчиненням дій, що порушують права та законні інтереси боржника і кредиторів.

Так, директор ТОВ "Херсон-Екотерм" Землянський О.В. ухиляється від надання розпоряднику майна окремих документів та відмовляється здійснювати погодження господарських договорів. Розпорядником майна 04.11.2015р. та 06.11.2015р. направлено на адресу боржника листи, які безпосередньо отримані Землянським О.В., з повідомленням про наслідки порушення справи про банкрутство та призначення розпорядника майна, а також клопотанням надати документи, необхідні для виконання повноважень розпорядника майна (а.с.48, 51). Крім того, з метою отримання вищевказаної документації, розпорядником майна було здійснено виїзд за місцезнаходженням боржника. У допуску на територію підприємства розпоряднику майна було відмовлено, про що складено відповідні акти від 04.11.2015 і 09.11.2015р. (а.с. 49, 53).

Листами від 04.11.2015р. №04/11-15 (а.с.50) та від 09.11.2015р. №09/11-15 (а.с.52) директор ТОВ "Херсон-Екотерм" Землянський О.В. відмовився від надання будь-якої інформації та документів розпоряднику майна.

Також, після введення процедури розпорядження майном боржника та призначення розпорядника майна, а саме 03.11.2015р. та 04.11.2015р., керівником боржника без погодження з розпорядником майна укладено з третіми особами договори поворотної фінансової допомоги, копії яких розпорядником майна додано до матеріалів справи (а.с. 62-65).

У письмовому запереченні на клопотання про його відсторонення директор Землянський О.В. зазначив, що він діє у відповідності до вимог чинного законодавства і ніяким чином не перешкоджає виконанню обов'язків розпорядника майна.

Згідно п.1 ст. 2 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", провадження у справах про банкрутство регулюється цим Законом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законодавчими актами України.

Відповідно до абз. 2 п. 1 ст. 22 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" розпорядник майна - фізична особа, яка відповідно до судового рішення господарського суду забезпечує здійснення процедури розпорядження майном.

За приписами п. 3 ст. 22 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" розпорядник майна зобов'язаний: розглядати заяви кредиторів про грошові вимоги до боржника, які надійшли в установленому цим Законом порядку; вести реєстр вимог кредиторів; повідомляти кредиторів про результати розгляду їхніх вимог; вживати заходів для захисту майна боржника; аналізувати фінансово-господарську діяльність, інвестиційне становище боржника та його становище на ринках; виявляти (за наявності) ознаки фіктивного банкрутства, доведення до банкрутства, приховування стійкої фінансової неспроможності, незаконних дій у разі банкрутства; скликати збори кредиторів та організовувати їх проведення; надавати державному органу з питань банкрутства відомості, необхідні для ведення Єдиного реєстру підприємств, щодо яких порушено справу про банкрутство; надавати господарському суду та комітету кредиторів звіт про свою діяльність, відомості про фінансове становище боржника, пропозиції щодо можливості відновлення платоспроможності боржника; не пізніше двох місяців від дня порушення провадження у справі про банкрутство разом з боржником організувати та забезпечити проведення інвентаризації майна боржника та визначити його вартість; брати участь у розробці плану санації у випадках, передбачених цим Законом, та за можливості проведення санації боржника розробити разом з боржником не пізніше двох місяців від дня порушення провадження у справі про банкрутство план санації боржника та подати його на розгляд комітету кредиторів; виконувати інші повноваження, що передбачені цим Законом.

З метою виконання приписів Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" та вимог господарського суду розпорядником майна на адресу боржника направлялися запити щодо надання необхідних документів та відомостей для проведення аналізу фінансової, господарської та інвестиційної діяльності боржника, встановлення кредиторськї та дебіторської заборгованості, відомостей щодо майнових активів боржника, відчужених за останні три роки, а також інформації про заходи, які має вжити розпорядник майна з метою захисту майна підприємства. Також розпорядником майна було проінформовано керівника товариства про наявність обмежень, встановлених ст.22 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" у зв'язку із призначенням розпорядника майна.

Однак, керівником боржника Землянським Олексієм Вікторовичем, повноваження якого, як керівника юридичної особи, підтверджені витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців (а.с.15-16), до цього часу ніяких документів та необхідних відомостей розпоряднику майна не надано. Натомість, листами від 04.11.2015р. та 09.11.2015р. директор товариства відмовився надавати витребувані розпорядником майна документи та відомості, та зазначив, що дії розпорядника майна є нічим іншим як втручанням в господарську діяльність підприємства.

Статтею 18 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" із змінами та доповненнями передбачено, що, якщо відомості, які підлягають внесенню до ЄДР, були внесені до нього, то такі відомості вважаються достовірними і можуть бути використані в спорі з третьою особою, доки до них не внесено відповідних змін.

Матеріалами справи підтверджено, що керівником боржника ТОВ "Херсон-Екотерм" є Землянський Олексій Вікторович.

Судом встановлено, що внаслідок невиконання керівником боржника вимог Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ігнорування листів розпорядника майна, останній не має змоги виконати належним чином всі необхідні заходи, що передбачає процедура розпорядження майном боржника, зокрема, без первинної документації ТОВ "Херсон-Екотерм" неможливо проведення аналізу фінансової, господарської та інвестиційної діяльності боржника, вирішення питання щодо необхідності вжиття заходів збереження майнових активів товариства.

Відповідно до п.8 ст.22 Закону про банкрутство керівник або орган управління боржника виключно за погодженням з розпорядником майна вчиняють правочини (укладають договори) щодо: відчуження або обтяження нерухомого майна боржника, в тому числі його передачі в оренду, заставу, внесення зазначеного майна до статутного капіталу іншого підприємства або господарського товариства, розпорядження нерухомим майном боржника у будь-який інший спосіб; одержання та видачі позик (кредитів), надання поруки, гарантій, уступки вимоги, переведення боргу, а також передачі в довірче управління майна боржника; розпорядження у будь-який спосіб іншим майном боржника, балансова вартість якого становить понад один відсоток балансової вартості активів боржника, та укладання інших значних правочинів (договорів).

Проте, як слідує з матеріалів справи та встановлено в судовому засіданні, після порушення провадження у справі про банкрутство та призначення розпорядника майна, в порушення наведеної норми Закону без погодження з останнім керівник боржника уклав договори поворотної фінансової допомоги №1 від 03.11.2015р. та №02 від 04.11.2015р., тобто, керівником боржника вчиняються дії, що порушують права та законні інтереси боржника і кредиторів.

Пунктом 2 ст. 18 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" встановлено, що у процедурі розпорядження майном за клопотанням розпорядника майна, сторін або інших учасників справи про банкрутство, що містить підтверджені відомості про перешкоджання керівником боржника виконанню повноважень розпорядника майна, а також про вчинення керівником боржника дій, що порушують права та законні інтереси боржника або кредиторів, господарський суд має право відсторонити керівника боржника від посади та покласти виконання його обов'язків на розпорядника майна. Про усунення керівника боржника від посади господарський суд виносить ухвалу.

Ненадання керівником боржника розпоряднику майна документів та відомостей з метою проведення розпорядником майна аналізу фінансово - господарської та інвестиційної діяльності ТОВ "Херсон-Екотерм", виявлення ознак дій з приховування банкрутства, фіктивного банкрутства чи доведення до банкрутства є порушенням прав кредиторів щодо належного увідомлення розпорядником майна сторін, учасників провадження і суду про фінансове становище боржника, можливості відновлення платоспроможності боржника через застосування судових процедур банкрутства, крім цього створюються умови відсутності можливості вжиття розпорядником майна заходів збереження майна боржника або вирішення питання повернення відчужених активів (за наявності) для задоволення вимог кредиторів. Крім того, така бездіяльність керівника боржника створює загрозу неможливості здійснити обов'язки, що передбачені приписами Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" та своєчасно виконати вимоги суду.

Таким чином, наведені вище обставини є обґрунтованою підставою для задоволення клопотання розпорядника майна, відсторонення керівника боржника Землянського Олексія Вікторовича від посади директора ТОВ "Херсон-Екотерм" та покладення виконання обов'язків директора ТОВ "Херсон-Екотерм" на розпорядника майна боржника арбітражного керуючого Кириченка Костянтина Ігоровича.

Задовольняючи клопотання розпорядника майна, суд зобов'язує Землянського О.В. протягом трьох днів з дня винесення господарським судом даної ухвали передати розпоряднику майна бухгалтерську, установчу та іншу документацію боржника, печатки і штампи за актом приймання-передачі.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 2, 18, 22 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст. 86 Господарського процесуального кодексу України, суд -

у х в а л и в:

1. Копотання розпорядника майна арбітражного керуючого Кириченка К.І. про відсторонення керівника ТОВ "Херсон- Екотерм" та покладення його обов'язків на розпорядника майна задовольнити.

2. Відсторонити керівника товариства з обмеженою відповідальністю "Херсон-Екотерм" (73000, м.Херсон, вул.Суворова, 51, код ЄДРПОУ 24117882) Землянського Олексія Вікторовича від посади та покласти виконання його обов'язків на розпорядника майна - арбітражного керуючого Кириченка Костянтина Ігоровича (ідентифікаційний номер НОМЕР_1, адреса: АДРЕСА_1; свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого № 1721 від 07.11.2014р.).

3. Зобов'язати Землянського О.В. передати розпоряднику майна протягом трьох днів бухгалтерську, установчу та іншу документацію боржника, печатки і штампи за актом приймання-передачі.

4. Дану ухвалу направити кредитору, розпоряднику майна, керівнику боржника, Державному органу з питань банкрутства, Державному реєстратору.

Суддя М.Б. Сулімовська

СудГосподарський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення17.11.2015
Оприлюднено23.11.2015
Номер документу53567149
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —923/1758/15

Ухвала від 30.07.2019

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 23.07.2019

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 23.07.2019

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 17.07.2019

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 03.07.2019

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 15.05.2019

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 16.04.2019

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 05.02.2019

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 08.01.2019

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 17.12.2018

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Аленін О.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні