Ухвала
від 23.11.2015 по справі 911/5032/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Київської області

01032, м. Київ - 32, вул. С.Петлюри, 16тел. 235-95-51

У Х В А Л А

про порушення провадження у справі

"23" листопада 2015 р.                                                             Справа № 911/5032/15

Суддя Бабкіна В.М., розглянувши матеріали

за позовом Приватного акціонерного товариства «Київ-Дніпровське міжгалузеве підприємство промислового залізничного транспорту» в особі Трипільської філії

до Закритого акціонерного товариства “Локотранс”, Російська Федерація, м. Ярославль

про стягнення 93517,61 грн.

встановив:

Приватне акціонерне товариство «Київ-Дніпровське міжгалузеве підприємство промислового залізничного транспорту» в особі Трипільської філії звернулося до господарського суду Київської області з позовною заявою до Закритого акціонерного товариства “Локотранс” про стягнення 93517,61 грн.

Як вбачається з матеріалів позовної заяви, Закрите акціонерне товариство “Локотранс” є нерезидентом, який не має свого представництва на території України. Місцезнаходженням названого товариства є: 150003, Російська Федерація, м. Ярославль, вул. Кооперативна, 7.

Відповідно до ч. 1 ст. 76 Закону України «Про міжнародне приватне право» суди можуть приймати до свого провадження і розглядати будь-які справи з іноземним елементом у випадках, якщо сторони передбачили своєю угодою підсудність справи з іноземним елементом судам України, крім випадків, передбачених у статті 77 цього Закону.

У відповідності з п. г ч. 1 ст. 4 Угоди про порядок вирішення спорів, пов'язаних із здійсненням господарської діяльності від 20.03.1992 р. компетентний суд держави - учасниці Співдружності Незалежних Держав має право розглядати зазначені в статті 1 цієї Угоди спори, якщо на території цієї держави - учасниці Співдружності Незалежних Держав мала місце дія або інша обставина, що стала основою для вимог щодо відшкодування шкоди.

Як вбачається з матеріалів позовної заяви, позивач в обґрунтування своїх вимог зазначав, що 20.03.2015 р. в 04-25 за Київським часом на залізничній колії № 1 V-го маневрового району (Обухівський район, Київської області), яка є власністю Трипільської філії ПрАТ «Київ-Дніпровське МППЗТ», при проходженні маневрового складу з 11 завантажених критих вагонів (вантаж целюлоза) при тепловозі ТГМ-4 № 2507 трапився схід вагона № 52405057, який був завантажений целюлозою та прибув на адресу ПАТ «Київський КПК», відправником вантажу є ВАТ «АРХБУМ» (Росія), а власником вагону - ЗАТ «Локотранс» (м. Ярославль, Росія).

Враховуючи вищенаведене, суд визнає подані матеріали достатніми для прийняття позовної заяви до розгляду.

Відповідно до ст. 125 Господарського процесуального кодексу України у разі якщо в процесі розгляду справи господарському суду необхідно вручити документи, отримати докази, провести окремі процесуальні дії на території іншої держави, господарський суд може звернутися з відповідним судовим дорученням до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України. Судове доручення надсилається у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України, а якщо міжнародний договір не укладено - Міністерству юстиції України, яке надсилає доручення Міністерству закордонних справ України для передачі дипломатичними каналами.

Порядок передачі судових та позасудових документів для вручення на території Російської Федерації регулюється Угодою про порядок вирішення спорів, пов'язаних із здійсненням господарської діяльності від 20.03.1992 р., до якої Україна приєдналася 19.12.1992 р., прийнявши відповідний нормативний акт - Постанову Верховної Ради України від 19.12.1992 р. N 2889-XII «Про ратифікацію Угоди про порядок вирішення спорів, пов'язаних із здійсненням господарської діяльності».

Згідно зі ст. 5 Угоди про порядок вирішення спорів, пов'язаних із здійсненням господарської діяльності компетентні суди та інші органи держав - учасниць Співдружності Незалежних Держав зобов'язуються надавати взаємну правову допомогу.

Взаємне надання правової допомоги включає вручення і пересилання документів і виконання процесуальних дій, зокрема проведення експертизи, заслуховування сторін, свідків, експертів та інших осіб.

При наданні правової допомоги компетентні суди та інші органи держав - учасниць Співдружності Незалежних Держав зносяться один з одним безпосередньо.

При виконанні доручень про надання правової допомоги компетентні суди та інші органи, в яких просять допомоги, застосовують законодавство своєї держави.

При зверненні про надання правової допомоги і виконання рішень документи, що додаються, викладаються мовою держави, яка запитує, або російською мовою.

За таких обставин, для належного повідомлення Закритого акціонерного товариства “Локотранс” (закрытого акционерного общества “Локотранс”) про час і місце розгляду даної справи останньому необхідно вручити копію даної ухвали і матеріалів позовної заяви в нотаріально засвідченому перекладі на російську мову через компетентний суд Російської Федерації.

Керуючись ст.ст. 64, 65, 86, 125 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ухвалив:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та порушити провадження у справі.

2. Розгляд справи призначити на 21 березня 2016 р. о 10:30.

3. Засідання відбудеться в приміщенні господарського суду Київської області (м. Київ, вул. Симона Петлюри, 16).

4. Зобов'язати позивача в термін до 25 грудня 2015 р. подати до суду належним чином (нотаріально) засвідчений переклад на російську мову ухвали господарського суду Київської області від 23.11.2015 р. про порушення провадження у справі № 911/5032/15 у двох примірниках та позовної заяви з додатками у двох примірниках.

5. Зобов'язати позивача надати: оригінали (для огляду) та копії (для долучення до матеріалів справи) статуту, свідоцтва про державну реєстрацію; оригінали (для огляду) доданих до позовної заяви документів.

6. Попередити позивача, що у випадку невиконання вимог ухвали суду, позов відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 81 Господарського процесуального кодексу України може бути залишений без розгляду.

7. Зобов'язати відповідача надати: оригінали (для огляду) та належним чином засвідчені копії (для залучення до матеріалів справи) документів, на підставі яких діє відповідач – документи, що є доказом правосуб'єктності юридичної особи (сертифікат реєстрації, витяг з торгового реєстру тощо), а також письмові пояснення щодо позовних вимог.

8. Учасникам процесу письмові докази, які подаються до господарського суду, оформити відповідно до вимог ст. 36 ГПК України, а пояснення по суті спору викласти письмово.

9. Викликати повноважних представників сторін в судове засідання.

10. Повноваження представників сторін мають бути підтверджені довіреністю, оформленою в установленому порядку (засвідченою нотаріально або, якщо довіреність видає юридична особа - підписом її керівника та завірена печаткою цієї організації); у разі представництва інтересів сторони безпосередньо її керівництвом - відповідним документом, що підтверджує його призначення або обрання (або засвідчені належним чином витяги з них).

11. Надіслати копію ухвали господарського суду Київської області від 23.11.2015 р. про порушення провадження у справі № 911/5032/15 та позовну заяву з додатками, перекладені російською мовою, для вручення відповідачу в порядку, передбаченому Угодою про порядок вирішення спорів, пов'язаних із здійсненням господарської діяльності від 20.03.1992р., через Арбітражний суд Ярославської області РФ (150999, Росія, м. Ярославль, проспект Леніна, 28).

Суддя                                                             В.М. Бабкіна          

СудГосподарський суд Київської області
Дата ухвалення рішення23.11.2015
Оприлюднено30.11.2015
Номер документу53733813
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —911/5032/15

Рішення від 17.03.2017

Господарське

Господарський суд Київської області

Бабкіна В.М.

Ухвала від 19.01.2017

Господарське

Господарський суд Київської області

Бабкіна В.М.

Ухвала від 17.03.2017

Господарське

Господарський суд Київської області

Бабкіна В.М.

Ухвала від 18.11.2016

Господарське

Господарський суд Київської області

Бабкіна В.М.

Ухвала від 19.10.2016

Господарське

Господарський суд Київської області

Бабкіна В.М.

Ухвала від 05.09.2016

Господарське

Господарський суд Київської області

Бабкіна В.М.

Ухвала від 05.09.2016

Господарське

Господарський суд Київської області

Бабкіна В.М.

Ухвала від 25.04.2016

Господарське

Господарський суд Київської області

Бабкіна В.М.

Ухвала від 23.11.2015

Господарське

Господарський суд Київської області

Бабкіна В.М.

Ухвала від 23.11.2015

Господарське

Господарський суд Київської області

Бабкіна В.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні