Постанова
від 12.05.2009 по справі б-19/191-08
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 травня 2009 р. № Б-19/191-08

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

головуючого

суддів Удовиченка О.С.,

Міщенка П.К.(доповідач),

Білошкап О.В.

розглянувши касаційну

скаргу

на постанову

та на ухвалу

у справі Державної податкової ін спекції у Орджонікідзевсько му районі міста Харкова

господарського суду Харкі вської області

від 15.12.2008р.

господарського суду Харкі вської області

від 19.02.2009р.

№ Б-19/191-08

за заявою

до

про Приватного підприємств а "Технології промислового о бладнання"

Приватного підприємства "Т ехнології промислового обла днання"

визнання банкрутом

В судовому засіданні в зяли участь представники:

- заявника: не з'явився;

- скаржника: не з'явився;

ВСТАНОВИВ:

Постановою господарсь кого суду Харківської област і від 15.12.2008 року у справі №Б-19/191-08 п ро банкрутство Приватного п ідприємства "Технології пром ислового обладання" визнано банкрутом, відкрито ліквіда ційну процедуру у справі, при значено ліквідатора та зобов 'язано останнього надати суд у звіт та ліквідаційний бала нс.

На виконання вимог суду лік відатором було надано звіт п ро проведену роботу по лікві дації підприємства-банкрута та ліквідаційний баланс бор жника, який ухвалою від 19.02.2009 ро ку був затверджений судом т а припинено провадження у сп раві про банкрутство Приватн ого підприємства "Технології промислового обладання" на підставі ст. 32, ст. 40 Закону Укра їни "Про відновлення платосп роможності боржника або визн ання його банкрутом".

Не погоджуючись з ухвало ю господарського суду Харків ської області від 19.02.2009р. Держа вна податкова інспекція у Ор джонікідзевському районі м іста Харкова звернулась до В ищого господарського суду Ук раїни з касаційною скаргою, в якій просить ухвалу скасува ти, посилаючись на неповне до слідження всіх обставин спра ви, що призвело до передчасно го висновку про затвердження звіту ліквідатора та ліквід аційного балансу.

Вищий господарський суд Ук раїни ухвалою від 24.04.2009 року при йняв касаційну скаргу ДПІ у О рджонікідзевському районі міста Харкова на ухвалу госп одарського суду Харківської області від 19.02.2009р. до провадж ення та призначив скаргу до р озгляду.

Перевіривши юридичну оцін ку обставин справи та повнот у їх встановлення, проаналіз увавши правильність застосу вання судом норм матеріально го та процесуального права, к олегія суддів Вищого господа рського суду України вважає, що касаційна скарга підляга є задоволенню частково з нас тупних підстав.

Відповідно ст.41 ГПК України господарські суди розглядаю ть справи про банкрутство у п орядку провадження, передбач еному цим Кодексом, з урахува нням особливостей, встановле них Законом України "Про відн овлення платоспроможності б оржника або визнання його ба нкрутом".

Згідно зі ст.ст. 4, 43 ГПК Україн и судове рішення є законним т а обґрунтованим лише у випад ку всебічного повного та об' єктивного розгляду в судовом у процесі всіх обставин спра ви в їх сукупності у відповід ності з нормами матеріальног о та процесуального права.

У даній справі судом першої інстанції порушено провадже ння справі у №Б-19/191-08 та застос овано до боржника судову про цедуру ліквідації на підстав і ст. 51 Закону України "Про від новлення платоспроможності боржника або визнання його б анкрутом".

В порядку ст. 32 Закону Україн и “Про відновлення платоспро можності боржника або визнан ня його банкрутом” ліквідато ром було подано звіт по лікві дації підприємства банкрута та ліквідаційний баланс.

Ухвалою господарського с уду Харківської області від 19.02.2009 року затверджено вищезаз начений звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс Приват ного підприємства "Технологі ї промислового обладання" та припинено провадження у спр аві №Б-19/191-08.

Згідно ст. 33 ГПК України кожн а сторона повинна довести ті обставини, на які вона посила ється як на підставу своїх ви мог і заперечень. Докази пода ються сторонами та іншими уч асниками судового процесу.

Ухвала суду про затверджен ня звіту ліквідатора, ліквід аційного балансу є за своєю п равовою природою судовим ріш енням, яке підсумовує хід лік відаційної процедури, в яком у необхідно повно відобразит и обставини, що мають значенн я для даної справи (вчинення н алежних дій по виявленню акт ивів та пасивів боржника, зок рема, виявлення ліквідатором кредиторів та дотримання їх процесуальних прав підчас р озгляду їх грошових вимог, до ведення неможливості віднов лення платоспроможності бор жника внаслідок вжитих лікві датором заходів, доведення н еможливості задоволення виз начених ліквідатором вимог к редиторів з наслідками його ліквідації), висновки суду пр о встановлені обставини і їх правові наслідки повинні бу ти вичерпними, відповідати д ійсності та підтверджуватис я достовірними доказами, дос лідженими в судовому засідан ні (Постанова Пленуму Верхов ного Суду України від 29.12.1976 №11).

Відповідно до ст. 25 Закону У країни "Про відновлення плат оспроможності боржника або в изнання його банкрутом” вба чається, що ліквідатор з дня свого призначення здійсн ює такі повноваження: прийм ає до свого відання майно бо ржника, вживає заходів по заб езпеченню його збереження; в иконує функції з управлінн я та розпорядження майном банкрута; здійснює інвентар изацію та оцінку майна бан крута згідно з законодавство м; аналізує фінансове станов ище банкрута; виконує повнов аження керівника (органів уп равління) банкрута; очолює лі квідаційну комісію та формує ліквідаційну масу.

Як вбачається з вимог ст. 25 За кону ліквідатор зобов'язаний вчинити всі можливі дії щодо з'ясування активу та пасиву б оржника шляхом запитів до ві дповідних органів, у тому чис лі державної виконавчої служ би, банківських установ, бюро технічної інвентаризації, р еєстраційних відділень МВС У країни тощо.

Відповідно ст. 32 Закону пі сля завершення усіх розрахун ків з кредиторами ліквідатор подає до господарського су ду звіт та ліквідаційний ба ланс, до якого додаються: пока зники виявленої ліквідаці йної маси (дані її інвентар изації); відомості про реалі зацію об'єктів ліквідаційн ої маси з посиланням на укла дені договори купівлі-продаж у; копії договорів купівлі-п родажу та акти приймання-пер едачі майна; реєстр вимог кре диторів з даними про розміри погашених вимог кредиторів; документи, які підтверджуют ь погашення вимог кредиторів .

Отже, законодавцем передба чено обов' язковий перелік д одатків до звіту ліквідатора , які подаються суду разом із з вітом ліквідатора та є предм етом дослідження в судовому засіданні за підсумками лікв ідаційної процедури, яке про водиться за участю кредиторі в.

Судом першої інстанції нен алежно досліджено здійсненн я ліквідатором передбачених чинним законодавством заход ів з ліквідації боржника та в иконання ним своїх обов' язк ів під час ліквідаційної про цедури, у зв'язку з чим суд дій шов передчасного висновку пр о відповідність звіту ліквід атора вимогам Закону.

Зокрема, як вбачається з матеріалів справи (а.с.44) Дер жавна податкова інспекція у Оржонікідзевському районі міста Харкова листом від 13.01.2009р . за № 67/9/10-025 повідомляла господа рський суд, що відповідно до д екларації з податку про приб уток за 9 місяців 2008р. підприємс тво задекларувало отриманий прибуток у розмірі 110658 грн. від фінансово-господарської дія льності та податок на прибут ок, що підлягає сплаті у сумі 1 7072 грн. та вказало приріст варт ості запасів на суму 73845685 грн. У зазначеному листі ДПІ проси ло суд повідомити про час слу хання справи, але суд цього не зробив, а затвердив звіт лікв ідатора без повідомлення ДПІ .

Крім того, відповідно до с т. 39 Закону України "Про Держав ний бюджет України на 2008р. та пр о внесення змін до деяких зак онодавчих актів України" від 28.12.2007р., у разі зміни юридичної а дреси суб'єктів підприємниць кої діяльності - платників п одатків сплата визначених з аконодавством податків і збо рів (обов'язкових платежів) п ісля реєстрації здійснюєтьс я за місцем попередньої реєс трації до закінчення поточно го бюджетного періоду, тобто до кінця 2008р.

Боржник Приватне підприєм ство "Технології промисловог о обладання" зареєстрований в Орджонікідзевському район і міста Харкова, але ліквідат ор повідомлення адресував у Комінтернівський район міст а Харкова, чим грубо порушив с т.ст. 17-19 Закону України "Про дер жавну реєстрацію юридичних т а фізичних осіб"

Ухвала суду першої інстанц ії про затвердження звіту лі квідатора та ліквідаційного балансу не містить аналізу з віту ліквідатора та не мотив ує висновків суду про необхі дність ліквідації юридичної особи боржника.

Тобто, при винесенні оскар жуваної ухвали господарськи й суд не з' ясував дійсних об ставин справи, прав і обов' я зків учасників спірних право відносин, що вплинуло на прав ильність застосування норм м атеріального та процесуальн ого права, чим порушено судом вимоги ст. 43 ГПК України щодо п овного, всебічного і об'єктив ного розгляду всіх обставин справи в їх сукупності.

Статтею 1117 Господарськ ого процесуального кодексу У країни передбачено, що перег лядаючи у касаційному порядк у судові рішення, касаційна і нстанція на підставі встанов лених фактичних обставин спр ави перевіряє застосування с удом першої чи апеляційної і нстанції норм матеріального і процесуального права.

Таким чином, враховуючи меж і перегляду справи в суді кас аційної інстанції, колегія с уддів дійшла висновку про не обхідність скасування оскар жуваної ухвали господарсько го суду першої інстанції з на правленням справи на розгляд до суду першої інстанції.

При новому розгляді справи суду слід врахувати вище вик ладене, більш повно та всебіч но перевірити дійсні обстави ни справи, дати належну оцінк у зібраним по справі доказам , доводам та запереченням сто рін та учасників провадження у даній справі і в залежності від встановленого та вимог з акону постановити законне та обґрунтоване рішення.

Керуючись ст. 32 Закону Украї ни “Про відновлення платоспр оможності боржника або визна ння його банкрутом ”, ст. ст. 34, 43, 1115, 1117, 1119 - 11111 Господарського проце суального кодексу України, В ищий господарський суд Укра їни

ПОСТАНОВИВ:

Касаційну скаргу державної податкової інспек ції в Орджонікідзевському ра йоні міста Харкова задоволь нити частково.

Ухвалу господарського су ду Харківської області від 19 .02.2009р. у справі № Б-19/191-08 скасуват и, а справу передати на розгл яд до господарського суду Ха рківської області.

Головуючий Удовиченко О.С.

С у д д я Мі щенко П.К.

С у д д я Білошкап О.В.

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення12.05.2009
Оприлюднено30.11.2009
Номер документу5377349
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —б-19/191-08

Ухвала від 21.09.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Міщенко П.K.

Постанова від 12.05.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Міщенко П.K.

Постанова від 13.10.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Міщенко П.K.

Постанова від 22.07.2009

Господарське

Господарський суд Харківської області

Крестьянінов О.О.

Ухвала від 24.04.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Міщенко П.K.

Постанова від 19.02.2009

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні