Постанова
від 12.08.2009 по справі 6/36-09-1221
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 серпня 2009 р. № 6/36-09-1221

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

Дунаєвської Н.Г. - голову ючий

Воліка І.М.,

Мележик Н.І.,

розглянувши касаційну скаргу Фізичної особи ОСОБ А_1 на постанову Одеськ ого апеляційного господарсь кого суду від 09 червня 2009 року у справі № 6/36-09-1221 Господарськог о суду Одеської області за позовом Фізичної особи ОСОБА_1, м. Одеса, до Від критого акціонерного товари ства "Одеська продовольча ко мпанія", м. Одеса, про стяг нення 13 567,28 грн.,

за участю представників сторін:

позивача - не з' явився;

відповідача - Підлубний С .А. (дов. від 01.12.08),

в с т а н о в и в:

У березні 2009 року позивач - ФО ОСОБА_1. пред'явив у Го сподарському суді позов до в ідповідача - ВАТ "Одеська пр одовольча компанія" про стяг нення 13 567,28 грн.

Вказував, що вона є акціон ером ВАТ "Одеська продовольч а компанія", що підтверджуєть ся сертифікатом акцій серії А № 4175.

Посилаючись на порушення відповідачем його корпорати вних прав, яке полягає в не вип латі дивідендів, позивач про сив стягнути з відповідача н а його користь дивіденди за п еріод з вересня 1996 року по люти й 2009 року з врахуванням індекс у інфляції та річних, а також в артість його частки в статут ному фонді ВАТ "Одеська продо вольча компанія" в загальній сумі 13 567,28 грн.

Рішенням Господарського с уду Одеської області від 29 кві тня 2009 року (суддя Демешин О.А.) в позові відмовлено.

Рішення мотивовані посила ннями на ту обставину, що в пер іод з 1996 року по 2008 рік загальним и зборами відповідача рішенн я про виплату дивідендів не п риймались.

Постановою Одеського апел яційного господарського суд у від 09 червня 2009 року (колегія с уддів у складі: Гладишевої Т.Я . - головуючого, Савицького Я .Ф., Лавренюк О.Т.) рішення скасо вано та постановлено нове рі шення про відмову в позові.

Постанова мотивована поси ланнями на ту обставину, що мі сцевим судом залишилась без розгляду позовна вимога про виплату позивачу його частки в статутному фонді ВАТ "Одесь ка продовольча компанія" у зв ' язку з ліквідацією останнь ого та відсутністю правових підстав для задоволення вказ аної вимоги.

У касаційній скарзі ФО ОС ОБА_1., посилаючись на поруше ння судом апеляційної інстан ції норм матеріального права , а саме: ст.ст. 88, 167 ГК України, про сить скасувати постанову суд у апеляційної інстанції та п остановити нове рішення про задоволення позовних вимог.

Розглянувши матеріали спр ави і доводи касаційної скар ги, перевіривши правильність застосування судами норм ма теріального та процесуально го права у вирішенні даного с пору, колегія суддів знаходи ть за необхідне касаційну ск аргу залишити без задоволенн я, з таких підстав.

Відповідно до роз' яснень Пленуму Верховного Суду Укр аїни, що викладені в п. 1 Постан ови від 29.12.1976 року № 11 "Про судове рішення" рішення є законним т оді, коли суд, виконавши всі ви моги процесуального законод авства і всебічно перевіривш и обставини, вирішив справу у відповідності з нормами мат еріального права, що підляга ють застосуванню до даних пр авовідносин.

Обґрунтованим визнається рішення, в якому повністю від ображені обставини, що мають значення для даної справи, ви сновки суду про встановлені обставини і правові наслідки є вичерпними, відповідають д ійсності і підтверджуються д остовірними доказами, дослід женими у судовому засіданні.

Постанова суду апеляційно ї інстанції зазначеним вимог ам відповідає.

Як встановлено судами поп ередніх інстанцій та вбачаєт ься з матеріалів справи, відп овідно до сертифікату акцій № 05004386 ОСОБА_1. є власником 21 п ростої акції вартістю 5 000 крб.; та відповідно до сертифікату акцій серії А № 4175 - власником 28 штук простих іменних акцій номінальною вартістю 44,50 грн., е мітент - ВАТ "Одеська продов ольча компанія".

Згідно п. 5.2 Статуту ВАТ "Одес ька продовольча компанія" то вариство вільне у визначенні напрямків використання чист ого прибутку. Він може викори стовуватись для створення ре зервного (страхового) фонду, ф ондів накопичення, споживанн я, оплати дивідендів та інших фондів, викуп акцій у своїх ак ціонерів, придбання цінних п аперів інших товариств та ін ші цілі.

При цьому, п. 5.3.2 Статуту перед бачено, що порядок і терміни н арахування та виплати дивіде ндів затверджуються загальн ими зборами акціонерів за пі дсумками календарного року з гідно з пропозицією Генераль ного директора.

За приписами ч. 5 ст. 41 Закону У країни "Про господарські тов ариства" до виключної компет енції загальних зборів належ ить затвердження річних резу льтатів діяльності акціонер ного товариства, включаючи й ого дочірні підприємства, за твердження звітів і висновкі в ревізійної комісії, порядк у розподілу прибутку, строку та порядку виплати частки пр ибутку (дивідендів), визначен ня порядку покриття збитків.

Відповідно до п. 35 Постанови Пленуму Верховного Суду Укр аїни № 13 від 24.10.08 "Про практику р озгляду судами корпоративни х спорів" господарські суди в праві приймати рішення щодо виплати акціонеру (учаснику) частки прибутку (дивідендів ) лише у разі невиплати господ арським товариством дивіден дів на підставі рішення зага льних зборів або їх виплати в меншому розмірі, ніж передба чено відповідним рішенням.

За таких обставин, встано вивши, що загальними зборами акціонерів ВАТ "Одеська прод овольча компанія" рішення пр о виплату дивідендів не прий малось, суд апеляційної інст анції дійшов правильного вис новку про відмову в задоволе нні позовних вимог в цій част ині.

Разом з тим, судом апеляційн ої інстанції встановлено, що згідно рішення загальних зб орів акціонерів ВАТ "Одеська продовольча компанія", яке оф ормлене протоколом № 13 від 26.12.08, вирішено ліквідувати ВАТ "Од еська продовольча компанія" та затвердити ліквідаційну к омісію у складі трьох осіб.

Відповідно до ч. 6 ст. 6 Зако ну України "Про цінні папери т а фондовий ринок" прості акці ї надають їх власникам право на отримання частини прибут ку акціонерного товариства у вигляді дивідендів, на участ ь в управлінні акціонерним т овариством, на отримання час тини майна акціонерного това риства у разі його ліквідаці ї та інші права, передбачені з аконом, що регулює питання ст ворення, діяльності та припи нення акціонерних товариств . Прості акції надають їх влас никам однакові права. Прості акції не підлягають конверт ації у привілейовані акції а бо інші цінні папери акціоне рного товариства.

Відповідно до п. 4.3 Статуту ВА Т "Одеська продовольча компа нія" акціонери товариства ма ють право, зокрема, брати учас ть в управлінні справами тов ариства; у випадку прийняття рішення товариства про випл ату дивідендів одержувати у вигляді дивідендів частку пр ибутку від діяльності товари ства, пропорційно кількості належних йому акцій товарист ва; приймати участь у загальн их зборах акціонерів і голос увати особисто або через сво го представника; обирати та б ути обраним до органів управ ління та контролю товариства ; у випадку ліквідації товари ства отримати частку вартост і майна товариства, пропорці йну вартості належних акціон еру акцій товариства, відпов ідно до чинного законодавств а та виду акцій.

Таким чином, позивач, як уча сник ВАТ "Одеська продовольч а компанія" та власник його ак цій, крім іншого, має право на участь в розподілі прибутку товариства та на участь в роз поділі майна товариства під час його ліквідації.

В силу ст. 21 Закону України "П ро господарські товариства" грошові кошти, що належать то вариству, включаючи виручку від розпродажу його майна пр и ліквідації, після розрахун ків по оплаті праці осіб, які п рацюють на умовах найму, та ви конання зобов'язань перед бю джетом, банками, власниками о блігацій, випущених товарист вом та іншими кредиторами, ро зподіляються між учасниками товариства у порядку і на умо вах, передбачених цим Законо м та установчими документами , у шестимісячний строк після опублікування інформації пр о його ліквідацію. У разі вини кнення спорів щодо виплати з аборгованості товариства йо го грошові кошти не підлягаю ть розподілу між учасниками до вирішення цього спору або до одержання кредиторами ві дповідних гарантій.

Скасовуючи рішення місце вого суду з тих підстав, що суд ом залишено без розгляду поз овну вимогу про виплату пози вачу його частки в статутном у фонді ВАТ "Одеська продовол ьча компанія" у зв' язку з лік відацією останнього, суд апе ляційної інстанції правильн о встановив та виходив з того , що позивачем неправильно за явлені позовні вимоги, оскіл ьки ОСОБА_1., як акціонер то вариства, має право на отрима ння частки майна акціонерног о товариства у разі його лікв ідації, а не на вартість част ки у статутному фонді товари ства, як заявлена позовна вим ога, що є підставою для відмов и в позові.

Враховуючи викладене, су дом апеляційної інстанції, н а підставі встановлених факт ичних обставин, з'ясовано дій сні права і обов'язки сторін т а правильно застосовано мате ріальний закон, що регулює сп ірні правовідносини.

Посилання касаційної скар ги на ту обставину, що судом ап еляційної інстанції неправи льно визначено кількість акц ій, власником яких є позивач, н е заслуговують на увагу суду , оскільки дані твердження не спростовують правильності в исновків суду апеляційної ін станції про відсутність прав ових підстав до виплати пози вачу дивідендів та вартості частки в статутному фонді ВА Т "Одеська продовольча компа нія".

Матеріали справи свідчат ь про те, що висновки суду апел яційної інстанції відповід ають фактичним обставинам та наявним матеріалам справи, н ормам матеріального та проце суального права, є законними та обґрунтованими в зв'язку з чим підстав до скасування за конного та обґрунтованого рі шення не вбачається.

Керуючись статтями 1115, 1117, 11 19, 11111 Господарського процесуал ьного кодексу України, Вищий господарський суд України

ПОСТАНОВИВ:

1. Касаційну скаргу Фізи чної особи ОСОБА_1 залишит и без задоволення.

2. Постанову Одеського апе ляційного господарського су ду від 09 червня 2009 року у справ і № 6/36-09-1221 залишити без змін.

Головуючий суддя: Н.Г. Дун аєвська

Судді: І .М. Волік

Н .І. Мележик

Дата ухвалення рішення12.08.2009
Оприлюднено30.11.2009
Номер документу5382906
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —6/36-09-1221

Постанова від 09.06.2009

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Гладишева Т.Я.

Ухвала від 22.07.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Дунаєвська Н.Г.

Рішення від 29.04.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Демешин О.А.

Постанова від 12.08.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Дунаєвська Н.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні