Рішення
від 25.02.2010 по справі 24/302
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 24/302 25.02.10

За позовом Фізичної особи-підприємця ОСОБА_1

До Товариства з обмеженою відповідальністю "Скіфія-Транс"

Про стягнення 108 623,13 грн.

Суддя: Смілянець В.В.

Представники сторін:

Від позивача: ОСОБА_2 (довіреність від 09.12.2009р.)

Від відповідача: не з’явився

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Позивач - Фізична особа-підприємець ОСОБА_1 звернувся до Господарського суду міста Києва з позовною заявою про стягнення з Відповідача - Товариства з обмеженою відповідальністю "Скіфія-Транс" 93194,00 грн. заборгованості за договором, 14258,68 грн. пені, 1170,45 грн. 3% річних, 1086,23 грн. державного мита та 118,00 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

16.09.2009р. Позивач - Фізична особа-підприємець ОСОБА_1 надав суду уточнену позовну заяву.

16.09.2009р. з Відповідач - Товариство з обмеженою відповідальністю "Скіфія-Транс" надав суду відзив на позов, в якому позовні вимоги вважає необґрунтованими та просив суд відмовити в їх задоволенні.

25.02.2010р. Позивач - Фізична особа-підприємець ОСОБА_1 надав суду заяву про зміну розміру позовних вимог, відповідно до якої просив стягнути з Відповідача - Товариства з обмеженою відповідальністю "Скіфія-Транс" 93044,00 грн. заборгованості за договором, 11238,54 грн. пені, 2433,70 грн. 3% річних, 1086,23 грн. державного мита та 118,00 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Відповідач у судове засідання від 25.02.2010р. не з’явився, хоча належним чином був повідомлений про день та час розгляду справи, поважних причин неявки в судове засідання не повідомив.

Розглянувши документи і матеріали, додані до позову, всебічно і повно з'ясувавши всі обставини справи, оцінивши докази, які мають значення для вирішення спору, вислухавши представника позивача, суд

ВСТАНОВИВ:

11 травня 2006 року між Позивачем - Фізичною особою-підприємцем ОСОБА_1 та Відповідачем - Товариством з обмеженою відповідальністю "Скіфія-Транс" був укладений Договір-доручення № 196/06П про транспортно-експедиційне обслуговування та перевезення вантажів в міжнародному сполученні (далі - Договір), відповідно до умов якого Позивач (Перевізник) зобов’язувався доставити ввірений йому Відповідачем (Експедитором) вантаж, а Відповідач (Експедитор) зобов’язувався оплатити перевезення вантажу за рахунок коштів отриманих від Замовника.

Відповідно до умов п. 2.3. Договору конкретні умови по кожному перевезенню обумовлюються в разовому замовленні, яке Відповідач (Експедитор) висилає Позивачу (Перевізнику) після погодження з Позивачем (Перевізником). Замовлення-заявка є невід’ємною частиною Договору.

Відповідно до заявки № б/н від 15.04.2008р. Відповідач зобов’язаний був здійснювати оплату транспортних послуг в наступному порядку: 50% - попередня оплата, 50% - після розвантаження автомобіля на підставі надання Позивачем оригіналів документів.

08.05.2008р. Відповідач здійснив попередню оплату в розмірі 98170,00 грн., що підтверджується банківською випискою, копія якої знаходиться в матеріалах справи.

На виконання умов Договору, відповідно до заявки Відповідача (Експедитора) № б/н від 15.04.2008р. в період з червня по липень 2008 року, Позивач - Фізична особа-підприємець ОСОБА_1 надав Відповідачу - Товариству з обмеженою відповідальністю "Скіфія-Транс" транспортні послуги (здійснив два перевезення вантажів по маршруту: м. Тампере (Фінляндія) - м. Кіровоград (Україна) загальною вартістю 191214,00 грн., що підтверджується CMR (міжнародними товарно транспортними накладними), шляховими листами та Актами здачі-прийняття робіт (надання послуг), копії яких знаходяться в матеріалах справи.

Згідно п. 7.2. Договору оплата здійснюється в гривнях безготівковим розрахунком протягом 20 банківських днів після надання оригіналу CMR, рахунку-фактури, податкової накладної та акту виконаних робіт.

Всі оригінали необхідних для оплати документів були надіслані Відповідачу 03.07.2008р. та 14.08.2008р., що підтверджується поштовими квитанціями, копії яких знаходяться в матеріалах справи.

В зв’язку з тим, що Відповідач не оплатив надані Позивачем послуги у визначений Договором строк, Позивач неодноразово надсилав на адресу Відповідача претензії, які Відповідач отримав, що підтверджується повідомленнями про вручення поштового відправлення, копії яких знаходяться в матеріалах справи.

В порушення умов Договору, Відповідач - Товариство з обмеженою відповідальністю "Скіфія-Транс" не виконав зобов’язання по оплаті вартості наданих послуг (виконаних робіт) у повному обсязі.

На день розгляду справи заборгованість Відповідача по договору-дорученню № 196/06П про транспортно-експедиційне обслуговування та перевезення вантажів в міжнародному сполученні від 11.05.2006р. складає 93044,00 грн.

За договором перевезення вантажу одна сторона (перевізник) зобов'язується доставити ввірений їй другою стороною (вантажовідправником) вантаж до пункту призначення в установлений законодавством чи договором строк та видати його уповноваженій на одержання вантажу особі (вантажоодержувачу), а вантажовідправник зобов'язується сплатити за перевезення вантажу встановлену плату (ч. 1 ст. 307 Господарського кодексу України).

Відповідно до ст. 193 Господарського кодексу України, суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Згідно ст. 173 Господарського кодексу України один суб’єкт господарського зобов’язання повинен вчинити певну дію на користь іншого суб’єкта, а інший суб’єкт має право вимагати від зобов’язаної сторони виконання її обов’язку.

Згідно ч. 1 ст. 530 Цивільного кодексу України якщо у зобов’язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Згідно ст. ст. 525, 526 Цивільного кодексу України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

У відповідності до ст. 610 Цивільного кодексу України порушенням зобов’язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов’язання (неналежне виконання).

Боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов’язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом (ст. 612 Цивільного кодексу України).

Отже, судом встановлено факт порушення Відповідачем обов’язку та строків оплати за надані Позивачем послуги.

Таким чином, вимоги Позивача про стягнення з Відповідача заборгованості по договору-дорученню № 196/06П про транспортно-експедиційне обслуговування та перевезення вантажів в міжнародному сполученні від 11.05.2006р. в розмірі 93044,00 грн. визнаються судом обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню судом.

Крім того, згідно з позовними вимогами, Позивач просить стягнути з Відповідача пеню за порушення строків оплати послуг та три проценти річних від простроченої суми відповідно до ст. 625 Цивільного кодексу України.

Стаття 611 чинного Цивільного кодексу України передбачає, що у разі порушення зобов’язання настають правові наслідки, якими зокрема є сплата неустойки, відшкодування збитків та моральної шкоди.

Договірні правовідносини між платниками та одержувачами грошових коштів щодо відповідальності за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань врегульовані Законом України "Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов’язань", положеннями якого встановлено, що за прострочку платежу, платники грошових коштів сплачують на користь одержувачів цих коштів пеню в розмірі, що встановлюється за згодою сторін (ст. 1 Закону).

Як встановлено ст. 3 Закону України "Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань" розмір пені, передбачений статтею 1 цього Закону, обчислюється від суми простроченого платежу та не може перевищувати подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який сплачується пеня.

Відповідно до п. 7.3. Договору в разі несвоєчасної оплати Відповідач (Експедитор) сплачує Позивачу (Перевізнику) пеню в розмірі 0,1% від суми платежу за кожний день прострочки.

Як визначено частиною 2 статті 625 Цивільного кодексу України, боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Згідно з розрахунком Позивача розмір пені становить - 11238,54 грн., 3% річних - 2433,70 грн.

Розрахунок перевірено судом та відповідає положенням чинного законодавства.

З урахуванням викладеного, вимоги Позивача про стягнення з Відповідача пені в розмірі 11238,54 грн. та 3% річних в розмірі 2433,70 грн. визнаються судом обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Суд, всебічно і ґрунтовно дослідивши всі обставини справи з врахуванням наданих доказів прийшов до висновку про обґрунтованість позовних вимог та задоволення їх в повному обсязі.

Відповідно до ст. 49 Господарського процесуального кодексу України понесені позивачем судові витрати, пов’язані з розглядом справи, зокрема витрати на оплату інформаційно-технічного забезпечення судового процесу та сплату державного мита підлягають відшкодуванню за рахунок відповідача.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 49, 82-85 ГПК України, господарський суд міста Києва, -

В И Р І Ш И В:

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Скіфія-Транс" (01033, м. Київ, вул. Саксаганського, 53/80, к. 410; код ЄДРПОУ 31303651; р/р 26000010030011 у КМФ АКБ "Укрсоцбанк", МФО 322012; або з будь-якого іншого рахунку, виявленого державним виконавцем під час виконання судового рішення) на користь Фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 (45000, АДРЕСА_1; ідентифікаційний код НОМЕР_1; р/р 26000010188001 у Львівському регіональному управлінні ПАТ "Індекс-Банк", МФО 325279) 93044 (дев’яносто три тисячі сорок чотири) грн. 00 коп. заборгованості за договором, 11238 (одинадцять тисяч двісті тридцять вісім) грн. 54 коп. пені, 2433 (дві тисячі чотириста тридцять три) грн. 70 коп. 3% річних, 1067 (одна тисяча шістдесят сім) грн. 16 коп. державного мита та 118 (сто вісімнадцять) грн. 00 коп. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

3. Видати наказ.

4. Рішення надіслати сторонам.

5. Рішення може бути оскаржено до апеляційного суду протягом 10 днів.

Суддя В.В. Смілянець

Дата підписання рішення: 16.03.2010р.

Дата ухвалення рішення25.02.2010
Оприлюднено09.12.2015
Номер документу54008428
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 108 623,13 грн

Судовий реєстр по справі —24/302

Рішення від 25.02.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смілянець В.В.

Рішення від 26.12.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Величко Н.В.

Ухвала від 03.10.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Шевченко В.Ю.

Ухвала від 07.11.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Величко Н.В.

Постанова від 01.11.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Самусенко C.C.

Ухвала від 11.10.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Самусенко C.C.

Ухвала від 23.09.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Самусенко C.C.

Ухвала від 12.09.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Шевченко В.Ю.

Ухвала від 09.09.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Вовк І.В.

Ухвала від 29.07.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Шевченко В.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні