Ухвала
від 03.12.2015 по справі 8/104
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

03.12.2015 р. Справа № 8/104

Господарський суд Львівської області у складі судді Гутьєвої В.В.

розглянувши клопотання Публічного акціонерного товариства В«Всеукраїнський акціонерний ОСОБА_1В» про участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції

у справі за заявою ОСОБА_2 господарства „Агро-ЛанВ» , с. Стоянці, Мостиського району Львівської області

про банкрутство ОСОБА_2 господарства „Агро-ЛанВ» (81370, Львівська обл., Мостиський р-н, с.Стоянці; ідентифікаційний код 32966520)

ВСТАНОВИВ:

Суть заяви: Фермерське господарство „Агро-ЛанВ» звернулось у суд із заявою про банкрутство ОСОБА_2 господарства „Агро-ЛанВ» у порядку, встановленому ст. ст. 11, 50 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутомВ» .

Ухвалою від 13.10.2009 р. порушено провадження у справі та введено мораторій на задоволення вимог кредиторів.

Постановою від 15.03.2011 р. суд визнав ФГ „Агро-ЛанВ» банкрутом, відкрив ліквідаційну процедуру і ліквідатором банкрута призначив арбітражного керуючого ОСОБА_3, яку зобов'язав судову процедуру ліквідації банкрута здійснювати у порядку, встановленому ст. ст. 22-34 Закону України В«Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутомВ» . Оголошення про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури опубліковано в офіційному друкованому органі - газеті „Голос УкраїниВ» № 56 (5056) від 29.03.2011 р.

Ухвалою від 18.10.2011 р. достроково припинено повноваження ліквідатора ФГ „Агро-ЛанВ» ОСОБА_3 та призначено ліквідатором арбітражного керуючого ОСОБА_4, також зобов'язано арбітражного керуючого ОСОБА_3 у п'ятиденний строк передати одержані під час проведення ліквідаційної процедури установчі документи, штампи, печатку, фінансово-бухгалтерську документацію, в т.ч. акт інвентаризації майна, майнові активи банкрута ліквідатору ОСОБА_4 за актом прийому-передачі.

02.12.2015 р. на адресу суду надійшло клопотання Публічного акціонерного товариства В«Всеукраїнський акціонерний ОСОБА_1В» від 27.11.2015 р. за вих. № 11/2-50127 (за вхідн. № 52224/15 від 02.12.2015 р.) про участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції, призначеному на 07.12.2015 року у справі № 8/104, а також у всіх наступних судових засіданнях. Представник ПАТ В«Всеукраїнський акціонерний ОСОБА_1В» просить обов'язок забезпечити проведення відеоконференції покласти на Господарський суд м. Києва або Київський апеляційний господарський суд.

У клопотанні про участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції представник ПАТ В«Всеукраїнський акціонерний ОСОБА_1В» посилається на неможливість прибуття у судове засідання у зв'язку з зниженням чисельності спеціалістів, відсутністю часу на переїзд за межі м. Києва та відсутністю грошових коштів.

Розглянувши клопотання Публічного акціонерного товариства В«Всеукраїнський акціонерний ОСОБА_1В» про участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції та матеріали справи, суд дійшов висновку про відмову у задоволенні клопотання, виходячи з наступного.

Причини, які вказує у клопотанні представник Публічного акціонерного товариства В«Всеукраїнський акціонерний ОСОБА_1В» не є підставою для проведення судового засідання у режимі відеоконференції.

Випадки, в яких суд може постановити ухвалу про участь особи у судовому засіданні в режимі відеоконференції не визначені у законі. Проте, необхідність здійснення відеоконференції, визначається з врахуванням обставин справи, її складності та потреби у наданні пояснень залучених спеціалістів чи інших учасників процесу, які за станом здоров'я чи з інших незалежних від цих осіб причин не можуть бути присутніми у засіданні суду, а їх участь є обов'язковою.

Призначення судових засіданнь у режимі відеоконференції повинно здійснюватись у виключних випадках, коли за об'єктивних причин учасник процесу не може брати участь у засіданні, а його участь є необхідною для встановлення всіх обставин справи.

Відповідно до ч. 6 ст. 11 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» учасникам судового процесу на підставі рішення суду забезпечується можливість брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції у порядку, встановленому законом. Обов'язок забезпечити проведення відеоконференції покладається на суд, який отримав судове рішення про проведення відеоконференції, незалежно від спеціалізації та інстанції суду, який прийняв таке рішення.

Статтею 74 1 ГПК України передбачено, що господарський суд за власною ініціативою або за клопотанням сторони, третьої особи, прокурора, іншого учасника судового процесу може постановити ухвалу про їх участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції. У клопотанні про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції в обов'язковому порядку зазначається суд, в якому необхідно забезпечити її проведення. Таке клопотання може бути подано не пізніш як за сім днів до дня проведення судового засідання, в якому відбуватиметься така участь. Питання про участь особи у судовому засіданні в режимі відеоконференції вирішується господарським судом за наявності відповідного клопотання або за власною ініціативою не пізніш як за п'ять днів до дня проведення такого судового засідання. Ухвала суду, прийнята за наслідками вирішення цього питання, оскарженню не підлягає.

Відповідно до ч. 7 ст. 11 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» судові засідання проводяться виключно в спеціально обладнаному для цього приміщенні суду - залі засідань, яке придатне для розміщення сторін та інших учасників судового процесу і дає змогу реалізувати надані їм процесуальні права і виконувати процесуальні обов'язки, передбачені законом.

Згідно з п. 2 Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо участі в судовому засіданні в режимі відеоконференції» до повного забезпечення функціонування системи відеоконференцзв'язку в усіх судах України учасники судового процесу можуть брати участь у судових засіданнях в режимі відеоконференції лише за наявності технічної можливості для її проведення у відповідних судах.

Як вбачається з матеріалів справи, ухвалою господарського суду Львівської області від 01.09.2015 р. розгляд справи про банкрутство ОСОБА_2 господарства „Агро-ЛанВ» відкладено на 07.12.2015 р. на 11 год. 30 хв. Господарський суд Львівської області не може забезпечити проведення судового засідання, яке призначено на 07.12.2015 р. на 11 год. 30 хв. у режимі відеоконференції, оскільки у вказаний час призначено розгляд судової справи у режимі відеоконференції № 922/5668/15 ухвалою Господарського суду Харківської області від 16.11.2015 р. у справі № 922/5668/15.

Клопотання Публічного акціонерного товариства В«Всеукраїнський акціонерний ОСОБА_1В» про участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції надійшло до суду 02.12.2015 р., а відправлене на адресу суду 26.11.2015 р., тоді як судове засідання призначено на 07.12.2015 р. Невчасно подане клопотання позбавляє суд можливості належно забезпечити проведення відеоконференції в судовому засіданні призначеному на 07.12.2015 р.

Також підлягає відхиленню клопотання Публічного акціонерного товариства В«Всеукраїнський акціонерний ОСОБА_1В» щодо проведення наступних судових засідань у справі № 8/104 про банкрутство ОСОБА_2 господарства „Агро-ЛанВ» в режимі відеоконференції виходячи з наступного.

Випадки, в яких суд може постановити ухвалу про участь особи у судових засіданнях в режимі відеоконференції не визначені у законі. Проте, необхідність здійснення відеоконференції, визначається з врахуванням обставин справи, її складності та потреби у наданні пояснень залучених спеціалістів чи інших учасників процесу, які за станом здоров'я чи з інших незалежних від цих осіб причин не можуть бути присутніми у засіданні суду, а їх участь є обов'язковою.

Причини, які вказує у клопотанні Публічне акціонерне товариство В«Всеукраїнський акціонерний ОСОБА_1В» не є підставою для проведення відеоконференцій, бо об'єктивно не перешкоджають в даному випадку проведенню судових засідань та з'ясуванню судом обставин справи.

Крім того, ухвалою суду від 16.02.2010 р. затверджено реєстр вимог кредиторів ОСОБА_2 господарства „Агро-ЛанВ» . Вимоги Публічного акціонерного товариства В«Всеукраїнський акціонерний ОСОБА_1В» на суму 416 452,80 грн., з яких: 85,00 грн. - державне мито, 40,00 грн. - витрати на інформаційно-технічне забезпечення, 416 327,80 грн. - вимоги забезпечені заставою, включено до першої черги реєстру вимог кредиторів, вимоги на суму 189 841,45 грн. включено до шостої черги реєстру вимог кредиторів банкрута. Майно, яке було предметом забезпечення вимог кредитора - ПАТ В«Ві Ей ОСОБА_1В» ліквідатором відчужено у встановленому Законом України В«Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутомВ» порядку та кошти, отримані від реалізації майна на суму 7 980,70 грн. перераховані банку. Питання щодо повернення коштів, які знаходяться на рахунку банкрута у ПАТ В«Ві Ей ОСОБА_1В» підлягає розгляду ліквідатором.

ПАТ В«Ві Ей ОСОБА_1В» у клопотанні не вказав розгляд якого саме питання процедури ліквідації чи спору вимагає надання його представником пояснень чи заперечень у судовому засіданні.

Призначення судових засіданнь у режимі відеоконференції повинно здійснюватись у виключних випадках, коли за об'єктивних причин учасник процесу не може брати участь у засіданні, а його участь є необхідною для встановлення всіх обставин справи.

Проведення судових засідань у справі № 8/104 про банкрутство ОСОБА_2 господарства „Агро-ЛанВ» в режимі відеоконференції може значно ускладнити розгляд справи та збільшить час проведення судових засідань. Крім того, проведення відеоконференції в суді м. Києві вимагає додаткового з'ясування питання про те, чи можливе її проведення саме у той час, коли в господарському суді Львівської області буде відбуватись розгляд даної справи.

Враховуючи наведене, суд вважає за необхідне відмовити у задоволенні клопотання Публічного акціонерного товариства В«Всеукраїнський акціонерний ОСОБА_1В» про участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Керуючись ст.ст. 74-1, 86 ГПК України, суд -

УХВАЛИВ:

У задоволенні клопотання Публічного акціонерного товариства В«Всеукраїнський акціонерний ОСОБА_1В» про участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції у справі № 8/104 про банкрутство ОСОБА_2 господарства „Агро-ЛанВ» відмовити.

Суддя Гутьєва В.В.

СудГосподарський суд Львівської області
Дата ухвалення рішення03.12.2015
Оприлюднено10.12.2015
Номер документу54053680
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —8/104

Ухвала від 25.01.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Пєсков В.Г.

Ухвала від 04.12.2017

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Гриців Віра Миколаївна

Ухвала від 23.10.2017

Господарське

Вищий господарський суд України

Коваленко В.М.

Ухвала від 16.06.2017

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Гриців В.М.

Ухвала від 15.05.2017

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Гриців В.М.

Ухвала від 15.05.2017

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Гриців В.М.

Ухвала від 27.02.2017

Господарське

Господарський суд Львівської області

Гутьєва В.В.

Ухвала від 23.01.2017

Господарське

Господарський суд Львівської області

Гутьєва В.В.

Ухвала від 23.01.2017

Господарське

Господарський суд Львівської області

Гутьєва В.В.

Ухвала від 11.01.2017

Господарське

Господарський суд Львівської області

Гутьєва В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні