Ухвала
від 10.12.2015 по справі 813/5156/15
ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 грудня 2015 року Справа № 876/10278/15

Львівський апеляційний адміністративний суд в складі:

головуючого судді-доповідача Яворського І.О.,

суддів: Кухтея Р.В., Носа С.П.

секретаря судового засідання Сідельник Г.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Львові апеляційну скаргу Релігійної громади Української православної церкви Київського патріархату парафії Пресвятої Богородиці м. Мостиська на ухвалу Львівського окружного адміністративного суду від 21 вересня 2015 року про вжиття заходів забезпечення позову у справі за позовом Релігійної громади Української Автокефальної православної церкви м. Мостиська Львівської області до державного реєстратора реєстраційної служби Мостиського районного управління юстиції Львівської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Релігійна громада Української православної церкви Київського патріархату парафії Покрова Пресвятої Богородиці м. Мостиська Львівської області про визнання дій протиправними,

У С Т А Н О В И В:

В вересні 2015 року Релігійна громада Української Автокефальної православної церкви м. Мостиська Львівської області звернулася з позовом в суд до державного реєстратора реєстраційної служби Мостиського районного управління юстиції Львівської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору стороні відповідача - Релігійна громада Української православної церкви Київського патріархату парафії Покрова Пресвятої Богородиці м. Мостиська Львівської області та просила визнати протиправними та скасувати дії державного реєстратора реєстраційної служби Мостиського районного управління юстиції Львівської області Котеляк О.П. про внесення відомостей про юридичну особу, що пов'язані з припиненням юридичної особи з кодом ЄДРПОУ 23957456, найменування Релігійна громада Української православної церкви - Київський патріархат в м.Мостиська Львівської області; державного реєстратора реєстраційної служби Мостиського районного управління юстиції Львівської області Котеляк О.П. про внесення відомостей про юридичну особу, що пов'язані зі злиттям юридичної особи з кодом ЄДРПОУ 23957456 з юридичною особою з кодом ЄДРПОУ 34736320 і утворення Релігійної громади Української православної церкви Київського патріархату парафії Покрова Пресвятої Богородиці м. Мостиська Львівської області.

15 вересня 2015 року позивач подав клопотання про вжиття заходів забезпечення позову шляхом заборони вчиняти будь-які дії по внесенню відомостей про юридичну особу з кодом ЄДРПОУ 23957456 та дії, що пов'язані з проведенням злиття Релігійної громади Української православної церкви Київський патріархат в місті Мостиська Львівської області з Релігійною громадою Української православної церкви Київського патріархату парафії Покрова Пресвятої Богородиці м. Мостиська Львівської області.

Ухвалою Львівського окружного адміністративного суду від 21 вересня 2015 року задоволено клопотання про вжиття заходів забезпечення позову Релігійної громади Української Автокефальної православної церкви м. Мостиська Львівської області. Забезпечено позов шляхом заборони до вирішення даної справи по суті реєстраційній службі Мостиського районного управління юстиції Львівської області та іншим посадовим особам, які відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб і фізичних осіб-підприємців» здійснюють державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб підприємців, вчиняти дії по: внесенню змін у відомості про юридичну особу з кодом ЄДРПОУ 23957456, найменування Релігійна громада Української православної церкви - Київський патріархат в м.Мостиська Львівської області, у тому числі проводити державну реєстрацію змін до установчих документів, припинення юридичної особи шляхом реорганізації або ліквідації, вносити записи про зміну місця знаходження, найменування юридичної особи, керівника юридичної особи, засновників (учасників) юридичної особи та інші записи і реєстраційні дії, передбачені Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб і фізичних осіб-підприємців»; внесенню відомостей про юридичну особу, що пов'язані зі злиттям юридичної особи з кодом ЄДРПОУ 23957456 з юридичною особою з кодом ЄДРПОУ 34736320 і утворення Релігійної громади Української православної церкви Київського патріархату парафії Покрова Пресвятої Богородиці м. Мостиська Львівської області, у тому числі проводити державну реєстрацію змін до установчих документів, припинення юридичної особи шляхом реорганізації або ліквідації, вносити записи про зміну місця знаходження, найменування юридичної особи, керівника юридичної особи, засновників (учасників) юридичної особи та інші записи і реєстраційні дії, передбачені Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб і фізичних осіб-підприємців».

Ухвалу суду оскаржила Релігійна громада Української православної церкви Київського патріархату парафії Пресвятої Богородиці м. Мостиська. Вважає, що оскаржуване рішення прийняте з помилковим застосуванням норм матеріального і процесуального права та підлягає скасуванню з підстав викладених у апеляційній скарзі. Просить скасувати оскаржувану ухвалу та прийняти нову ухвалу, якою в задоволенні клопотання про вжиття заходів забезпечення позову відмовити.

Сторони по справі в судове засідання не з'явились, а тому згідно ч.1 ст.41 КАС України у разі неявки у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється за відсутності осіб, які беруть участь у справі (у тому числі при розгляді справи в порядку письмового провадження), фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Заслухавши суддю-доповідача, перевіривши матеріали справи, колегія суддів приходить до переконання, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно ч.1 ст. 118 КАС України клопотання про забезпечення адміністративного позову розглядається не пізніше наступного дня після його одержання й у разі обґрунтованості та терміновості вирішується ухвалою негайно без повідомлення відповідача та інших осіб, які беруть участь у справі.

Згідно ч. 2 ст.117 КАС України ухвалу про вжиття заходів забезпечення адміністративного позову постановляє суд першої інстанції, а якщо розпочато апеляційне провадження, то таку ухвалу може постановити суд апеляційної інстанції.

Відповідно до ч.1 ст.117 КАС України суд за клопотанням позивача або з власної ініціативи може постановити ухвалу про вжиття заходів забезпечення адміністративного позову, якщо існує очевидна небезпека заподіяння шкоди правам, свободам та інтересам позивача до ухвалення рішення в адміністративній справі, або захист цих прав, свобод та інтересів стане неможливим без вжиття таких заходів, або для їх відновлення необхідно буде докласти значних зусиль та витрат, а також якщо очевидними є ознаки протиправності рішення, дії чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень.

Таким чином можна дійти висновку, що наведена вище стаття передбачає такі обставини для вжиття заходів забезпечення адміністративного позову, як:

- існує очевидна небезпека заподіяння шкоди правам, свободам та інтересам позивача до ухвалення рішення в адміністративній справі;

- захист прав, свобод та інтересів особи стане неможливим без вжиття заходів забезпечення позову;

- для відновлення прав, свобод та інтересів особи необхідно буде докласти значних зусиль та витрат:

- а також якщо очевидними є ознаки протиправності рішення, дії чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень.

У відповідністю з п.17 Постанови Пленуму Вищого адміністративного суду України від 06 березня 2008 року №2 «Про практику застосування адміністративними судам окремих положень Кодексу адміністративного судочинства України під час розгляду адміністративних справ» судам необхідно враховувати, що згідно з частинами третьою та четвертою статті 117 КАС України забезпечення позову в адміністративних справах допускається лише у двох формах:1) зупинення дії рішення суб'єкта владних повноважень чи його окремих положень, що оскаржують ся; 2) заборони вчиняти певні дії. Наведений перелік підстав забезпечення позову є вичерпним. В ухвалі про забезпечення позову суд повинен навести мотиви, з яких він дійшов висновку про існування очевидної небезпеки заподіяння шкоди правам, свободам та інтересам позивача до ухвалення рішення в адміністративній справі, або захист цих прав, свобод та інтересів стане неможливим без вжиття таких заходів, або для їх відновлення необхідно буде докласти зусиль та витрат, а також вказати ознаки, які свідчать про очевидність протиправності рішення, дії чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень.

Колегія суддів погоджується з судом першої інстанції в тому, що наявні підстави для вжиття заходів забезпечення позову враховуючи наступні обставини.

Постановою Львівського окружного адміністративного суду від 11.03.2015 року по справі №813/801/15 визнано протиправними дії державного реєстратора реєстраційної служби Мостиського районного управління юстиції Львівської області Приймак І.Р. щодо залишення без розгляду документів, що подані Релігійною громадою Української Автокефальної православної церкви м. Мостиська Львівської області для проведення державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу, що не пов'язані зі змінами до установчих документів про юридичну особу та для проведення державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи з кодом ЄДРПОУ 23957456, найменування Релігійна громада Української православної церкви - Київський патріархат в м. Мостиська Львівської області та для проведення державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи з кодом ЄДРПОУ23957456, найменування Релігійна громада Української православної церкви - Київський патріархат в м.Мостиська Львівської області на Релігійну громаду Успенської Автокефальної православної церкви парафії Вознесіння Господнього м. Мостиська Львівської області, а також зобов'язано реєстраційну службу Мостиського районного управління юстиції Львівської області повторно розглянути документи, що подані Релігійною громадою Української Автокефальної православної церкви м. Мостиська Львівської області для проведення державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу, що не пов'язані зі змінами до установчих документів про юридичну особу та для проведення державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи з кодом ЄДРПОУ 23957456, найменування релігійна громада Української православної церкви - Київський патріархат в м.Мостиська Львівської області.

Ухвалою Львівського апеляційного адміністративного суду від 01.09.2015 року №876/3954/15 постанову Львівського окружного адміністративного суду від 11.03.2015 року по справі №813/801/15 залишено без змін.

Зі змісту позовної заяви та ухвали Львівського апеляційного адміністративного суду від 01.09.2015 року № 876/3954/15, якою залишено без змін постанову Львівського окружного адміністративного суду від 11.03.2015 року по справі №813/801/15, вбачається, що між релігійними громадами Української Автокефальної православної церкви м. Мостиська Львівської області та Української православної церкви - Київський патріархат в м.Мостиська Львівської області, починаючи з 1994 року, існують суперечки щодо реєстрації юридичної особи, вирішення яких відбувається в судовому порядку.

Крім того позивачем до клопотання про забезпечення позову долучено акт проведення службового розслідування від 08.09.2015 року стосовно правомірності дій державних реєстраторів реєстраційної служби Мостиського районного управління юстиції Львівської області ОСОБА_4 та ОСОБА_5 щодо внесення відомостей про Релігійну громаду Української православної церкви - Київський патріархат в м. Мостиська Львівської області з кодом ЄДРПОУ 23957456.

Встановлені за результатами службового розслідування факти свідчать про допущені державними реєстраторами порушення вимог Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб і фізичних осіб-підприємців» при проведенні реєстраційних дій та необхідність вжиття заходів дисциплінарного впливу.

Зі змісту позовної заяви видно, що численними рішеннями судів різних інстанцій визнавались неправомірними дії державних реєстраторів щодо реєстрації змін до статуту Релігійної громади Української Автокефальної православної церкви м. Мостиська Львівської області та реєстрації Релігійної громади Української православної церкви - Київський патріархат в м. Мостиська Львівської області. Вказане свідчить про очевидну небезпеку заподіяння шкоди правам, свободам та інтересам позивача до ухвалення рішення в адміністративній справі та очевидність ознак протиправності рішення, дії чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень.

Таким чином, оскаржувана ухвала є законною та підстав для її скасування немає.

Згідно ст. 200 КАС України суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а постанову або ухвалу суду першої інстанції без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції правильно встановив обставини справи та ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.

Керуючись ст. 117, ст. 118, ст.195, ст.197, п.1 ч.1 ст.199, ст.202, п.1 ч.1 ст.205, ст.206, ст.254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

У Х В А Л И В:

Апеляційну скаргу Релігійної громади Української православної церкви Київського патріархату парафії Пресвятої Богородиці м. Мостиська залишити без задоволення, а ухвалу Львівського окружного адміністративного суду від 21 вересня 2015 року про вжиття заходів забезпечення позову в справі №813/5156/15 - без змін.

Ухвала апеляційного суду набирає законної сили з моменту її проголошення, є остаточною та оскарженню не підлягає.

Головуючий суддя-доповідач І.О. Яворський

Судді Р.В. Кухтей

С.П. Нос

Повний текст виготовлено 15.12.2015 року

СудЛьвівський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення10.12.2015
Оприлюднено18.12.2015
Номер документу54329749
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —813/5156/15

Ухвала від 31.10.2016

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Мороз В.Ф.

Ухвала від 28.09.2016

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Хома Олена Петрівна

Ухвала від 12.09.2016

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Чумаченко Т.А.

Ухвала від 01.09.2016

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Макарик Володимир Ярославович

Ухвала від 19.08.2016

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Макарик Володимир Ярославович

Ухвала від 19.08.2016

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Макарик Володимир Ярославович

Ухвала від 27.07.2016

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Хома Олена Петрівна

Ухвала від 04.07.2016

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Чумаченко Т.А.

Ухвала від 21.10.2015

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Яворський Іван Олександрович

Ухвала від 08.12.2015

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Хома Олена Петрівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні