Постанова
від 18.12.2015 по справі п/811/2793/15
КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

18 грудня 2015 року Справа № П/811/2793/15

Кіровоградський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Кравчук О.В. розглянув у письмовому провадженні адміністративну справу

за поданням Олександрійської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Кіровоградській області

до відповідача - Приватного підприємства "Майстерня своєї справи"

про стягнення коштів за податковим боргом.

Олександрійська об'єднана державна податкова інспекція Головного управління ДФС у Кіровоградській області (далі - заявник) звернулась до суду з поданням до Приватного підприємства "Майстерня своєї справи" (далі - відповідач), в якому просить стягнути з відповідача кошти за податковим боргом з податку на додану вартість та земельного податку в сумі 8066,35 грн. з рахунків у банках.

В обґрунтування подання заявник посилається на те, що згідно поданих до податкового органу декларацій з податку на додану вартість та орендної плати за земельні ділянки, відповідач самостійно визначив податкове зобов'язання з податку на додану вартість та орендну плату за земельні ділянки, проте у встановлені строки його не сплатив, внаслідок чого за відповідачем рахується податковий борг.

Відповідач своїм правом визнати позовні вимоги або ж надати суду письмові заперечення проти позову та відповідні докази не скористався.

На підставі ухвали суду від 10 грудня 2015 року розгляд справи здійснено у порядку письмового провадження.

Розглянувши справу у порядку письмового провадження, дослідивши наявні у матеріалах справи докази, оцінивши їх за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді всіх обставин справи, суд

В С Т А Н О В И В:

19 травня 2006 року Олександрійським міськрайонним управлінням юстиції Кіровоградської області здійснено державну реєстрацію юридичної особи - Приватне підприємство "Майстерня своєї справи", яке з 25 травня 2015 року перебуває на обліку в податковому органі як платник податків (а.с.4).

Відтак, відповідач перебуває на податковому обліку в Олександрійській об'єднаній державній податковій інспекції, є платником податків та інших платежів у встановленому чинним законодавством порядку.

Відповідно до частини першої статті 42 Конституції України кожен має право на підприємницьку діяльність, яка не заборонена законом. Згідно статті 67 Конституції України кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

На виконання вказаних конституційних приписів Податковим кодексом України визначено вичерпний перелік податків і зборів, що справляються в Україні та порядок їх адміністрування, платників податків та зборів, їх права та обов'язки, компетенцію контролюючих органів, повноваження і обов'язки їх посадових осіб під час здійснення податкового контролю, а також відповідальність за порушення податкового законодавства.

Зокрема, статтею 16 Податкового кодексу України визначені обов'язки платника податків, згідно положень якої платник податків зобов'язаний подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов'язані з обчисленням і сплатою податків та зборів (підпункт 16.1.3), сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи (підпункт 16.1.4).

Відповідно до підпункту 49.18.1 пункту 49.18 статті 49 Податкового кодексу податкові декларації, крім випадків, передбачених цим Кодексом, подаються за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному місяцю (у тому числі в разі сплати місячних авансових внесків) - протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця.

Судом встановлено, що відповідач подав до податкового органу декларацію з податку на додану вартість за липень 2015 року №34218894, якою самостійно визначив податкове зобов'язання з податку на додану вартість у сумі 2841,00 грн (а.с.9-10).

Крім того, 13 березня 2015 року відповідачем подано до Олександрійської об'єднаної державної податкової інспекції звітну податкову декларації за земельні ділянки державної або комунальної власності на 2015 рік, за змістом якої за 2015 рік відповідачем самостійно нараховано до сплати земельного податку на суму 62704,24 грн. за 2015 рік по 522,35 грн. за кожен місяць (а.с.11-12).

Згідно пункту 56.11 статті 56 Податкового кодексу України не підлягає оскарженню грошове зобов'язання, самостійно визначене платником податків.

Відповідно до пункту 57.1 статті 57 Податкового кодексу України платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Оскільки за приписами підпункту 54.1 статті 54 Податкового кодексу України самостійно обчислена платником податків сума податкового та/або грошового зобов'язання та/або пені, зазначена у податковій (митній) декларації або уточнюючому розрахунку, що подається контролюючому органу у строки, встановлені цим Кодексом. вважається узгодженою, суд дійшов висновку, що податкове зобов'язання відповідача за податком на додану вартість та земельному податку є узгодженим.

Однак, у встановлений законом строк строк сума податкового зобов'язання до бюджету відповідачем сплачена не була.

Відповідно до пункту 59.4 статті. 59 Податкового кодексу України податкова вимога надсилається, зокрема, платникам податків, які самостійно подали податкові декларації, але не погасили суми податкових зобов'язань у встановлені цим Кодексом строки, без попереднього надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

Судом встановлено, що податковим органом було сформовано податкову вимогу форми Ю №159-25 від 27 березня 2014 року, яку було направлено відповідачеві та ним отримано (а.с.13). Наразі вказана податкова вимога не відкликана та не скасована.

Суд вважає за необхідне зазначити, що відповідно до положень пункту 59.5 статті 59 Податкового кодексу України у разі якщо у платника податків, якому надіслано (вручено) податкову вимогу, сума податкового боргу збільшується (зменшується), погашенню підлягає вся сума податкового боргу такого платника податку, що існує на день погашення. При цьому, у разі якщо після направлення (вручення) податкової вимоги сума податкового боргу змінилася, але податковий борг не був погашений в повному обсязі, податкова вимога додатково не надсилається (не вручається) .

Таким чином, податковий борг відповідача - тобто сума грошового зобов'язання, самостійно узгодженого платником податків, але не сплаченого у встановлений Податковим кодексом України строк, - становить наразі 8066,35 грн. , що підтверджується довідкою та розрахунком податкового органу про наявність заборгованості та зворотнім боком облікової картки (а.с.6-8).

Згідно з пунктом 41.5 статті 41 Податкового кодексу України органами стягнення є виключно органи державної податкової служби, які уповноважені здійснювати заходи щодо забезпечення погашення податкового боргу в межах їх повноважень, а також державні виконавці в межах своїх повноважень. Стягнення податкового боргу за виконавчими написами нотаріусів не дозволяється.

Згідно з пунктами 95.1, 95.2, 95.3 статті 95 Податкового кодексу України орган доходів і зборів здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі. Стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше ніж через 60 календарних днів з дня надіслання (вручення) такому платнику податкової вимоги. Стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання органам державної доходів і зборів, у розмірі суми податкового боргу або його частини. Крім того, відповідно до пункту 95.4 статті 95 Податкового кодексу України орган державної податкової служби на підставі рішення суду здійснює стягнення коштів у рахунок погашення податкового боргу за рахунок готівки, що належить такому платнику податків. Стягнення готівкових коштів здійснюється у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

На виконання вказаних законодавчих приписів підпунктами 20.1.18, 20.1.28 пункту 20.1 статті 20 Податкового кодексу України органам доходів і зборів надано право звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника, на суму податкового боргу або його частини; стягувати до бюджетів суми грошових зобов'язань та/або податкового боргу у випадках, порядку та розмірі, встановлених цим Кодексом.

Виходячи з викладеного, на підставі аналізу встановлених обставин і правовідносин, що їм відповідають, а також враховуючи, що відповідачем не надано доказів сплати податкових зобов'язань, суд дійшов висновку, що вимоги заявника є обґрунтованими, відповідають обставинам та матеріалам справи, підтверджені належними та допустимими доказами та підлягають задоволенню.

Керуючись статтями 86, 94, 158-163, 167 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

П О С Т А Н О В И В:

Подання Олександрійської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Кіровоградській області до Приватного підприємства "Майстерня своєї справи" про стягнення коштів за податковим боргом задовольнити повністю.

Стягнути з Приватного підприємства "Майстерня своєї справи" (код ЄДРПОУ 34218894) з рахунків у банках, що обслуговують Приватне підприємство "Майстерня своєї справи" податковий борг:

- з податку на додану вартість у розмірі 2841,00 грн. (дві тисячі вісімсот сорок одна гривня, нуль копійок);

- 5225,35 грн. (п'ять тисяч двісті двадцять п'ять гривень тридцять п'ять копійок) - з орендної плати з юридичних осіб у розмірі на користь місцевого бюджету м. Олександрія.

Постанова суду набирає законної сили в порядку, встановленому статтею 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Постанова суду може бути оскаржена до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через Кіровоградський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги в 10-денний строк з дня отримання копії цієї постанови. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Суддя Кіровоградського окружного

адміністративного суду О.В. Кравчук

Дата ухвалення рішення18.12.2015
Оприлюднено23.12.2015
Номер документу54435029
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —п/811/2793/15

Постанова від 18.12.2015

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

О.В. Кравчук

Ухвала від 01.09.2015

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

О.В. Кравчук

Ухвала від 10.12.2015

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

О.В. Кравчук

Ухвала від 31.08.2015

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

О.В. Кравчук

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні