Ухвала
від 10.12.2015 по справі 807/863/15
ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 грудня 2015 року Справа № 876/10378/15

Львівський апеляційний адміністративний суд в складі :

головуючого судді Каралюса В.М.,

суддів: Затолочного В.С., Матковської З.М.,

розглянувши в порядку письмового провадження в м. Львові апеляційну скаргу Державної податкової інспекції у Іршавському районі Головного управління Державної фіскальної служби у Закарпатській області на постанову Закарпатського окружного адміністративного суду від 12 серпня 2015 року у справі за позовом Державної податкової інспекції у Іршавському районі Головного управління Державної фіскальної служби у Закарпатській області до товариства з обмеженою відповідальністю «ТПК «Вега» про визнання недійсними змін до установчих документів, -

В С Т А Н О В И В:

В травні 2015 року позивач Державна податкова інспекція у Іршавському районі Головного управління Державної фіскальної служби у Закарпатській області звернулася до суду з адміністративним позовом до товариства з обмеженою відповідальністю «ТПК «Вега», в якому просила визнати недійсними зміни до установчих документів товариства з обмеженою відповідальністю «ТПК «Вега», пов'язані із зміною місцезнаходження з м. Київ, Печерського р-н, б-р Лесі Українки 26-б, офіс 408/1 на АДРЕСА_1.

Постановою Закарпатського окружного адміністративного суду від 12 серпня 2015 року у задоволенні позовної заяви Державної податкової інспекції в Іршавському районі Головного управління Державної фіскальної служби у Закарпатській області до Товариства з обмеженою відповідальністю "ТПК Вега" про визнання недійсними змін до установчих документів відмовлено.

Не погодившись із таким рішенням суду першої інстанції, його оскаржив позивач, який в поданій апеляційній скарзі, покликаючись на те, що оскаржувана постанова винесена з порушенням норм процесуального та матеріального права, просить таку скасувати та прийняти нову, якою задовольнити позовні вимоги в повному обсязі.

В обґрунтування вимог апеляційної скарги зазначає, що відомості внесені до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців про реєстрацію відповідача за адресою: АДРЕСА_1 є недостовірними та порушують права особи, яка проживає в будівлі (приміщенні).

Сторони в судове засідання не прибули, про дату, час і місце апеляційного розгляду були повідомлені належним чином, а тому, колегія суддів, у відповідності до ч.1 п.2 ст.197 КАС України, вважає за можливе розглядати справу у порядку письмового провадження.

Заслухавши доповідь судді-доповідача, перевіривши матеріали справи, обговоривши доводи апеляційної скарги, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Як вбачається з матеріалів справи, Товариство з обмеженою відповідальністю "ТПК Вега" (код ЄДРПОУ 39267710) змінило місцезнаходження з м. Київ, Печерського району, б-р. Лесі Українки, буд. 26-б, офіс 408/1 (попередня адреса реєстрації TOB "ТПК Вега") на Закарпатську область, Іршавський район, АДРЕСА_1, про що в ЄДР зроблено запис № 10701020000054303 від 23 червня 2014 року.

Встановлено, що згідно Витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно від 04 березня 2015 року власником об'єкту нерухомості за адресою АДРЕСА_1 є ОСОБА_1

Згідно договору купівлі-продажу від 17 жовтня 2002 року ОСОБА_1 набула у власність будинок з господарськими будівлями та приватну земельну ділянку за адресою АДРЕСА_1 шляхом купівлі-продажу.

Згідно повідомлення № 10717/26-55-1 від 20 лютого 2015 року Товариство з обмеженою відповідальністю "ТПК Вега" відсутнє за місцезнаходженням АДРЕСА_1.

Згідно повідомлення № 44/1548 від 04 березня 2015 року, Іршавським РА УМВС України в Закарпатській області здійснено перевірку щодо незаконної реєстрації Товариства з обмеженою відповідальністю "ТПК Вега" за адресою АДРЕСА_1.

Відповідно до статті 1 абзацу 6 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб підприємців" № 755-ІV (далі по тексту Закон України № 755-ІV), місцезнаходження юридичної особи - адреса органу або особи, які відповідно до установчих документів юридичної особи чи закону виступають від її імені (далі - виконавчий орган).

Відповідно до статті 31 Закону України № 755-ІV у разі постановлення судового рішення щодо скасування рішення засновників (учасників) юридичної особи або уповноваженого ними органу про внесення змін до установчих документів юридичної особи, або про визнання повністю або частково недійсними змін до установчих документів юридичної особи суд у день набрання законної сили судовим рішенням надсилає його державному реєстратору для внесення запису про судове рішення щодо скасування державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи. Державний реєстратор у строк, що не перевищує двох робочих днів з дати надходження судового рішення щодо скасування державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи, вносить до Єдиного державного реєстру запис щодо скасування державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи, якщо інше не встановлено судовим рішенням, та в той же день повідомляє органи статистики, державної податкової служби, Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування про внесення такого запису.

Тобто, лише після того, як судовим рішенням буде визнано повністю або частково недійсними зміни до установчих документів юридичної особи, то лише тоді державний реєстратор вносить до Єдиного державного реєстру запис щодо скасування державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи.

Відповідно до статті 38 частини 2 Закону України № 755-ІV наявність в Єдиному державному реєстрі запису про відсутність юридичної особи за вказаним її місцезнаходженням є підставою для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи.

Таким чином наявність в Єдиному державному реєстрі запису про відсутність юридичної особи за вказаним її місцезнаходженням є підставою для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, а не для постановлення судового рішення про визнання недійсними зміни до установчих документів.

Крім того, відповідно до статті 20 пункту 20.1 підпункту 20.1.37 ПК України, контролюючі органи мають право, зокрема, звертатися до суду щодо припинення юридичної особи та припинення фізичною особою - підприємцем підприємницької діяльності та/або про визнання недійсними установчих (засновницьких) документів суб'єктів господарювання.

Відповідно до статті 67 пункту 67.2 ПК України, контролюючі органи в установленому законом порядку мають право звертатися до суду про винесення судового рішення щодо, зокрема, скасування державної реєстрації змін до установчих документів.

Відтак, суд першої інстанції дійшов вірного висновку, що вказаними нормами законодавець наділив позивача правом звернення до суду саме щодо скасування державної реєстрації змін до установчих документів, а не визнання недійсними самих змін до установчих документів та підставно відмовив у задоволені заявлених позовних вимог.

Доводи апеляційної скарги не спростовують висновків рішення суду, а тому підстав для скасування постанови колегія суддів не вбачає і вважає, що апеляційну скаргу слід залишити без задоволення.

Враховуючи вищенаведене та керуючись ст.ст. 195, 197, п. 1 ч. 1 ст. 198, ст. 200, п. 1 ч. 1 ст. 205, ст. ст. 206, 212, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-

У Х В А Л И В:

Апеляційну скаргу Державної податкової інспекції у Іршавському районі Головного управління Державної фіскальної служби у Закарпатській області залишити без задоволення, а постанову Закарпатського окружного адміністративного суду від 12 серпня 2015 року у справі № 807/863/15 - без змін.

Ухвала набирає законної сили через п'ять днів після направлення її копії особам, що беруть участь у справі та може бути оскаржена шляхом подачі касаційної скарги безпосередньо до Вищого адміністративного суду України протягом двадцяти днів з дня набрання нею законної сили.

Головуючий суддя В.М. Каралюс

суддя В.С. Затолочний

суддя З.М. Матковська

Дата ухвалення рішення10.12.2015
Оприлюднено23.12.2015
Номер документу54453348
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання недійсними змін до установчих документів

Судовий реєстр по справі —807/863/15

Ухвала від 13.01.2016

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Борисенко І.В.

Ухвала від 10.12.2015

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Каралюс Володимир Маріянович

Ухвала від 13.11.2015

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Каралюс Володимир Маріянович

Постанова від 12.08.2015

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Гаврилко С.Є.

Постанова від 12.08.2015

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Гаврилко С.Є.

Ухвала від 04.06.2015

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Гаврилко С.Є.

Ухвала від 04.06.2015

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Гаврилко С.Є.

Ухвала від 19.05.2015

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Гаврилко С.Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні