Рішення
від 16.12.2015 по справі 906/1576/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УКРАЇНА

Господарський суд

Житомирської області



10002, м. Житомир, майдан Путятинський, 3/65, тел. (0412) 48-16-20,

E-mail: inbox@zt.arbitr.gov.ua, веб-сайт: http://zt.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Від "16" грудня 2015 р. Справа № 906/1576/15

Господарський суд Житомирської області у складі:

судді Сікорської Н.А.

за участю представників сторін:

від позивача: ОСОБА_1- договір про надання правової допомоги від 12.11.2015р.

від відповідача: ОСОБА_2- дов. № 3010/15-1 від 30.10.2015р.

розглянув у відкритому судовому засіданні в м. Житомирі справу

за позовом ОСОБА_3

до Відкритого акціонерного товариства "Житомирхліб"

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Товариства з обмеженою відповідальністю "Алвіс Менеджмент"

про визнання недійсними рішень позачергових загальних зборів акціонерів від 10.06.2014р.

Позивач подав позов про визнання недійсними всіх рішень позачергових загальних зборів акціонерів Відкритого акціонерного товариства "Житомирхліб", що відбулись 10.06.2014 року.

Ухвалою господарського суду Житомирської області від 26.10.2015р. порушено провадження у справі. До участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача залучено Товариство з обмеженою відповідальністю "Алвіс Менеджмент.

Ухвалою суду від 12.11.2015р. розгляд справи відкладено на 01.12.2015р.

Ухвалою господарського суду Житомирської області від 01.12.2015р. розгляд справи відкладено на 16.12.2015р.

01.12.2015р. на адресу господарського суду від третьої особи надійшло клопотання, відповідно до якого остання просить витребувати від позивача докази наявності у нього акцій відповідача станом на дату проведення зборів та на час розгляду справи - виписку з рахунку цінних паперів (в разі якщо акції були знрухомлені) або виписку з реєстру власників іменних цінних паперів (в разі якщо цінні папери не були знерухомлені).

В судовому засіданні, яке відбулось 01.12.2015 р., клопотання третьої особи судом було відхилено, з тих підстав, що право власності позивача на акції ВАТ "Житомирхліб" підтверджено сертифікатом іменних акцій серії А № 950.

16.12.2015р. на адресу суду від третьої особи повторно надійшло клопотання про витребування від позивача доказів наявності у нього акцій відповідача станом на дату проведення зборів та на час розгляду справи - виписку з рахунку в цінних паперах (в разі, якщо акції були знерухомлені) або виписку з реєстру власників іменних цінних паперів (в разі, якщо цінні папери не були знерухомлені).

Обгрунтовуючи клопотання, заявник вказав, що збори акціонерів проведені через 10 років після видачі сертифіката акцій позивачу. Тому, на думку ТОВ "Алвіс Менеджмент", сертифікат не може свідчити про наявність у позивача акцій станом на дату проведення зборів та на час розгляду справи.

Посилаючись на норми ст. 4 Закону України "Про цінні папери та фондовий ринок", доказом права власності на акції заявник вважає виписку з рахунка в цінних паперах депонента, яка видається депозитарною установою, в разі якщо акції були знерухомлені.

В разі, якщо акції не були знерухомлені, то підтвердженням права власності є витребувана у реєстратора виписка з реєстру власників іменних цінних паперів про стан особового рахунку позивача, про що, як вказав заявник, роз'яснює Президія ВГСУ у п. 2.1 Рекомендацій від 28.12.2007 р. N 04-5/14 "Про практику застосування законодавства у розгляді справ, що виникають з корпоративних відносин" з посиланням на п. 24 розділу VII Положення про порядок ведення реєстрів власників іменних цінних паперів, затвердженого рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 17.10.2006 р. № 1000.

Дослідивши клопотання третьої особи, суд вважає, що клопотання задоволенню не підлягає з огляду на наступне.

Відповідно до ч.ч. 1, 3, 5 ст. 6 Закону України "Про цінні папери та фондовий ринок" акція - іменний цінний папір, який посвідчує майнові права його власника (акціонера), що стосуються акціонерного товариства, включаючи право на отримання частини прибутку акціонерного товариства у вигляді дивідендів та право на отримання частини майна акціонерного товариства у разі його ліквідації, право на управління акціонерним товариством, а також немайнові права, передбачені Цивільним кодексом України та законом, що регулює питання створення, діяльності та припинення акціонерних товариств.

Акції існують виключно в бездокументарній формі.

Акціонерне товариство розміщує тільки іменні акції. У разі існування акцій у документарній формі власникові акцій видається сертифікат акції (акцій).

У сертифікаті акції (акцій) зазначаються вид цінного паперу, найменування акціонерного товариства, серія і номер сертифіката, міжнародний ідентифікаційний номер цінного паперу, тип і клас акцій, номінальна вартість акції, кількість акцій, що належить власникові за таким сертифікатом, ім'я (найменування) власника, підпис керівника емітента або іншої уповноваженої особи.

Отже, сертифікат іменних акцій серії А № 950 є належним доказом права власності ОСОБА_3 на акції ВАТ "Житомирхліб" та вказує на те, що остання є акціонером ВАТ "Житомирхліб". Суд наголошує на тому, що в судовому засіданні оглядався оригінал зазначеного сертифікату іменних акцій.

До того ж, суд зазначає, що Положення про порядок ведення реєстрів власників іменних цінних паперів, затверджене рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 17.10.2006 р. № 1000, на яке посилається заявник, втратило чинність згідно з рішенням Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 24.06. 2014 року N 808).

Крім того, у вищевказаному клопотанні, яке надійшло до суду 16.12.2015 р. третя особа повторно заявила клопотання про відкладеня розгляду справи з тих підстав, що про призначене судове засідання дізналась увечері 15.12.2015 р., тому позбавлена можливості належним чином підготуватись до справи та отримати документи.

Заявлене клопотання судом відхилено як безпідставне. Суд вважає, що третя особа зловживає своїми процесуальними правами, оскільки в клопотанні, яке було подано 01.12.2015 р., зазначалось, що документи, що стосуються зборів, знаходяться у представника.

До того ж, в ухвалах господарського суду від 26.10.2015, від 12.11.2015 р. та від 01.12.2015 р. суд звертав увагу, що в разі неможливості направити в засідання суду повноважного представника, до дня розгляду справи подати через канцелярію суду, витребувані ухвалою матеріали.

За вказаних обставин, спір вирішується за наявними у справі документами.

Представник позивача позовні вимоги підтримав в повному обсязі з підстав, викладених у позовній заяві.

Представник відповідача щодо позовних вимог не заперечив, про що зазначив у письмовому відзиві (а.с. 44-45).

В ході вирішення спору, в порядку ст. 30 ГПК України, в судовому засіданні від 01.12.2015р. надала пояснення представник Центрального територіального департаменту Національної комісії цінних паперів та фондового ринку.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення учасників судового процесу, господарський суд,-

ВСТАНОВИВ:

Постановою господарського суду Житомирської області від 24.10.2008р. у справі № 4/41-Б ВАТ "Житомирхліб" визнано банкрутом та відкрито ліквідаційну процедуру (а.с. 34-36).

ОСОБА_3 (позивач) являється акціонером ВАТ "Житомирхліб" та є власником іменних акцій в кількості 23 штуки на загальну номінальну вартість 55,75 грн., що підтверджується сертифікатом іменних акцій серії А № 950, виданим ТОВ "Пром-Реєстр" (а.с.14).

Як зазначає позивач, 10.06.2014р. відбулись позачергові загальні збори акціонерів Відкритого акціонерного товариства "Житомирхліб", скликані Товариством обмеженою відповідальністю "Алвіс Менеджмент" (третя особа), що володіє 90,70% простих іменних акцій товариства (а.с.15).

У виписці з протоколу позачергових загальних зборів акціонерів ВАТ "Житомирхліб" вказано, що загальна кількість акціонерів - власників голосуючих акцій, які зареєструвалися для участі у загальних зборах становить один акціонер - ТОВ "Алвіс Менеджмент", який володіє 10164808 шт. акцій, що становить 90,70% від загальної кількості акцій.

По другому питанню порядку денного загальних зборів слухали уповноваженого ТОВ "Алвіс Менеджмент", який повідомив, що відповідно до вимог п.15 ч.1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" передбачено право власників акцій, які володіють більш як половиною статутного капіталу боржника призначити уповноважену особу, яка представлятиме їх інтереси під час провадження у справі про банкрутство. Запропоновано призначити уповноваженою особою, яка представлятиме їх інтереси під час провадження у справі про банкрутство ТОВ "Алвіс Менеджмент".

За результатами розгляду вищевказаного питання вирішено: призначити уповноваженою особою, яка представлятиме їх інтереси під час провадження у справі про банкрутство Товариства - ТОВ "Алвіс Менеджмент", що володіє 90,70 % простих іменних акції товариства, в кількості 10164808шт., який діятиме в особі представника по довіреності - ОСОБА_4.

Підставою звернення до суду позивач позивач вказує наступні обставини.

Так, під час підготовки до зборів був порушений, передбачений ст. 47 Закону України "Про акціонерні товариства", порядок скликання загальних зборів акціонерів.

Позивач вказує, що жодних вимог від ТОВ "Алвіс Менеджмент", як акціонера, що володіє більш ніж 10% акцій ВАТ "Житомирхліб" на адресу виконавчого органу ВАТ "Житомирхліб" не надходило та жодних рішень про проведення позачергових загальних зборів у червні 2014 року або відмови у їх проведенні наглядовою радою ВАТ "Житомирхліб " не приймалось.

Позивача, як акціонера ВАТ "Житомирхліб", персонально не було повідомлено про проведення 10.06.2014 позачергових загальних зборів ВАТ Житомирхліб".

Крім того, не було повідомлення про проведення позачергових зборів в засобах масової інформації. Не був сформований у встановленому порядку та не доведений до відома акціонерів порядок денний зборів.

Внаслідок грубого порушення процедури скликання загальних зборів, позивач, як акціонер ВАТ "Житомирхліб", був позбавлений можливості взяти участь у загальних зборах.

ВАТ "Житомирхліб" не забезпечило переведення акцій у бездокументарну форму відповідно до положень Закону України "Про депозитарну систему в Україні" у зв'язку з чим на момент проведення загальних зборів 10.06.2014 була відсутня можливість для складання переліку акціонерів.

До того ж, 12.10.2013 припинив свою діяльність і реєстратор, що здійснював ведення реєстру власників простих іменних акцій ВАТ "Житомирхліб". Тобто, станом на 10.06.2014 перелік власників простих іменних акцій, які мають право участі у загальних зборах акціонерів, взагалі не складався, а реєстрація акціонерів не здійснювалась.

Позивач зазначає, що формування переліку акціонерів, які мають право на участь у загальних зборах є необхідною умовою для визначення правомірності реєстрації акціонерів на загальних зборах акціонерів, правомірність зареєстрованих за ними акцій товариства, а отже і необхідною умовою законності прийнятих на зборах рішень.

На підтвердження своїх доводів щодо незабезпечення переведення акцій ВАТ "Житомирхліб" у бездокументарну форму посилається на постанову Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 17.06.2015 № 869-ЦЦ-1-Е (а.с. 31-33).

Позивач вказала, що всупереч приписам ст. 46 Закону України "Про акціонерні товариства", ліквідатор ВАТ "Житомирхліб", як виконавчий орган банкрута, протокол зборів не підписував, печаткою не скріплював.

За вище перелічених обставин, позивач позачергові загальні збори акціонерів ВАТ "Житомирхліб", проведені 10.06.2014, вважає такими, що проведені з порушенням вимог законодавства та установчих документів відповідача як під час скликання, так і під час проведення загальних зборів. Прийняті рішення вважає прийнятими за відсутності кворуму, а відтак вважає їх недійсними.

Разом з тим, позивач, звертаючись з даним позовом до суду зазначає, що про проведені 10.06.2015 позачергові загальні збори акціонерів ВАТ "Житомирхліб" дізналась лише в жовтні 2015 року від представника ВАТ "Житомирхліб".

Відповідач, визнаючи позовні вимоги вказує на те, що під час підготовки та скликання позачергових загальних зборів акціонерів 10.06.2014, до відповідача в особі ліквідатора ВАТ "Житомирхліб" від акціонерів, в тому числі й від ТОВ "Алвіс Менеджмент", вимог про скликання позачергових загальних зборів акціонерів не надходило.

Наглядова рада відповідача рішення про скликання позачергових загальних зборів акціонерів на 10.06.2014 не приймала, зважаючи на відсутність відповідної вимоги акціонерів.

Відповідач зазначив, що у нього відсутні докази опублікування в офіційному друкованому органі та місцевій пресі повідомлення про проведення 10.06.2015р. загальних зборів.

Разом з тим, відповідач не заперечив того факту, що акції ВАТ "Житомирхліб" не було переведено в бездокументарну форму, що унеможливлює отримання в Центральному депозитарії України переліку акціонерів, які мають право на участь у зборах, як це передбачено ч.1 ст. 34 Закону України "Про акціонерні товариства".

Зауважує, що особа яка проводила скликання позачергових загальних зборів акціонерів не могла володіти інформацією щодо акціонерів, які володіють акціями ВАТ "Житомирхліб" на дату складання переліку акціонерів, які мають право на участь у загальних зборах акціонерів в порядку, визначеному ч.2 ст. 42 Закону України "Про акціонерні товариства".

Відповідач вказав, що примірник протоколу зазначених позачергових зборів Товариству не надавався, печаткою та підписом голови виконавчого органу Товариства скріплений не був.

Зважаючи на вищевикладені обставини, позовні вимоги вважає обґрунтованими та просить їх задовольнити.

Зокрема зазначила, що в ході проведення перевірки Департаментом комісії моніторингу дотримання емітентом вимог чинного законодавства про цінні папери встановлено порушення ВАТ "Житомирхліб" вимог ст. 20 ЗУ "Про акціонерні товариства" та ст. 3 ЗУ "Про цінні папери та фондовий ринок" в частині незабезпечення емітентом існування акцій у бездокументарній формі.

Відповідно до пояснень Департаменту комісії, інформація про надсилання повідомлень про скликання вказаних зборів акціонерів 10.06.2014р. персонально кожному акціонеру ВАТ "Житомирхліб", опублікування цього повідомлення в офіційному друкованому виданні, розміщення його у загальнодоступній інформаційній базі даних НКЦПФР та власній веб-сторінці ВАТ "Житомирхліб", на виконання вимог ст. 35 Закону України "Про акціонерні товариства" та розділу 6 Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів, затвердженого Рішенням Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 03.12.20103р. № 2826, у секторі нагляду за учасниками ринку цінних паперів у Житомирській області відсутня.

Оцінивши в сукупності матеріали справи, заслухавши пояснення учасників процесу, господарський суд зазначає наступне.

При вирішенні даного корпоративного спору суд керувався нормами права, в редакції чинній на день проведення позачергових загальних зборів ВАТ "Житомирхліб".

Статтею 3 Закону України "Про акціонерні товариства" визначено правовий статус акціонерного товариства - господарське товариство, статутний капітал якого поділено на визначену кількість часток однакової номінальної вартості, корпоративні права за якими посвідчуються акціями.

Згідно із ч. 1 ст. 167 ГК України корпоративні права - це права особи, частка якої визначається у статутному фонді (майні) господарської організації, що включають правомочності на участь цієї особи в управлінні господарською організацією, отримання певної частки прибутку (дивідендів) даної організації та активів у разі ліквідації останньої відповідно до закону, а також інші правомочності, передбачені законом та статутними документами.

Корпоративні спори - це правовідносини учасників або засновників підприємства, які виникають, міняються або припиняються в процесі досудового або судового розгляду і які безпосередньо пов'язані з корпоративними правами і обов'язками.

Нормами ч.1 ст. 32 Закону України "Про акціонерні товариства" передбачено, що загальні збори є вищим органом акціонерного товариства.

Згідно ч. 2 ст. 32 Закону України "Про акціонерні товариства" загальні збори акціонерного товариства бувають річними, які проводяться не пізніше 30 квітня наступного за звітним року, та позачергові.

Як наголошувалось вище, 10.06.2014 р. були проведені позачергові загальні збори ВАТ "Житомирхліб".

Відповідно до ч. 1 ст. 47 Закону України "Про акціонерні товариства" позачергові загальні збори акціонерного товариства скликаються наглядовою радою:

1) з власної ініціативи;

2) на вимогу виконавчого органу - в разі порушення провадження про визнання товариства банкрутом або необхідності вчинення значного правочину;

3) на вимогу ревізійної комісії (ревізора);

4) на вимогу акціонерів (акціонера), які на день подання вимоги сукупно є власниками 10 і більше відсотків простих акцій товариства;

5) в інших випадках, встановлених законом або статутом товариства.

Вимога про скликання позачергових загальних зборів подається в письмовій формі виконавчому органу на адресу за місцезнаходженням акціонерного товариства із зазначенням органу або прізвищ (найменувань) акціонерів, які вимагають скликання позачергових загальних зборів, підстав для скликання та порядку денного. У разі скликання позачергових загальних зборів з ініціативи акціонерів вимога повинна також містити інформацію про кількість, тип і клас належних акціонерам акцій та бути підписаною всіма акціонерами, які її подають.

Наглядова рада приймає рішення про скликання позачергових загальних зборів акціонерного товариства або про відмову в такому скликанні протягом 10 днів з моменту отримання вимоги про їх скликання (ч. 2 ст. 47 Закону України "Про акціонерні товариства").

Приписами ч. 6. ст. 47 Закону України "Про акціонерні товариства" визначено, що у разі якщо протягом строку, встановленого частиною другою цієї статті, наглядова рада не прийняла рішення про скликання позачергових загальних зборів акціонерного товариства, такі збори можуть бути скликані акціонерами, які цього вимагають.

Аналогічна норма міститься в п. 6.2.4 Статуту ВАТ "Житомирхліб", згідно якого позачергові загальні збори акціонерів повинні бути скликані Правлінням на вимогу акціонерів, що володіють у сукупності більш як 10% голосів з будь-яких причин та в будь-який час. У випадку, коли правління протягом 20 днів не виконало вимогу акціонерів, що володіють у сукупності більш 10% голосів, про скликання позачергових загальних зборів акціонерів, такі акціонери мають право скликати збори самі з дотриманням встановленого чинним законодавством України та внутрішніми нормативними документами Товариства порядку їх скликання.

Як вбачається з виписки з протоколу позачергових загальних зборів акціонерів ВАТ "Житомирхліб", збори скликані ТзОВ "Алвіс Менеджмент", що володіє 90,7 % акцій товариства.

Однак, при цьому матеріали справи не містять будь-яких доказів того, що третя особа - ТОВ "Алвіс Менеджмент", зверталась в порядку, передбаченому ст. 47 Закону та п. 6.2.4 статуту ВАТ "Житомирхліб" до відповідача з письмовою вимогою про проведення позачергових загальних зборів акціонерів.

На вимогу суду третьою особою таких доказів також не надано.

Вимоги до порядку повідомлення про проведення загальних зборів містяться в положеннях ст. 35 Закону України "Про акціонерні товариства".

Так, письмове повідомлення про проведення загальних зборів акціонерного товариства та їх порядок денний надсилається кожному акціонеру, зазначеному в переліку акціонерів, складеному в порядку, встановленому законодавством про депозитарну систему України, на дату, визначену наглядовою радою, а в разі скликання позачергових загальних зборів на вимогу акціонерів у випадках, передбачених частиною шостою статті 47 цього Закону, - акціонерами, які цього вимагають. Встановлена дата не може передувати дню прийняття рішення про проведення загальних зборів і не може бути встановленою раніше, ніж за 60 днів до дати проведення загальних зборів.

Письмове повідомлення про проведення загальних зборів та їх порядок денний надсилається акціонерам персонально (з урахуванням частини другої цієї статті) особою, яка скликає загальні збори, у спосіб, передбачений статутом акціонерного товариства, у строк не пізніше ніж за 30 днів до дати їх проведення. Повідомлення розсилає особа, яка скликає загальні збори, або особа, яка веде облік прав власності на акції товариства у разі скликання загальних зборів акціонерами.

Товариство не пізніше ніж за 30 днів до дати проведення загальних зборів публікує в офіційному друкованому органі повідомлення про проведення загальних зборів. Публічне акціонерне товариство додатково надсилає повідомлення про проведення загальних зборів та їх порядок денний фондовій біржі, на якій це товариство пройшло процедуру лістингу, а також не пізніше ніж за 30 днів до дати проведення загальних зборів розміщує на власній веб-сторінці в мережі Інтернет інформацію, передбачену частиною третьою цієї статті.

Пунктом 6.2.6 Статуту товариства визначено, що повідомлення про скликання загальних зборів акціонерів не пізніше, ніж за 45 днів до дати їх проведення публікується Правлінням Товариства в одному з офіційних друкованих видань ОСОБА_5 України, Кабінету Міністрів України або Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку та в одному з друкованих видань, що видаються в регіоні розташування Товариства. У повідомленні зазначаються: найменування та місцезнаходження Товариства, дата, час та місце проведення загальних зборів акціонерів, повний перелік питань, включених до порядку денного, початок та закінчення реєстрації акціонерів.

Крім того, власникам іменних акцій в той же строк зазначене вище повідомлення надсилається листом або вручається під розпис.

Натомість, матеріали справи не містять доказів опублікування в офіційних друкованих виданнях ОСОБА_5 України, Кабінету Міністрів України або Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку повідомлення про проведення позачергових загальних зборів ВАТ "Житомирхліб" та їх порядок денний.

Факт опублікування оголошення не підтверджено і представником Центрального територіального департаменту Національної комісії цінних паперів та фондового ринку.

Третя особа - ТОВ "Алвіс Менеджмент" обставини, щодо неналежного повідомлення позивача та інших акціонерів про проведення позачергових зборів також не спростувала.

Згідно з положеннями статті 98 ЦК України, рішення загальних зборів може бути оскаржене учасником товариства до суду.

Відповідно до правової позиції Верховного Суду України, викладеної у пунктах 17, 18 постанови Пленуму Верховного суду України від 24.10.2008 №13 "Про практику розгляду судами корпоративних спорів", підставами для визнання недійсними рішень загальних зборів акціонерів (учасників) господарського товариства можуть бути:

- порушення вимог закону та/або установчих документів під час скликання та проведення загальних зборів товариства;

- позбавлення акціонера (учасника) товариства можливості взяти участь у загальних зборах;

- порушення прав чи законних інтересів акціонера (учасника) товариства рішенням загальних зборів.

Безумовною підставою для визнання недійсними рішень загальних зборів у зв'язку з прямою вказівкою закону є:

- прийняття загальними зборами рішення за відсутності кворуму для проведення загальних зборів чи прийняття рішення;

- прийняття загальними зборами рішень з питань, не включених до порядку денного загальних зборів товариства;

- прийняття загальними зборами рішення про зміну статутного капіталу товариства, якщо не дотримано процедури надання акціонерам (учасникам) відповідної інформації.

При вирішенні питання про недійсність рішень загальних зборів у зв'язку з іншими порушеннями, допущеними під час скликання та проведення загальних зборів, господарський суд повинен оцінити, наскільки ці порушення могли вплинути на прийняття загальними зборами відповідного рішення.

За п. 21 вказаної постанови, рішення загальних зборів господарського товариства можуть бути визнаними недійсними в судовому порядку у випадку недотримання процедури їх скликання, встановленої статтями 43, 61 Закону України "Про господарські товариства".

Права учасника (акціонера) товариства можуть бути визнані порушеними внаслідок недотримання вимог закону про скликання і проведення загальних зборів, якщо він не зміг взяти участь у загальних зборах, належним чином підготуватися до розгляду питань порядку денного, зареєструватися для участі у загальних зборах тощо.

При вирішенні спорів про визнання недійсними рішень загальних зборів господарського товариства з підстав недопущення до участі в них акціонерів (учасників) товариства судам необхідно з'ясувати, чи могла їх відсутність (або наявність) істотно вплинути на прийняття рішення, яке оскаржується.

Відповідно до ст. 40 Закону України "Про акціонерні товариства", порядок проведення загальних зборів акціонерного товариства встановлюється цим Законом, статутом товариства та рішенням загальних зборів.

Реєстрація акціонерів (їх представників) проводиться на підставі переліку акціонерів, які мають право на участь у загальних зборах, складеного в порядку, передбаченому законодавством про депозитарну систему України, із зазначенням кількості голосів кожного акціонера. Реєстрацію акціонерів (їх представників) проводить реєстраційна комісія, яка призначається наглядовою радою, а в разі скликання позачергових загальних зборів на вимогу акціонерів у випадках, передбачених частиною шостою статті 47 цього Закону, - акціонерами, які цього вимагають.

Перелік акціонерів, які зареєструвалися для участі у загальних зборах, підписує голова реєстраційної комісії, який обирається простою більшістю голосів її членів до початку проведення реєстрації. Акціонер, який не зареєструвався, не має права брати участь у загальних зборах.

Повноваження реєстраційної комісії за договором можуть передаватися реєстратору, зберігачу або депозитарію. У такому разі головою реєстраційної комісії є представник реєстратора, зберігача або депозитарію.

Перелік акціонерів, які зареєструвалися для участі у загальних зборах, додається до протоколу загальних зборів.

Відповідно до ст. 41 Закону України "Про акціонерні товариства", наявність кворуму загальних зборів визначається реєстраційною комісією на момент закінчення реєстрації акціонерів для участі у загальних зборах акціонерного товариства. Загальні збори акціонерного товариства мають кворум за умови реєстрації для участі у них акціонерів, які сукупно є власниками не менш як 60 відсотків голосуючих акцій.

Приписами п. 6.2.9 Статуту ВАТ "Житомирхліб" також визначено, що загальні збори акціонерів визнаються правомочними за умови наявності кворуму, тобто якщо в них беруть участь акціонери (їх представники), які володіють у сукупності більш ніж 60% голосів. Загальні збори акціонерів повноважні приймати рішення з питань, внесених до порядку денного.

В пункті 25 постанови Пленуму Верховного суду України від 24.10.2008 №13 "Про практику розгляду судами корпоративних спорів" роз'яснено, що загальні збори є неправомочними, якщо реєстрація акціонерів у день проведення загальних зборів не здійснювалась (ст. 159 ЦК України, ст. 41 ЗУ "Про господарські товариства"), у зв'язку з неможливістю визначення кворуму на загальних зборах. Рішення, прийняті на таких загальних зборах, у судовому порядку визнаються недійсними.

Правомочність загальних зборів визначається на підставі реєстру акціонерів у день проведення загальних зборів, а не фактичної участі акціонерів у прийнятті загальними зборами рішень.

Відповідно до п.2 ст. 20 Закону України "Про акціонерні товариства", який кореспондується п.3 ст.6 Закону України "Про цінні папери та фондовий ринок", усі акції товариства є іменними. Акції товариств існують виключно в бездокументарній формі.

Проте, як встановлено судом, в постанові Центрального територіального департаменту Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 17.06.2015р., встановлено, що ВАТ "Житомирхліб" в порушення вимог ст. 20 Закону України "Про акціонерні товариства" не забезпечила існування акцій у бездокументарній формі.

Відповідно до п. 16 ст. 1 Закону України "Про депозитарну систему України" реєстр власників іменних цінних паперів - перелік власників іменних цінних паперів, складений відповідно до вимог законодавства Центральним депозитарієм або, у випадках, встановлених цим Законом, - Національним банком України на певну дату із зазначенням кількості іменних цінних паперів, належних зазначеним власникам на праві власності, номінальної вартості і виду таких цінних паперів та іншої інформації, визначеної Комісією

За умовами ст. 22 Закону України "Про депозитарну систему України" в установлених законодавством випадках реалізація прав за емісійними цінними паперами здійснюється на підставі реєстру власників іменних цінних паперів.

Складення реєстру власників іменних цінних паперів здійснює Центральний депозитарій, а у випадку, встановленому цим Законом, - Національний банк України.

Реєстр власників іменних цінних паперів складається у разі отримання розпорядження від емітента, а також в інших установлених Комісією випадках.

Емітент або інша особа, яка має право на отримання реєстру власників іменних цінних паперів, дає в установлених Комісією випадках визначеній особі розпорядження щодо надання реєстру власників іменних цінних паперів та зазначає дату, станом на яку необхідний такий реєстр (далі - дата обліку).

Для проведення загальних зборів акціонерного товариства реєстр власників іменних цінних паперів, складається станом на 24 годину за три робочих дні до дня проведення таких зборів у порядку, встановленому Комісією.

За обставин, що відповідачем не забезпечено існування акцій ВАТ "Житомирхліб" у бездокументарній формі, акціонер, який здійснював реєстрацію акціонерів для участі у позачергових загальних зборах акціонерів ВАТ "Житомирхліб" 10.06.2014р. (ТОВ "Алвіс менеджмент") не мав об'єктивної можливості отримати у депозитарія перелік акціонерів на дату проведення зборів.

Формування переліку акціонерів, які мають право на участь у загальних зборах на відповідну дату є необхідною умовою для визначення правомірності реєстрації акціонерів на загальних зборах акціонерів, правомірність зареєстрованих за ними акцій товариства, а отже і необхідною умовою законності прийнятих на зборах рішень.

Відтак, реєстрація акціонерів для участі у позачергових загальних зборах акціонерів від 10.06.2014р, здійснена третьою особою проведена з порушенням норм чинного законодавства, яке регулює корпоративні правовідносини.

Враховуючи, що при проведені 10.06.2014 позачергових загальних зборах акціонерів ВАТ "Житомирхліб" не було дотримано встановленого законом та Статутом порядку скликання таких зборів, докази проведення реєстрації акціонерів (реєстр та протокол реєстраційної комісії) у встановлений законом спосіб в день проведення зборів в матеріалах справи, у позивача та відповідача відсутні, визначити кворум на проведених зборах неможливо. Зважаючи та встановлені судом обставини, позачергові загальні збори акціонерів не можуть вважатись правомочними , а прийняті на них рішення підлягають визнанню недійсними.

З огляду на викладене, суд дійшов висновку, що відсутність повідомлення акціонерів про проведення позачергових загальних зборів акціонерів, у тому числі позивача, про дату час та місце проведення загальних зборів акціонерів, обмежує права акціонера на участь в управлінні Товариством, а вплив акціонера на прийняття загальними зборами рішень не вичерпується лише голосуванням. Акціонер, до прикладу наділений також правом на внесення своїх пропозицій та зауважень до порядку денного, чого був позбавлений внаслідок порушення процедури скликання та проведення загальних зборів.

Враховуючи вищевикладені обставини справи, позов є обґрунтованим, заявленим у відповідності до вимог чинного законодавства та підлягає задоволенню в повному обсязі.

Відповідно до статей 33 та 34 ГПК України, кожна сторона повинна довести належними та допустимими у справі доказами ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень; обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Згідно ст. 32 ГПК доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність або відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги та заперечення сторін.

В порядку ст. 49 ГПК України судові витрати покладаються на відповідача.

Керуючись ст.ст. 49, 82-85 ГПК України, господарський суд,

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Визнати недійсними рішення позачергових загальних зборів акціонерів Відкритого акціонерного товариства "Житомирхліб" (10003, м. Житомир, вул. Л. Українки, 33, код 00378595), що відбулися 10.06.2014 р.

3. Стягнути з Відкритого акціонерного товариства "Житомирхліб" (10003, м. Житомир, вул. Л. Українки, 33, код 00378595)

на користь ОСОБА_3 ( м. Житомир, вул. Барашівська, 8а, ІПН НОМЕР_1)

- 1218,00 грн. судового збору

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Апеляційна скарга подається на рішення місцевого господарського суду протягом десяти днів з дня його оголошення. У разі якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину рішення, зазначений строк обчислюється з дня підписання рішення, оформленого відповідно до статті 84 Господарського процесуального кодексу України.

Повне рішення складено: 21.12.15

Суддя Сікорська Н.А.

Віддрукувати:

1- в справу

2,3- третій особі ТОВ "Алвіс Менеджмент" ( 01133, АДРЕСА_1)- (рек. з пов.)

( 10008, м. Житомир, вул. В. Бердичівська, 35 )- (рек. з пов.);

Дата ухвалення рішення16.12.2015
Оприлюднено30.12.2015
Номер документу54538869
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —906/1576/15

Рішення від 16.12.2015

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Сікорська Н.А.

Ухвала від 01.12.2015

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Сікорська Н.А.

Ухвала від 12.11.2015

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Сікорська Н.А.

Ухвала від 26.10.2015

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Сікорська Н.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні