Вирок
від 04.09.2015 по справі 603/19/15-к
БУЧАЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Бучацький районний суд Тернопільської області

11 м. м. Бучач Бучацький район Тернопільська область Україна 48400

Справа № 603/19/15-к

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

04.09.2015

Бучацький районний суд Тернопільської області

Одноособово суддею ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

з участю прокурора ОСОБА_3 ,

потерпілих ОСОБА_4 , ОСОБА_5 ,

обвинуваченого ОСОБА_6 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні залі суду в місті Бучач кримінальне провадження про обвинувачення ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Вільхівці Борівського району, жителя АДРЕСА_1 , українця, громадянина України, із середньою освітою, одруженого, працюючого трактористом ТзОВ «Мрія-центр», раніше не судимого, у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч. 2 ст. 286 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

Згідно з обвинувальним актом ОСОБА_6 вчинив кримінальне правопорушення за таких обставин:

07 серпня 2014 року водій ОСОБА_6 в порушення вимог пунктів: 2.3 (а), 31.1, 31.4, 31.4.5 (г) (Колеса і шини) Правил дорожнього руху України, перед виїздом не перевірив і не забезпечив технічно справний стан і комплектність автомобіля «FORD-TRANSIT 2.0D» з реєстраційним номером НОМЕР_1 , а розпочав рух на ньому з наступною несправністю - встановлення на задню вісь транспортного засобу шин різних моделей з різними малюнками протектора, яку він мав можливість виявити до початку руху автомобіля при його огляді.

07 серпня 2014 року біля 19 години 30 хвилин водій ОСОБА_6 грубо порушуючи вимоги п. п. 2.1 (а), 2.9 (а) Правил дорожнього руху України, перебуваючи в стані тяжкого отруєння алкоголем, не маючи при собі посвідчення водія на право керування транспортним засобом відповідної категорії, керував технічно несправним автомобілем «FORD-TRANSIT 2.0D» р.н. НОМЕР_1 та з одним пасажиром рухався автодорогою сполученням «Бережани-Підгайці-Монастириська», в напрямку від м. Монастириська до с. Доброводи Монастириського району.

Рухаючись у вказаному напрямку, на 43 км. + 200 м., зазначеної автодороги, що в межах с. Ковалівка Монастириського району Тернопільської області, водій ОСОБА_6 не був уважний, не стежив за дорожньою обстановкою, дорожніми умовами та відповідно не реагував на їх зміну, чим порушив вимоги пунктів: 1.5 ч. 1, 1.10 (в частині визначення понять: «дорожні умови», «дорожня обстановка», і виконання їх вимог), 2.3 (б, д) Правил дорожнього руху України, які зобов`язували його не створювати своїми діями загрози безпеці дорожнього руху, небезпеку чи перешкоду для руху, загрожувати життю чи здоров`ю громадян, завдавати матеріальних збитків.

Внаслідок порушення вказаних пунктів Правил, ОСОБА_6 не забезпечив безпеку дорожнього руху та під час руху відволікшись від керування автомобілем «FORD-TRANSIT 2.0D», в порушення вимог п. п. 1.10 (в частині визначення поняття «узбіччя» і виконання його вимог), 10.1, 11.14 ПДР України допустив зміну напрямку його руху праворуч та його подальший виїзд на конструктивно виділений елемент автомобільної дороги, який не призначений для руху транспортних засобів - праве узбіччя де допустив наїзд правою передньою частиною транспортного засобу на пішоходів ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , які рухалися по правому узбіччі у попутному напрямку.

У результаті наїзду транспортним засобом ОСОБА_4 отримала тілесні ушкодження у вигляді: відкритої черепно-мозкової травми, що проявилася у забої головного мозку, перелому основи та склепіння черепа, епідуральної гематоми обох лобних долей малих розмірів, перелому 5-го шийного хребця справа, закритого уламкового перелому нижньої третини кісток правої гомілки з зміщенням, забою поперекового відділу хребта, забою нирок, макрогематурії, синців на обличчі, гематоми язика, рани на правому стегні, які відповідно до висновку експерта № 403 від 05.11.2014 року, за ознакою небезпеки для життя в момент спричинення відносяться до тяжких тілесних ушкоджень, а ОСОБА_5 отримала тілесні ушкодження у вигляді: закритої черепно-мозкової травми, що проявилася у струсі головного мозку, важкої закритої хребетно-спинномозкової травми, що проявилася багатоуламковим компресійним переломом тіла L3 хребця з інтраканальним зміщенням уламка, стенозуванням хребетного каналу, кіфотичною деформацією поперекового відділу хребта, забою поперекового відділу спинного мозку з поперековою мієлорадикулопатією і легким нижнім парапарезом, які відповідно до висновку експерта № 412 від 12.11.2014 року, не супроводжувалися загрозливими для життя явищами і за ознакою тривалого, понад три тижні, розладу здоров`я, відносяться до тілесних ушкоджень середнього ступеня тяжкості, оскільки при звичному перебігу травматичного процесу, потребують для свого повного загоєння термін тривалістю більше як 21 день.

Порушення водієм ОСОБА_6 , вимог пунктів: 1.5 ч. 1, 1.10 (в частині визначення понять: «дорожні умови», «дорожня обстановка», «узбіччя», і виконання їх вимог), 2.1 (а), 2.3 (а, б, д), 2.9 (а), 10.1, 11.14, 31.1, 31.4, 31.4.5 (г) (Колеса і шини) Правил дорожнього руху України, перебуває у прямому причинному зв`язку із настанням даної дорожньо-транспортної пригоди та заподіянням потерпілій ОСОБА_4 тяжких тілесних ушкоджень, а потерпілій ОСОБА_5 середньої тяжкості тілесні ушкодження.

Винність обвинуваченого ОСОБА_6 знайшла своє повне ствердження в судовому засіданні показами самого обвинуваченого, який повністю визнав свою вину, щиро розкаявся у скоєному і пояснив, що дійсно 07 серпня 2014 року за кермом він їхав сам, під час керування автомобілем перебував в стані алкогольного сп`яніння, як саме сталася ДТП не пам`ятає, швидше за все заснув за кермом. Пам`ятає, що потерпілі йшли по обочині, де і сталася ДТП. Цивільні позови заявлені прокурором про відшкодування витрат на лікування потерпілих визнає.

В судовому засіданні потерпіла ОСОБА_5 пояснила, що 07.08.2014р. вона з ОСОБА_4 йшли по узбіччі дороги в с. Ковалівка Монастирського району, в них в`їхав автомобіль Форд, яким керував ОСОБА_6 . В результаті ДТП вона отримала тілесні ушкодження середньої тяжкості, а ОСОБА_4 тяжкі тілесні ушкодження. Просить суворо не карати обвинуваченого та обрати йому міру покарання не пов`язану з позбавленням волі. Вони домовились з обвинуваченим про добровільне відшкодування шкоди.

Потерпіла ОСОБА_4 надала суду подібні покази. Просила обрати покарання для ОСОБА_6 не пов`язане з позбавленням волі.

Оскільки обвинувачений в судовому засіданні повністю визнав вину в скоєнні кримінального правопорушення, дав показання згідно змісту пред`явленого йому обвинувачення, погодився зі всіма доказами по справі, відмовившись від їх дослідження в судовому засіданні, суд вважає, що в силу ст.349 КПК України слід обмежити дослідження фактичних обставин справи допитом обвинуваченого та потерпілих, визнає недоцільним дослідження доказів щодо тих обставин, які ніким не оспорюються.

Оцінюючи в сукупності докази, здобуті в судовому засіданні, з матеріалами справи, суд прийшов до переконання, що вина обвинуваченого ОСОБА_6 доведена повністю, а його дії за ч. 2 ст. 286 КК України органом досудового слідства кваліфіковано вірно, як порушення правил безпеки дорожнього руху особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило потерпілій ОСОБА_4 тяжкі тілесні ушкодження, а потерпілій ОСОБА_5 середньої тяжкості тілесні ушкодження.

При призначенні покарання обвинуваченому ОСОБА_6 суд враховує ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення вчинення злочину у стані алкогольного сп`яніння, особу винного, що він раніше не судимий, обставину, яка пом`якшує покарання - визнання ним вини, його щире каяття, по місцю проживання характеризується позитивно, думку потерпілих, які просили суворо не карати обвинуваченого і не позбавляти його волі, їх домовленість про добровільне відшкодування шкоди, а також наявність на його утриманнідвох неповнолітніх дітей і приходить довисновку, що йому слід призначити покарання у вигляді позбавлення волі із застосуванням ст. ст. 75, 76 КК України, що таке покарання буде необхідне й достатнє для його виправлення та попередження нових кримінальних правопорушень без ізоляції від суспільства.

Прокурором Тернопільської області в інтересах Монастирської Районної ради та фінансового управління Тернопільської обласної ради було заявлено цивільні позов до ОСОБА_6 про відшкодування витрат на стаціонарне лікування потерпілих від злочину, який підлягає задоволенню, зважаючи на визнання їх обвинуваченим.

Керуючись ст.ст.368, 370, 373-376 КПК України, суд, -

З А С У Д И В:

Визнати винними ОСОБА_6 у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч. 2 ст. 286 КК України та призначити йому покарання у вигляді 3 (трьох) років позбавлення волі з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк два роки.

На підставі ст.75 КК України ОСОБА_6 звільнити від відбування покарання з випробуванням, встановивши йому іспитовий строк тривалістю два роки шість місяців.

Згідно ст.76 КК України покласти на ОСОБА_6 обов`язки не виїжджати за межі України на постійне проживання без дозволу кримінально-виконавчої інспекції, повідомляти кримінально-виконавчу інспекцію про зміну місця проживання та періодично з`являтися в ці органи для реєстрації.

Стягнути з ОСОБА_6 в користь держави 1782,18 грн. витрат за проведення судових експертиз.

Цивільні позови прокурора Тернопільської області задоволити.

Стягнути з ОСОБА_6 в користь районного бюджету, ГУК у Тернопільській області 24060300, р/р № 35416001064109 в ГУДКС України в Тернопільській області, код ЄДРПОУ 36338715, МФО 838012 витрати на лікування ОСОБА_5 , яка потерпіла від злочину в сумі 2953,70 гривень.

Стягнути з ОСОБА_6 в користь районного бюджету, ГУК у Тернопільській області 24060300, р/р № 35416001064109 в ГУДКС України в Тернопільській області, код ЄДРПОУ 36338715, МФО 838012 витрати на лікування ОСОБА_4 , яка потерпіла від злочину в сумі 753,61 гривень.

Стягнути з ОСОБА_6 в користь обласного бюджету, ГУК у Тернопільській області 24060300, р/р № 331414544700001 в ГУДКС України в Тернопільській області, код ЄДРПОУ 37977599, МФО 838012 витрати на лікування ОСОБА_4 , яка потерпіла від злочину в сумі 8985,18 грн.

Скасувати арешт на автомобіль марки «FORD-TRANSIT 2.0D» з реєстраційним номером НОМЕР_1 , та повернути його власнику ОСОБА_7 .

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано.

На вирок може бути подана апеляційна скарга до судової палати в кримінальних справах апеляційного суду Тернопільської області через Бучацький районний суд протягом 30 днів з дня його проголошення.

У разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після прийняття рішення судом апеляційної інстанції.

Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію вироку.

Обвинуваченому та прокурору копія вироку вручається негайно після його проголошення.

Учаснику судового провадження, який не був присутнім в судовому засіданні, копія судового рішення надсилається не пізніше наступного дня після ухвалення.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення04.09.2015
Оприлюднено22.03.2023
Номер документу54628954
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —603/19/15-к

Ухвала від 14.07.2015

Кримінальне

Бучацький районний суд Тернопільської області

Гордєєв В. О.

Ухвала від 27.01.2015

Кримінальне

Бучацький районний суд Тернопільської області

Гордєєв В. О.

Вирок від 04.09.2015

Кримінальне

Бучацький районний суд Тернопільської області

Гордєєв В. О.

Вирок від 16.12.2015

Кримінальне

Апеляційний суд Тернопільської області

Іващенко О. Ю.

Ухвала від 19.01.2015

Кримінальне

Апеляційний суд Тернопільської області

Комендат Р. Т.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні