Ухвала
від 02.11.2015 по справі 814/3690/14
ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ

У Х В А Л А

2 листопада 2015 року м. Київ

Колегія суддів Судової палати в адміністративних справах Верховного Суду України у складі:

судді-доповідачаСамсіна І.Л., суддів:Кривенди О.В., Терлецького О.О., -

розглянувши заяву Баштанської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міністерства доходів і зборів України у Миколаївській області (далі - ОДПІ) про перегляд Верховним Судом України ухвали Вищого адміністративного суду України від 22 липня 2015 року у справі за позовом приватно-орендного підприємства Вікторія до ОДПІ, треті особи: приватне підприємство виробничо-комерційна фірма ЛОРД , фізична особа-підприємець ОСОБА_4, про визнання протиправними та скасування податкових повідомлень-рішень,

в с т а н о в и л а:

Вищий адміністративний суд України ухвалою від 22 липня 2015 року відмовив у відкритті касаційного провадження за касаційною скаргою ОДПІ на постанову Миколаївського окружного адміністративного суду від 10 березня 2015 року та ухвалу Одеського апеляційного адміністративного суду від 18 червня 2015 року.

Не погоджуючись з рішенням суду касаційної інстанції, 14 серпня 2015 року ОДПІ звернулося до Верховного Суду України з заявою про його перегляд з підстави, передбаченої пунктом 1 частини першої статті 237 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС).

Ухвалою Верховного Суду України від 14 вересня 2015 року заяву ОДПІ залишено без руху з наданням строку для усунення її недоліків до 19 жовтня 2015 року.

21 жовтня 2015 року від ОДПІ надійшла відповідна заява з додатками.

На обґрунтування заяви додано копію ухвали Вищого адміністративного суду України від 9 липня 2015 року (справа № К/9991/27442/12), яка, на думку заявника, підтверджує неоднакове застосування судом касаційної інстанції одних і тих самих норм матеріального права у подібних правовідносинах.

У поданій до Верховного Суду України заяві про перегляд ухвали Вищого адміністративного суду України від 22 липня 2015 року ОДПІ посилається на неоднакове застосування судом касаційної інстанції норм Податкового кодексу України щодо формування податкового кредиту.

Перевіривши наведені у заяві доводи, колегія суддів Судової палати в адміністративних справах Верховного Суду України дійшла висновку про відсутність підстав для допуску справи до провадження з огляду на наступне.

Відповідно до пункту 1 частини першої статті 237 КАС перегляд Верховним Судом України судових рішень в адміністративних справах може здійснюватися виключно з мотивів неоднакового застосування судом (судами) касаційної інстанції одних і тих самих норм матеріального права, що потягло ухвалення різних за змістом судових рішень у подібних правовідносинах.

Водночас обставини справи, про перегляд рішення в якій заявлено вимогу, відмінні від обставин, встановлених у справі, на рішення в якій посилається заявник, обґрунтовуючи наявність підстави для перегляду Верховним Судом України ухвали Вищого адміністративного суду України від 22 липня 2015 року.

Так, у справі, про перегляд рішення в якій заявлено вимогу, суд касаційної інстанції погодився з висновками судів попередніх інстанцій, що реальність та товарність господарських угод позивача з його контрагентами у перевіряє мий період підтверджується наданими позивачем первинними документами, що повністю відповідають вимогам податкового законодавства.

У справі, на рішення в якій посилається заявник на підтвердження неоднакового застосування касаційним судом одних й тих самих норм матеріального права, Вищий адміністративний суд України погодився з висновками судів попередніх інстанцій про безтоварність господарських операцій між позивачем та його контрагентом.

Аналіз правозастосування у наведених рішеннях дозволяє дійти висновку, що йдеться про застосування одних і тих самих норм матеріального права, які регулюють формування податкового кредиту, але ґрунтуються на відмінних між собою фактичних обставинах справи, правильність встановлення яких не належить до компетенції Верховного Суду України. Зазначене не дає можливості дійти висновку про неоднакове застосування судом касаційної інстанції одних і тих самих норм матеріального права у подібних правовідносинах.

За таких обставин колегія суддів не вбачає необхідності у відкритті провадження про перегляд справи.

Враховуючи викладене та керуючись статтями 235-240 Кодексу адміністративного судочинства України колегія суддів Судової палати в адміністративних справах України,

у х в а л и л а:

Відмовити у допуску до провадження справи за позовом приватно-орендного підприємства Вікторія до Баштанської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міністерства доходів і зборів України у Миколаївській області, треті особи: приватне підприємство виробничо-комерційна фірма ЛОРД , фізична особа-підприємець ОСОБА_4, про визнання протиправними та скасування податкових повідомлень-рішень для перегляду ухвали Вищого адміністративного суду України від 22 липня 2015 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Судді: І.Л. Самсін О.В. Кривенда О.О. Терлецький

Дата ухвалення рішення02.11.2015
Оприлюднено30.12.2015
Номер документу54630794
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправними та скасування податкових повідомлень-рішень

Судовий реєстр по справі —814/3690/14

Ухвала від 02.11.2015

Адміністративне

Верховний Суд України

Самсін І.Л.

Ухвала від 19.01.2015

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Марич Є. В.

Ухвала від 22.07.2015

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Сірош М.В.

Ухвала від 18.06.2015

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Стас Л.В.

Ухвала від 30.04.2015

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Стас Л.В.

Ухвала від 21.05.2015

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Стас Л.В.

Ухвала від 30.04.2015

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Стас Л.В.

Постанова від 10.03.2015

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Марич Є. В.

Ухвала від 08.12.2014

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Марич Є. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні