Ухвала
від 21.09.2009 по справі 9/364-07
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ С УД УКРАЇНИ

УХВАЛА

21 вересня 2009 р. № 9/364-07

Вищий господарсь кий суд України у складі коле гії суддів:

Головуючого

Судді Дроботової Т.Б.

Волковицької Н.О.

Рогач Л.І.

розглянувши

матеріали касаційної

скарги Суб'єкта підприємницької діяльності - фізичної особи ОСОБА_1

на ухвалу від 20.07.2009 року Київського м іжобласного апеляційного го сподарського суду

у справі № 9/364-07 господарського суду Київської області

за позовом Київської регіональної спілки споживчих товариств

до Суб'єкта підприємницької діяльності - фізичної особи ОСОБА_1

третя особа Ржищівський міський спо живчий кооператив "Міськспож ивкоопторг"

про розірвання договору орен ди та примусове виселення з п риміщення

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою Київського м іжобласного апеляційного го сподарського суду від 20 .07.2009 року поновлено апеляційне провадження у справі, призна чено розгляд справи та викли кано для участі у справі повн оважних представників сторі н.

Не погоджуючись із даною ух валою Суб'єкт підприємницько ї діяльності - фізична особа ОСОБА_1 звернувся до Вищого господарського суду України із касаційною скарго ю, в якій просить скасувати ух валу Київського міжобласног о апеляційного господарсько го суду від 20.07.2009 року з огл яду на порушення норм процес уального права.

Стаття 129 Конституції Украї ни встановлює основні засади судочинства, до яких віднесе но забезпечення апеляційног о та касаційного оскарження рішення суду, крім випадків, в становлених законом.

Зазначена конституційна н орма конкретизована законод авцем у статті 12 Закону Україн и "Про судоустрій України", згі дно з якою учасники судового процесу та інші особи у випад ках і порядку, передбачених п роцесуальним законом, мають право на апеляційне та касац ійне оскарження судового ріш ення.

Отже, реалізація конституц ійного права на апеляційне т а касаційне оскарження судов ого рішення названим Законом ставиться у залежність від п оложень процесуального зако ну.

Відповідно до частини перш ої статті 11113 Господарського п роцесуального кодексу Украї ни ухвали місцевого або апел яційного господарського суд у можуть бути оскаржені у кас аційному порядку у випадках, передбачених цим Кодексом т а Законом України "Про віднов лення платоспроможності бор жника або визнання його банк рутом".

Таким чином, оскарженню під лягають лише ті ухвали, про мо жливість оскарження яких пря мо зазначено у відповідній с татті Господарського процес уального кодексу України або Закону України "Про відновле ння платоспроможності боржн ика або визнання його банкру том", в яких йдеться про винесе ння судом даних ухвал.

Як вбачається з матеріалів справи в касаційному порядк у оскаржується ухвала від 20.07.20 09 року, винесена на підставі с татей 79, 86, 99 Господарського про цесуального кодексу України , якими передбачено порядок з упинення провадження у справ і, його поновлення, вимоги до з місту ухвали та порядок розг ляду апеляційної скарги.

Не одна з названих процесуа льних норм, в тому числі і стат тя 86 Господарського процесуа льного кодексу України, яка в становлює вимоги до змісту і форми ухвали, якими не вирішу ється спір по суті, не передба чають права апеляційного чи касаційного оскарження тако ї ухвали.

Відповідно до пунктів 8, 12 Пос танови Пленуму Верховного су ду України №8 від 13.06.2007 року оска рження ухвал або інших проце суальних актів суду, якими не завершується провадження у справі (про прийняття заяв і с карг до розгляду, про признач ення судових засідань, про ви клик осіб, про витребування д окументів та інших доказів т ощо), крім випадків, прямо пере дбачених процесуальним зако ном, не допускається, в зв'язку з чим звернення у справах інш их осіб у всіх випадках, а учас ників процесу - поза випадкам и, передбаченими процесуальн им законом, розгляду судами н е підлягають в зв'язку з чим у прийнятті касаційної скарги до касаційного провадження необхідно відмовити.

Касаційна інстанція також , вважає за необхідне зазначи ти, що безпідставне в неперед баченому процесуальним зако нодавством порядку зверненн я з апеляційними та касаційн ими скаргами призводить до з атягування розгляду справи п о суті, що є недобросовісним к ористуванням процесуальним и правами сторони у справі.

Керуючись статтями 86, 11113 Гос подарського процесуального кодексу України, Вищий госпо дарський суд України,

УХВАЛИВ:

Відмовити у прийнятті ка саційної скарги Суб'єкт а підприємницької діяльност і - фізичної особи ОСОБА_1 на ухвалу від 20.07.2009 року Київсь кого міжобласного апеляційн ого господарського суду у сп раві № 9/364-07 господарського суд у Київської області.

Касаційну скаргу Суб'єкта п ідприємницької діяльності - фізичної особи ОСОБА_1 пов ернути скаржнику без розгляд у.

Головуючий Т. Дроботова

Судді: Н. Волковицька

Л. Рогач

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення21.09.2009
Оприлюднено02.12.2009
Номер документу5475340
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —9/364-07

Постанова від 23.03.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Волковицька Н. О.

Ухвала від 02.02.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Волковицька Н. О.

Ухвала від 21.09.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Волковицька Н.О.

Ухвала від 20.07.2009

Господарське

Київський міжобласний апеляційний господарський суд

Мельник С.М.

Ухвала від 26.03.2008

Господарське

Київський міжобласний апеляційний господарський суд

Мельник С.М.

Ухвала від 19.03.2008

Господарське

Київський міжобласний апеляційний господарський суд

Мельник С.М.

Ухвала від 29.01.2008

Господарське

Київський міжобласний апеляційний господарський суд

Мельник С.М.

Ухвала від 05.03.2008

Господарське

Київський міжобласний апеляційний господарський суд

Мельник С.М.

Ухвала від 13.02.2008

Господарське

Київський міжобласний апеляційний господарський суд

Мельник С.М.

Судовий наказ від 28.01.2008

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Подобед І.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні