Ухвала
від 22.12.2015 по справі 820/10567/15
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд 61004, м. Харків, вул. Мар'їнська, 18-Б-3, inbox@adm.hr.court.gov.ua

УХВАЛА

про закриття провадження у справі

22.12.2015 р. № 820/10567/15

Харківський окружний адміністративний суд в складі головуючого судді - Тітова О.М., розглянувши у порядку письмового провадження адміністративну справу за адміністративним позовом Сільськогосподарського багатофункціонального обслуговуючого кооперативу "Ленінське" до Красноградської районної державної адміністрації про визнання протиправним та скасування розпорядження, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до Харківського окружного адміністративного суду з позовною заявою, в якій просить суд визнати протиправним та скасувати розпорядження першого заступника голови Красноградської районної державної адміністрації Харківської області Клочкова О.Б., № 276 від 22 червня 2015 року "Про надання дозволу ТОВ УКРАГРОСТАНДАРТ на розробку технічної документації із землеустрою щодо встановлення в натурі (на місцевості) меж земельних ділянок для оформлення права користування на умовах оренди із земель не витребуваних земельних часток (паїв) на території Ленінської сільської ради Красноградського району Харківської області" загальною площею 2,3 гектарів.

Представник позивача та представника відповідача у судове засідання не прибули, надали до суду заяви в яких просили розглядати справу за своєю відсутності в порядку письмового провадження.

Враховуючи положення ч. 6 ст. 128 КАС України, суд вважає за можливе розглянути справу у письмовому провадженні.

Суд, перевіривши матеріали справи дійшов висновку, що спір у цій справі не є публічно-правовим та не належить до юрисдикції адміністративних судів з огляду на наступне.

Відповідно до статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 4 листопада 1950 року (далі - Конвенція) кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом.

Європейський суд з прав людини у справі Zand v. Austria від 12 жовтня 1978 року вказав, що словосполучення встановлений законом поширюється не лише на правову основу самого існування суду , але й на дотримання таким судом певних норм, які регулюють його діяльність. Поняття суд, встановлений законом у частині першій статті 6 Конвенції передбачає усю організаційну структуру судів, включно з … питаннями, що належать до юрисдикції певних категорій судів … . З огляду на це не вважається судом, встановленим законом орган, котрий, не маючи юрисдикції, вирішує спір, що підлягає розгляду судом іншої юрисдикції.

Відповідно до частини другої статті 2 КАС України до адміністративних судів можуть бути оскаржені будь-які рішення, дії чи бездіяльність суб'єктів владних повноважень, крім випадків, коли щодо таких рішень, дій чи бездіяльності Конституцією чи законами України встановлено інший порядок судового провадження.

Статтею 80 Земельного кодексу України передбачено, що суб'єктами права власності на землю є громадяни та юридичні особи - на землі приватної власності; територіальні громади, які реалізують це право безпосередньо або через органи місцевого самоврядування, - на землі комунальної власності; держава, яка реалізує це право через відповідні органи державної влади, - на землі державної власності.

За змістом пункту 2 частини 1 статті 21 Закону України Про місцеві державні адміністрації місцева державна адміністрація розпоряджається землями державної власності відповідно до закону.

У пункті 1 частини 2 статті 17 КАС України передбачено, що юрисдикція адміністративних судів поширюється на публічно-правові спори, зокрема: спори фізичних чи юридичних осіб із суб'єктом владних повноважень щодо оскарження його рішень (нормативно-правових актів чи правових актів індивідуальної дії), дій чи бездіяльності.

Вжитий у цій процесуальній нормі термін "суб'єкт владних повноважень" означає орган державної влади, орган місцевого самоврядування, їхню посадову чи службову особу, інший суб'єкт при здійсненні ними владних управлінських функцій на основі законодавства, у тому числі на виконання делегованих повноважень (пункт 7 частини першої статті 3 КАС України).

Отже, до юрисдикції адміністративних судів належать спори фізичних чи юридичних осіб з органом державної влади, органом місцевого самоврядування, їхньою посадовою або службовою особою, предметом яких є перевірка законності рішень, дій чи бездіяльності цих органів (осіб), відповідно, прийнятих або вчинених ними при здійсненні владних управлінських функцій.

Встановлено, що спірне розпорядження у справі прийнято місцевою державною адміністрацією відносно земельних ділянок, які на підставі договору оренди землі було надано позивачу у строкове користування.

Такий чином спір щодо захисту цивільних прав, що виникають із земельних відносин, має не публічний, а приватно - правовий характер, а тому вирішення таких спорів не належить до юрисдикції адміністративних судів.

Такий висновок суду узгоджуються з практикою Верховного Суду України, висловленою, зокрема, у постанові від 16 грудня 2014 року (справа № 21-544а14).

Згідно з частиною 1 статті 15 Цивільного процесуального кодексу України суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи щодо захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів, що виникають із цивільних, житлових, земельних, сімейних, трудових відносин.

За таких обставин суд приходить до висновку, що вирішення наведеного спору не належить до юрисдикції адміністративних судів, його розгляд повинен здійснюватися в порядку цивільного або господарського судочинства.

Згідно з пунктом 1 частини 1 статті 157 КАС України суд закриває провадження у справі якщо справу не належить розглядати в порядку адміністративного судочинства.

Отже на підставі усього вищевикладеного, адміністративний позов Сільськогосподарського багатофункціонального обслуговуючого кооперативу "Ленінське" про скасування розпорядження першого заступника голови Красноградської районної державної адміністрації Харківської області Клочкова О.Б., № 276 від 22 червня 2015 року "Про надання дозволу ТОВ УКРАГРОСТАНДАРТ на розробку технічної документації із землеустрою щодо встановлення в натурі (на місцевості) меж земельних ділянок для оформлення права користування на умовах оренди із земель не витребуваних земельних часток (паїв) на території Ленінської сільської ради Красноградського району Харківської області" загальною площею 2,3 гектарів підлягає розгляду в порядку цивільного або господарського судочинства.

На підставі вищевикладеного та керуючись п. 1 ч. 1 ст. 157, ст. 185, ст. 186 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

У Х В А Л И В:

Провадження у справі за позовом Сільськогосподарського багатофункціонального обслуговуючого кооперативу "Ленінське" до Красноградської районної державної адміністрації про визнання протиправним та скасування розпорядження - закрити.

Роз`яснити позивачу право звернення з позовом в порядку господарського судочинства до відповідного суду з дотриманням правил територіальної підсудності.

Апеляційна скарга на ухвалу суду першої інстанції подається протягом п'яти днів з дня проголошення ухвали. У разі якщо ухвалу було постановлено в письмовому провадженні або згідно з частиною третьою статті 160 цього Кодексу, або без виклику особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом п'яти днів з дня отримання копії ухвали.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного проваджені або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Суддя Тітов О.М.

СудХарківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення22.12.2015
Оприлюднено12.01.2016
Номер документу54828280
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —820/10567/15

Постанова від 04.10.2016

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Мельников Р.В.

Ухвала від 21.06.2016

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Мельников Р.В.

Ухвала від 22.12.2015

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Тітов О.М.

Ухвала від 15.10.2015

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Тітов О.М.

Ухвала від 15.10.2015

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Тітов О.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні