Ухвала
від 10.12.2015 по справі 554/13791/15-к
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 10.12.2015 Справа № 554/13791/15-к

Справа № 554/13791/15-к

Провадження № 1-кс/554/7683/2015

УХВАЛА

Іменем України

10 грудня 2015 року м. Полтава

Октябрський районний суд м. Полтави у складі:

слідчого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

за участю прокурова ОСОБА_3

розглянувши клопотання заступника начальника слідчого відділу прокуратури Полтавської області ОСОБА_3 про проведення обшуку, -

встановила:

Заступник начальника слідчого відділу прокуратури Полтавської області ОСОБА_3 звернувся до суду із вищезазначеним клопотанням, яке обґрунтовує наступним.

Слідчим відділом прокуратури Полтавської області проводиться досудове розслідування в кримінальному провадженні № 42015170000000305 від 10.09.2015 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 367 КК України.

Досудовим слідством встановлено, що службові особи Полтавської ОДПІ в порушення вимог п.п. 2.1.2.-2.1.7. «Рекомендованого порядку взаємодії підрозділів ДФС" при комплексному відпрацюванні податкових ризиків з податку на додану вартість, затвердженого наказом ДФС України від 05.09.14 №110/ДСК «Про організацію комплексного відпрацювання податкових ризиків з податку на додану вартість», при відпрацюванні ТОВ «Тірас Трейд» протягом першого півріччя 2015 року не вживали заходів реагування щодо проведення належним чином відпрацювання товариства відповідно до Рекомендованого порядку.

Зокрема, ТОВ «Тірас Трейд», яке перебувало на обліку в Полтавській ОДПІ, як суб`єкт спеціального режиму оподаткування, незаконно акумулювало на своєму спеціальному рахунку майже 27 млн. грн. ПДВ., які підлягають поверненню до Державного бюджету України.

Також під час слідства встановлено, що у період часу з січня 2015 до липня 2015 року невстановлені особи від імені службових осіб ТОВ «Тірас Трейд» (код ЄРДПОУ 38750062), грубо порушуючи вимоги п. п. 198.1, 198.2, 198.6 ст. 198 Податкового Кодексу України від 02.12.2010 року № 2755-IV, умисно, з метою прикриття незаконної діяльності із ухилення суб`єктами господарської діяльності (вигодо набувачами) від сплати обов`язкових платежів у наслідок незаконного формування податкового кредиту, внесли завідомо неправдиві відомості до офіційних документів: податкових декларацій з податку на прибуток та на додану вартість, податкових та видаткових накладних, рахунків-фактур, товарно-транспортних накладних та інших первинних бухгалтерських та облікових документів щодо проведення фінансово-господарських операцій із різними підприємствами і фізичними особами, які фактично навіть не мали фактичного місця знаходження.

Серед таких суб`єктів встановлено ряд фізичних та юридичних осіб, які можуть займатися господарською діяльністю з приводу придбання за готівку у фізичних та юридичних осіб на території Полтавської області, зберігання та переробки, насіння різних сільськогосподарських зернових та олійно-екстракційних сортів та культур з метою їх подальшої реалізації без будь-яких дозвільних документів зазначеним вище суб`єктам господарської діяльності з ознаками фіктивності.

З цією метою, посадові особи вказаних нижче суб`єктів господарювання можуть здійснювати підробку документів з приводу походження сільськогосподарської продукції для отримання відповідних сертифікатів якості, які в свою чергу можуть слугувати доказами у кримінальному провадженні з приводу неналежного виконання своїх обов`язків з боку посадових осіб Полтавської ОДПІ, у ході здійснення контрольних заходів по недопущенню ухилення від сплати податків та збрів до бюджетів усіх рівнів.

У свою чергу встановлено, що сільськогосподарська продукція вказаними вище підприємствами закупалась за готівку у сільгоспвиробників Полтавської області. Серед таких суб`єктів господарювання може бути СТОВ «Бережнівське» (код ЄДРПОУ 03771034) та ФГ «Бережнівське-Агро» (код ЄДРПОУ 35445063), які можливо вироблену продукцію реалізовували за готівку та жодним чином не відображали по бухгалтерському обліку. Рух продукції та грошових коштів, з метою контролю, може відображатися у неофіційній «чорновій» бухгалтерії посадових осіб даних підприємств.

Зберігання зернових культур придбаних за готівкові кошти зберігається на виробничих потужностях ПАТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України» «Кобеляцький комбінат хлібопродуктів» (код за ЄДРПОУ 00955466, с. Бутенки, Кобеляцький р-н.,вул. Полтавська, 62). Для зберігання на «Кобеляцькому комбінаті хлібопродуктів» сільськогосподарських культур використовуються фірми з ознаками фіктивності ТОВ «Жерман Плюс» (код за ЄДРПОУ 39467274), ТОВ «КС - Агро» (код за ЄДРПОУ 39471102), ТОВ «Вівал-2013» (код за ЄДРПОУ 38803353), ТОВ «Греннопатрейд» (код за ЄДРПОУ 39247013) та ТОВ «Агро - гід» (код за ЄДРПОУ 37539540), на які здійснюється запис продукції на «Кобеляцький комбінат хлібопродуктів».

Згідно відомостей отриманих з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб підприємців ДП Інформаційно-ресурсний центр станом на 09.12.2015 одним з видів діяльності даних суб`єктів господарювання являється «Оптова торгівля зерном, необробленим тютюном, насінням та і кормами для тварин (код КВЕД 46.21)».

Посадові особи СТОВ «Бережнівське» та ФГ «Бережнівське-Агро» можуть від імені СТОВ «Бережнівське» та ФГ «Бережнівське-Агро» займатися господарською діяльністю, яка стосується придбання, зберігання та переробки зерна і насіння різних сортів та культур. При цьому, можуть здійснювати закупівлю продукції за готівку у фізичних та юридичних осіб на території Полтавської області, документи на придбання оформлюються від вказаних вище суб`єктів господарської діяльності не відображаючи по бухгалтерському обліку, а отже можуть здійснювати підробку документів з приводу походження продукції, з метою отримання відповідних сертифікатів якості, а в послідуючому через суб`єктів господарської діяльності з ознаками фіктивності можуть проводити її реалізацію.

Згідно даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна, цілісний майновий комплекс ПАТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України» «Кобеляцький комбінат хлібопродуктів», що розташований за адресою: Полтавська область, Кобеляцький район, с. Бутенки, вул. Полтавська, 62, належить ПАТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України» (інформаційна довідка № 49403197 від 09.12.2015).

Клопотання про фіксацію процесуальної дії за допомогою технічних засобів під час розгляду питання слідчим суддею від учасників процесуальної дії не надійшло, за ініціативою суду не здійснюється, що відповідає положенням ст. 107 КПК України.

Прокурор клопотання підтримав, прохав задовольнити з підстав, що у ньому наведені.

Відповідно до ч.1, ч. 2 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб; обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Згідно з нормою ч. 3 ст. 234 КПК України, у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про: найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер; короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання; правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; підстави для обшуку; житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться; речі, документи або осіб, яких планується відшукати.

До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання.

Враховуючи викладене, слідчий суддя приходить до висновку про можливість задоволення клопотання.

Керуючись ст. ст. 107, 233-235 КПК України, слідчий суддя,-

ухвалила:

Клопотання задовольнити.

Надати заступнику начальника слідчого відділу прокуратури Полтавської області ОСОБА_3 дозвіл на проведення обшуку цілісного майнового комплексу ПАТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України» «Кобеляцький комбінат хлібопродуктів» за адресою: Полтавська область, Кобеляцький район, с. Бутенки, вул. Полтавська, 62, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання та вилучення: документів - статистичних форм за 2014-2015 (ф.4-сг «Посівні площі сільськогосподарських культур під урожай», 29-сг «Підсумки збору урожаю сільськогосподарських культур, плодів, ягід та винограду», 50-сг «Основні показники виробництва сільськогосподарської продукції») та інших документів податкової звітності СТОВ «Бережнівське» та ФГ «Бережнівське-Агро»; листування з податковими органами Полтавської області та чорнові записи щодо походження сільгосппродукції, її вартості, зберігання, перевезення та реалізації СТОВ «Бережнівське» та ФГ «Бережнівське-Агро»; договорів оренди земельних ділянок, реєстрів власних або орендованих основних фондів, у т.ч. ангарів, токів, транспортних засобів для перевезення, сільськогосподарської техніки, приміщень для зберігання товарів, а також документів, що підтверджують право власності та оренди таких основних фондів СТОВ «Бережнівське» та ФГ «Бережнівське-Агро»; сертифікати складських приміщень для зберігання сільськогосподарської продукції СТОВ «Бережнівське» та ФГ «Бережнівське-Агро»; дозволи, сертифікати контролюючих державних органів щодо відповідності, якості сільськогосподарської продукції та довідки сільських рад походження такої продукції; видаткові та податкові накладні, договори купівлі-продажу з додатками, товарно-транспортні накладні, складські квитанції та платіжні доручення за період 2014-2015 роки СТОВ «Бережнівське» та ФГ «Бережнівське-Агро»; сільгосппродукції, яка придбана за готівкові кошти на території Полтавської області з метою подальшого перепродажу та на яку відсутні підтверджуючі документи щодо її вирощення та придбання, а саме зерна і насіння різних сортів та культур належних СТОВ «Бережнівське» та ФГ «Бережнівське-Агро».

Зобов`язати прокурора перед початком виконання ухвали слідчого судді надати особі, яка володіє приміщенням, а за її відсутності - іншій присутній особі її копію.

У разі відсутності осіб у житлі чи іншому володінні копія ухвали повинна бути залишена на видному місці у житлі чи іншому володінні особи.

Контроль за виконанням ухвали покласти на слідчого, у провадженні якого знаходиться кримінальне провадження.

Ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи з підстав, зазначених у клопотанні прокурора, слідчого, надає право проникнути до житла чи іншого володіння особи лише один раз.

Строк дії ухвали 1 місяць.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення10.12.2015
Оприлюднено20.03.2023
Номер документу54910875
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку

Судовий реєстр по справі —554/13791/15-к

Ухвала від 12.01.2017

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Шевська О. І.

Ухвала від 14.12.2015

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Шевська О. І.

Ухвала від 14.12.2015

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Шевська О. І.

Ухвала від 10.12.2015

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Шевська О. І.

Ухвала від 10.12.2015

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Шевська О. І.

Ухвала від 10.12.2015

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Шевська О. І.

Ухвала від 10.12.2015

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Шевська О. І.

Ухвала від 10.12.2015

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Шевська О. І.

Ухвала від 10.12.2015

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Шевська О. І.

Ухвала від 10.11.2015

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Шевська О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні