Рішення
від 22.05.2009 по справі 8/90-09
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

15.05.09р. Справа № 8/90-09

За позовом Акціонерно го комерційного промислово-і нвестиційного банку (закрите акціонерне товариство) (м. Киї в) в особі філії "Центрально-Мі ське відділення Промінвестб анку в м. Кривий Ріг Дніпропет ровської обл." (м. Кривий Ріг)

до Приватного підприєм ства "Агро-Експорт" (м. Жовті Во ди Дніпропетровської област і)

Третя особа: ОСОБА_1 (м. Кр ивий Ріг)

про стягнення 301 388, 90 грн.

Суддя Дубінін І.Ю.

Представники:

Від позивача: Бро дько А.І. - представник (дов. № 3488 від 03.09.07р.)

від відповідача: не з'яв ився

від третьої особи: не з'яв ився

СУТЬ СПОРУ:

Акціонерний комерційн ий промислово-інвестиційний банк (закрите акціонерне тов ариство) (м. Київ) в особі філії "Центрально-Міське відділен ня Промінвестбанку в м. Криви й Ріг Дніпропетровської обл. " (далі-позивач) звернувся до с уду із позовом до Приватного підприємства "Агро-Експорт" (д алі-відповідач); за участю О СОБА_1 (далі-третя особа) про звернення стягнення на майно у розмірі 301 388,90 грн., а саме:

- трактор марки Кейс МХ 285, реє страційний номер НОМЕР_1, 2004 року випуску, номер машини НОМЕР_3, кузов НОМЕР_4, що належить на праві власності на підставі свідоцтва про ре єстрацію машини НОМЕР_5 ви даного П'ятихатською районно ю інспекцією Держтехнагляду 19.03.2004р.

Позов мотивовано тим, що між позивачем та відповідачем в якості забезпечення зобов'я зань по кредитному договору було укладено договір застав и, а умови вищевказаного кред итного договору боржником не були виконані.

Представник третьої особи у судове засідання не з'явивс я, відзиву на позов не надав.

Відповідач у судове засіда ння не з'явився, відзиву на поз ов також не надав, але був нале жним чином повідомлений про час і місце судового засідан ня, що підтверджується напра вленням ухвал суду на юридич ну адресу відповідача, яка пі дтверджена витягом з Єдиного державного реєстру юридични х осіб та фізичних осіб-підпр иємців.

Розглянувши матеріали спр ави, вислухавши представника позивача, господарський суд , -

В С Т А Н О В И В:

22.06.07р. між позивачем та т ретьою особою був укладений Кредитний договір № 92/2АЗ07, за я ким позичальником був отрима ний кредит у сумі 350 000,00 грн. з кі нцевим терміном повернення н е пізніше 21.06.2010 року зі сплатою 17 % річних за користування кре дитом.

В забезпечення виконання з обов'язання по кредитному до говору № 92/2АЗ07 від 22.06.2007 року, між позивачем та відповідачем бу ло укладено договір застави транспортного засобу № 89/3АЗ07, н а підставі якого в разі немож ливості боржника розрахуват ися з кредитом, позивач у прав і звернути стягнення на заст авлене майно відповідача, а с аме:

- трактор марки Кейс МХ 285, що н алежить відповідачу на праві свідоцтва про реєстрацію ма шини серії НОМЕР_5, видано го П'ятихатською районною ін спекцією ДАІ УМВС України в Д ніпропетровській області 19.03. 2004р., 2004 року випуску, номер маши ни НОМЕР_3, кузов НОМЕР_4 , реєстраційний номер НОМЕ Р_1, вартістю 600 950,00 грн.

Згідно п.4.1. договору застави , якщо в момент настання термі ну виконання кредитного дого вору зобов'язання за ним не бу де виконано відповідачем в п овному обсязі, позивач має пр аво одержати задоволення за рахунок звернення стягнення на предмет застави в позасуд овому та в судовому порядку з гідно цього договору та чинн ого законодавства.

Пунктом 7.1. кредитного догов ору №92/2АЗ07 від 22.06.2007 року передба чено, що договір набуває чинн ості з дати його підписання с торонами та діє до повного по вернення третьою особою кред иту, сплати у повному обсязі п роцентів за користування ним та до повного виконання трет ьою особою будь-яких інших гр ошових зобов'язань, прийняти х них на себе згідно умов цьог о договору.

За умовами п.п. 2.3., 2.4. кредитног о договору, погашення кредит у та процентів за ним здійсню ється третьою особою щомісяч но у відповідності до графік у, який є невід'ємною частиною даного договору. Кінцевий те рмін повернення кредиту та п роцентів за ним - не пізніше 21.06 .2010р.

За умовами п. 3.3., кредитного д оговору, проценти за користу вання кредитом нараховуютьс я банком щомісячно в перший р обочий день місяця, наступно го за звітним, за період з перш ого по останній день звітног о місяця, а також в день кінцев ого терміну повернення креди ту, визначеного п. 2.3. договору. Проценти сплачуються третьо ю особою щомісячно до 25-го чис ла місяця, наступного за звіт ним, з дати їх нарахування на р ахунок, відкритий банком.

Згідно п. 5.3.2. кредитного дого вору, банк має право вимагати від позичальника (незалежно від настання кінцевого терм іну погашення кредиту) сплат и у повному обсязі заборгова ності за кредитом та/або проц ентами за користування ним, с уму неустойки і збитків, пере дбачених цим договором, у вип адках, зокрема, прострочення своїх зобов'язань позичальн иком по поверненню кредиту т а/або сплаті процентів за кор истування кредитом щонаймен ше на один календарний місяц ь відповідно до умов цього до говору.

Однак, боржник у встановлен ий договором строк із банком не розраховувався, оплата зд ійснювалась не за графіком і не в повному обсязі, внаслідо к чого станом на 01.03.09р. у нього у творилась заборгованість пе ред позивачем за кредитним д оговором № 92/2АЗ07 від 22.06.2007р. у заг альному розмірі 301 388,90 грн.

На адресу відповідача було направлено вимогу № 09-2014 від 10.03.2 009р. (на підставі п.п. 5.2.2, 5.3.2 кредит ного договору, враховуючи на явність заборгованості по сп латі кредиту за шість місяці в та по сплаті відсотків за кв ітень місяць) про дострокове повернення всієї суми креди ту - 301 388,90 грн.

Станом на момент розгляду с прави доказів погашення вказ аної заборгованості відпові дач не надав.

Враховуючи наведене, госпо дарський суд вважає позовні вимоги позивача обґрунтован ими та такими, що підлягають з адоволенню.

Задовольняючи позовні вим оги, господарський суд також виходив з наступного:

Згідно зі ст.ст. 525, 526, 530 ЦК Украї ни, одностороння вiдмова вiд зо бов'язання або одностороння змiна його умов не допускаєть ся, якщо iнше не встановлено до говором або законом. Зобов'яз ання має виконуватися належн им чином вiдповiдно до умов дог овору та вимог цього Кодексу , iнших актiв цивiльного законо давства. Якщо у зобов'язаннi вс тановлений строк (термiн) його виконання, то воно пiдлягає ви конанню у цей строк (термiн).

За ст. 536 ЦК України, за корист ування чужими грошовими кошт ами боржник зобов'язаний спл ачувати проценти, якщо iнше не встановлено договором мiж фiз ичними особами. Розмiр процен тiв за користування чужими гр ошовими коштами встановлюєт ься договором, законом або iнш им актом цивiльного законода вства.

Відповідно до ст. 1054 ЦК Украї ни, за кредитним договором ба нк або інша фінансова устано ва (кредитодавець) зобов'язує ться надати грошові кошти (кр едит) позичальникові у розмі рі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зоб ов'язується повернути кредит та сплатити проценти. До відн осин за кредитним договором застосовуються положення па раграфа 1 цієї глави, якщо інше не встановлено цим параграф ом і не випливає із суті креди тного договору.

Позикодавець має право на о держання від позичальника пр оцентів від суми позики, якщо інше не встановлено договор ом або законом. Розмір і поряд ок одержання процентів встан овлюються договором (ст. 1048 ЦК У країни).

Позичальник зобов'язаний повернути позикодавцеві поз ику (грошові кошти у такій сам ій сумі, що були передані йому позикодавцем) у строк та в пор ядку, що встановлені договор ом. Позика вважається п овернутою в момент передання позикодавцеві речей, визнач ених родовими ознаками, або з арахування грошової суми, що позичалася, на його банківсь кий рахунок (ст. 1049 ЦК України).

За ст.ст. 1, 3 Закону України “П ро заставу”, ст.ст. 572, 574, 576 та 585 ЦК У країни, застава - це спосiб заб езпечення зобов'язань. В силу застави кредитор (заставоде ржатель) має право в разi невик онання боржником (заставодав цем) забезпеченого заставою зобов'язання одержати задово лення з вартостi заставленог о майна переважно перед iншим и кредиторами. Застава виник ає в силу договору чи закону. З аставою може бути забезпечен а будь-яка дiйсна iснуюча або м айбутня вимога, що не супереч ить законодавству України, з окрема така, що випливає з дог овору позики, кредиту, купiвлi- продажу, оренди, перевезення вантажу тощо. Застава виника є на пiдставi договору, закону або рiшення суду. Предметом за стави може бути будь-яке майн о (зокрема рiч, цiннi папери, майн овi права), що може бути вiдчуже не заставодавцем i на яке мож е бути звернене стягнення. Пр аво застави виникає з момент у укладення договору застави . Якщо предмет застави вiдповiд но до договору повинен переб увати у володiннi заставодерж ателя, право застави виникає в момент передання йому пред мета застави. Якщо таке перед ання було здiйснене до укладе ння договору застави, право з астави виникає з моменту йог о укладення.

Відповідно до ст. 20 Закону Ук раїни “Про заставу”, ст.ст. 589, 590 ЦК України, в силу застави кре дитор (заставодержатель) має право у разi невиконання борж ником (заставодавцем) зобов'я зання, забезпеченого заставо ю, одержати задоволення за ра хунок заставленого майна пер еважно перед iншими кредитор ами цього боржника, якщо iнше н е встановлено законом (право застави). У разi невиконання з обов'язання, забезпеченого з аставою, заставодержатель на буває право звернення стягне ння на предмет застави. За рах унок предмета застави застав одержатель має право задовол ьнити в повному обсязi свою ви могу, що визначена на момент ф актичного задоволення, включ аючи сплату процентiв, неусто йки, вiдшкодування збиткiв, зав даних порушенням зобов'язанн я, необхiдних витрат на утрима ння заставленого майна, а так ож витрат, понесених у зв'язку iз пред'явленням вимоги, якщо iнше не встановлено договоро м. Звернення стягнення на пре дмет застави здiйснюється за рiшенням суду, якщо iнше не вст ановлено договором або закон ом. Заставодержатель набуває право звернення стягнення н а предмет застави в разi, коли зобов'язання не буде виконан о у встановлений строк (термiн ), якщо iнше не встановлено дог овором або законом.

Умовами вищевказаного дог овору застави передбачене пр аво позивача, якщо в момент на стання терміну виконання кре дитного договору зобов'язанн я за ним не буде виконано відп овідачем в повному обсязі, од ержати задоволення за рахуно к звернення стягнення на пре дмет застави в позасудовому та в судовому порядку згідно цього договору та чинного за конодавства.

Викладене є підставою для з адоволення позовних вимог.

Судові витрати слід поклас ти на відповідача.

Керуючись Законом України "Про заставу", ст.ст. 525, 526, 530, 536, 546, 572, 574, 576, 585, 589, 590, 1048, 1049, 1054 ЦК України, ст.ст. 44, 4 9, 75, 82-85 ГПК України, господарськ ий суд, -

В И Р І Ш И В :

Звернути стягнення на заставлене майно Приватного підприємства "Агро-Експорт" (5 2290, Дніпропетровська область, м. Жовті Води, вул. Будьоного, 88 ; ідентифікаційний код НОМЕ Р_2) - трактор марки Кейс МХ 285, 2004 року випуску, номер машини НОМЕР_3, кузов НОМЕР_4, р еєстраційний номер НОМЕР_1 , вартістю 600 950 грн. 00 коп., що на лежить йому на праві свідоцт ва про реєстрацію машини сер ії НОМЕР_5, виданого П'ятих атською районною інспекцією ДАІ УМВС України в Дніпропет ровській області 19.03.2004р. на суму 301 388 грн. 90 коп. на користь А кціонерного комерційного пр омислово-інвестиційного бан ку (закрите акціонерне товар иство) (01001, м. Київ, пров. Шевченк а, 12) в особі філії "Центрально-М іське відділення Промінвест банку в м. Кривий Ріг Дніпропе тровської обл." (50000, Дніпропетр овська область, м. Кривий Ріг, проспект Карла Маркса, 5; іден тифікаційний код 09305497) на погаш ення заборгованості за креди тним договором № 92/2АЗ07 від 22.06.2007р .

Стягнути з Приватного підп риємства "Агро-Експорт" (52290, Дні пропетровська область, м. Жов ті Води, вул. Будьоного, 88; ідент ифікаційний код 2585216650) на ко ристь Акціонерного комерцій ного промислово-інвестиційн ого банку (закрите акціонерн е товариство) (01001, м. Київ, пров. Ш евченка, 12) в особі філії "Центр ально-Міське відділення Пром інвестбанку в м. Кривий Ріг Дн іпропетровської обл." (50000, Дніп ропетровська область, м. Крив ий Ріг, проспект Карла Маркса , 5; ідентифікаційний код 09305497) - 3 013 грн. 89 коп. витрат на держмито , 118 грн. 00 коп. витрат на інформац ійно-технічне забезпечення с удового процесу.

Видати накази.

Суддя І.Ю. Дубінін

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення22.05.2009
Оприлюднено05.02.2011
Номер документу5584471
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —8/90-09

Ухвала від 28.05.2009

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Мельник І.Ю.

Судовий наказ від 26.05.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Дубінін І.Ю.

Рішення від 23.07.2009

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Мельник І.Ю.

Судовий наказ від 26.05.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Дубінін І.Ю.

Ухвала від 28.04.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Дубінін І.Ю.

Рішення від 22.05.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Дубінін І.Ю.

Ухвала від 13.10.2009

Господарське

Господарський суд Сумської області

Кіяшко В.І.

Ухвала від 19.03.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Дубінін І.Ю.

Ухвала від 09.04.2009

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Мельник І.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні