Постанова
від 01.02.2016 по справі 641/701/16-к
КОМІНТЕРНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Комінтернівський районий суд м.Харкова

Номер провадження №1-кс/641/185/2016 Справа №641/701/16-к

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 лютого 2016 року Слідчий суддя Комінтернівського районного суду м. Харкова ОСОБА_1

при секретарі ОСОБА_2

за участі слідчого ОСОБА_3

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання слідчого СВ Комінтернівського ВП ГУ Національної поліції в Харківській області майора поліції ОСОБА_3 , погоджене з прокурором відділу прокуратури Харківської області ОСОБА_4 про арешт майна, за матеріалами кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12015220540002680 від 18.11.2015, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 358 КК України,-

ВСТАНОВИВ:

28 січня 2016 року до суду надійшло клопотання слідчого СВ Комінтернівського ВП ГУ Національної поліції в Харківській області майора поліції ОСОБА_3 , погоджене з прокурором відділу прокуратури Харківської області ОСОБА_4 про арешт майна, за матеріалами кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12015220540002680 від 18.11.2015, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 358 КК України, а саме про накладення арешту на вилучені в ході обшуку від 26.01.2016 в офісному приміщенні ТОВ СП «Радміртех» за адресою: м. Харків, пр. Московський, 199 наступні речі та документи: виписку по рахунку ТОВ СП «Радміртех», видаткову накладну № 45 від 30.01.2015 згідно з договором купівлі-продажу між ТОВ «Торговий Будинок «АЕЛІТА» та ТОВ СП «Радміртех», рахунок на оплату № 45 від 30.01.2015 згідно з договором купівлі-продажу між ТОВ «Торговий Будинок «АЕЛІТА» та ТОВ СП «Радміртех», договір купівлі-продажу № 3001-1 від 30.01.2015 між ТОВ «Торговий Будинок «АЕЛІТА» та ТОВ СП «Радміртех».

В обґрунтування свого клопотання слідчий посилається на те, що слідчим відділом Комінтернівського відділу поліції ГУ Національної поліції в Харківській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12015220540002680від 18.11.2015, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 358 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що службові особи ТОВ «Інженерно-будівельна компанія «Металан» (код 37574810), яке зареєстроване за адресою: м. Харків, вул. Зернова, 4 В, внесли недостовірні відомості до документів податкової звітності та до інших офіційних документів, які відображають фінансово-господарські взаємовідносини з юридичними особами - суб`єктами приватного права.

Відомості про вчинене кримінальне правопорушення внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12015220540002680 від 18.11.2015 за фактом вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 358 КК України.

Постановою заступника начальника ГУ Національної поліції в Харківській області, розслідування кримінального правопорушення доручено декільком слідчим начальнику відділення СВ Комінтернівського ВП ГУ НП в Харківській області майору поліції ОСОБА_3 , начальнику відділення СУ ГУ НП в Харківській області підполковнику поліції ОСОБА_5 .

Постановою першого заступника прокурора Харківської області у даному кримінальному провадженні призначено групу прокурорів у складі прокурора відділу прокуратури Харківської області молодшого радника юстиції ОСОБА_4 та прокурора Харківської місцевої прокуратури №5 юриста 2 класу ОСОБА_6 .

Так, відповідно до податкової звітності, ТОВ «Інженерно-будівельна компанія «Металан» мало фінансово-господарські взаємовідносини з ТОВ «Крафт сіті», яке має ознаки фіктивності, та, відповідно, не може здійснювати законну діяльність.

Досудовим розслідуванням також встановлено, що засновником, директором та бухгалтером ТОВ «Крафт сіті», згідно з отриманими відомостями був ОСОБА_7 .

З метою перевірки таких даних до оперативного підрозділу було направлено доручення з метою підтвердження чи спростування вказаних фактів та допиту в якості свідка ОСОБА_7 .

Допитаний у якості свідка ОСОБА_7 надав свідчення про те, що не мав будь-якого відношення до фінансово-господарської діяльності підприємства ТОВ «Крафт сіті», документи податкової звітності та первинні бухгалтерські документи він не складав та не підписував, договори з контрагентами не укладав, грошовими коштами на банківських рахунках не розпоряджався, статуту підприємства, інших документів та печаток у нього немає та місцезнаходження їх йому не відомо. Директором зазначеного підприємства став з метою отримати грошову винагороду від невідомого чоловіка.

Крім того, ОСОБА_7 пояснив, що також є директором ТОВ «Торговий Будинок «АЕЛІТА», однак теж не мав будь-якого відношення до фінансово-господарської діяльності підприємства ТОВ «Торговий Будинок «АЕЛІТА», документи податкової звітності та первинні бухгалтерські документи він не складав та не підписував, договори з контрагентами не укладав, грошовими коштами на банківських рахунках не розпоряджався, статуту підприємства, інших документів та печаток у нього немає та місцезнаходження їх йому не відомо. Директором зазначеного підприємства став з метою отримати грошову винагороду від невідомого чоловіка.

Так, під час досудового розслідування отримано інформацію щодо фіктивності ТОВ «Крафт сіті» та ТОВ «Торговий Будинок «АЕЛІТА», що свідчить про те, що зазначені суб`єкти господарювання були зареєстровані та здійснювали операції з надання податкової вигоди переважно з контрагентами, які не виконують свої податкові зобов`язання, з метою штучного формування валових витрат та податкового кредиту, які не мають реального товарного характеру, що ставить під сумнів факти постачання товарів для ТОВ «Інженерно-будівельна компанія «Металан» та інших суб`єктів фінансово-господарської діяльності та, відповідно, реальність укладених угод.

На виконання доручення від співробітників оперативного підрозділу надійшов рапорт, яким встановлено, що ТОВ «Крафт сіті» та ТОВ «Торговий Будинок «АЕЛІТА», в період січня-березня 2015 року здійснювали фінансово - господарську діяльність, однак виникають підстави вважати, що вказані підприємства та їх реквізити дійсно незаконно використовуються невстановленими особами для переведення безготівкових коштів в готівку.

При проведенні аналізу інформації встановлено, що у період січня-березня 2015 року на ТОВ «Крафт сіті» та ТОВ «Торговий Будинок «АЕЛІТА» відсутні трудові, матеріальні ресурси, виробничі потужності, транспортні засоби, що дає змогу ставити під сумнів факт здійснення суб`єктом господарювання господарської діяльності.

Крім того встановлено, що ТОВ «Крафт сіті» та ТОВ «Торговий Будинок «АЕЛІТА» здійснювали діяльність спрямовану на надання податкової вигоди третім особам. Таким чином, у зв`язку з відсутністю ТОВ «Крафт сіті» та ТОВ «Торговий Будинок «АЕЛІТА» за податковою адресою та відсутності факту реального здійснення господарської діяльності, відсутністю виробничого обладнання, складських та торгівельних приміщень, транспорту та торгівельного обладнання, сировини, матеріалів для здійснення основного виду діяльності та формуванням податкового кредиту не підтвердженого контрагентами-постачальниками, на ТОВ «Крафт сіті» та ТОВ «Торговий Будинок «АЕЛІТА» вбачається відсутність об`єктів оподаткування при придбанні та продажу товарів (послуг) за 2015 рік.

Так ТОВ «Крафт сіті» та ТОВ «Торговий Будинок «АЕЛІТА» у період здійснення незаконної діяльності, а саме в період січня-березня 2015 року мало фінансово-господарські взаємовідносини з ТОВ СП «Радміртех» (код ЄДРПОУ 31559582).

26.01.2016 згідно з ухвалою Комінтернівського районного суду м. Харкова проведено обшук офісного приміщеннях ТОВ СП «Радміртех» за адресою: м. Харків, пр. Московський, 199 вході якого вилучено документацію стосовно фінансово-господарської діяльності між ТОВ «Торговий Будинок «АЕЛІТА» та ТОВ СП «Радміртех».

Так, в ході обшуку приміщення бухгалтерії ТОВ СП «Радміртех» виявлено та вилучено наступну документацію: виписку по рахунку ТОВ СП «Радміртех», видаткову накладну № 45 від 30.01.2015 згідно з договором купівлі-продажу між ТОВ «Торговий Будинок «АЕЛІТА» та ТОВ СП «Радміртех», рахунок на оплату № 45 від 30.01.2015 згідно з договором купівлі-продажу між ТОВ «Торговий Будинок «АЕЛІТА» та ТОВ СП «Радміртех», договір купівлі-продажу № 3001-1 від 30.01.2015 між ТОВ «Торговий Будинок «АЕЛІТА» та ТОВ СП «Радміртех».

Слідчий вважає, що узв`язку з виниклою необхідністю дослідження документів та інформації, що стосуються фінансово-господарської діяльності ТОВ «Торговий Будинок «АЕЛІТА» та ТОВ СП «Радміртех», а також проведення судово-економічної та почеркознавчих експертиз, на вилучені в ході обшуку речі предмети та документи необхідно накласти арешт.

У судовому засіданні слідчий СВ Комінтернівського ВП ГУ Національної поліції в Харківській області ОСОБА_3 клопотання підтримав в повному обсязі.

Слідчий суддя, розглянувши клопотання, заслухавши пояснення слідчого ОСОБА_3 , дослідивши додані до клопотання документи, вважає, що клопотання підлягає задоволенню.

Відповідно до ч. 1 ст. 170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існують достатні підстави вважати, що воно є предметом, засобом чи знаряддям вчинення злочину, доказом злочину, набуте злочинним шляхом, доходом від вчиненого злочину, отримане за рахунок доходів від вчиненого злочину або може бути конфісковане у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого чи юридичної особи, до якої може бути застосовано заходи кримінально-правового характеру, або може підлягати спеціальній конфіскації щодо третіх осіб, юридичної особи або для забезпечення цивільного позову. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Відповідно до ч. 1 ст. 170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існують достатні підстави вважати, що воно є предметом, засобом чи знаряддям вчинення злочину, доказом злочину, набуте злочинним шляхом, доходом від вчиненого злочину, отримане за рахунок доходів від вчиненого злочину або може бути конфісковане у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого чи юридичної особи, до якої може бути застосовано заходи кримінально-правового характеру, або може підлягати спеціальній конфіскації щодо третіх осіб, юридичної особи або для забезпечення цивільного позову. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку. Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження

Згідно з ч.2ст. 170 КПК України метою арешту майна є забезпечення кримінального провадження, забезпечення цивільного позову у кримінальному провадженні, забезпечення конфіскації або спеціальної конфіскації. Арештованим може бути майно, яким володіє, користується чи розпоряджається підозрюваний, обвинувачений, засуджений, треті особи, юридична особа, до якої може бути застосовано заходи кримінально-правового характеру за рішенням, ухвалою суду, слідчого судді.

За ч. 7 ст. 170 КПК України заборона або обмеження користування, розпорядження майном можуть бути застосовані лише у випадках, якщо існують обставини, які підтверджують, що їх незастосування призведе до зникнення, втрати, знищення, перетворення, пересування, відчуження майна.

Відповідно до ч. 2 ст. 167 КПК України тимчасово вилученим може бути майно у вигляді речей, документів, грошей тощо, щодо яких є достатні підстави вважати, що вони: підшукані, виготовлені, пристосовані чи використані як засоби чи знаряддя вчинення кримінального правопорушення та (або) зберегли на собі його сліди; призначалися (використовувалися) для схиляння особи до вчинення кримінального правопорушення, фінансування та/або матеріального забезпечення кримінального правопорушення або винагороди за його вчинення; є предметом кримінального правопорушення, у тому числі пов`язаного з їх незаконним обігом; одержані внаслідок вчинення кримінального правопорушення та/або є доходами від них, а також майно, в яке їх було повністю або частково перетворено.

Враховуючи те, що документи, вилучені в ході обшуку, відповідають критеріям, зазначеним у ч.2ст. 167 КПК Україниі не застосування такого заходу забезпечення кримінального провадження як арешт майна може в подальшому перешкодити кримінальному провадженню, слідчий суддя вважає за необхідне накласти арешт на вилучені в ході обшуку документи.

На підставі викладеного і керуючись ст. ст.107,170-173,309,372 КПК України, слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання слідчого СВ Комінтернівського ВП ГУ Національної поліції в Харківській області майора поліції ОСОБА_3 , погоджене з прокурором відділу прокуратури Харківської області ОСОБА_4 про арешт майна задовольнити.

Накласти арештна вилучені на вилучені в ході обшуку від 26.01.2016 в офісному приміщенні ТОВ СП «Радміртех» за адресою: м. Харків, пр. Московський, 199 наступні речі та документи: виписку по рахунку ТОВ СП «Радміртех», видаткову накладну № 45 від 30.01.2015 згідно з договором купівлі-продажу між ТОВ «Торговий Будинок «АЕЛІТА» та ТОВ СП «Радміртех», рахунок на оплату № 45 від 30.01.2015 згідно з договором купівлі-продажу між ТОВ «Торговий Будинок «АЕЛІТА» та ТОВ СП «Радміртех», договір купівлі-продажу № 3001-1 від 30.01.2015 між ТОВ «Торговий Будинок «АЕЛІТА» та ТОВ СП «Радміртех».

Ухвала підлягає негайному виконанню.

Ухвала може бути оскаржена до апеляційного суду Харківської області протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя- ОСОБА_1

СудКомінтернівський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення01.02.2016
Оприлюднено10.03.2023
Номер документу56407578
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —641/701/16-к

Постанова від 21.03.2016

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Фатєєва Н. І.

Постанова від 21.03.2016

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Фатєєва Н. І.

Постанова від 16.03.2016

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Фатєєва Н. І.

Постанова від 16.03.2016

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Фатєєва Н. І.

Постанова від 01.02.2016

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Юр'єва А. М.

Постанова від 02.03.2016

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Юр'єва А. М.

Постанова від 02.03.2016

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Юр'єва А. М.

Постанова від 11.02.2016

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Юр'єва А. М.

Постанова від 11.02.2016

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Юр'єва А. М.

Постанова від 01.02.2016

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Юр'єва А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні