Ухвала
від 14.03.2016 по справі 554/12357/15-к
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 14.03.2016 Справа № 554/12357/15-к

Справа № 554/12357/15-к

Провадження № 1-кс/554/2252/2016

У Х В А Л А

про тимчасовий доступ до речей і документів

14 березня 2016 року м. Полтава

Слідчий суддя Октябрського районного суду міста Полтави ОСОБА_1 , розглянувши клопотання старшого слідчого СУ ГУНП в Полтавській області підполковника поліції ОСОБА_2 про тимчасовий доступ до речей і документів,-

в с т а н о в и л а:

Слідчий звернувся до суду із вище зазначеним клопотанням, яке обґрунтовує наступним.

У провадженні СУ ГУНП в Полтавській області перебуває кримінальне провадження за №42015170000000164 від 23.04.2015 за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч.ч.4, 5 ст.191, ч.4 ст.190 та ч.1 ст.366 КК України.

В ході досудового слідства встановлено, що протягом 2013-2015р.р. представники МПБРП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » маючи коло власних ділових та афілійованих зв`язків, а також кваліфікованих робітників в галузі будівельно-монтажних та ремонтних робіт організували незаконну діяльність по освоєнню та розкраданню бюджетних коштів в ході виконання будівельно-монтажних та ремонтних робіт шляхом відображення по документам бухгалтерського та податкового обліку підприємства фіктивних операцій через підконтрольні суб`єкти господарської діяльності «транзитно-конвертаційної» спрямованості: ПП « ОСОБА_3 » (код НОМЕР_1 ), ПП « ОСОБА_4 » (код НОМЕР_2 ), ПП « ОСОБА_5 » (код НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код НОМЕР_6 ), ТзОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код НОМЕР_7 ).

Таким чином, протягом 2013-2015р.р. представники МПБРП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » спільно з фактичними власниками ПП « ОСОБА_3 », ПП « ОСОБА_4 », ПП « ОСОБА_5 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », ТзОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » та іншими суб`єктами господарської діяльності, які створені без мети здійснення фінансово-господарської діяльності з метою «конвертації» грошових коштів у готівку та завищенням вартості ремонтно-будівельних робіт, а також будівельних матеріалів та ін. товарно-матеріальних цінностей незаконно освоїли кошти виділені з державного бюджету на проведення будівельно-монтажних та ремонтних робіт в закладах освіти, культури та медицини Полтавської області.

Згідно баз даних ІНФОРМАЦІЯ_6 у період часу 2013-2015р.р. з використанням вказаних суб`єктів господарської діяльності «транзитно-конвертаційної» спрямованості виведені у «тінь» грошові кошти інших підприємств реального сектору економіки, виділених у тому числі бюджетними установами для придбання товарів, робі та послуг.

Зокрема, ПП « ОСОБА_6 » (ЄДРПОУ НОМЕР_8 , АДРЕСА_1 ) здійснене перерахування коштів на адресу ПП « ОСОБА_5 », ПП « ОСОБА_4 » та ПП « ОСОБА_3 » на суму 522301,63грн. за надання послуг технічного аудиту і консультацій, постачання будівельних матеріалів та паливно-мастильних матеріалів.

Листом ПП « ОСОБА_6 » без номеру та дати надані копії документів бухгалтерського та податкового обліку по взаємовідносинах з ПП « ОСОБА_5 », ПП « ОСОБА_4 » та ПП « ОСОБА_3 », зокрема видаткових договорів з додатками, видаткових та податкових накладних, квитанцій до прибуткових касових ордерів, рахунків-фактур, актів приймання-передачі виконаних робіт, реєстрів отриманих податкових накладних. Згідно даного листа ПП « ОСОБА_6 » має податкову адресу: АДРЕСА_1 . Така ж адреса вказані у копіях документів бухгалтерського та податкового обліку, наданих даним листом.

Допитаний як свідок директор ПП « ОСОБА_6 » ОСОБА_7 пояснив, що не може пригадати яким на які об`єкти були використані його підприємством товарно-матеріальні цінності, придбані від ПП « ОСОБА_5 », ПП « ОСОБА_4 » та ПП « ОСОБА_3 ». При цьому він вказав, що ПП « ОСОБА_6 » знаходиться за податковою адресою: АДРЕСА_1 .

Таким чином, у ході досудового розслідування виникла необхідність у перевірці можливості використання ПП « ОСОБА_6 » нібито придбаних у ПП « ОСОБА_5 », ПП « ОСОБА_4 » та ПП « ОСОБА_3 » товарів, робіт чи послуг на об`єктах, замовниками яких є розпорядники бюджетних коштів чи державні підприємства.

Для цього необхідним є дослідження документів бухгалтерського та податкового обліку ПП « ОСОБА_6 » про подальше використання товарів, робіт чи послуг нібито придбаних у ПП « ОСОБА_5 », ПП « ОСОБА_4 » та ПП « ОСОБА_3 », а також походження коштів, використаних для розрахунків за них.

У зв`язку з викладеним та з метою проведення повного та об`єктивного досудового розслідування є необхідність у відшуканні та вилученні оригіналів документів щодо фактичного відображення операцій, здійснення розрахунків та виконання робіт, які самостійно або в сукупності з іншими доказами можуть мати суттєве значення для більш повного всебічного та об`єктивного з`ясування обставин кримінального провадження.

Беручи до уваги, те що у слідства є достатні підстави вважати, що документи бухгалтерського та податкового обліку ПП « ОСОБА_6 » по взаємовідносинах з ПП « ОСОБА_5 », ПП « ОСОБА_4 » та ПП « ОСОБА_3 » знаходяться за податковою адресою: АДРЕСА_1 , за допомогою яких можливо виявити та зафіксувати відомості про обставини вчинення кримінального правопорушення шляхом проведення зустрічних перевірок, судово-економічних експертиз, а тому зазначені документи мають значення доказів у кримінальному провадженні.

Внаслідок цього у слідства виникла необхідність у тимчасовому доступі до подальшому вилученні документів, які мають значення для забезпечення всебічного, повного та неупередженого розслідування обставин у даному кримінальному провадженні, встановлення осіб, які вчинили злочин та причетні до його вчинення.

В матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані документи являються джерелом доказів, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному проваджені, які неможливо встановити іншим способом, а їх вилучення можливе лише на підставі ухвали суду.

Відповідно до ч.1 ст.159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Без вилучення оригіналів даних документів надати правову оцінку та прийняти обґрунтоване і законне рішення у кримінальному провадженні неможливо.

Клопотання про фіксацію процесуальної дії за допомогою технічних засобів під час розгляду питання слідчим суддею від учасників процесуальної дії не надійшло, за ініціативою суду не здійснюється, що відповідає положенням ст. 107 КПК України.

Слідчий в судове засідання не з`явилася, надав заяву з проханням розглядати клопотання без його участі.

Дослідивши матеріали клопотання про надання дозволу до документів, які містять охоронювану законом таємницю, слідчий суддя дійшла висновку про необхідність задоволення клопотання.

Враховуючи викладене, керуючись ст. ст. 40, 107, 110, 131, 132, 159-166 КПК України,-

у х в а л и л а:

Клопотання задовольнити.

Надати старшому слідчому СУ ГУНП в Полтавській області підполковнику поліції ОСОБА_2 дозвіл на тимчасовий доступ та вилучення в ПП « ОСОБА_6 » (ЄДРПОУ НОМЕР_8 , АДРЕСА_1 ) документів бухгалтерського та податкового обліку по взаємовідносинах з постачальниками: ПП « ОСОБА_3 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), ПП « ОСОБА_4 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ПП « ОСОБА_5 » (ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), а також подальшого використання ПП « ОСОБА_6 » цих товарів, робіт чи послуг у взаємовідносинах з замовниками (за наявності), у т.ч. договорів та додаткових угод до них з усіма додатками, рахунків-фактур, прибуткових (видаткових) накладних, товарно-транспортних накладних, актів прийому-передачі, податкових накладних, довіреностей на отримання ТМЦ, актів здачі-прийняття робіт (надання послуг), актів приймання виконаних підрядних робіт (форми № КБ-2в), довідок про вартість виконаних підрядних робіт (форми КБ-3), відомостей ресурсів, журналів обліку робіт, актів списання матеріалів, пального, платіжних документів (доручень, ордерів та ін.), квитанцій до прибуткових касових ордерів, відомостей по рахунках за №№361, 631, 311, 301, 20, 28, 90, 91, інші рахунки аналітичного бухгалтерського обліку щодо відображення операцій з виконання робіт, надання послуг, придбання товарів, оплати, списання матеріалів, використання машин та механізмів.

Контроль за виконанням ухвали покласти на слідчого, в провадженні якого знаходиться кримінальне провадження.

Роз`яснити, що за умисне невиконання ухвали суду передбачена відповідальність за ст. 382 КК України.

Ухвала остаточна та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення14.03.2016
Оприлюднено13.03.2023
Номер документу56527152
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —554/12357/15-к

Ухвала від 26.07.2017

Кримінальне

Апеляційний суд Полтавської області

Костенко В. Г.

Ухвала від 22.06.2017

Кримінальне

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ

Дембовський Сергій Георгійович

Ухвала від 18.10.2016

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Шевська О. І.

Ухвала від 13.07.2016

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Шевська О. І.

Ухвала від 18.10.2016

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Шевська О. І.

Ухвала від 01.07.2016

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Шевська О. І.

Ухвала від 09.09.2016

Кримінальне

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ

Дембовський Сергій Георгійович

Ухвала від 13.07.2016

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Шевська О. І.

Ухвала від 13.07.2016

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Шевська О. І.

Ухвала від 13.07.2016

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Шевська О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні