Рішення
від 17.06.2008 по справі 2-714/08
БУДЬОННІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДОНЕЦЬКА

Справа №2-714/08

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(заочне)

м. Донецьк 17 червня 2008р.

Будьоннівський районний с уд м. Донецька в складі:

головуючого судді Тимчен ко О.О.,

при секретарі Казієвой В .В.,

за участю:

прокурора: Шаталової О.О.,

представника третьої особ и: Флакіної О.Ю.,

розглянувши у судовому за сіданні в м. Донецьку цивільн у справу за позовом прокурор а Будьоннівського району м. Д онецька, що діє в інтересах н еповнолітніх ОСОБА_2, до ОСОБА_3, третя особа - орган о піки та піклування Будьоннів ської районної у м. Донецьку Ради про позбавлення батьків ських прав, -

ВСТАНОВИВ:

31 січня 2008 року прокурор Буд ьоннівського району м. Донец ька, в інтересах неповнолітн ього ОСОБА_2, звернувся до Будьоннівського районного с уду м. Донецька з позовною за явою до ОСОБА_3 про позбав лення її батьківських прав, в казавши, що проведеною проку ратурою Будьоннівського рай ону м. Донецька перевіркою вс тановлено, що ОСОБА_4 має н еповнолітню дитину ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яку наро дила в пологовому будинку Це нтральної лікарні м. Красноа рмійска, де її і покинула. Дит ину було переведено до міськ ої клінічної дитячої лікарні № 5 м. донецька, де мати жодног о разу не відвідувала дитину , не цікавилась її долею, розв итком та здоров'ям. Відомості про батько в свідоцтві про на родження дитини вказані відп овідно до ст. 135 СК України, рі шенням виконкому Будьоннівс ької районної у . Донецьку рад и № 331/3 від 27.08.2007 року ОСОБА_2 бу ло визначено на повне держав не забезпечення. За час знахо дження дитини у дитячому буд инку відповідачка жодного ра зу дитину не відвідувала, її долею не цікавилась, матеріа льної допомоги дитині не над авала. Прокурор просить суд в инести рішення про позбавлен ня відповідачки батьківськи х прав та стягнення аліменті в на утримання дитини.

У судовому засіданні предс тавник прокурора Будьоннівс ького району м. Донецька підт римала возовні вимоги, в обґр унтування яких дала поясненн я, аналогічні до вказаних у п озовній заяві.

У судовому засіданні предс тавник третьої особи органу опіки та піклування Будьонні вської районної у м. Донецьку Ради підтримав позовні вимо ги, та вважає за доцільне поз бавити ОСОБА_3 батьківськ их прав стосовно їх неповнол ітньої дитини, оскільки відп овідачка не цікавиться долею дитини, на неодноразові попе редження працівників органу опіки та піклування Будьонн івської районної у м. Донецьк у ради не реагувала та поясню вала, що дитина її не цікавит ь.

Відповідачка про час і місц е судового засідання повідом лялася належним чином. Причи ну неявки суду не повідомила . Зі згоди представника позив ача суд ухвалює рішення при з аочному розгляді справи, що в ідповідає положенням ст. 224 Ц ПК України.

Заслухавши пояснення прок урора, представника третьої особи, свідків, дослідивши м атеріали справи в межах заяв лених позовних вимог, суд вва жає позов обгрунтованим та т аким, що підлягає задоволенн ю з наступних підстав.

Свідок ОСОБА_5 суду пояс нила , що працює заступником головного лікаря міської дит ячої лікарні № 5 м. Донецька, у червні 2007 року з центральної м іської лікарні м. Красноармі йска , до їх лікарні поступив ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, якого мати покинула в полого вому будинку. Про факт покине ння дитини у пологовому буди нку

2

було вкладено акт. Дитина н аходилась у лікарні до верес ня 2007 року, жодного разу мати д итину не відвідувала, її доле ю не цікавилась, матеріально ї допомоги на дитину не надав ала.

Свідок ОСОБА_6 суду пояс нила, що вона працює у дитячо му будинку, де знаходиться ма лолітнійОСОБА_2 Житина по ступила до дитячого будинку у вересні 2007 року. Жодного разу мати дитину не відвідувала, не цікавилась її долею, матер іальної допомоги на її утрим ання не надавала.

Відповідно до ст. 36-1 Закону України «Про прокуратуру» на органи прокуратури покладен а функція представництва інт ересів громадян у суді, а сам е соціально незахищених кате горій громадян, у тому числі і неповнолітніх дітей, права яких ущемляються.

Відповідно до ст. 150 СК Украї ни, батьки зобов'язані вихову вати дитину в дусі поваги до п рав та свобод інших людей, ло бові до своєї сім'ї та родини, свого народу, своєї Батьків щини. Батьки зобов'язані пікл уватися про здоров'я дитини , її фізичний, духовний та мора льний розвиток. Батьки зобов 'язані забезпечити здобуття дитиною повної загальної сер едньої освіти, готувати її до самостійного життя. Батьки з обов'язані поважати дитину.

Як вбачається зі свідоцтва про народження, ОСОБА_2 на родився 23.07.2007 року, його матір'ю вказана ОСОБА_3.

Відповідно до висновку слу жби по справах неповнолітніх Будьоннівської районної у м . Донецьку ОСОБА_3 вихован ням, утриманням, навчанням т а оздоровленням дитини не за ймається, її долею та здоров' ям не цікавиться. Тому, захищ аючи інтереси неповнолітньо ї дитини, служба по справах н еповнолітніх Будьоннівсько ї районної у м. Донецьку Ради вважає доцільним позбавити ОСОБА_3 батьківських прав відносно неповнолітнього си на ОСОБА_2

Відповідно до акту обстеже ння житлово- побутових умов, ОСОБА_3 встановлено, що ум ови проживання незадовільні . ОСОБА_3 ніде не працює, ве де аморальний спосіб життя.

Із акту про дитину, покинут у в пологовому будинку, від 11 л ипня 2007 року вбачається, що О СОБА_3 покинула дитину ОСО БА_2, у пологовому будинку т а скрилась у невідомому напр ямку.

Відповідно до рішення Будь оннівської районної у м. Доне цьку ради № 331/3 від 27.08.2007 року, О СОБА_2передано на повне дер жавне забезпечення .

Відповідно до ст. 164 С К Укра їни мати та батько можуть бут и позбавлені судом батьківсь ких прав, якщо вони ухиляютьс я від виконання своїх обов'яз ків по вихованню дитини.

У судовому засіданні встан овлено, що, дійсно, ОСОБА_3 ухиляються від виховання ди тини, матеріально її не забез печує, її долею не цікавиться , дитина проживає окремо.

За таких обставин суд вважа є, що позовні вимоги прокурор а про позбавлення ОСОБА_3 батьківських прав підлягают ь задоволенню.

У відповідності до ст. 180 СК України батьки зобов'язані у тримувати дитину до досягнен ня нею повноліття.

Згідно зі ст. 181 СК України за рішенням суду гроші на утрим ання дитини присуджуються в частині від доходу його мате рі, батька і (або) у твердій гро шові сумі.

Згідно зі ст. ст. 182, 183 СК Укра їни частина заробітку (доход у) батька, що буде стягуватис я, як аліменти, визначається судом. При цьому мінімальний розмір аліментів на одну дит ину не може бути не менш, ніж 30 відсотків прожиткового міні муму для дитини відповідного віку, за винятком випадків, п ередбачених ст. 184 цього ж Код ексу.

Відповідно до вимог п.1 ст. 19 1 СК України аліменти на дитин у присуджуються за рішенням суду з дня пред'явлення позов у.

Як вбачається з вимог ч.2 ст. 193 СК України, якщо батьки не б еруть участь в утриманні дит ини, влаштованої до державно го або комунального закладу охорони здоров'я, навчальног о або іншого закладу, алімент и на дитину можуть бути стягн ути з них на загальних підста вах.

Виходячи з цього, суд вважа є за необхідне стягнути з від повідачки аліменти на утрима ння неповнолітньої дитини у розмірі 1/4 частини її доходу д о повноліття дитини, але не м еш 30 відсотків прожиткового м інімуму для дитини відповідн ого віку.

Керуючись 10, 11, 79, 84, 88, 209, 212. 214-215, 218, 224-226 ЦПК України, 164, 180-183, 191 193 СК Укр аїни, -

3

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги прокурора Будьоннівського району м. До нецька органу про позбавленн я батьківських прав ОСОБА_3 та стягнення з неї аліменті в на утримання дитини задово льнити у повному обсязі.

Позбавити ОСОБА_3, ІНФ ОРМАЦІЯ_2, батьківських пра в відносно неповнолітнього с ина - ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ _3 (актовий запис № 309 від 25 черв ня 2007 року, зроблений відділом реєстрації актів цивільного стану по місту Красно армійс ьку Красно армійського міськ районного управління юстиці ї Донецької області).

Стягнути із ОСОБА_3, ІН ФОРМАЦІЯ_2, аліменти на утри мання неповнолітнього сина - ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_3 р оку, у розмірі 1/4 частини з усі х видів заробітку (доходу) до п овноліття дитини, але не менш , ніж 30 відсотків прожитковог о мінімуму для дитини відпов ідного віку, на користь комун альної лікувально-профілакт ичної установи «Донецький об ласний спеціалізований буди нок дитини» ( КОД ЄДРПО 05493786), поч инаючи з 31 січня 2008 року.

Рішення в частині стягнен ня аліментів на дитину підля гає негайному виконанню.

Стягнути із ОСОБА_3 судо ві витрати до доходу держави у розмірі 51 гривні.

Стягнути із ОСОБА_3 на к ористь територіального упра вління держаної судової адмі ністрації в Донецькі області (рахунок № 31216259700004 УДК у м. Донець ку, ЄДРПО 34686537. МФО 834016) витрати на інформаційно-технічне забез печення розгляду справи у ро змірі 30 грн.

Заочне рішення може бути пе реглянуто судом, ідо його ухв алив, за письмовою заявою від повідача, поданою протягом д есяти днів, з дня отримання й ого копії.

Рішення може бути оскаржен о позивачем в апеляційному п орядку до апеляційного суду Донецької області через Будь оннівський районний суд м. До нецька шляхом подання в деся тиденний строк з дня проголо шення рішення заяви про апел яційне оскарження і поданням після цього протягом двадця ті днів апеляційної скарги.

У разі залишення заяви про п ерегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене відповід ачем в апеляційному порядку.

Дата ухвалення рішення17.06.2008
Оприлюднено14.07.2010
Номер документу5663504
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьків ських прав

Судовий реєстр по справі —2-714/08

Рішення від 11.09.2008

Цивільне

Кременчуцький районний суд Полтавської області

Святська О. В.

Рішення від 11.09.2008

Цивільне

Кременчуцький районний суд Полтавської області

Святська О. В.

Ухвала від 10.06.2020

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Врона А. О.

Ухвала від 28.04.2020

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Врона А. О.

Ухвала від 20.10.2017

Цивільне

Ленінський районний суд м.Полтави

Парахіна Є. В.

Ухвала від 04.10.2017

Цивільне

Ленінський районний суд м.Полтави

Парахіна Є. В.

Ухвала від 08.05.2015

Цивільне

Ленінський районний суд м.Полтави

Парахіна Є. В.

Ухвала від 20.04.2015

Цивільне

Ленінський районний суд м.Полтави

Парахіна Є. В.

Ухвала від 01.10.2014

Цивільне

Довгинцівський районний суд м.Кривого Рогу

Бардін О. С.

Рішення від 25.12.2008

Цивільне

Кегичівський районний суд Харківської області

Рибальченко Р.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні