Рішення
від 22.04.2009 по справі 7/16-09
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

16.04.09р. Справа № 7/16-09

За позовом Товариства з обмеженою відповідальніст ю "Науково-виробниче підприє мство "Стеклопласт", м. Дніпроп етровськ

До Підприємця - фізично ї особи ОСОБА_1, м. Дніпропе тровськ

Про стягнення 10 100, 00 грн.

Суддя Коваль Л.А.

Представники:

від позивача: представни к ОСОБА_2, дов. № 01/12-8 від 01.12.2008р.;

від відповідача: предс тавник ОСОБА_3, дов. ВКТ № 95630 3 від 11.02.2009р.

СУТЬ СПОРУ:

Товариство з обмеженою в ідповідальністю "Науково-вир обниче підприємство "Стеклоп ласт" (м. Дніпропетровськ) прос ить стягнути з Підприємця - фі зичної особи ОСОБА_1 (м. Дні пропетровськ) на свою корист ь основний борг у сумі 10 100, 00 грн .

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідач не виконав зобов' язання за договором № 254/Р від 11.01.2008р. в частині наданн я позивачу послуг з пошуку та підбору спеціалістів на пос аду менеджера по збуту. За наз ваним договором позивач попе редньо оплатив відповідачу 1 0 100, 00 грн. за надання послуг. У ра зі не надання послуг, умови до говору встановлюють обов' я зок відповідача повернути по передню оплату. Позивач звер нувся до відповідача з вимог ою про повернення попередньо ї оплати, однак спірна сума ві дповідачем позивачу не перер ахована.

Відповідач проти позову за перечує, посилаючись на те, що він здійснив пошук кандидат ів на посаду менеджерів з про дажу. Позивачу направлені ре зюме на кандидатів на посаду у загальній кількості канди датів більше 50 чоловік. 32 канди дати на посаду направлені до позивача на співбесіду. З чис ла цих кандидатів 12 пройшли ст ажування у позивача. Повної і нформації про прийнятих на р оботу фахівців позивач відпо відачу не надав. 01.04.2008р. відпові дач склав акт передачі-прийм ання виконаних робіт та елек тронною поштою направив його позивачу. Позивач не вислови в відповідачу заперечень про невідповідність кандидатів вимогам позивача. Відповіда ч зазначає, що за наявною в ньо го інформацією у позивача пр ойшли стажування (почали пра цювати) наступні кандидати: ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6 , ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСО БА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11, ОСОБА_12. Також позивачем пра цевлаштовані направлені від повідачем кандидати: ОСОБА _13, ОСОБА_14, ОСОБА_15, О СОБА_16. Отже, на думку відпов ідача, позивач отримав послу ги в повному обсязі, а відпові дач виконав договірні зобов' язання. Оскільки позивач не в исловив заперечень за направ леними відповідачем актами п ередачі-приймання послуг, ві дповідач вважає, що акти вваж аються підписними, а послуги наданими. Також відповідач з азначив, що вимог від позивач а про повернення коштів до ві дповідача не надходило, тому відсутні підстави для повер нення коштів.

Розгляд справи відкладавс я з 19.02.2009р. на 10.03.2009р., з 10.03.2009р. на 26.03.2009р., з 26.03.2009р. на 16.04.2009р.

Згідно ухвали господарськ ого суду від 26.03.2009р. за погоджен ням представників сторін стр ок вирішення спору продовжен о терміном на один місяць.

В судовому засіданні 16.04.2009р. з а погодженням представників сторін оголошено вступну та резолютивну частини рішення .

Дослідивши матеріали спра ви, вислухавши доводи предст авників сторін, господарськи й суд, -

ВСТАНОВИВ:

11.01.2008р. Товариство з обмежен ою відповідальністю "Науково -виробниче підприємство "Сте клопласт" (м. Дніпропетровськ ), як замовник, та Підприємець - фізична особа ОСОБА_1 (м. Д ніпропетровськ), як виконаве ць, уклали договір № 254/Р (надалі - Договір), за умовами якого з амовник доручив, а виконавец ь прийняв зобов' язання на у мовах Договору здійснити пош ук та відповідну кваліфікаці йну підготовку кандидатів на посаду менеджера зі збуту у к ількості 10 чоловік.

Згідно з п. 3.1. Договору сума в инагороди (гонорару) за відбі р та навчання спеціалістів п о вакансіям продавець-консул ьтант складає 20 200, 00 грн. із розр ахунку 2 020, 00 грн. за одного піді браного та навченого спеціал іста та зазначається у рахун ках, які є невід`ємною частино ю Договору.

В подальшому, додатковою уг одою № 1 від 03.03.2008р. до Договору ст орони Договору виклали п.3.1. До говору в новій редакції: сума винагороди (гонорару) за відб ір спеціалістів по вакансіям продавець-консультант склад ає 17 675, 00 грн. із розрахунку 1 767, 50 гр н. за одного підібраного спец іаліста та зазначається у ра хунках, які є невід`ємною част иною Договору.

Відповідно, додатковою уго дою № 1 до Договору сторони змі нили зобов' язання відповід ача, обмежили їх лише пошуком та відбором спеціалістів дл я позивача, виключили з обов' язків відповідача навчання с пеціалістів.

Строк виконання виконавце м робіт по Договору складає 23 робочих дні з моменту перера хування замовником суми покр иття первинних витрат викона вця на організацію пошуку зг ідно п. 3.2. Договору (п.1.2. Договор у).

Згідно п. 3.2. Договору в редак ції додаткової угоди № 1 замов ник зобов`язується сплатити після підписання Договору 10 1 00, 00 грн. для покриття первинних витрат виконавця на організ ацію пошуку, згідно виставле ного рахунку.

21.12.2007р. відповідач виставив п озивачу рахунок № 21-12/07 на оплат у 10 100, 00 грн. за надання послуг з п ідбору персоналу, який позив ач оплатив 11.01.2008р.

Згідно п. 3.4. Договору в редак ції додаткової угоди № 1 послу ги виконавця вважаються вико наними, якщо замовник прийма є рішення про прийняття на ро боту кандидатів, підібраних виконавцем. В цьому випадку з амовник сплачує виконавцю 7 575 , 00 грн.

Пункт 3.2. Договору передбача є, що сума покриття первинних витрат виконавця на організ ацію пошуку після надходженн я на розрахунковий рахунок в иконавця підлягає поверненн ю у разі невиконання або несв оєчасного виконання виконав цем зобов`язань по Договору. С трок повернення - протягом 5 (п 'яти) банківських днів з моме нту отримання від замовника письмового повідомлення з за значенням невиконаних або не своєчасного виконання викон авцем зобов'язань по Договор у.

19.11.2008р. за вих. № 19/11 позивач напр авив на адресу відповідача п исьмове повідомлення, в яком у послався на несвоєчасне ви конання відповідачем зобов' язань по Договору з пошуку та підбору кандидатів на посад у менеджерів по збуту в кільк ості 10 осіб та просив протягом п' яти банківських днів з ча су отримання повідомлення по вернути суму попередньої опл ати у розмірі 10 100, 00 грн. (докази н аправлення повідомлення - а .с. 12).

Позивач посилається на нев иконання відповідачем догов ірних зобов' язань з пошуку та підбору кандидатів на пос аду менеджерів по збуту, пере дбачений Договором обов' яз ок в цьому разі повернути поп ередню оплату, що і є причино ю спору.

Стаття 526 ЦК України встанов лює вимогу щодо виконання зо бов' язань належним чином ві дповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших ак тів цивільного законодавств а. Якщо у зобов' язанні встан овлений строк його виконання , то воно підлягає виконанню у цей строк (ч.1 ст. 530 ЦК України).

Як в межах обумовленого п. 1.2. Договору строку, так і на час вирішення спору в суді відпо відач не виконав взяті на себ е зобов' язання щодо пошуку та підбору кандидатів на пос аду менеджерів по збуту для п озивача.

Матеріалами справи не підт верджується, що замовник при йняв рішення про прийняття н а роботу кандидатів, підібра них виконавцем, що є за полож еннями п.3.4. Договору підставо ю вважати, що послуги відпові дачем надані.

Договір встановлює обов'яз ок відповідача повернути сум у попередньої оплати у разі н евиконання або несвоєчасног о виконання відповідачем зоб ов' язань по Договору.

Враховуючи направлення по зивачем відповідачу вимоги п ро повернення коштів, на час в ирішення спору строк поверне ння коштів є таким, що настав.

Кошти - попередня оплата у сумі 10 100, 00 грн. відповідачем по зивачу не повернуті.

За викладеного, є правомірн ими та підлягають задоволенн ю позовні вимоги про стягнен ня з відповідача на користь п озивача основного боргу у су мі 10 100, 00 грн.

Суд відхиляє доводи відпов ідача про належне виконання своїх зобов`язань за договор ом в частині надання послуг н а суму попередньої оплати. Як вже зазначалося, матеріалам и справи, зокрема, штатними ро зкладами позивача на 2008 рік, на казами про посадові оклади п рацівників позивача на 2008 рік , наданими позивачем, перелік ом найманих працівників, що п рацювали у позивача у 2008 році, н аданим на вимогу суду Управл інням Пенсійного фонду Украї ни в Бабушкінському районі м . Дніпропетровська, податков ими розрахунками сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку позивача за 2008 рік, наданими на вимогу суду Державною подат ковою інспекцією у Бабушкінс ькому районі м. Дніпропетров ська, не підтверджується фак т працевлаштування позиваче м осіб, зазначених відповіда чем у відзиві на позов, які, за твердженням відповідача, на правлялись для працевлаштув ання позивачу.

Суд відхиляє доводи відпов ідача про те, що підписаними в ідповідачем актами передачі -приймання послуг, які не підп исав позивач, але проти яких н е висловив і заперечень, підт верджується факт надання пос луг. Умовами Договору (п. 2.1.4. та п .2.2.7.) передбачена передача-прий няття робіт за відповідним а ктом. Однак, згідно п.3.4. Договор у послуги є виконаними, коли п озивач прийняв на роботу нап равлених відповідачем осіб.

Доводи відповідача про нен адходження вимоги про поверн ення коштів спростовуються м атеріалами справи, а саме док азами направлення такої вимо ги.

Відповідно до ст. 49 ГПК Украї ни судові витрати підлягають стягненню з відповідача на к ористь позивача.

Керуючись ст.ст. 1, 33, 34, 43, 44, 49, 82-85 Гос подарського процесуального кодексу України, господарсь кий суд -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з Підприємця - фі зичної особи ОСОБА_1 (АД РЕСА_1, ідентифікаційний но мер НОМЕР_1) на користь Тов ариства з обмеженою відповід альністю "Науково-виробниче підприємство "Стеклопласт" (490 69, м. Дніпропетровськ, вул. Арте ма, 91, ідентифікаційний код 32350424 ) основний борг у сумі 10 100 (десят ь тисяч сто) грн. 00 коп., витрати на оплату державного мита у с умі 102 (сто дві) грн. 00 коп., витрат и на інформаційно-технічне з абезпечення судового процес у у сумі 118 (сто вісімнадцять) г рн. 00 коп.,

про що видати наказ після на брання рішенням законної сил и.

Суддя Л.А. Коваль

Дата підписання рішення,

оформленого відпові дно до вимог ст. 84 ГПК України, - 21.04.2009р.

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення22.04.2009
Оприлюднено19.05.2010
Номер документу5664325
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —7/16-09

Рішення від 22.04.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Коваль Л.А.

Судовий наказ від 06.05.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Коваль Л.А.

Ухвала від 10.03.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Коваль Л.А.

Ухвала від 26.03.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Коваль Л.А.

Ухвала від 26.03.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Коваль Л.А.

Ухвала від 26.03.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Коваль Л.А.

Ухвала від 19.02.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Коваль Л.А.

Ухвала від 11.08.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Лепеха Г.А.

Ухвала від 09.07.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Лепеха Г.А.

Ухвала від 13.07.2009

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Банасько О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні