Рішення
від 25.06.2009 по справі 2-329/2009
НОСІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2-329/2009р. Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И 25 червня 2009 року м. Носівка Носівський районний суд Чернігівської області в скл аді: головуючого - судді Кучерявця О.М., за участю секретаря Марушка І.М. позивача ОСОБА_3, представника відповідача Литвинця В.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі су ду цивільну справу за позово м ОСОБА_3 до Товариства з о бмеженою відповідальністю „ Д-2 АГРОПРОЕКТ” про стягнення орендної плати за землю та ро зірвання договору оренди зем лі,

У С Т А Н О В И В:

24 квітня 2009 року до Носівс ького районного суду звернул ась ОСОБА_3 з позовом до ТО В „Д-2 АГРОПРОЕКТ” про стягнен ня орендної плати за землю та розірвання договору оренди землі.

Позивач обґрунтовує позо вні вимоги тим, що 24 жовтня 2007 ро ку вона уклала договір оренд и землі з відповідачем, за умо вами якого орендар (відповід ач) зобов' язаний до кінця ко жного року сплачувати орендн у плату в грошовому еквівале нті, яка складає 600 (шістсот) гри вень на рік. Проте умови догов ору орендар не виконує, а тому він змушений звертатися до с уду з указаним позовом.

В судовому засіданні пози вач свій позов підтримувала і просила про його задоволен ня, а представник відповідач а позовні вимоги не визнав, мо тивуючи своє заперечення нас тупними доводами. Договір ор енди земельної ділянки уклад ено на 10 років, 14 листопада 2007 ро ку його зареєстровано у Носі вському відділенні Чернігів ської регіональної філії ДП „Центр ДЗК” і він визначає ро змір, порядок та умови виплат и орендної плати. Орендна пла та за користування земельною ділянкою встановлена у розм ірі 2% відсотків від нормативн ої грошової оцінки земельної ділянки, а договором передба чено, що вона починає сплачув атися з другого року користу вання з дати набуття чинност і договором. Оскільки догові р набув чинності 14 листопада 2 007 року, то орендна плата повин на нараховуватись починаючи з 15 листопада 2008 року. Слова „по чинаючи з другого року” були викреслені з договору, однак дане виправлення тексту дог овору не було належним чином обумовлено сторонами. За так их обставин ТОВ „Д-2 АГРОПРОЕК Т” не було зобов' язане нара ховувати орендну плату за 2008 р ік, тому і не було допущено нев иконання зобов' язання по ви платі орендної плати. Крім то го, договір передбачає множи нність форм виплати орендної плати (грошима, зерном, навозо м, послугами), як це і передбач ено ст. 22 Закону України „Про о ренду землі”.

ТОВ „Д-2 АГРОПРОЕКТ” пропону вало власникам землі отримат и орендну плату в натуральні й формі (зерном) про що інформу вало власників землі на зага льних зборах жителів відпові дних сіл та оголошенням у рай онній газеті. Оскільки позив ач відповідної заяви не надс илав, тому і не отримав орендн у плату до цього часу. До того ж, він не вказав у позовній зая ві та не подав суду доказів іс тотного порушення договору о ренди з боку ТОВ „Д-2 АГРОПРОЕК Т”. На даний час позивач відмо вляється від отримання оренд ної плати, таким чином позов є невмотивованим та безпідста вним, а тому представник відп овідача просив відмовити у з адоволенні позову.

Заслухавши пояснення стор ін, дослідивши матеріали спр ави, суд приходить до наступн ого.

Факт перебування сторін у д оговірних відносинах щодо ор енди земельної ділянки, нале жної позивачеві підтверджує ться договором оренди землі № 72 від 24 жовтня 2007 року, згідно з яким земельна ділянка розмі ром 5,9360 га, передана в оренду ТО В „Д-2 АГРОПРОЕКТ” для ведення сільськогосподарського вир обництва строком на 10 років.

Відповідно до п. п. 9, 11 вказано го Договору орендна плата вн оситься орендарем у розмірі 2% відсотків від нормативної г рошової оцінки земельної діл янки в гривнях, що становлять 600 гривень, в натуральній форм і або послугами в строк до кін ця кожного року.

Відповідно до п. п. 31, 34 вказано го Договору, його дія припиня ється за рішенням суду на вим огу однієї із сторін внаслід ок невиконання другою сторон ою обов' язків, передбачених договором. За невиконання аб о неналежне виконання догово ру сторони несуть відповідал ьність відповідно до закону та договору оренди землі.

Відповідно до ст. 526 ЦК Україн и зобов' язання має виконува тися належним чином відповід но до умов договору та вимог Ц К України.

Відповідно до ст. 527 ЦК Україн и боржник зобов' язаний вико нати свій обов' язок, а креди тор прийняти виконання особи сто, якщо інше не встановлено договором або законом.

Частина 1 статті 530 ЦК України передбачає, що якщо у зобов' язанні встановлений строк (т ермін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей стр ок (термін).

Відповідно до ст. 611 ЦК Украї ни у разі порушення зобов' я зання настають правові наслі дки, встановлені договором а бо законом, зокрема припинен ня зобов' язання внаслідок о дносторонньої відмови від зо бов' язання, якщо це встанов лено договором або законом, а бо розірвання договору.

Відповідно до ст. 625 ЦК Україн и боржник, який прострочив ви конання грошового зобов' яз ання, на вимогу кредитора зоб ов' язаний сплатити суму бор гу.

Відповідно до ст. 629 ЦК Україн и, договір є обов' язковим дл я виконання сторонами.

Згідно ст. 651 ЦК України зміна або розірвання договору доп ускається лише за згодою сто рін, якщо інше не встановлено договором або законом. Догов ір може бути змінено чи розір вано за рішенням суду на вимо гу однієї із сторін у разі іст отного порушення договору др угою стороною, та в інших випа дках, встановлених договором або законом. Істотним є таке порушення стороною договор у, коли внаслідок завданої ци м шкоди друга сторона значно ю мірою позбавляється того, н а що вона розраховувала при у кладенні договору.

Відповідно до ст. 22 Закону Ук раїни „Про оренду землі” оре ндна плата може справлятися у грошовій, натуральній та ві дробітковій (надання послуг орендодавцю) формах.

Відповідно до ст. 32 вказаног о Закону на вимогу однієї із с торін договір оренди землі м оже бути достроково розірван ий за рішенням суду в разі нев иконання сторонами обов' яз ків, передбачених ст. ст. 24, 25 цьо го Закону та умов договору, а також на підставах, визначен их Земельним кодексом Україн и та іншими законами України .

У відповідності до п. 12 догов ору оренди передача продукці ї та надання послуг в рахунок орендної плати оформляється відповідними актами. Відпов ідач не надав суду документ, я кий би відповідно до умов дог овору посвідчував виплату ор ендної плати чи передачу про дукції орендодавцю.

Також суд бере до уваги, що н амагання відповідача інформ увати орендодавців про випла ту орендної плати у натураль ній формі датовані лише 14 бере зня 2009 року у районній газеті „ Носівські вісті” примірник я кої було оглянуто у судовому засіданні.

Заслухавши пояснення стор ін, дослідивши матеріали спр ави, беручи до уваги, що рішенн я у справі не суперечить зако ну, не порушує права, свободи ч и інтереси інших осіб, суд при ходить до висновку що позов п ідлягає задоволенню.

Відповідно до ч. 1 ст. 88 ЦПК Укр аїни стороні, на користь якої ухвалено рішення, суд присуд жує з другої сторони понесен і нею і документально підтве рджені судові витрати.

На підставі ст. ст. 526, 527, 530, 611, 625, 629, 65 1 ЦК України, ст. ст. 22, 24, 25, 32 Закону України „Про оренду землі”, с т. ст. 88, 212-215 ЦПК України, суд,-

Р І Ш И В:

Позовну заяву ОСОБА_3 задовольнити.

Стягнути з Товариства з об меженою відповідальністю „Д -2 АГРОПРОЕКТ” (фактична адрес а: 01021, вул. Липська, 12/5, офіс 22, м. Киї в, юридична адреса: 17112, вул. Стра тілата, 1, с. Селище, Носівськог о району Чернігівської облас ті, р/р 26007010001681 у філії ТОВ УніКред итБанку у м. Києві, МФО 300744, код Є ДРПОУ 35197797) на користь ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1, ідентифіка ційний номер НОМЕР_1, яка п роживає по АДРЕСА_1, забор гованість по орендній платі за договором оренди земельно ї ділянки у розмірі 600 (шістсот ) гривень та судові витрати у с умі 89 (вісімдесят дев' ять) гр ивень 50 копійок.

Розірвати договір оренди з емлі № 72 від 24 жовтня 2007 року, укл адений між ОСОБА_3 і Товар иством з обмеженою відповіда льністю „Д-2 АГРОПРОЕКТ”, заре єстрований у Носівському від діленні Чернігівської регіо нальної філії центру ДЗК, про що у Державному реєстрі земе ль вчинено запис від 14 листопа да 2007 року за № 0407856000055.

Рішення може бути оскаржен им до апеляційного суду Черн ігівської області подачею сп очатку заяви про апеляційне оскарження рішення на протяз і 10 днів з дня проголошення, а п отім подачею апеляційної ска рги на протязі 20 днів з дня под ачі заяви про апеляційне оск арження.

Суддя О.М. Кучерявець

Дата ухвалення рішення25.06.2009
Оприлюднено31.08.2010
Номер документу5689346
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення орендної плати за землю та ро зірвання договору оренди зем лі

Судовий реєстр по справі —2-329/2009

Ухвала від 21.10.2022

Цивільне

Тиврівський районний суд Вінницької області

Вальчук В. В.

Ухвала від 18.12.2018

Цивільне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Афанасьєва Ю. О.

Ухвала від 14.12.2018

Цивільне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Афанасьєва Ю. О.

Ухвала від 09.04.2015

Цивільне

Садгірський районний суд м. Чернівців

Тріска А. І.

Рішення від 10.08.2009

Цивільне

Володарський районний суд Київської області

Ткаченко О. В.

Рішення від 20.08.2009

Цивільне

Корюківський районний суд Чернігівської області

Чурупченко М. І.

Рішення від 12.06.2009

Цивільне

Городенківський районний суд Івано-Франківської області

Корюкіна М.П.

Рішення від 31.03.2009

Цивільне

Галицький районний суд Івано-Франківської області

Клюба В.В.

Рішення від 01.04.2009

Цивільне

Кіровський районний суд м.Макіївки

Запорожець Т.А.

Рішення від 27.04.2009

Цивільне

Сумський районний суд Сумської області

Дашутін Ігор Володимирович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні