Рішення
від 07.10.2009 по справі 16/233
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАР СЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

83048, м.Д онецьк, вул.Артема, 157, тел.381-88-46

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

07.10.09 р. Справа № 16/233

Суддя господарського суд у Донецької області В.В. Манжу р,

при секретарі Горячовій М.В ., розглянувши матеріали спра ви

за позовом: Обласного комун ального підприємства «Донец ьктеплокомуненерго» м.Донец ьк в особі Виробничої одиниц і «Слов' янськтепломережа» м.Слов' янськ, Донецької обл асті

до відповідача: Фізичної ос оби - підприємця ОСОБА_1 м.Слов”янськ, Донецької обла сті

про стягнення 8221,24 грн.,

За участю представників ст орін :

від позивача: Караваєва Н .В. - за довіреністю

від відповідача: не з' явив ся

СУТЬ СПОРУ:

Ухвалою господарського су ду Донецької області від 14.07.2009р . порушено провадження по спр аві за позовом Обласного ком унального підприємства «Дон ецьк-теплокомуненерго» м.Дон ецьк в особі Виробничої один иці «Слов' янськтепломереж а» м.Слов' янськ, Донецької о бласті до Фізичної особи - п ідприємця ОСОБА_1 м.Слов”я нськ, Донецької області про с тягнення 8221,24 грн., у тому числі з аборгованості за теплову ене ргію в сумі 7422,86грн., пені в розмі рі 422,98грн., суму інфляції в розм ірі 323,03грн., 3% річних в сумі 52,37грн . За вказаною позовною заявою розгляд справи призначено н а 27.08.2009р. - 09год. 30хв. Судом визнан о обов`язковою явку у судове з асідання представників стор ін, сторони у справі зобов`яза ні надати докази та документ и, необхідні для всебічного, п овного та об`єктивного розгл яду справи.

Представника позивача бул о ознайомлено з правами та об ов' язками у відповідності і з ст.22 Господарсько го процесуального кодексу Ук раїни.

У судовому засіданні клопо тання про фіксацію судового процесу технічними засобами не було надано, на підста ві чого справу було розгляну то без застосування зазначен их засобів. Крім цього, роз' я снено вимоги ст.81-1 Господарсь кого процесуального кодексу України, тому складено прото кол, який долучено до матеріа лів справи.

Відповідно до ст.33 Господар ського процесуального кодек су України кожна сторона пов инна довести ті обставини, на які вона посилається як на пі дставу своїх вимог і запереч ень.

В обґрунтування своїх вимо г позивач посилається на дог овір № 430 від 22.10.2008р., акт на включення-відключення опале ння за 2008р., рахунки, претензію, розрахунок позовних вимог, н еналежне виконання відповід ачем умов договору, з приводу чого утворилась заборговані сть та позивачем нараховані пеня, індекс інфляції та 3% річ них.

Згідно ч.4 ст.22 Господарськог о процесуального кодексу Укр аїни - позивач вправі до прийняття рішення по с праві змінити підставу або п редмет позову, збільшити роз мір позовних вимог та умови д отримання встановленого пор ядку досудового врегулюванн я спору у випадках, передбаче них ст.5 цього Кодексу в цій ча стині, відмовитись від позов у або зменшити розмір позовн их вимог.

Позивач під час розгляду сп рави уточнив суму пені за про строчку оплати рахунків за спожиту теплову ен ергію та просить стягнути з в ідповідача суму пені в розмі рі 421,39грн., в іншій час тині позовні вимоги залишені без змін.

Відповідач до жодного судо вого засідання не з' явився, відзив на позов та витребува ні документи не надав, хоча бу в повідомлений про слухання справи належним чином.

Згідно витягу з Єдиного дер жавного реєстру юридичних ос іб та фізичних осіб-підприєм ців серія АГ № ОСОБА_2 відп овідач зареєстрований за адр есою: АДРЕСА_1 84100.

Зважаючи на достатність пр едставлених позивачем докум ентів, згідно статті 75 Господа рського процесуального коде ксу України справа розглянут а за наявними у ній матеріала ми.

Дослідивши матеріали спра ви, оцінивши подані докази та заслухавши у судових засіда ннях пояснення представника позивача, господарський суд встановив:

22.10.2008р. між Обласним комуналь ним підприємством «Донецькт еплокомуненерго» в особі Вир обничої одиниці «Слов' янсь ктепломережа» (Постачальник ) та Фізичною особою - підпри ємцем ОСОБА_1 (Споживач) бу в укладений договір за № 430 на постачання теплово ї енергії (далі за текстом - до говір), згідно пункту 1.2. якого П остачальник прийняв на себе зобов' язання постачати Спо живачеві теплову енергію для всіх об' єктів загальною пл ощею 80,3м2, а Споживач зобов' яз ався оплачувати теплову енер гію за встановленими тарифам и (цінами) в терміни, передбаче ні договором.

Строк дії договору визначе ний в пункті 10.1. та становить з дня фактичного надання послу г, який підтверджується акто м між представниками теплопо стачальної організації та ба лансоутримувачем будівлі та діє до 22.10.2009р.

Згідно вимог ст.ст. 525, 615 Цивіл ьного кодексу України одност ороння відмова від виконання зобов' язання і односторонн я зміна умов договору не допу скаються.

Відповідно до пункту 6.3. дого вору Споживач за 5 днів до поча тку розрахункового періоду с плачує Енергопостачальній о рганізації 100% вартість зазнач еної в договорі кількості те плової енергії, передбаченої на розрахунковий період, з ур ахуванням залишкової суми (с альдо) розрахунків на почато к місяця.

Факт надання теплової енер гії відповідачеві підтвердж ується актом на включення-ві дключення опалення від 22.10.2008р.

На виконання умов договору позивачем були виставлені р ахунки за період з листопада 2008р. по квітень 2009р. на оплату на даних послуг, які отримані пр едставниками відповідача, п ро що свідчать відмітки на ра хунках.

Згідно розрахунку позивач а сума заборгованості за спо житу теплову енергію за пері од з листопада 2008р. по квітень 2009р. становить 7422,86грн.

Оскільки на момент розгляд у справи відповідачем не над ано до матеріалів справи док азів погашення заборгованос ті за теплову енергію, вимоги позивача щодо стягнення сум и заборгованості в сумі 7422,86грн . підлягають задоволенню.

Стосовно заявлених вимог щ одо стягнення суми пені в роз мірі 421,39грн., суд виходить з нас тупного:

Згідно пункту 7.2.3. договору з а несвоєчасне виконання розр ахунків за теплову енергію С поживач несе відповідальніс ть у вигляді пені у розмірі по двійної облікової ставки НБУ , а для суб' єктів підприємницької діяльності - 1 % від належної до сплати су ми за кожен день простроченн я, але не більше 100% суми заборго ваності,

Згідно зі ст.549 ЦК України не устойкою (штрафом, пенею) є гро шова сума або інше майно, які б оржник повинен передати кред иторові у разі порушення бор жником зобов'язання.

Відповідно до ст.230 ГК Україн и штрафними санкціями визнаю ться господарські санкції у вигляді грошової суми (неуст ойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобо в'язаний сплатити у разі пору шення ним правил здійснення господарської діяльності, не виконання або неналежного ви конання господарського зобо в'язання.

Однак, відповідно до вимог статей 1, 3 Закону України „Про відповідальність за несвоєч асне виконання грошових зобо в'язань” платники грошових к оштів сплачують на користь о держувачів цих коштів за про строчку платежу пеню в розмі рі, що встановлюється за згод ою сторін та обчислюється ві д суми простроченого платежу , але не може перевищувати под війної облікової ставки Наці онального банку України, що д іяла у період, за який сплачує ться пеня.

Згідно п.6 ст.232 ГК України нар ахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобо в'язання, якщо інше не встанов лено законом або договором, п рипиняється через шість міся ців від дня, коли зобов'язання мало бути виконано. Таким чин ом, законодавчо обмежений ст рок, протягом якого може нара ховуватись пеня за порушення договірних зобов' язань.

За уточненим розрахунком п озивача, який суд визнав вірн им та таким, що підлягає задов оленню, розмір пені становит ь 421,39грн.

Стосовно заявлених вимог п ро стягнення індексу інфляці ї в розмірі 323,03грн. та 3% рі чних в розмірі 52,37грн., суд вихо дить з наступного:

Прострочення відповідаче м грошового зобов' язання тя гне за собою обов' язок спла ти суми боргу з урахуванням в становленого індексу інфляц ії за весь час прострочення, а також трьох процентів річни х з простроченої суми, на підс таві статті 625 ЦК України.

Відповідно до ст.625 Цивільно го кодексу України боржник, щ о прострочив виконання грошо вого зобов' язання на вимог у кредитора зобов' язаний сп латити суму боргу з урахуван ням встановленого індексу ін фляції за весь час простроче ння, а також три проценти річн их від простроченої суми, якщ о інший розмір процентів не в становлений договором або за коном.

За розрахунком позивача, як ий арифметично перевірено су дом у відповідності до метод ики листа Верховного Суду Ук раїни № 62-97р від 03.04.97р. “Рекоменда ції відносно порядку застосу вання індексу інфляції при р озгляді судових справ”, розм ір 3% річних складає 52,37грн. та ін декс інфляції становить 323,03гр н.

Тому стягненню підлягають 3% річних в розмірі 52,37грн. та інд екс інфляції в розмірі 323,03грн.

Відповідно до статті 49 Госп одарського процесуального к одексу України, державне мит о та витрати на інформаційно -технічне забезпечення судов ого процесу покладаються суд ом на відповідача, оскільки с аме з вини останнього виник с пір.

На підставі ст.ст. 525, 615, 625 Цивіл ьного кодексу України, ст.ст.1, 3 Закону України „Про відпові дальність за несвоєчасне вик онання грошових зобов'язань” , керуючись ст.ст. 4-2, 4-3, 22, 32, 33, 34, 38, 43, 49, 82-8 5 Господарського процесуальн ого кодексу України, господа рський суд -

В И Р I Ш И В :

Позовні вимоги Обласного к омунального підприємства «Д онецьктеплокомуненерго» м.Д онецьк в особі Виробничої од иниці «Слов' янськтепломер ежа» м.Слов' янськ, Донецько ї області до Фізичної особи - підприємця ОСОБА_1 м.Слов ”янськ, Донецької області пр о стягнення заборгованості з а теплову енергію в сумі 7422,86гр н., пені в розмірі 421,39грн., суму і нфляції в розмірі 323,03грн., 3% річн их в сумі 52,37грн. - задовольнит и.

Стягнути з Фізичної особи - підприємця ОСОБА_1 м.Слов ”янськ, Донецької області ( АДРЕСА_1, 84100; Інд. № НОМЕР_1; ІНФОРМАЦІЯ_2) на користь В иробничої одиниці «Слов' ян ськтепломережа» Обласного к омунального підприємства «Д онецьктеплокомун- енерго» м. Слов' янськ, Донецької облас ті (вул.Іскри, 5, м.Слов”янськ, До нецька область, 84122; ЄДРПОУ 05540965) з аборгованість за теплову ене ргію в сумі 7422,86грн., пеню в розмі рі 421,39грн., суму інфляції в розм ірі 323,03грн., 3% річних в сумі 52,37грн .; витрати по сплаті державног о мита в сумі 101,98грн., витрати на інформаційно-технічне забез печення судового процесу в с умі 314,94грн.

Видати наказ після набранн я рішенням законної сили.

Рішення суду набирає закон ної сили після закінчення де сятиденного строку з дня йог о прийняття та підписання.

Рішення підписане 07.10.2009р.

Суддя

Надруковано 4 примірник и

Сторонам 3,

У справу № 16/233

Вик. Єрохіна В.В.

СудГосподарський суд Донецької області
Дата ухвалення рішення07.10.2009
Оприлюднено22.01.2011
Номер документу5696290
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —16/233

Ухвала від 24.05.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ярмак О.М.

Ухвала від 01.11.2010

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Степашко О.І.

Ухвала від 25.10.2010

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Степашко О.І.

Ухвала від 14.07.2009

Господарське

Господарський суд Донецької області

Манжур В.В.

Ухвала від 27.08.2009

Господарське

Господарський суд Донецької області

Манжур В.В.

Ухвала від 22.09.2009

Господарське

Господарський суд Донецької області

Манжур В.В.

Рішення від 07.10.2009

Господарське

Господарський суд Донецької області

Манжур В.В.

Ухвала від 08.09.2009

Господарське

Господарський суд Донецької області

Манжур В.В.

Ухвала від 25.05.2009

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Гансецький В.П.

Рішення від 29.09.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Загинайко Т.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні