Ухвала
від 06.04.2016 по справі 210/5396/15-к
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КРИВОГО РОГУ

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

іменем України

Справа № 210/5396/15-к

Провадження № 1-кс/210/418/16

"06" квітня 2016 р. Дзержинський районний суд м. Кривого Рогу Дніпропетровської області у складі:

слідчого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

за участі слідчого ОСОБА_3 ,

прокурора ОСОБА_4

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду клопотання слідчого СВ ФР Криворізької південної ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області ОСОБА_3 , погодженого з прокурором Криворізької місцевої прокуратури № 2 ОСОБА_4 ,про проведення обшуку іншого володіння особи, -

В С Т А Н О В И В:

06 квітня 2016 року слідчий звернувся з клопотанням погодженим прокурором про проведення обшуку.

В обґрунтування заявленого клопотання слідчий посилався на наступне.

Невстановлені особи вчинили фіктивне підприємництво, створивши суб`єктів підприємницької діяльності (юридичну особу) ТОВ «Семикоз», та використовуючи його банківський рахунок, провели ряд фінансових операцій, пов`язаних із зняттям готівкових коштів через касу відділення №18 ПАТ «УкрСиббанк», які попередньо отримані на рахунок товариства від ТОВ «Данверс», ПП «Кривбасспецпостач», ПП «Криворіжвентиляція» та ряду інших підприємств.

Крім цього, службові особи підприємства ПП «Кривбасспецпостач» та ПП «Криворіжвентиляція» створили (придбали) ряд товариств з метою прикриття незаконної діяльності, чим вчинили фіктивне підприємництво, що заподіяло велику матеріальну шкоду у вигляді ненадходження до бюджету 1,9 млн. грн. податків, а також умисно ухилились від сплати 2,6 млн. грн. податків шляхом проведення безтоварних операцій із використанням реквізитів створених суб`єктів.

Водночас досудовим розслідуванням доведено, що службові особи підприємств ПП «Кривбасспецпостач», ПП «Криворіжвентиляція» причетні до діяльності «конвертайційного центру», що підтверджується матеріалами кримінального провадження.

Так, 16.09.2015 на підставі ухвали слідчого судді Івано-Франківського міського суду від 27.08.2015 року проведено обшук за юридичною адресою ПАТ «Криворіжіндустрбуд», що також є фактичною адресою ПП «Кривбасспецпостач», ПП «Криворіжвентиляція», а саме: м. Кривий Ріг, вул. Орджонікідзе, 10, де, з метою з метою досягнення мети обшуку, було виявлено та вилучено круглі печатки та штампи наступних товариств: ПП «Оптторгпостач РКЛ» (код ЄДРПОУ 397002343, смт. Красилів, Рівненської області), ТОВ «Данверс» (код ЄДРПОУ 24444813, м. Кривий Ріг), ПП «Будтрансальянс» (код ЄДРПОУ 33582938, м. Хмельницьк), ТОВ «Серниенергопостач» (код ЄДРПОУ 39178338), документи фінансово-господарської діяльності зазначених підприємств та інше.

Встановлено, що координація діяльності вказаних підприємств, здійснюється однією групою осіб. Також, як встановлено у ході проведення досудового розслідування, вказані вище суб`єкти господарювання не мають виробничих потужностей, нерухомості, працівників, земельних ділянок, а місцем реєстрації підприємств згідно проведеним оглядам, не мають ніякого відношення до господарської діяльності зазначених підприємств.

Проведеними першочерговими слідчо-оперативними діями встановлено, що координаторами даного конвертаційного центру є ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_6 ІНФОРМАЦІЯ_2 , головними бухгалтерами є ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , а особами, які є згідно звітної документації є посадовими особами вказаних підприємств не мають ніякого відношення до їх діяльності підприємств.

Так, встановлено, що вищевказані та пов`язані суб`єкти господарської діяльності подавали податкову звітність до одного органу в електронному вигляді та IP-адреси.

Встановлено, що в даний час вказані вище особи та їх посібники продовжують свою незаконну діяльність, щодо переведення безготівкових коштів у готівку та на даний час фактичний офіс знаходження зазначених підприємств знаходиться за юридичною адресою ПП «Кривбасспецпостач», а саме: м. Кривий Ріг, вул. Окружна, 12Г.

Зазначене вище приміщення, на підставі договору дарування № ВЕС №727271 від 20.10.2006 року належить гр. ОСОБА_9 , яка в свою чергу здає в оренду даний комплекс ПП «Кривбасспецпостач».

Здійснення тимчасового доступу до первинних бухгалтерських документів або застосування інших заходів забезпечення провадження, приведе до обізнаності осіб, задіяних у протиправній схемі злочинної діяльності, щодо наявності інформації у правоохоронних органів про дану діяльність, та надасть можливість змінити зміст документів, знищити їх, змінити фактичне розташування офісу, припинити на деякий час злочину діяльність або іншим чином перешкодити встановленню істини у кримінальному провадженні.

На теперішній час, з метою виявлення та фіксації обставин вчинення кримінального правопорушення, встановлення кола причетних до його вчинення осіб, а також відшукування знарядь кримінального правопорушення необхідно провести обшук офісного приміщення за адресою: АДРЕСА_1 , оскільки є достатні підстави вважати, що за вказаною адресою зберігаються статутні документи, фінансово-господарські документи, податкова та інша звітність, печатки, чекові книжки, комп`ютерна техніка, на якій виробляються документи, що стосуються фінансово-господарської діяльності операцій з ПП «Кривбасспецпостач», ПП «Криворіжвентиляція», а також документи пов`язаних суб`єктів господарської діяльності, грошові кошти, і будь-які інші речі, предмети, документи, здобутих злочинним шляхом або тих, що заборонені в обігу, а також ті які мають значення для досудового розслідування, в т.ч. магнітні та електронні засоби зберігання та передачі інформації, які використовувались у злочинній діяльності, чорнові записи, печатки, штампи, незаповнені бланки з відбитками печаток, комп`ютерна техніка, мобільні телефони, сім-картки мобільних операторів, карти пам`яті, флеш накопичувачі, банківські картки та інші предмети і документи, які мають значення для досудового розслідування, чи цінності здобуті злочинним шляхом, які можуть знаходиться у приміщеннях офісів.

В судовому засіданні слідчий і прокурор, кожен окремо, клопотання підтримали та просили задовольнити.

Суд, вислухавши слідчого, прокурора, дослідивши матеріали кримінального провадження приходить до висновку, що клопотання підлягає частковому задоволенню з урахуванням наступних підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб. Дозвіл на обшук не може бути наданий слідчим суддею, якщо клопотання про обшук не відповідає встановленим у ч. 3 ст. 234 КПК вимогам. Згідно із зазначеною нормою клопотання про обшук повинно містити відомості, зокрема, про: підстави для обшуку (п.4). В силу п. 4 ч. 5 ст. 234 КПК України слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

Відповідно до Конституції України кожному гарантується недоторканність житла. Не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду.

Відповідно до ст. 8 Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 04 листопада 1950 року (Конвенція) кожен має право на повагу до свого приватного і сімейного життя, до свого житла і кореспонденції. Органи державної влади не можуть втручатись у здійснення цього права, за винятком випадків, коли втручання здійснюється згідно із законом і є необхідним у демократичному суспільстві в інтересах національної та громадської безпеки чи економічного добробуту країни, для запобігання заворушенням чи злочинам, для захисту здоров`я чи моралі або для захисту прав і свобод інших осіб.

Конкретизуючи зазначений міжнародний правовий стандарт та конституційне положення щодо забезпечення недоторканності житла та іншого володіння особи, кримінальний процесуальний закон встановлює імперативну вимогу про неможливість проникнення до вказаних об`єктів та встановлює винятки із загального правила - можливість такого проникнення тільки на підставі ухвали слідчого судді чи за добровільною згодою особи, яка ними володіє.

З фабули кримінального провадження, внесеного до ЄРДР не вбачається, що слідчий орган проводить досудове розслідування за фактом ухилення від сплати податків службовими особами іншими підприємств, ніж тими які вказані в фабулі кримінального провадження, внесеного до ЄРДР.

При цьому, слідчий у порушення вимог ст. 234 КПК Україниналежним чином у своєму клопотанні взагалі не обґрунтував, яким чином речі, предмети та документи інших підприємств, розслідування по яким не проводиться, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні № 32014120010000023 від 14.02.2014 року передбаченому ч.1, ч.2 ст. 205, ч.1 ст.209, ч.2 ст.212 КК України, та для встановлення яких саме обставин кримінального провадження такі документи та речі мають значення.

Беручи до уваги вищевикладене та враховуючи, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення даного кримінального провадження, відшукання знаряддя кримінального провадження або майна, необхідно провести обшук іншого володіння особи - за місцем знаходження ПП «Кривбасспецпостач», а саме у АДРЕСА_1 , яка на праві приватної власності належить ОСОБА_9 .

Підстав для задоволення клопотання в іншій частині вимог не вбачається, оскільки слідчим не доведено їх доказову значимість у кримінальному провадженні.

Враховуючи викладене, з метою досягнення дієвості кримінального провадження, керуючись ст.ст.110, 234-236, 309 КПК України,-

У Х В А Л И В :

Клопотання слідчого слідчого відділу фінансових розслідувань Криворізької південної ОДПІ ГУДФС у Дніпропетровській області ОСОБА_3 задовольнити частково.

Надати слідчому СВ ФР Криворізької південної ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області ОСОБА_3 , слідчим слідчої групи, дозвіл на проведення обшуку за місцем знаходження ПП «Кривбасспецпостач», а саме у м. Кривому Розі по вул. Окружній, 12Г,з метою відшукання, виявлення та фіксації обставин вчинення кримінального правопорушення, встановлення кола причетних до його вчинення осіб, а також відшукання та вилучення речей і оригіналів документів, які можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення: оригіналів документів щодо фінансово господарських взаємовідносин ПП «Кривбасспецпостач», ПП «Криворіжвентиляція» їх контрагентів, їх статутні документи (статути, протоколи загальних зборів, виписки, витяги, довіреності, реєстраційні картки, заяви про внесення змін до реєстраційних документів та інші статутні документи) підприємств документів, які містяться відомості про протиправну діяльність невстановлених осіб, знаряддя злочину в т.ч. магнітні та електронні засоби зберігання та передачі інформації, які використовуються у злочинній діяльності, чорнові записи, печатки, штампи, незаповнені бланки з відбитками печаток, комп`ютерну техніку, мобільні телефони, сім-карток мобільних операторів, карти пам`яті, флеш накопичувачі, банківські картки, усіх грошових коштів чи цінностей здобутих злочинним шляхом та інших речей і документів, які самостійно чи в сукупності з іншими доказами матимуть суттєве значення для встановлення всіх обставин вчинення кримінального правопорушення.

У задоволенні іншої частини клопотання слідчого- відмовити.

Строк дії даної ухвали складає 1 місяць з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення06.04.2016
Оприлюднено13.03.2023
Номер документу57010800
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —210/5396/15-к

Ухвала від 06.05.2016

Кримінальне

Апеляційний суд Дніпропетровської області

Мазниця А. А.

Ухвала від 15.04.2016

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Чайкіна О. В.

Ухвала від 06.04.2016

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

Ухвала від 06.04.2016

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

Ухвала від 06.04.2016

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

Ухвала від 06.04.2016

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

Ухвала від 06.04.2016

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

Ухвала від 06.04.2016

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

Ухвала від 06.04.2016

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

Ухвала від 06.04.2016

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні