Ухвала
від 28.04.2016 по справі 554/12357/15-к
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 28.04.2016 Справа № 554/12357/15-к

Справа № 554/12357/16-к

Провадження № 1-кс/554/3768/2016

УХВАЛА

Іменем України

28 квітня 2016 року м. Полтава

Октябрський районний суд м. Полтави у складі:

слідчого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2

за участю прокурора ОСОБА_3

розглянувши клопотання прокурора відділу прокуратури Полтавської області ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку,-

встановила:

Слідчий звернувся до суду із вищезазначеним клопотанням, яке обґрунтовує наступним.

У провадженні СУ УМВС України у Полтавської області перебуває кримінальне провадження за №42015170000000164 від 23.04.2014 за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.366, ч.4, 5, 5 ст.191 та ч.4 ст. 190 КК України за фактом заволодіння бюджетних коштів представниками ТОВ «Гарант СТ».

В ході досудового слідства встановлено, що протягом 2013 - 2016 років представники ТОВ «Гарант СТ» маючи коло власних, ділових та афілійованих зв`язків, а також кваліфікованих робітників в галузі будівельно монтажних та ремонтних робіт організували незаконну діяльність по освоєнню та розкраданню бюджетних коштів в ході виконання будівельно - монтажних та ремонтних робіт в адресу розпорядників державних коштів Полтавської області шляхом відображення по документам бухгалтерського та податкового обліку вищевказаного підприємства СГД «транзитно конвертаційної спрямованості».

Під час детального аналізу наявних баз даних ГУ ДФС у Полтавській області встановлено, що посадові особи ТОВ «Гарант СТ» в період часу 2013 2016 років задіюють в ланцюгах постачання підконтрольного їм підприємства СГД «транзитно - конвертаційної» спрямованості на загальну суму понад 2 млн. грн., а саме: ПП «Ньюленд Про» (код 37709813), ТОВ «Гама Продукт» (код 38719398), ТОВ «Строй Комплекс Груп» (код 39165161), ТОВ «Українська компанія «Модус» (код 38161150), ПП "МК Строй" (код 37061137), ТОВ "Форест АП" (код 38969987), ТОВ "Полтавська промислово-інвестиційна компанія" (код 32636044), ТОВ "Крістал - Торг" (код 38743305), ТОВ "Мегабуд Компані" (код 38385243),

Так, в ході подальшого відпрацювання та на основі отриманої відповіді з головного управління Державної казначейської служби України у Полтавської області за №09(07)-16/2-9000 від 06.11.2015 року встановлено, що підприємством ТОВ «Гарант - СТ» на протязі 2014 - 2015 років отримано бюджетних коштів в сумі понад 780 тис. грн. за виконання будівельно монтажних та ремонтних робіт на об`єктах розпорядників бюджетних коштів Полтавської області. Додатково встановлено, що підприємство ТОВ «Полтавтрансбуд» (код 1377190) в 2015 році по договору субпідряду перераховувало в адресу ТОВ «Гарант СТ» бюджетні кошти виділені в адресу ТОВ «Полтавтрансбуд» з метою будівництва взводних опорних пунктів.

Відділом ОВЕЗ ОУ ГУ ДФС у Полтавській області 31.03.2016 року підготовлено службову записку за №419/16-31-21-04-12, якою ініційовано проведення економічного дослідження фінансово-господарської діяльності ТОВ «Гарант - СТ», в ході проведення якого спеціалістами відділу боротьби з відмиванням доходів одержаних злочинним шляхом ГУ ДФС у Полтавській області проведено дослідження фінансово-господарської діяльності ТОВ „Гарант СТ за період з 01.01.2014р. по 31.12.2015р. з урахуванням вимог законодавства у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом» за результатами якого встановлено, що посадові особи ТОВ „Гарант-СТ ймовірно зловживаючи службовим становищем, шляхом внесення завідомо неправдивих відомостей до офіційних документів, а саме до податкової звітності з податку на додану вартість, здійснено привласнення, розтрату або заволодіння чужого майна на суму 3 млн.713 тис. 109 грн., в т.ч. ПДВ 618 852 грн., в т.ч. коштами місцевих бюджетів на загальну суму 783 639,61 грн., в т.ч. ПДВ 130 606,6грн. Додатково в ході вищевказаного економічного дослідження встановлено, що посадові особи ТОВ „Гарант-СТ, у 2015р. ймовірно вчинили фінансові операції з коштами, одержаними внаслідок вчинення суспільно-небезпечного протиправного діяння, що передувало легалізації (відмиванню) доходів на суму 3 млн. 713 тис. 109 грн.

Таким чином представники підприємства ТОВ «Гарант - СТ» в період часу 2013 2016 років в ході виконання робіт по капітальному ремонту покрівель Полтавського ДНЗ №72 Веснянка по м-ну Незалежності в м. Полтаві, по реконструкції приміщень відділу сімейної медицини №7 по вул. Лисенка в м.Полтаві, по капітальному ремонту Полтавської дитячої музичної школи №2 по вул.. Сакко в м. Полтаві, по будівництву взводних опорних пунктів та виконуючи роботи в адресу інших розпорядників бюджетних коштів Полтавської області здійснили умисне привласнення бюджетних коштів та розтратили їх у подальшому в сумі понад 3 млн. грн., шляхом їх незаконної «конвертації» через розрахункові рахунки підприємств «транзитно - конвертаційної» спрямованості.

Отже, протягом 2013 2016 років представники ТОВ «Гарант СТ» спільно з фактичними власниками ПП «Ньюленд Про», ТОВ «Гама Продукт», ТОВ «Строй Комплекс Груп», ТОВ «Українська компанія «Модус», ПП "МК Строй", ТОВ "Форест АП", ТОВ "Полтавська промислово-інвестиційна компанія", ТОВ "Крістал - Торг", ТОВ "Мегабуд Компані" та іншими суб`єктами господарської діяльності, які створені без мети здійснення фінансово господарської діяльності та використовувалися вищевказаними особами лише з метою «конвертації» грошових коштів з безготівкових у готівкові та завищенням вартості виконаних будівельно монтажних та ремонтних робіт, а також будівельних матеріалів, на підставі недостовірних відомостей розрахунку фактичної собівартості товарно-матеріальних цінностей та послуг, неправомірно освоїли кошти виділені з державного бюджету на проведення будівельно монтажних та ремонтних робіт в адресу розпорядників бюджетних коштів Полтавської області.

Під час проведення досудового розслідування зі слів посадових осіб ПП «Ньюленд Про» та ТОВ «Гама Продукт» встановлено, що в адресу ТОВ «Гарант СТ» вони не поставляли ніяких ТМЦ, робіт, послуг та крім документального оформлення вищевказаних операцій ніяких фінансово господарських взаємовідносин не проводили.

Додатково встановлено, що 27.07.2015 року Жовтневим райсудом м. Харкова директора підприємств ТОВ «Мегабуд Компані» та ТОВ «Крістал Торг» ОСОБА_4 визнано винною у вчиненні злочинів, передбачених ч.2 ст.27, ч. 2 ст. 205 КК України.

Також, в ході досудового розслідування в рамках вищевказаного кримінального провадження встановлено, що спеціалістами відділу боротьби з відмиванням доходів одержаних злочинним шляхом ГУ ДФС у Полтавській області проведено економічне дослідження фінансово господарської діяльності підприємства ПП «МК Строй» в ході якого встановлено, що в період часу 2013 - 2015 років посадовими особами даного підприємства в його бухгалтерському та податковому обліку відображено «фіктивне» проведення фінансово господарських операцій з підприємствами - контрагентами на суму понад 5 млн. грн., яких фактично не було.

У зв`язку з викладеним, з метою проведення повного та об`єктивного досудового розслідування є необхідність у відшуканні та вилученні оригіналів документів щодо фактичного відображення операцій, здійснення розрахунків та виконання робіт, які самостійно або в сукупності з іншими доказами можуть мати суттєве значення для більш повного всебічного та об`єктивного з`ясування обставин кримінального провадження. Вказана документація безпосередньо може знаходитись в автомобілі, який фактичного використовується в процесі повсякденної фінансово господарської діяльності ОСОБА_5 , а саме: Skoda Octavia, ДНЗ НОМЕР_1 , серед якої повинні бути документи, що підтверджують факт здійснення фінансово-господарських операцій між підприємствами, а саме: технічна документація, робочі проекти; локальні кошториси, зведений кошторисний розрахунок вартості будівництва; акти та дозволи, декларації щодо початку здійснення виконання робіт та готовності об`єкту; відомості по рахункам за № 361, 631, 311, 301, 20, 28, 90, 91, інші рахунки аналітичного бухгалтерського обліку щодо відображення операцій з виконання робіт, оплати, списання матеріалів, використання машин та механізмів; тендерна документація, у тому числі оголошення, акцепти, протоколи розкриття пропозицій, технічна документація, роз`яснення щодо об`єкту закупівлі, протоколи розкриття пропозицій, звіти про результати процедур торгів, комерційна та технічна пропозиції учасників на предмет виконання будівельно монтажних та ремонтних робіт, а також поставлених товарно-матеріальних цінностей, договори підряду, договірні ціни, довідки про вартість виконаних будівельних робіт (форми КБ-3), акти приймання виконаних будівельних робіт (форми № КБ-2в), відомості ресурсів, журнали обліку робіт; прибуткові (видаткові) накладні, акти прийому-передачі, довіреності, податкові накладні, рахунки-фактури, товарно-транспорті накладні, акти списання матеріалів, пального, акти виконаних робіт щодо машин та механізмів, здійснені розрахунки (платіжні доручення) щодо проведених робіт та матеріалів, чорнові записи, комп`ютери на яких виготовлялись такі документи, необліковані грошові кошти, печатки, бланки документів з відтисками печаток фіктивних суб`єктів підприємницької діяльності та інші матеріали, що мають відношення до справи.

За допомогою вищевказаних документів, а також інформації, що міститься на комп`ютерах на яких виготовлялись такі документи, можливо виявити та зафіксувати відомості про обставини вчинення кримінального правопорушення шляхом проведення зустрічних перевірок, судово-економічних експертиз, а тому зазначені документи мають значення доказів у кримінальному провадженні.

З метою забезпечення завдання досудового розслідування, запобігання зміни або знищення документів, вилучення оригіналів підроблених документів, необхідно провести обшук в автомобілі який фактичного використовується в процесі повсякденної фінансово господарської діяльності ОСОБА_5 , а саме: Skoda Octavia, ДНЗ НОМЕР_1 , який на праві приватної власності належить ОСОБА_6 . Оскільки вищевказані особи є зацікавлені у результатах розслідування, вказаний факт унеможливлює ефективне проведення тимчасового доступу до указаних вище документів у зв`язку з можливістю їх приховування чи знищення вищевказаними особами.

Клопотання про фіксацію процесуальної дії за допомогою технічних засобів під час розгляду питання слідчим суддею від учасника процесуальної дії не надійшло, за ініціативою суду не здійснюється, що відповідає положенням ст. 107 КПК України.

Слідчий клопотання підтримав, прохав задовольнити з підстав, що у ньому наведені.

Відповідно до ч.1, ч. 2 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб; обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Відповідно до ч. 3 ст. 233 КПК України, слідчий, прокурор має право до постановлення ухвали слідчого судді увійти до житла чи іншого володіння особи лише у невідкладних випадках, пов`язаних з врятуванням життя людей та майна чи безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину. У такому випадку прокурор, слідчий за погодженням із прокурором зобов`язаний невідкладно після здійснення таких дій звернутися з клопотанням про проведення обшуку до слідчого судді.

До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання.

Враховуючи викладене, слідчий суддя приходить до висновку про задоволення клопотання частково.

Керуючись ст.ст. 107, 133-235 КПК України, слідчий суддя,-

ухвалила:

Клопотання задовольнити частково.

Надати прокурору відділу прокуратури Полтавської області ОСОБА_3 дозвіл на проведення обшуку в автомобілі який фактичного використовується в процесі повсякденної фінансово господарської діяльності ОСОБА_5 , а саме: Skoda Octavia, ДНЗ НОМЕР_1 , та який на праві приватної власності належить ОСОБА_6 , з метою відшукання і вилучення оригіналів документів за період з 01.01.2013 року по теперішній час та вилучення документів фінансово-господарської діяльності, які мають значення у кримінальному провадженні та які свідчать про незаконне заволодіння грошовими коштами бюджету під час здійснення будівельно монтажних та ремонтних робіт в закладах освіти, культури та медицини Полтавської області, а саме: технічної документації, робочих проектів; локальних кошторисів, зведеного кошторисного розрахунку вартості будівництва; актів та дозволів, декларацій щодо початку здійснення виконання робіт та готовності об`єкту; відомостей по рахункам за № 361, 631, 311, 301, 20, 28, 90, 91, інші рахунки аналітичного бухгалтерського обліку щодо відображення операцій з виконання робіт, оплати, списання матеріалів, використання машин та механізмів; тендерної документації, у тому числі оголошення, акцепти, протоколи розкриття пропозицій, технічної документації, роз`яснення щодо об`єкту закупівлі, протоколи розкриття пропозицій, звітів про результати процедур торгів, комерційної та технічної пропозиції учасників на предмет виконання будівельно монтажних та ремонтних робіт, а також поставлених товарно-матеріальних цінностей, договорів підряду, договірних цін, довідки про вартість виконаних будівельних робіт (форми КБ-3), актів приймання виконаних будівельних робіт (форми № КБ-2в), відомостей ресурсів, журналів обліку робіт; прибуткових (видаткових) накладних, актів прийому-передачі, довіреностей, податкових накладних, рахунків-фактур, товарно-транспортних накладних, актів списання матеріалів, пального, акти виконаних робіт щодо машин та механізмів, здійснених розрахунків (платіжних доручень) щодо проведених робіт та матеріалів, чорнових записів, печатки, бланки документів з відтисками печаток фіктивних суб`єктів підприємницької діяльності здійснені розрахунки (платіжні доручення) щодо проведених робіт та матеріалів, а також інші оригінали документів за період з 01.01.2013 року по теперішній час.

Ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи з підстав, зазначених у клопотанні прокурора, слідчого, надає право проникнути до житла чи іншого володіння особи лише один раз.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення28.04.2016
Оприлюднено13.03.2023
Номер документу57650381
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку

Судовий реєстр по справі —554/12357/15-к

Ухвала від 26.07.2017

Кримінальне

Апеляційний суд Полтавської області

Костенко В. Г.

Ухвала від 22.06.2017

Кримінальне

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ

Дембовський Сергій Георгійович

Ухвала від 18.10.2016

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Шевська О. І.

Ухвала від 13.07.2016

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Шевська О. І.

Ухвала від 18.10.2016

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Шевська О. І.

Ухвала від 01.07.2016

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Шевська О. І.

Ухвала від 09.09.2016

Кримінальне

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ

Дембовський Сергій Георгійович

Ухвала від 13.07.2016

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Шевська О. І.

Ухвала від 13.07.2016

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Шевська О. І.

Ухвала від 13.07.2016

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Шевська О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні