Ухвала
від 11.05.2016 по справі 554/2392/16-к
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 11.05.2016 Справа № 554/2392/16-к

Справа № 554/2392/16-к

Провадження № 1-кс/554/3915/2016

У Х В А Л А

про тимчасовий доступ до речей і документів

11 травня 2016 року м. Полтава

Слідчий суддя Октябрського районного суду міста Полтави ОСОБА_1 , розглянувши клопотання старшого слідчого з ОВС другого відділу кримінальних розслідувань слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Полтавській області старшого лейтенанта податкової міліції ОСОБА_2 про тимчасовий доступ до речей і документів,-

в с т а н о в и л а:

Слідчий звернувся до суду із вищезазначеним клопотанням, яке обґрунтовує наступним. У провадженні слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Полтавській області перебувають матеріали досудового розслідування №32016170000000010 від 15.03.2016 року, за фактом ухилення від сплати податків службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.212 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) протягом 2014 року під час здійснення фінансово-господарських взаємовідносин з суб`єктами господарювання що мають ознаки фіктивності, а саме: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), умисно ухилилися від сплати податку на додану вартість у значному розмірі на загальну суму 1217007,18 грн.

Так, згідно Акту виїзної документальної планової перевірки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) №23/16-31-22-01/32353457 від 19.01.2016 року з питань дотримання вимог податкового законодавства за період з 01.01.2014 р. по 30.03.2015 р. валютного та іншого законодавства за період з 01.01.2014 р. по 30.06.2015 р., вказаним підприємством в порушення п.187.1 ст.187 Податкового кодексу України від 02.12.2010 року №2755-VI (зі змінами та доповненнями) встановлено заниження податкового зобовязання по декларації з податку на додану вартість (загальна) на суму 1217007,18 грн., в т.ч. за лютий 2014 року на суму 308374,69 грн., за березень 2014 року на суму 337174,66 грн., за квітень 2014 року на суму 568080,83 грн., та травень 2014 року на суму 3277,00 грн.У ході проведення досудового розслідування вказаного правопорушення виникла необхідність отримання документів, які підтверджують здійснення розрахунків ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », що дасть можливість встановити повний об`єм перерахованих коштів, та на які цілі були перераховані дані кошти, що неможливо встановити іншим способом, враховуючи те, що вказані відомості являються банківською таємницею і їх отримання та вилучення можливе лише на підставі ухвали суду та те, що у матеріалах кримінального провадження такі відомості відсутні.

Крім цього, у ході проведення досудового розслідування виникла необхідність отримати документи банківської (юридичної, реєстраційної) справи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », у матеріалах якої знаходяться документи з відомостями про повноважних осіб, які здійснювали перерахування коштів, зразки підписів службових осіб підприємства, що необхідні для встановлення осіб, які вчинили злочин та причетні до його вчинення, а також проведення експертиз.

Вказані документи знаходяться у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (МФО НОМЕР_5 ) за адресою: АДРЕСА_1 , де ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ) відкрито рахунок № НОМЕР_6 (українська гривня), що підтверджується витягом з центральної бази даних платників податків.

Також, існує необхідність у вилученні вищевказаних документів для виявлення СГД, які являлися постачальниками ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » у період з 01.07.2013 по теперішній час.

Вказані документи мають значення для забезпечення всебічного, повного та неупередженого розслідування обставин у даному кримінальному провадженні, встановлення осіб, які вчинили кримінальне правопорушення та причетні до його вчинення, а також проведенні судових експертиз, у т.ч. почеркознавчої і економічної та потребують вилученню.

Так, на даний час по кримінальному провадженню не встановлено особу, а відсутність у кримінальному провадженні оригіналів зазначених документів унеможливлює встановлення відповідної особи, яка безпосередньо вчинила кримінальне правопорушення.

Так, у оригіналах документів містяться підписи службових осіб ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », що вказуватиме на осіб, які або вчинили правопорушення, причетні до його вчинення або являтимуться свідками у даному кримінальному провадженні та вкажуть на винну особу, що дасть можливість знайти винного та повідомити даній особі про підозру.

Не надання тимчасового доступу та можливості вилучення саме оригіналів зазначених документів може призвести до неможливості доведення вини слідчим у вчиненні даного кримінального правопорушення винній особі, не повідомлення про підозру (за наявності частини доказів) у повному обсязі чи повідомлення її за наявності отримання лише обвинувальних даних та за відсутності виправдувальних, внаслідок ненадання судом дозволу на проведення заходу забезпечення кримінального провадження.

Вилучення саме оригіналів документів, а не їх копій, необхідно як для проведення судово-почеркознавчої експертизи, адже у більшості випадків проведення зазначеної експертизи по копіям не здійснюється, а також для проведення судово-економічної експертизи, де для надання висновку експертом потребуються оригінали документів. Так, при наданні висновку за копіями документів експерт може прийти до невірного висновку або неможливості надання висновку, що призведе до безпідставного витрачання бюджетних коштів на проведення експертизи, у той час, як фактично існуватимуть оригінали зазначених документів.

Також, за відсутності відповідного рішення слідчого судді на вилучення оригіналів документів, їх фактичне вилучення не можливе, що передбачено Главою 15 (ст.ст.159-166) КПК України, де відповідно ст.159 «Загальні положення тимчасового доступу до речей і документів» - тимчасовий доступ полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Застосування Глави 16 (ст.ст.167-169) як при вирішенні питання щодо тимчасового доступу, так і щодо вилучення у ході проведення тимчасового доступу документів чи предметів, неможливе. Так, згідно ст.167 КПК України «Підстави тимчасового вилучення майна» - Тимчасовим вилученням майна є фактичне позбавлення підозрюваного можливості володіти, користуватися та розпоряджатися певним його майном до вирішення питання про арешт майна.

Слідчий суддя, згідно ч. 2 ст. 163 КПК України, вважає за необхідне провести розгляд даного клопотання без участі представників АТ « ІНФОРМАЦІЯ_5 ».

Клопотання про фіксацію процесуальної дії за допомогою технічних засобів під час розгляду питання слідчим суддею від учасників процесуальної дії не надійшло, за ініціативою суду не здійснюється, що відповідає положенням ст. 107 КПК України.

Слідчий в судове засідання не з`явився, надав заяву з проханням розглядати клопотання без його участі.

Дослідивши матеріали клопотання про надання дозволу до документів, які містять охоронювану законом таємницю, слідчий суддя дійшла висновку про необхідність задоволення клопотання.

Враховуючи викладене, керуючись ст. ст. 40, 107, 110, 131, 132, 159-166 КПК України,-

ухвалила:

Клопотання задовольнити.

Надати старшому слідчому з ОВС другого відділу кримінальних розслідувань слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_3 , старшому слідчому з ОВС другого відділу кримінальних розслідувань слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_4 , старшому слідчому з ОВС другого відділу кримінальних розслідувань слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_5 , старшому слідчому з ОВС другого відділу кримінальних розслідувань слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_6 , старшому слідчому з ОВС другого відділу кримінальних розслідувань слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Полтавській області ОСОБА_7 , старшому слідчому з ОВС другого відділу кримінальних розслідувань слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_8 , старшому слідчому з ОВС другого відділу кримінальних розслідувань слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_9 , старшому слідчому з ОВС другого відділу кримінальних розслідувань слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_10 , слідчому з ОВС другого відділу кримінальних розслідувань слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_11 та особам, що будуть діяти за його дорученням дозвіл на тимчасовий доступ та вилучення оригіналів, а у разі їх відсутності копій документів по рахункам ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ) № НОМЕР_6 (українська гривня), що становлять банківську таємницю та перебувають у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (МФО НОМЕР_5 ) за адресою: АДРЕСА_1 , які містять інформацію про рух грошових коштів, що надходили на рахунок та списувались з нього, а також інших документів, які мають значення для встановлення істини по справі, а саме:

- документів про організаційно-правову структуру юридичної особи (юридичну справу) ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), у т.ч. про відкриття вказаного рахунку, карток із зразками підписів та відбитку печатки, свідоцтв, договорів, щодо користування вказаним рахунком та використання електронної системи "Клієнт-Банк", довіреностей та доручень, на підставі яких особи отримували та перераховували кошти, наказів, заяв, листів та інших документів, що містять підписи службових осіб, грошових чеків на отримання готівки, платіжних доручень, опис документів про організаційно-правову структуру юридичної особи (юридичну справу) вказаного клієнта банку;

- документів (контрактів (договорів) та додатків до них, додаткових угод, специфікацій, угод про залік, актів, платіжних та інших документів), які містять відомості про здійснення фінансово-господарської діяльності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 );

- інформації (регістрів аналітичного обліку у вигляді особових рахунків та виписок з них) про рух коштів по даному рахунку, у роздрукованому вигляді на паперових носіях та в електронному вигляді, в якій зазначити:

з якого або на який рахунок проводилось перерахування (зазначити назву та організаційну форму відповідних підприємств);

підстава перерахування (вказати відповідний платіжний документ, а також дату та номер відповідного договору, угоди);

призначення платежу (за що проводилось дане перерахування грошових коштів);

дату та час перерахування;

залишок грошових коштів на рахунку на момент вчинення кожної операції;

а також інші дані, які необхідні для повного отримання інформації по руху коштів на рахунку,

за період з 01.07.2013 по теперішній час.

Строк дії ухвали - 1 місяць.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення11.05.2016
Оприлюднено13.03.2023
Номер документу57677411
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —554/2392/16-к

Ухвала від 11.05.2016

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Андрієнко Г. В.

Ухвала від 11.05.2016

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Андрієнко Г. В.

Ухвала від 23.05.2016

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Чуванова А. М.

Ухвала від 01.04.2016

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Січиокно Т. О.

Ухвала від 01.04.2016

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Січиокно Т. О.

Ухвала від 11.05.2016

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Шевська О. І.

Ухвала від 11.05.2016

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Чуванова А. М.

Ухвала від 11.05.2016

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Чуванова А. М.

Ухвала від 11.05.2016

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Чуванова А. М.

Ухвала від 11.05.2016

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Чуванова А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні