Ухвала
від 17.05.2016 по справі 766/412/16
ХЕРСОНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №766/412/16

н/п 1-кс/766/1770/16

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про проведення обшуку

17.05.2016 року м. Херсон

Слідчий суддя Херсонського міського суду Херсонської області ОСОБА_1 , за участю секретаря: ОСОБА_2 , прокурора: ОСОБА_3 , слідчого: ОСОБА_4 , розглянувши клопотання слідчого з ОВС СУ фінансових розслідувань ГУ ДФС у Херсонській області ОСОБА_4 , погоджене з прокурором відділу прокуратури Херсонської області ОСОБА_3 , про проведення обшуку,

в с т а н о в и в :

Слідчий з ОВС СУ фінансових розслідувань ГУ ДФС у Херсонській області ОСОБА_4 , звернувся до слідчого судді з клопотанням в якому просив: задовольнити клопотання і винести ухвалу про дозвіл старшому слідчому з ОВС СУ ФР ГУ ДФС у Херсонській області підполковнику податкової міліції ОСОБА_4 , або слідчому групи-слідчих у провадженні, на проведення обшуку у автомобілі марки Volkswagen Touareg, чорного кольору, 2010р.в., д/н НОМЕР_1 , з метою відшукання та вилучення наступного:

- документів фінансово-господарської діяльності та реєстраційних документів ТОВ НВО «Експерт» (код 24756139) та інших юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, які використовувались у вчиненні даного кримінального правопорушення по ухиленню від сплати податків, сприяння в ухиленні від сплати податків, підробки документів, фіктивного підприємництва та інш.; комп`ютерної техніки, електронних носіїв інформації; засобів зв`язку (мобільні термінали, сім-карти); чорнових записів; банківських документів та карток; грошових коштів отриманих у результаті вчинення злочинів; кліше, печатки СПД причетних до протиправної діяльності та інші документи та предмети, які мають значення для встановлення об`єктивної істини у кримінальному провадженні.

Вказане клопотання вмотивоване тим, що слідчим управлінням фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Херсонській області здійснюються досудове розслідування у кримінальному провадженні №32016230000000013 за фактом вчинення кримінального правопорушення службовими особами ТОВ НВО «Експерт» (код 24756139, м.Херсон), які за період січня-березня 2015 року ухилились від сплати ПДВ шляхом неправомірного включення до складу податкового кредиту суми податку на додану вартість у розмірі 1819 тис. грн. по фінансово-господарським взаємовідносинам з суб`єктом підприємницької діяльності з ознаками фіктивності ТОВ «Вінтаж Голд» (код 39517576), що призвело до фактичного ненадходження до Державного бюджету України коштів у значних розмірах, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.212 КК України.

У результаті дослідження фінансово-господарської діяльності ТОВ НВО «Експерт» за період з 01.01.2015 по 31.03.2015, складеного відділом боротьби з відмиванням доходів одержаних злочинним шляхом ГУ ДФС у Херсонській області від 27.11.2015 №50/21-22-16-06, встановлено, що згідно детальної інформації по платнику ПДВ щодо результатів автоматизованого співставлення податкових зобов`язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів, яка базується на даних декларацій з ПДВ, в тому числі «Розшифровки податкових зобов`язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів (Д5)» до податкової декларації з податку на додану вартість встановлено, що єдиним постачальником ТМЦ ТОВНВО «Експерт» ЛТД у період січеньберезень 2015 року є ТОВ «Вінтаж Голд» (код ЄДРПОУ 39517576, м.Київ).

ТОВНВО «Експерт» ЛТД задекларовано податкового кредиту від ТОВ «Вінтаж Голд» за період січеньберезень 2015 року у загальній сумі 1819 631 грн.

ТОВ "ВІНТАЖ ГОЛД" (код 39517576) зареєстровано рішенням Берегівського райуправління юстиції Закарпатської області від 28.11.2014. Керівником, засновником та бухгалтером підприємства значиться ОСОБА_5 .

Відповідно до показів у якості свідка наданих ОСОБА_6 та власноручно написаної заяви, встановлено: «…що він ніякого відношення до фінансовогосподарської діяльності ТОВ «Вінтаж Голд» взагалі не мав і не має, вказане підприємство перереєстрував на своє ім`я виключно за обіцяну грошову винагороду, без будь якої мети здійснення фінансовогосподарської діяльності. Жодних договорів самостійно не готував та не укладав. Ті документи, що він підписував від імені ТОВ «Вінтаж Голд», зі з містом не ознайомлювався. Жодних угод з суб`єктами господарської діяльності на території України, у тому числі з ТОВ НВО«Експерт» ЛТД він не укладав, зміст проведених фінансовогосподарських операцій йому невідомий, із службовими особами даних підприємств не знайомий. Податкову звітність від його імені не складав та не підписував, до органів ДФС не подавав. Після відкриття рахунків, банківські установи не відвідував».

З огляду на викладене, документальне оформлення операцій по взаємовідносинах з суб`єктом підприємництва з ознаками «фіктивності» ТОВ «Вінтаж Голд», відображені у податковій звітності з ПДВ, в тому числі у розшифровках податкових зобов`язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів (Д5) ТОВНВО «Експерт» ЛТД здійснено лише з метою формування податкового кредиту з порушенням норм чинного законодавства і лише з метою ухилення від сплати податків.

У подальшому ТОВНВО «Експерт» ЛТД, нібито придбані у ТОВ «Вінтаж Голд» товарно-матеріальні цінності, реалізовувало на адресу суб`єктів підприємництва в Україні, що за сукупністю наведених фактів - вбачається проведення транзитних операцій направлених на надання податкової вигоди та штучного формування податкового кредиту з ПДВ.

ТОВ НВО«Експерт» ЛТД (код 24756139) зареєстровано рішенням Суворовського районного управління юстиції у м. Херсоні від 05.06.1997 за №4802. Взято на облік у ДПI у м.Херсонi ГУ ДФС у Херсонськiй областi від 05.06.1997. Юридична та податкова адреса значиться: м.Херсон, вул. Чорноморська, буд. 22-а.

Проте, у результаті відпрацювання (огляду) приміщення здійснення господарської діяльності ТОВ НВО«Експерт» ЛТД, не було виявлено жодних вивісок (з розкладом роботи, назвою підприємства), інформаційних повідомлень, комп`ютерної техніки, будь-яких документів, представників (робітників) СПД та інших ознак наявності та здійснення фінансово господарської діяльності.

Враховуючи відсутність ТОВ НВО«Експерт» ЛТД за податковою адресою та відсутність бухгалтерських документів, які б підтверджували фактичне придбання/постачання товарів, не ведення господарської діяльності у розумінні Господарського кодексу України, Податкового Кодексу України, можливо дійте висновку про те, що підприємство ТОВ НВО«Експерт» ЛТД задіяно в схемах ухилення від сплати податків шляхом формування безпідставного податкового кредиту іншим СГД та проведення безтоварних взаємовідносин з іншими суб`єктами підприємницької діяльності.

Враховуючи викладене, важливе значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні мають документи фінансово-господарської діяльності ТОВНВО «Експерт» ЛТД, щодо документального та фактичного підтвердження реальності проведення операцій купівлі-продажу ТМЦ, його вартість та фактичного походження, а також комп`ютерна техніка, електронні носії інформації, засоби зв`язку (мобільні термінали, сім-карти) чорнові записи, кліше, грошові кошти отримані в результаті вчинення злочинів, печатки СПД причетних до протиправної діяльності та інші документи та предмети, які мають відношення для встановлення об`єктивної істини у кримінальному провадженні.

Відповідно до інформації оперативного управління ГУ ДФС у Херсонській області та наданих показів у якості свідка оперуповноваженого встановлено, що за результатами проведених оперативних заходів встановлено осіб, причетних до вчинення вказаного злочину, а саме: ОСОБА_7 (рахується як директор ТОВНВО «Експерт» ЛТД), ОСОБА_8 ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Отримані дані про те, що ОСОБА_9 та ОСОБА_8 постійно використовують автомобіль марки Volkswagen Touareg, д/н НОМЕР_1 , у якому можуть зберігатися документи фінансово-господарської діяльності ТОВ НВО «Експерт», ТОВ «Вінтаж Голд» та інших СПД, а також інші предмети та документи, які можуть бути задіяні в схемах ухилення від сплати податків та мають доказове значення у кримінальному провадженні.

Автомобіль марки Volkswagen Touareg, д/н НОМЕР_1 , 2010 р.в., згідно відповіді з Регіонального сервісного центру в Херсонській області ТСЦ №6541 МВС України від 06.05.16, належить на праві власності ОСОБА_10 .

З огляду на викладене, у автомобілі марки Volkswagen Touareg, д/н НОМЕР_1 можуть зберігатися документи фінансово-господарської діяльності та реєстраційні документи ТОВ НВО «Експерт» та інших юридичних осіб, які використовувались у вчиненні кримінального правопорушення (ухилення від сплати податків, підробка документів, фіктивне підприємництво, легалізації грошових коштів здобутих злочинним шляхом та інш.), комп`ютерна техніка, електронні носії інформації, чорнові записи, кліше, печатки СПД причетних до протиправної діяльності та інші документи та предмети, які мають відношення для встановлення об`єктивної істини у кримінальному провадженні.

В судовому засіданні слідчий та прокурор клопотання підтримали, просили його задовольнити.

Вивчивши матеріали клопотання, заслухавши слідчого, прокурора, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання не підлягає задоволенню з огляду на таке.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Згідно ч. 3 ст. 234 КПК України до клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання.

Відповідно до ч. 5 ст. 234 КПК України слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що відшукуванні речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

Слідчим суддею встановлено, що слідчим управлінням фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Херсонській області здійснюються досудове розслідування у кримінальному провадженні №32016230000000013 за фактом вчинення кримінального правопорушення службовими особами ТОВ НВО «Експерт» (код 24756139, м.Херсон), які за період січня-березня 2015 року ухилились від сплати ПДВ шляхом неправомірного включення до складу податкового кредиту суми податку на додану вартість у розмірі 1819 тис. грн. по фінансово-господарським взаємовідносинам з суб`єктом підприємницької діяльності з ознаками фіктивності ТОВ «Вінтаж Голд» (код 39517576), що призвело до фактичного ненадходження до Державного бюджету України коштів у значних розмірах, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.212 КК України.

Важливе значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні мають документи фінансово-господарської діяльності ТОВНВО «Експерт» ЛТД, щодо документального та фактичного підтвердження реальності проведення операцій купівлі-продажу ТМЦ, його вартість та фактичного походження, а також комп`ютерна техніка, електронні носії інформації, засоби зв`язку (мобільні термінали, сім-карти) чорнові записи, кліше, грошові кошти отримані в результаті вчинення злочинів, печатки СПД причетних до протиправної діяльності та інші документи та предмети, які мають відношення для встановлення об`єктивної істини у кримінальному провадженні.

Відповідно до інформації оперативного управління ГУ ДФС у Херсонській області та наданих показів у якості свідка оперуповноваженого встановлено, що за результатами проведених оперативних заходів встановлено осіб, причетних до вчинення вказаного злочину, а саме: ОСОБА_7 (рахується як директор ТОВНВО «Експерт» ЛТД), ОСОБА_8 ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Отримані дані про те, що ОСОБА_9 та ОСОБА_8 постійно використовують автомобіль марки Volkswagen Touareg, д/н НОМЕР_1 , у якому можуть зберігатися документи фінансово-господарської діяльності ТОВ НВО «Експерт», ТОВ «Вінтаж Голд» та інших СПД, а також інші предмети та документи, які можуть бути задіяні в схемах ухилення від сплати податків та мають доказове значення у кримінальному провадженні.

Автомобіль марки Volkswagen Touareg, д/н НОМЕР_1 , 2010 р.в., згідно відповіді з Регіонального сервісного центру в Херсонській області ТСЦ №6541 МВС України від 06.05.16, належить на праві власності ОСОБА_10 .

З огляду на викладене, у автомобілі марки Volkswagen Touareg, д/н НОМЕР_1 можуть зберігатися документи фінансово-господарської діяльності та реєстраційні документи ТОВ НВО «Експерт» та інших юридичних осіб, які використовувались у вчиненні кримінального правопорушення (ухилення від сплати податків, підробка документів, фіктивне підприємництво, легалізації грошових коштів здобутих злочинним шляхом та інш.), комп`ютерна техніка, електронні носії інформації, чорнові записи, кліше, печатки СПД причетних до протиправної діяльності та інші документи та предмети, які мають відношення для встановлення об`єктивної істини у кримінальному провадженні, тому необхідно надати дозвіл на проведення у ньому обшуку.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст. ст. 131, 132, 234, 235, 369372, 395 КПК України, слідчий суддя

у х в а л и в :

Клопотання слідчого з ОВС СУ фінансових розслідувань ГУ ДФС у Херсонській області ОСОБА_4 , погоджене з прокурором відділу прокуратури Херсонської області ОСОБА_3 , про проведення обшуку задовольнити.

Надати дозвіл старшому слідчому з ОВС СУ ФР ГУ ДФС у Херсонській області підполковнику податкової міліції ОСОБА_4 , або слідчому групи-слідчих у провадженні, на проведення обшуку у автомобілі марки Volkswagen Touareg, чорного кольору, 2010р.в., д/н НОМЕР_1 , з метою відшукання та вилучення наступного:

- документів фінансово-господарської діяльності та реєстраційних документів ТОВ НВО «Експерт» (код 24756139) та інших юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, які використовувались у вчиненні даного кримінального правопорушення по ухиленню від сплати податків, сприяння в ухиленні від сплати податків, підробки документів, фіктивного підприємництва та інш.; комп`ютерної техніки, електронних носіїв інформації; засобів зв`язку (мобільні термінали, сім-карти); чорнових записів; банківських документів та карток; грошових коштів отриманих у результаті вчинення злочинів; кліше, печатки СПД причетних до протиправної діяльності та інші документи та предмети, які мають значення для встановлення об`єктивної істини у кримінальному провадженні.

Встановити строк дії цієї ухвали до 17.06.2016 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддяОСОБА_1

Дата ухвалення рішення17.05.2016
Оприлюднено09.06.2023
Номер документу57752333
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку

Судовий реєстр по справі —766/412/16

Ухвала від 24.10.2016

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

Ухвала від 24.10.2016

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

Ухвала від 24.10.2016

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

Ухвала від 17.05.2016

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

Ухвала від 10.05.2016

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Головко О. В.

Ухвала від 10.05.2016

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Головко О. В.

Ухвала від 10.05.2016

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Головко О. В.

Ухвала від 12.04.2016

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Головко О. В.

Ухвала від 12.04.2016

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Головко О. В.

Ухвала від 12.04.2016

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Головко О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні