Ухвала
від 24.10.2016 по справі 766/412/16
ХЕРСОНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №766/412/16

н/п 1-кс/766/6408/16

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про тимчасовий доступ до речей і документів

24.10.2016 року м. Херсон

Слідчий суддя Херсонського міського суду Херсонської області ОСОБА_1 , розглянувши клопотання начальника відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Херсонській області ОСОБА_2 , погоджене з прокурором відділу прокуратури області ОСОБА_3 , про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей та документів,

ВСТАНОВИВ:

Слідчий звернувся до слідчого судді з клопотанням в якому просив: надати дозвіл начальнику відділу розслідування кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС у Херсонській області підполковнику податкової міліції ОСОБА_2 , або особі, що буде діяти за його дорученням відповідно ст.ст.40,41 КПК України - на тимчасовий доступ до речей і документів та їх вилучення (здійснення виїмки у оригіналах), які находяться у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »(код НОМЕР_1 ), а саме:

-Документи, що підтверджують придбання товарно-матеріальних цінностей від ПП " ОСОБА_4 " (код НОМЕР_2 ) у період з 01.01.2015 по 31.03.2015 рік, а саме: договори/контракти (та додатків до них), довіреності, акти приймання-здачі ТМЦ, податкові накладні, видаткові накладні, товарно-транспортні накладні, сертифікати та свідоцтва якості/походження ТМЦ та технічної документації на ТМЦ, платіжні документи, банківські виписки, акти звірок взаємовідносин, та інші документи господарських взаємовідносин.

-Документи, щодо подальшої реалізації товарно-матеріальних цінностей придбаних у ПП " ОСОБА_4 " (код НОМЕР_2 ) протягом січня-березня 2015 року: договори/контракти (та додатків до них), довіреності, акти приймання-здачі ТМЦ, податкові накладні, видаткові накладні, товарно-транспортні накладні, СMR-міжнародна ТТН, ВМД, сертифікати та свідоцтва якості/походження ТМЦ та технічної документації на ТМЦ, платіжні документи, банківські виписки, акти звірок взаємовідносин, та інші документи господарських взаємовідносин.

Розгляд клопотання провести без виклику (участі) службових осіб ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », на підставі ч.2 ст.159 КПК України.

Клопотання вмотивоване тим, що слідчим управлінням фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Херсонській області здійснюються досудове розслідування у кримінальному провадженні №32016230000000013 від 05.02.2016 за фактом вчинення кримінального правопорушення службовими особами ТОВ НВО « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_3 , м.Херсон), які за період січня-березня 2015 року ухилились від сплати ПДВ шляхом неправомірного включення до складу податкового кредиту суми податку на додану вартість у розмірі1 819 тис. грн. по фінансово-господарським взаємовідносинам з суб`єктом підприємницької діяльності з ознаками фіктивності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_4 ), що призвело до фактичного ненадходження до Державного бюджету України коштів у значних розмірах, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.212 КК України

У результаті дослідження фінансово-господарської діяльності ТОВ НВО « ІНФОРМАЦІЯ_2 » за період з 01.01.2015 по 31.03.2015, складеного відділом боротьби з відмиванням доходів одержаних злочинним шляхом ІНФОРМАЦІЯ_4 від 27.11.2015 №50/21-22-16-06, встановлено. Згідно детальної інформації по платнику ПДВ щодо результатів автоматизованого співставлення податкових зобов`язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів, яка базується на даних декларацій з ПДВ, в тому числі розшифровки податкових зобов`язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів (Д5) до податкової декларації з податку на додану вартість «Розшифровка податкових зобов`язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів» встановлено, що єдиним постачальником ТОВНВО « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ЛТД у період січеньберезень 2015 року є ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 , м.Київ).

ТОВНВО « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ЛТД задекларовано податкового кредиту від ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » за період січеньберезень 2015 року у загальній сумі 1819 631 грн.

ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_5 " (код НОМЕР_4 ) зареєстровано рішенням ІНФОРМАЦІЯ_6 від 28.11.2014. Керівником, засновником та бухгалтером підприємства значиться ОСОБА_5 .

Відповідно до пояснень наданих ОСОБА_6 від 15.05.2015 та власноручно написаної ним заяви, встановлено: «…що він ніякого відношення до фінансово господарської діяльності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » взагалі не мав і не має, вказане підприємство перереєстрував на своє ім`я виключно за обіцяну грошову винагороду, без будь якої мети здійснення фінансовогосподарської діяльності. Жодних договорів самостійно не готував та не укладав. Ті документи, що він підписував від імені ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », зі з містом не ознайомлювався. Жодних угод з суб`єктами господарської діяльності на території України, у тому числі з ТОВ НВО« ІНФОРМАЦІЯ_2 » ЛТД він не укладав, зміст проведених фінансовогосподарських операцій йому невідомий, із службовими особами даних підприємств не знайомий. Податкову звітність від його імені не складав та не підписував, до органів ДФС не подавав. Після відкриття рахунків, банківські установи не відвідував».

З огляду на викладене, документальне оформлення операцій по взаємовідносинах з суб`єктом підприємництва з ознаками «фіктивності» ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », відображені у податковій звітності з ПДВ, в тому числі у розшифровках податкових зобов`язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів (Д5) ТОВНВО « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ЛТД - здійснено з метою формування податкового кредиту з порушенням норм чинного законодавства і лише з метою ухилення від сплати податків.

У подальшому ТОВНВО « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ЛТД, нібито придбані у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » товарно-матеріальні цінності (макухи соняшникової), реалізовувало на адресу суб`єкта підприємництва в Україні - ПП " ОСОБА_4 " (код НОМЕР_2 , Одеська обл.), яке в подальшому декларувало реалізацію даних ТМЦ на адресу ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ). При цьому відсутнє документальне підтвердження вантажоперевезень макухи соняшникової. З огляду на сукупність наведених фактів, вбачається проведення транзитних операцій направлених на надання податкової вигоди та штучне формування податкового кредиту з ПДВ по ланцюгу купівлі-продажу ТМЦ.

Враховуючи викладене, важливе значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні мають документи фінансово-господарських взаємовідносин між ПП " ОСОБА_4 " та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », щодо документального та фактичного підтвердження реальності проведення операцій купівлі-продажу ТМЦ, його вартості та фактичного походження.

Зазначені документи містять відомості про осіб, які складали документи первинного бухгалтерського обліку щодо купівлі-продажу ТМЦ, формували та надавали податкову звітність від ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », дослідження оригіналів яких необхідне для спростування чи підтвердження фактів їх підробки, визначення розміру матеріальних збитків завданих злочином Державі та встановлення осіб, причетних до вчинення даного кримінального правопорушення.

Крім того, необхідність виїмки вищевказаних документів обґрунтовується призначенням відповідних судово-почеркознавчих, технічної та судово-економічної експертиз, перевірки фінансово-господарської діяльності підприємств, у ході проведення яких мають бути досліджені їх оригінали. Іншим способом, ніж вилучити зазначені вище документи неможливо забезпечити їх дослідження під час проведення судових експертиз та відповідних слідчих (розшукових) дій.

ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ), юр.адреса: АДРЕСА_1 .

Також є достатні підстави вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення документів службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » або іншими заінтересованими особами. У зв`язку з викладеним, на підставі ч.2 ст.159 КПК України, прошу розглянути клопотання слідчим суддею без виклику службових осіб ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Слідчий в судовому засіданні клопотання підтримав, просив його задовольнити.

Представник ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » в судове засідання не викликався на підставі ч. 2 ст. 163 КПК України.

Заслухавши пояснення слідчого, вивчивши матеріали клопотання, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання є обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню з огляду на таке.

Згідно ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Згідно приписів ч.1 ст. 160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених устатті 161цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Відповідно до ч.6 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбаченихчастиною п`ятоюцієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Доступ особи до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, здійснюється в порядку, визначеному законом.

Слідчим суддею встановлено, що зазначені в клопотанні обставини та надані до нього докази дають достатньо підстав вважати, що неможливо іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою документів, які вказані слідчим та нададуть можливість використати як докази відомості, що містяться в цих документах, тому необхідно надати до них доступ.

На підставі викладеного, керуючись ст. 159, ч.1 ст. 160, п.7 ч.1 ст. 162, п.2 та п.3 ч.5, ч.6 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл начальнику відділу розслідування кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС у Херсонській області підполковнику податкової міліції ОСОБА_2 , або особі, що буде діяти за його дорученням відповідно ст.ст.40,41 КПК України - на тимчасовий доступ до речей і документів та їх вилучення (здійснення виїмки у оригіналах), які находяться у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »(код НОМЕР_1 ), а саме:

-Документи, що підтверджують придбання товарно-матеріальних цінностей від ПП " ОСОБА_4 " (код НОМЕР_2 ) у період з 01.01.2015 по 31.03.2015 рік, а саме: договори/контракти (та додатків до них), довіреності, акти приймання-здачі ТМЦ, податкові накладні, видаткові накладні, товарно-транспортні накладні, сертифікати та свідоцтва якості/походження ТМЦ та технічної документації на ТМЦ, платіжні документи, банківські виписки, акти звірок взаємовідносин, та інші документи господарських взаємовідносин.

-Документи, щодо подальшої реалізації товарно-матеріальних цінностей придбаних у ПП " ОСОБА_4 " (код НОМЕР_2 ) протягом січня-березня 2015 року: договори/контракти (та додатків до них), довіреності, акти приймання-здачі ТМЦ, податкові накладні, видаткові накладні, товарно-транспортні накладні, СMR-міжнародна ТТН, ВМД, сертифікати та свідоцтва якості/походження ТМЦ та технічної документації на ТМЦ, платіжні документи, банківські виписки, акти звірок взаємовідносин, та інші документи господарських взаємовідносин.

Встановити строк дії ухвали до 24.11.2016 року.

Попередити відповідальну особу про наслідки невиконання ухвали слідчого судді передбачені ст. 166 КПК України.

Ухвала оскарженню не підлягає.

СуддяОСОБА_1

СудХерсонський міський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення24.10.2016
Оприлюднено12.06.2023
Номер документу62200871
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —766/412/16

Ухвала від 24.10.2016

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

Ухвала від 24.10.2016

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

Ухвала від 24.10.2016

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

Ухвала від 17.05.2016

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

Ухвала від 10.05.2016

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Головко О. В.

Ухвала від 10.05.2016

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Головко О. В.

Ухвала від 10.05.2016

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Головко О. В.

Ухвала від 12.04.2016

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Головко О. В.

Ухвала від 12.04.2016

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Головко О. В.

Ухвала від 12.04.2016

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Головко О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні