Ухвала
від 30.05.2016 по справі 537/1221/16-к
КРЮКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРЕМЕНЧУКА

Провадження № 1-кс/537/535/2016

Справа № 537/1221/16-к

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30.05.2016 року слідчий суддя Крюківського районного суду м. Кременчука Полтавської області ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю начальника другого відділу КР СУ ФР Кременчуцької ОДПІ ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_3 , розглянувши у судовому засіданні в залі суду м. Кременчука, клопотання начальника другого відділу КР СУ ФР Кременчуцької ОДПІ ГУ ДФС у Полтавській області капітана податкової міліції ОСОБА_3 про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей та документів,

В С Т А Н О В И В:

26 травня 2016 року начальник другого відділу КР СУ ФР Кременчуцької ОДПІ ГУ ДФС у Полтавській області капітан податкової міліції ОСОБА_3 звернувся до суду із клопотанням, у встановленому законом порядку погодженим з прокурором Кременчуцької місцевої прокуратури про надання доступу до оригіналів документів по обслуговуванню банківського рахунку ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » № НОМЕР_1 (валюта 980, українська гривня) в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (МФО НОМЕР_2 , АДРЕСА_1 ), з можливістю вилучення оригіналів документів, що зазначені в прохальної частині клопотання.

На обґрунтування вказаного вище клопотання його ініціатором вказано про те, що слідче управління фінансових розслідувань Кременчуцької ОДПІ ГУ ДФС у Полтавській області проводить досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32015170090000037 від 14.12.2015 року за фактом ухилення від сплати податків службовими особами ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), що призвело до фактичного ненадходження в бюджет коштів у особливо великих розмірах та кваліфікується за ч. 3 ст. 212 Кримінального кодексу України.

ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » зареєстровано платником податків в ІНФОРМАЦІЯ_4 за податковою адресою: АДРЕСА_2 , де фактично і знаходяться його офісне та виробниче приміщення. Фактично ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » займається виготовленням та реалізацією автоматичних систем управління вентиляційних та компресорних двигунів, на що має відповідний патент. Керівником ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » є ОСОБА_4 та комерційним директором ОСОБА_5 .

Встановлено, що службові особи ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) в період часу з серпня по грудень 2014 року в результаті сумнівних взаємовідносин по придбанню товарів, робіт (послуг) у підприємств, що мають ознаки фіктивності та задіянню в схемі ухилення від сплати податків ряду підприємств, ухилилися від сплати податків, що призвело до фактичного ненадходження до бюджету коштів у великих розмірах. У ході досудового розслідування було встановлено, що з метою ухилення від сплати податків, службові особи ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » в 2014 році створили схему штучного завищення податкового кредиту з ПДВ, а саме: використовують транзитні та «фіктивні» СГД в ланцюгу постачання з метою завищення ціни на придбання комплектуючих, а саме: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ПП « ОСОБА_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 ).

Так, відповідно до матеріалів кримінального провадження пов`язане з ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » підприємство ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (керівник ОСОБА_5 ) в серпні 2014 року нібито реалізує комплектуючі (модульні системи, автоматичні вимикачі, реле, кабелі, тощо) необхідні для виготовлення шаф автоматичного управління підприємству ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 , м. Київ, керівник: ОСОБА_7 ). При цьому, ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », яке отримало свідоцтво ПДВ лише 24.07.2014 року, не маючи при цьому найманих працівників, основних фондів, фінансово-господарських взаємовідносин з будь-якими іншими СГД та навіть повноцінного офісного приміщення нібито комплектує із отриманих комплектуючих окремі модулі та в подальшому згідно документів реалізує їх на пов`язане підприємство ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 , м. Київ, керівник: ОСОБА_7 ). В ході цих операцій вартість комплектуючих зростає втричі, а задекларовані суми податку на додану вартість (2337303,43 грн.) та податку на прибуток (2101814,00 грн.) в результаті отримання доходу ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » не сплачує.

В подальшому, в серпні 2014 року ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » із нібито отриманих від ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » модулів в свою чергу комплектує блоки модульні, при цьому також не маючи найманих працівників, основних фондів, взаємовідносин з будь-якими іншими СГД та навіть повноцінного офісного приміщення. В ході цих операцій вартість ТМЦ зростає втричі, а задекларовані суми податку на додану вартість (6973 518 грн.) в результаті отримання доходу ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » не сплачує.

Після вищевказаних операцій, підприємства ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 », «попрацювавши» лише серпень місяць були перереєстровані на інших осіб, а саме: ОСОБА_8 та ОСОБА_9 відповідно.

Надалі ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » нібито реалізує скомплектовані модульні блоки на ПП « ОСОБА_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 , м. Кременчук, керівник: ОСОБА_10 ), яке отримало свідоцтво ПДВ 01.08.2014 року та ніяких операцій більше не здійснювало. Далі, придбані у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » модульні блоки нібито реалізуються на ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 , смт. Зеленогірське, Одеська обл., керівник: ОСОБА_11 , яка являється рідною сестрою ОСОБА_5 ) для подальшої документальної реалізації безпосередньо на ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 ».

Встановлено, що дана схема застосовується службовими особами ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » виключно з метою штучного завищення ціни придбання товарів для зменшення податкових зобов`язань та з метою ухилення від сплати податків.

ІНФОРМАЦІЯ_4 складено наступні акти позапланових перевірок ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 »: № 2726/16-03-02-21 від 28.11.2014 року за період серпень-вересень 2014, за результатами якого донараховано ПДВ по взаємовідносинах з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » в сумі 4 237 267 грн. та акт № 553/16-03-02-21 від 22.04.2015 року за період жовтень-листопад 2014, за результатами якого донараховано ПДВ по взаємовідносинах з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » в сумі 2 070 445 грн.

Також ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » сформувало податковий кредит від ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » і в грудні 2014 року на суму 2119700 грн.

Таким чином, сума сумнівних взаємовідносин ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » з придбання товарів, робіт (послуг) у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » через ланцюг задіяних у схемі ухилення від сплати податків за період серпень-грудень 2014 року складає 8 427 412тис. грн.

У ході досудового розслідування встановлено, що підприємство ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » використовує у своїй діяльності розрахункові рахунки, відкриті в банківських установах, у т.ч. рахунок № НОМЕР_1 , відкритий 14.08.2014 року в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (МФО НОМЕР_2 , АДРЕСА_1 ).

Враховуючи те, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » було задіяно в схемі ухилення від сплати податків службовими особами ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » по кінець 2014 року, виникла необхідність у отриманні відомостей про рух коштів на його розрахункових рахунках та подальшого використання як доказів відомостей, що містяться в банківських виписках, у зв`язку з чим існує потреба у тимчасовому доступі до охоронюваної законом банківської таємниці для встановлення обставини кримінального правопорушення, а саме: перевірки наявності руху грошових коштів по банківським рахункам, кому та у якій кількості отримано/перераховано кошти за період з 01.10.2014 року по 31.12.2014 року, у зв`язку з чим необхідно отримати тимчасовий доступ до документів по обслуговуванню такого банківського рахунку у АТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (МФО НОМЕР_2 , АДРЕСА_1 ).

Також, існує необхідність у вилученні документів по відкриттю і обслуговуванню рахунку, які мають значення для досудового розслідування та в подальшому можуть бути доказами під час судового розгляду, адже слідство матиме можливість проведення почеркознавчих експертиз, аналізу руху коштів по банківських рахунках, встановлення осіб, які вчинили кримінальне правопорушення та причетних до його вчинення, встановлення обставин перерахування коштів, використання їх у господарській діяльності, проведення інших судових експертиз, що в подальшому буде слугувати доказами в даному кримінальному провадженні, в зв`язку з чим начальник другого відділу КР СУ ФР Кременчуцької ОДПІ ГУ ДФС у Полтавській області звернувся з даним клопотанням до слідчого судді.

Ініціатор клопотання в судовому засіданні, клопотання та його мотиви підтримав в повному обсязі, посилаючись на викладені у ньому обставини.

Представник АТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » у володінні якого знаходяться необхідні слідству документи, належним чином повідомлений про час та місце розгляду клопотання, в судове засідання з його розгляду не з`явився, про причини неявки суд не повідомив.

За викладених підстав, згідно з нормами ч. 4 ст. 163 КПК України клопотання розглядається за його відсутності.

Вислухавши ініціатора клопотання, вивчивши представлені в суд матеріали клопотання, слідчий суддя приходить до наступних висновків.

Слідчим суддею встановлено, що 14.12.2015 року СУ фінансових розслідувань Кременчуцької ОДПІ ГУ ДФС у Полтавській області внесено до ЄРДР за №32015170090000037 відомості за матеріалами правоохоронних та контролюючих державних органів про виявлення фактів вчинення чи підготовки до вчинення кримінальних правопорушень за фактом ухилення від сплати податків, а саме податку на додану вартість, що у 5000 і більше разів перевищує установлений законодавством неоподаткований мінімум доходів громадян та є особливо великим розміром, службовими особами ПрАТ ІНФОРМАЦІЯ_3 (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), протягом 2012-2014 років в результаті сумнівних взаємовідносин по придбанню товарів, робіт (послуг) у підприємств, що мають ознаки фіктивності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ПОГ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » ІНФОРМАЦІЯ_10 (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), ПП « ОСОБА_12 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 ), ФГ « ОСОБА_13 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_11 ), та використанню в схемі ухилення від сплати податків з метою штучного завищення ціни придбання товарів для зменшення податкових зобов`язань підприємств ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ПП « ОСОБА_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), та подальшої реалізації готової продукції кінцевому споживачу ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_12 ), за попередньою правовою кваліфікацією дій за ч. 3 ст. 212 КК України.

З матеріалів поданих в обґрунтування клопотання вбачається, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » використовує у своїй діяльності банківський рахунок № НОМЕР_1 , який відкритий в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (МФО НОМЕР_2 ).

На час розгляду клопотання письмове повідомлення про підозру у вчиненні кримінального правопорушення за описаним вище фактом будь-якій визначеній фізичній особі не вручено.

Згідно положень частини 1 статті 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до частини 5 статті 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи, самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

В силу частини 6 статті 163 КПК України слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ять цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Слідчий суддя, беручи до уваги доводи ініціатора клопотання в підтримку вимог клопотання, матеріали, подані в обґрунтування необхідності отримання дозволу на тимчасовий доступ до оригіналів документів по відкриттю та обслуговуванню банківського рахунку № НОМЕР_1 , з яких слідує наявність ознак кримінального правопорушення, відомості про яке внесено до ЄРДР за №32015170090000037, приходить до висновку, що клопотання слідчого про надання дозволу на тимчасовий доступ є обґрунтованим та підтвердженим зокрема доданими до нього матеріалами, а саме: витягом з ЄРДР №32015170090000037; актом про результати проведення документальної виїзної позапланової перевірки ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » №553/16-03-22-02-12/25163708 від 22.04.2015 року; актом про результати проведення документальної виїзної позапланової перевірки ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » № 2726/16-03-22-02-12/25163708 від 28.11.2014 року; карткою платників податків; актом про результати документальної позапланової виїзної перевірки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » № 127/3-22-14-00/39260249 від 06.04.2016 року; витягом з АІС; постановою про призначення експертизи від 15.05.2016 року; реєстром податкових накладних.

В зв`язку з викладеним, враховуючи, що вказані в клопотанні документи самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подано клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні та перебувають у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », при цьому доведеною є можливість використання витребуваних відомостей як доказів у кримінальному провадженні та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів, слідчий суддя приходить до висновку про необхідність надання дозволу на тимчасовий доступ до визначених в клопотанні документів.

При цьому, ініціатором клопотання в судовому засіданні в контексті положення ч. 7 ст. 163 КПК України належним чином доведено, шляхом представлення постанови про призначення експертизи від 15.05.2016 року необхідність вилучення саме оригіналів документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », що необхідні для проведення почеркознавчої експертизи, на підставі чого слідчий суддя приходить до висновку про необхідність надання дозволу на тимчасовий доступ з можливістю вилучення оригіналів документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », що містять підпис директора даного підприємства, в зв`язку з чим клопотання підлягає частковому задоволенню.

Керуючись ст.ст.159, 160, 162, 163, 164, КПК України, слідчий суддя,-

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання начальника другого відділу КР СУ ФР Кременчуцької ОДПІ ГУ ДФС у Полтавській області капітана податкової міліції ОСОБА_3 про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей та документів задовольнити частково.

Надати начальнику другого відділу КР СУ ФР Кременчуцької ОДПІ ГУ ДФС у Полтавській області капітану податкової міліції ОСОБА_3 , доступ до оригіналів документів по обслуговуванню банківського рахунку ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » № НОМЕР_1 (валюта 980, українська гривня) в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (МФО НОМЕР_2 , АДРЕСА_1 ), з можливістю вилучення оригіналів, що містять підписи директора зазначеного підприємства, а саме:

- договорів по відкриттю та обслуговуванню рахунка (в тому числі системи «Клієнт банк») та додатків до них;

- карток із зразками підписів та відбитком печатки підприємства;

- довіреностей наданих до банку уповноваженими особами підприємства;

- грошових чеків, платіжних доручень, чекових книжок;

- кредитних справ, в тому числі: кредитних договорів, додатків, заяв, витягів;

- виписок по рахунку (в тому числі електронний варіант) в яких зазначено рух коштів з розшифровкою контрагентів, призначення платежу, дати платежу, часу проведення платежу, номеру платіжного документа, суми платежу, вхідний та вихідний залишок коштів на рахунку на початок і кінець кожного дня, референт кожного платіжного документу (номер або інші символи, що використовуються для ідентифікації трансакції) за період з 01.10.2014 року по 31.12.2014 рік.

Відповідальних за забезпечення тимчасового доступу попередити про те, що в разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Начальнику другого відділу КР СУ ФР Кременчуцької ОДПІ ГУ ДФС у Полтавській області капітану податкової міліції ОСОБА_3 в порядку положень ч. 4 ст. 535 КПК України повідомити слідчого суддю про виконання даної ухвали.

З цієї ухвали виготовлено лише дві копії.

Ухвала діє до 30.06.2016 року включно.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення30.05.2016
Оприлюднено13.03.2023
Номер документу57990217
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на тимчасовий доступ до речей та документів

Судовий реєстр по справі —537/1221/16-к

Ухвала від 02.06.2016

Кримінальне

Крюківський районний суд м.Кременчука

Дядечко І. І.

Ухвала від 30.05.2016

Кримінальне

Крюківський районний суд м.Кременчука

Дядечко І. І.

Ухвала від 30.05.2016

Кримінальне

Крюківський районний суд м.Кременчука

Дядечко І. І.

Ухвала від 30.05.2016

Кримінальне

Крюківський районний суд м.Кременчука

Дядечко І. І.

Ухвала від 20.05.2016

Кримінальне

Крюківський районний суд м.Кременчука

Дядечко І. І.

Ухвала від 20.05.2016

Кримінальне

Крюківський районний суд м.Кременчука

Дядечко І. І.

Ухвала від 17.03.2016

Кримінальне

Крюківський районний суд м.Кременчука

Дядечко І. І.

Ухвала від 17.03.2016

Кримінальне

Крюківський районний суд м.Кременчука

Дядечко І. І.

Ухвала від 17.03.2016

Кримінальне

Крюківський районний суд м.Кременчука

Дядечко І. І.

Ухвала від 17.03.2016

Кримінальне

Крюківський районний суд м.Кременчука

Дядечко І. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні