Ухвала
від 24.05.2016 по справі 810/561/15
КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

24 травня 2016 року №810/561/15

Київський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Кушнової А.О., за участю секретаря судового засідання Сакевич Ж.В., розглянув у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом Малого підприємства "Гера" до державного кадастрового реєстратора Управління Держгеокадастру у Броварському районі Київської області ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача - Управління Держгеокадастру у Броварському районі Київської області про зобов'язання вчинити певні дії,

за участю:

представника позивача: ОСОБА_2

відповідача: ОСОБА_1

представник третьої особи: не з'явився

ВСТАНОВИВ:

До Київського окружного адміністративного суду звернулось з позовом Мале підприємство "Гера" до державного кадастрового реєстратора Управління Держземагентства у Броварському районі Київської області ОСОБА_1 про зобов'язання вчинити певні дії.

Ухвалами Київського окружного адміністративного суду від 16.02.2015 відкрито провадження у справі, закінчено підготовче провадження, справу призначено до судового розгляду.

Ухвалою Київського окружного адміністративного суду від 17.05.2016 замінено відповідача - державного кадастрового реєстратора Управління Держземагенства у Броварському районі Київської області ОСОБА_1 на державного кадастрового реєстратора Управління Держгеокадастру у Броварському районі Київської області ОСОБА_1, залучено до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача - Управління Держгеокадастру у Броварському районі Київської області.

В судовому засіданні 24.05.2016 представником позивача подано заяву про зміну позовних вимог, згідно якої позивач просить внести зміни до позовних вимог шляхом викладення їх у наступній редакції:

Зобов'язати державного кадастрового реєстратора Управління Держгеокадастру у Броварському районі Київської області зареєструвати земельну ділянку площею 0,32 га, розташовану по вул. Радгоспна с. Пухівка, Броварського району Київської області з цільовим призначенням: "для обслуговування виробничої бази", яка належить МП "Гера" на праві постійного користування на підставі Державного акту на право постійного користування землею ІІ-КВ №000198 від 26.12.2001, виданого Пухівською сільською радою на підставі Технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) для обслуговування виробничої бази, розташованої по вул. Радгоспна с. Пухівка, Броварського району Київської області (2014 рік) та обмінного файлу, виготовлених ДП "Центр державного земельного кадастру".

Протокольною ухвалою суду від 24.05.2016 вказану заяву про зміну позовних вимог прийнято до розгляду судом.

В судовому засіданні 24.05.2016 судом було поставлено на обговорення питання про залучення в якості третьої особи Товариства з обмеженою відповідальністю "ТОРГОВИЙ ДІМ ТПК-СЕРВІС ЛТД".

Представник позивача та відповідач проти залучення третьої особи не заперечували.

Відповідно до частини 2 статті 53 КАС України треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача у будь-який час до закінчення судового розгляду, якщо рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов'язки. Вони можуть бути залучені до участі у справі також за клопотанням осіб, які беруть участь у справі. Якщо адміністративний суд при прийнятті позовної заяви, підготовці справи до судового розгляду або під час судового розгляду справи встановить, що судове рішення може вплинути на права і обов'язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору. Вступ третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, не має наслідком розгляд адміністративної справи спочатку.

Вирішуючи питання про залучення ТОВ "ТОРГОВИЙ ДІМ ТПК-СЕРВІС ЛТД" в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, суд звертає увагу на те, що участь третіх осіб в адміністративній справі зумовлена тим, що судовий спір між сторонами опосередковано (для третіх осіб, які не заявляють самостійні вимоги) стосується прав та інтересів інших осіб.

За таких обставин та враховуючи, що рішення у справі може вплинути на права, інтереси або обов'язки ТОВ "ТОРГОВИЙ ДІМ ТПК-СЕРВІС ЛТД", суд вважає за необхідне залучити останнє до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача, оскільки земельна ділянка, що перебуває в користуванні позивача, на 100 % накладається на чотири земельні ділянки, що належать на праві власності ТОВ "ТОРГОВИЙ ДІМ ТПК-СЕРВІС ЛТД".

Крім того, в судовому засіданні 24.05.2016 виникла необхідність витребування додаткових доказів по справі.

Згідно з частиною 4 статті 11 Кодексу адміністративного судочинства України суд вживає передбачені законом заходи, необхідні для з'ясування всіх обставин у справі, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи.

Відповідно до частини 5 статті 11 Кодексу адміністративного судочинства України суд повинен запропонувати особам, які беруть участь у справі, подати докази або з власної ініціативи витребувати докази, яких, на думку суду, не вистачає.

Частиною 4 статті 71 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що суб'єкт владних повноважень повинен подати суду всі наявні у нього документи та матеріали, які можуть бути використані як докази у справі. У разі невиконання цього обов'язкову суд витребує названі документи та матеріали.

При цьому, витребування доказів є не правом, а обов'язком суду, що направлений на повний та всебічний розгляд справи.

За таких обставин та приймаючи до уваги те, що вирішення спору по суті потребує дослідження доказів, необхідних для всебічного, повного та об'єктивного дослідження всіх обставин справи, суд дійшов висновку щодо необхідності витребування доказів по справі від позивача.

Відповідно до пункту 4 частини 2 статті 156 Кодексу адміністративного судочинства України суд може зупинити провадження у справі за наявності інших причин за обґрунтованим клопотанням сторони або третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги на предмет спору, - до терміну, встановленого судом.

В судовому засіданні 24.05.2016 представником позивача було заявлено клопотання про зупинення провадження у справі у зв'язку з необхідністю залучення третьої особи.

Враховуючи обмежені строки розгляду справи, суд вважає за доцільне зупинити провадження по справі, призначивши при цьому дату наступного судового засідання та витребувати докази по справі.

Керуючись статтями 156, 160, 165 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

УХВАЛИВ:

1. Залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача - Товариство з обмеженою відповідальністю "ТОРГОВИЙ ДІМ ТПК-СЕРВІС ЛТД" (ідентифікаційний код 33500766, місцезнаходження 73021, Херсонська обл., місто Херсон, вулиця Патона, будинок 4).

2. Невідкладно направити на адресу третьої особи копію адміністративного позову з доданими до нього документами, та заяви про зміну позовних вимог.

3. Запропонувати третій особі ТОВ "ТОРГОВИЙ ДІМ ТПК-СЕРВІС ЛТД" надати письмові пояснення за позовом.

4. Витребувати докази по справі від позивача :

- документи щодо дати набрання законної сили судовим рішення Господарського суду Київської області від 13.07.2009 у справі №130/13-05/19;

- копії позовної заяви щодо оспорення правочину з купівлі-продажу земельної ділянки щодо справи, яка знаходиться в провадженні Господарського суду Київської області.

5. Витребувані докази по справі надати до суду в термін до 07.06.2016 або в судове засідання.

6. Зупинити провадження у справі до 07.06.2016, призначити дату наступного судового засідання у справі на 07 червня 2016 року о 14:00 год.

7. Копію ухвали надіслати особам, які беруть участь у справі.

Ухвала суду в частині витребування доказів по справі та залучення третьої особи набирає законної сили з моменту постановлення і не може бути оскаржена окремо. Заперечення на ухвалу можуть бути викладені в апеляційній скарзі на постанову суду першої інстанції.

Ухвала суду в частині зупинення провадження у справі набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо скаргу не було подано в установлені строки. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається до Київського апеляційного адміністративного суду через Київський окружний адміністративний суд протягом п’яти днів з дня отримання копії ухвали.

Суддя Кушнова А.О.

Дата ухвалення рішення24.05.2016
Оприлюднено06.06.2016
Номер документу58012044
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —810/561/15

Постанова від 02.02.2017

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Кушнова А.О.

Ухвала від 27.12.2016

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Кушнова А.О.

Ухвала від 07.06.2016

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Кушнова А.О.

Ухвала від 07.06.2016

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Кушнова А.О.

Ухвала від 24.05.2016

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Кушнова А.О.

Ухвала від 24.05.2016

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Кушнова А.О.

Ухвала від 29.09.2015

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Кушнова А.О.

Ухвала від 29.09.2015

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Кушнова А.О.

Ухвала від 11.08.2015

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Кушнова А.О.

Ухвала від 26.03.2015

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Кушнова А.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні