Постанова
від 30.05.2016 по справі 819/547/16
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 819/547/16

30 травня 2016 р.м.Тернопіль

Тернопільський окружний адміністративний суд, в складі:

головуючої судді Подлісної І.М.

при секретарі судового засідання Павловському Ю.Б.

за участю:

представника позивача ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Тернополі адміністративну справу за позовом ОСОБА_2 до Приватного нотаріуса ОСОБА_3, третіх осіб Дулібівської сільської ради, Фермерського господарства "Заричне" про скасування рішення, -

ВСТАНОВИВ:

До Тернопільського окружного адміністративного суду звернувся ОСОБА_2 із адміністративним позовом до Приватного нотаріуса ОСОБА_3, третіх осіб Дулібівської сільської ради, Фермерського господарства "Заричне" про скасування рішення.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що приватним нотаріусом Тернопільського міського нотаріального округу ОСОБА_3 прийняте рішення про державну реєстрацію прав (індексний номер 27937959, від 26.01.2016), яким за Фермерським господарством «Заричне» (код ЄДРПОУ 33679597, місцезнаходження: с. Новосілка, Бучацький район, Тернопільська область, 48461) зареєстровано право власності на об'єкт нерухомого майна - будівлі та споруди загальною площею 2634,1 кв. м. за адресою: Тернопільська область, Бучацький район, с. Дуліби, вул. Садова, будинок 1.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 19 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» (в редакції, що діяла на час прийняття приватним нотаріусом ОСОБА_3 рішення про державну реєстрацію) державна реєстрація прав проводиться на підставі рішень судів, що набрали законної сили.

Таким чином, після скасування рішення господарського суду Тернопільської області від 10.12.2015 підстава, якою керувалася приватний нотаріус ОСОБА_4 при проведенні державної реєстрації прав є недійсною і, відповідно, не можуть існувати права та запис про державну реєстрацію прав, які виникли на підставі скасованого рішення суду. Тому позивач просить скасувати дане рішення в судовому порядку.

29 квітня 2016 року Тернопільський окружний адміністративний суд виніс ухвалу про забезпечення позову, якою заборонено Фермерському господарству "Заричне" (код ЄДРПОУ 33679597, 48461, Тернопільська область, Бучацький район, с. Новосілка) до вирішення даної справи по суті відчужувати будь-яким способом об'єктом нерухомого майна реєстраційний номер 833597561212 - будівлі та споруди загальною площею 2634,10 кв.м. за адресою: Тернопільська область, Бучацький район, с. Дуліби, вул. Садова,1.

10 травня 2016 року від ФГ "Заричне" поступило клопотання про скасування заходів забезпечення адміністративного позову ОСОБА_2

11 травня 2016 року Тернопільським окружним адміністративним судом винесено ухвалу про відмову в задоволенні вищезазначеного клопотання .

Представник позивача ОСОБА_1 в судовому засіданні позовні вимоги підтримав у повному обсязі, просив позов їх задовольнити скасувати рішення приватного нотаріуса ОСОБА_3 про державну реєстрацію прав індексний номер 27937959 від 26.01.2016, яким за Фермерським господарством "Заричне" (код ЄДРПОУ 33679597, 48461, Тернопільська область, Бучацький район, с. Новосілка) зареєстровано право власності на об'єкт нерухомого майна реєстраційний номер 833597561212 - будівлі та споруди загальною площею 2634,1 кв.м. за адресою: Тернопільська область, Бучацький район, с. Дуліби, вул. Садова,1.

Відповідач приватний нотаріус ОСОБА_3 повторно в судове засідання не з'явилася, незважаючи на те, що належним чином була повідомлена про день та час слухання справи. Будь-яких клопотань про відкладення розгляду справи чи слухання справи за її відсутності не поступило.

Представник третьої особи Дулібівської сільської ради в судове засідання не з'явився, подавши клопотання про розгляд справи без їхньої участі, позовні вимоги підтримує та просить їх задовольнити.

Представники третьої особи Фермерського господарства "Заричне" в судове засідання не з'явилися, незважаючи на те, що належним чином були повідомлені про день та час слухання справи.

Суд, заслухавши в судовому засіданні думку представника позивача, з'ясувавши усі обставини справи та перевіривши їх доказами приходить до переконання, що адміністративний позов слід задовольнити з наступних підстав.

Приватним нотаріусом Тернопільського міського нотаріального округу ОСОБА_3 прийняте рішення про державну реєстрацію прав (індексний номер 27937959, від 26.01.2016), яким за Фермерським господарством «Заричне» (код ЄДРПОУ 33679597, місцезнаходження: с. Новосілка, Бучацький район, Тернопільська область, 48461) зареєстровано право власності на об'єкт нерухомого майна - будівлі та споруди загальною площею 2634,1 кв. м. за адресою: Тернопільська область, Бучацький район, с. Дуліби, вул. Садова, будинок 1.

Інформація зазначена згідно інформаційної довідки № 58183856 від 26.04.2016.

Державну реєстрацію права власності проведено на підставі рішення господарського суду Тернопільської області від 10.12.2015 у справі № 921/1087/15-г/6 за позовом Фермерського господарства «Заричне» до Дулібівської сільської ради про визнання права власності.

Зазначеним рішенням позов було задоволено і визнано за Фермерським господарством «Заричне» право власності на будівлі і споруди по вул. Садова. 1 в с. Дуліби, Бучацького району, Тернопільської області.

Дулібівською сільською радою як відповідачем було подано апеляційну скаргу на рішення господарського суду Тернопільської області від 10.12.2015.

Третіми особами також було подано апеляційну скаргу на рішення господарського суду Тернопільської області від 10.12.2015.

Постановою Львівського апеляційного господарського суду від 12.04.2016 у справі № 921/1087/15-г/6 апеляційні скарги Дулібівської сільської ради та третіх осіб ОСОБА_5, ОСОБА_2 С, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8 та ОСОБА_9 задоволено. Рішення господарського суду Тернопільської області від 10.12.2015 р. у справі № 921/1087/15-г/6 скасовано та прийняте нове рішення, яким у задоволені позовних вимог відмовлено.

Постановою Львівського апеляційного господарського суду від 12.04.2016 у справі № 921/1087/15-г/б встановлено, що вказані будівлі та споруди належать до пайового фонду майна колишньої Селянської спілки «Дуліби». Дулібівською сільською радою на ім'я кожного колишнього члена СС «Дуліби» видані свідоцтва про право власності на майновий пай члена колективного сільськогосподарського підприємства (майнові сертифікати).

Судом встановлено, що позивач є одним із співвласників майна пайового фонду колишньої СС «Дуліби». що підтверджується свідоцтвом про право власності на майновий пай серії TP-Ill № 018729.

Відповідно до ч. 3 ст. 105 ГПК України постанова апеляційного господарського суду набирає законної сили з дня її прийняття.

У зв'язку із скасуванням рішення суду, яке було підставою набуття Фермерським господарством «Заричне» права власності на нерухоме майно, а також підставою проведення державної реєстрації цього права, підлягає скасуванню і рішення приватного нотаріуса ОСОБА_3 про державну реєстрацію за Фермерським господарством «Заричне» права власності на вказане нерухоме майно, зважаючи на наступне.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 2 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» державна реєстрація речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень - офіційне визнання і підтвердження державою фактів набуття, зміни або припинення речових прав на нерухоме майно, обтяжень таких прав шляхом внесення відповідних записів до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Згідно до ч. 1 ст. З Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» загальними засадами державної реєстрації прав, зокрема, є: гарантування державою об'єктивності, достовірності та повноти відомостей про зареєстровані права на нерухоме майно та їх обтяження; внесення відомостей до Державного реєстру прав виключно на підставах та в порядку, визначених цим Законом.

П. 5 ч. 1 ст. 19 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» (в редакції, що діяла на час прийняття приватним нотаріусом ОСОБА_3 рішення про державну реєстрацію) визначено, що державна реєстрація прав проводиться на підставі рішень судів, що набрали законної сили.

Таким чином після скасування рішення господарського суду Тернопільської області від 10.12.2015 підстава, якою керувалася приватний нотаріус ОСОБА_4 при проведенні державної реєстрації прав є недійсною і, відповідно, не можуть існувати права та запис про державну реєстрацію прав, які виникли на підставі скасованого рішення суду.

Відповідно до ч. 5 ст. 124 Конституції України судові рішення ухвалюються судами іменем України і є обов'язковими до виконання на всій території України.

Згідно до ст. 4-5 ГПК України господарські суди здійснюють правосуддя шляхом прийняття обов'язкових до виконання на усій території України рішень, ухвал, постанов. Рішення і постанови господарських судів приймаються іменем України.

В даному випадку постанова Львівського апеляційного господарського суду від 12.04.2016, якою скасоване рішення господарського суду Тернопільської області від 10.12.2015 та прийняте нове рішення, яким у задоволені позовних вимог відмовлено, є обов'язковою до виконання. Тому подальша чинність прийнятого приватним нотаріусом ОСОБА_3 рішення про державну реєстрацію за Фермерським господарством «Заричне» права власності на вказане нерухоме майно та наявність в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно запису про право власності суперечить рішенню суду, яке набрало законної сили.

Відповідно до ч. 2 ст. 26 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» у разі скасування на підставі рішення суду рішення про державну реєстрацію прав, документів, на підставі яких проведено державну реєстрацію прав, скасування записів про проведену державну реєстрацію прав, а також у випадку, передбаченому підпунктом "а" пункту 2 частини шостої статті 37 цього Закону, до Державного реєстру прав вноситься запис про скасування державної реєстрації прав.

Згідно до п. 2.6 Порядку прийняття і розгляду заяв про внесення змін до записів, внесення записів про скасування державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень та скасування записів Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (затверджено наказом Міністерства юстиції України від 12.12.2011 № 3502/5): для внесення записів про скасування державної реєстрації прав, скасування записів Державного реєстру прав заявник подає рішення суду про скасування рішення державного реєстратора, що набрало законної сили, та копії документів, визначених у пункті 2.3 цього розділу.

Відповідно до п. 41 Порядку ведення Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 26 жовтня 2011 р. № 1141 41): державний реєстратор вносить записи до Державного реєстру прав про скасування державної реєстрації прав у разі скасування на підставі рішення суду рішення державного реєстратора про державну реєстрацію прав та їх обтяжень.

Як вбачається із зазначених норм, єдиною підставою для внесення до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно запису про скасування державної реєстрації права власності є рішення суду про скасування відповідного рішення державного реєстратора. Таким чином встановлений законодавством порядок скасування державної реєстрації прав на нерухоме майно передбачає необхідність звернення до суду з позовом про скасування рішення державного реєстратора про державну реєстрацію прав.

Виходячи з вищенаведеного, суд приходить до висновку, що вимоги позивача є обґрунтованими, відповідають дійсним обставинам та матеріалам справи, ґрунтуються на вимогах чинного законодавства, належним чином не заперечені відповідачем, а тому підлягають до задоволення в повному обсязі.

Відповідно до ч.1 ст .94 КАС України якщо судове рішення ухвалене на користь сторони, яка не є суб'єктом владних повноважень, суд присуджує всі здійснені нею документально підтверджені судові витрати за рахунок бюджетних асигнувань суб'єкта владних повноважень, що виступав стороною у справі, або якщо стороною у справі виступала його посадова чи службова особа.

Керуючись ст.ст. 94, 158-167 КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити. Скасувати рішення приватного нотаріуса ОСОБА_3 про державну реєстрацію прав індексний номер 27937959 від 26.01.2016, яким за Фермерським господарством "Заричне"(код ЄДРПОУ 33679597, 48461, Тернопільська область, Бучацький район, с. Новосілка) зареєстровано право власності на об'єкт нерухомого майна реєстраційний номер 833597561212 - будівлі та споруди загальною площею 2634,1 кв.м. за адресою: Тернопільська область, Бучацький район, с. Дуліби, вул. Садова,1.

Стягнути на користь ОСОБА_2 (48473, с.Дуліби, Бучацький район, Тернопільська область, код НОМЕР_1) за рахунок бюджетних асигнувань сплачений судовий збір в розмірі 551,21 (п'ятсот п'ятдесят одна) гривня 21 копійка, відповідно до квитанції № ПН 15457 від 27.04.2016 року.

Постанова суду може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду через Тернопільський окружний адміністративний суд в порядку і строки, передбачені ст. 186 Кодексу адміністративного судочинства України та набирає законної сили в порядку, визначеному ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Головуючий суддя Подлісна І.М.

Дата ухвалення рішення30.05.2016
Оприлюднено06.06.2016
Номер документу58040036
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —819/547/16

Ухвала від 11.02.2019

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Подлісна Ірина Миколаївна

Ухвала від 07.02.2019

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Подлісна Ірина Миколаївна

Ухвала від 07.11.2018

Адміністративне

Велика палата Верховного Суду

Прокопенко Олександр Борисович

Ухвала від 29.10.2018

Адміністративне

Велика палата Верховного Суду

Прокопенко Олександр Борисович

Ухвала від 18.09.2018

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Гімон М.М.

Ухвала від 17.09.2018

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Гімон М.М.

Ухвала від 26.01.2017

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Донець О.Є.

Ухвала від 30.05.2016

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Подлісна І.М.

Ухвала від 06.12.2016

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Кузьмич Сергій Миколайович

Ухвала від 14.07.2016

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Кузьмич Сергій Миколайович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні