Постанова
від 02.06.2016 по справі 522/7204/16-к
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 522/7204/16-к

Провадження по справі №1-кс/522/10021/16

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

02 червня 2016 року м. Одеса

Слідчий суддя Приморського районного суду м.Одеси ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю представника ТОВ «ТЕОМАКС» ОСОБА_3 , розглянувши в судовому засіданні клопотання директора ТОВ «ТЕОМАКС» ОСОБА_4 про скасування арешту майна по кримінальному провадженню № 2201261600000083 від 29.03.2016 року за ознаками ст.258-5 ч.3 КК України, згідно вимог ст.174 КПК України,-

ВСТАНОВИВ:

До Приморського районного суду м.Одеси надійшло клопотання директора ТОВ «ТЕОМАКС» ОСОБА_4 про скасування арешту майна, а саме скасування арешту рахунків ТОВ «ТЕОМАКС» по кримінальному провадженню, згідно вимог ст.174 КПК України.

В підтвердження вимог клопотання заявником було вказано, що ухвалою Приморського районного суду від 26.04.2016 року по справі № 522/72004/16к, провадження № 1кс/522/9238/15 було накладено арешт на грошові кошти, які знаходяться на рахунку та зупинити видаткові операції з грошовими коштами та іншими цінностями, які надходять та вже знаходяться на рахунку ТОВ «ТЕОМАКС» ЄДРПОУ 40080275, юридична адреса: Київська область, м.Київ, вул.Кирилівська,82 кв.256, № НОМЕР_1 у АТ «Укрсиббанк», МФО 351005 та надання службових осіб банку відомості щодо залишку грошових коштів на вказаних рахунках на момент отримання ухвали суду про зупинення видаткових операцій по рахунку.

Під час судового розгляду клопотання слідчого ОСОБА_5 та винесення зазначеної ухвали про накладення арешту на рахунки ТОВ «ТЕОМАКС», представники присутніми не були з об`єктивних причин, оскільки про судовий розгляд вказаного клопотання про арешт відомо не було.

Згідно положень ст. 174 КПК України «Підозрюваний, обвинувачений, їх захисник, законний представник, інший власник або володілець майна, представник юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково. Таке клопотання під час досудового розслідування розглядається слідчим суддею, а під час судового провадження - судом.»

Необхідність скасування арешту на майно осіб, які не мають статусу підозрюваного або обвинуваченого та не несуть за законом матеріальну відповідальність за їх дії обумовлене наступним.

Установлення обставин, які свідчать що майно, на яке накладено арешт не відповідає критеріям, зазначеним у ч.2 ст.167 КПК України.

Згідно до ч.2 ст.170 КПК «Метою арешту майна є забезпечення кримінального провадження, забезпечення цивільного позову у кримінальному провадженні, забезпечення конфіскації або спеціальної конфіскації. Арештованим може бути майно, яким володіє, користується чи розпоряджається підозрюваний, обвинувачений, засуджений, треті особи, юридична особа, до якої може бути застосовано заходи кримінально-правового характеру за рішенням, ухвалою суду, слідчого судді.»

На даний час посадові особи ТОВ «ТЕОМАКС» не є ні підозрюваними, ані обвинуваченими по даному кримінальному провадженню, а тому накладення арешту на майно, що належить ТОВ «ТЕОМАКС» грубо порушує права власників.

Згідно зі ст.41 Конституції України кожен має право користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності. Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право власності є непорушним.

Згідно зі статтею 317 ЦК України власникові належать права володіння, користування та розпорядження своїм майном.

Згідно зі статтею 319 ЦК України власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд.

Згідно статті 321 ЦК України право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

На підставі викладеного вище, представник ТОВ «ТЕОМАКС» ОСОБА_3 підтримав в судовому засіданні клопотання та просив задовольнити його в повному обсязі.

Представник прокуратури Одеської області та слідчий по справі до судового засідання не явилися, будучи належним чином повідомленими про місце та час розгляду даного клопотання, тому слідчий суддя за заявою представника скаржника і згідно вимог ч.3 ст.306 КПК України вважає за можливе розглянути клопотання без їх участі.

Вислухавши вимоги заявників судового розгляду та матеріали справи, слідчий суддя прийшов до висновку, що клопотання про скасування арешту майна необхідно задовольнити та скасувати арешт, накладений ухвалою Приморського районного суду м.Одеси від від 26.04.2016 року по справі № 522/72004/16к, провадження № 1кс/522/9238/15, виходячи з наступного:

У судовому засіданні встановлено, що арештоване майно, а саме на грошові кошти, які знаходяться на рахунку та зупинення видаткових операцій з грошовими коштами та іншими цінностями, які надходять та вже знаходяться на рахунку ТОВ «ТЕОМАКС» ЄДРПОУ 40080275, юридична адреса: Київська область, м.Київ, вул.Кирилівська,82 кв.256, № НОМЕР_1 у АТ «Укрсиббанк», МФО 351005 та надання службових осіб банку відомості щодо залишку грошових коштів на вказаних рахунках на момент отримання ухвали суду про зупинення видаткових операцій по рахунку є власністю ТОВ «ТЕОМАКС», посадові особи якого не є ані підозрюваними, ані обвинуваченими, ні особами, які несуть відповідальність за їх дії, а тому накладення арешту на майно істотно порушує права ТОВ «ТЕОМАКС», як власника даного майна та спричиняє йому матеріальні збитки, а також фактично паралізує діяльність підприємства щодо фінансово-господарської його діяльності.

Крім того, належне ТОВ «ТЕОМАКС» майно, як-то грошові кошти та інші цінності, на які накладено арешт, не відповідає критеріям, визначеним ч.2 ст.167 КПК України, оскільки дане майно не є підшуканим, виготовленим, пристосованим чи використаним як засіб чи знаряддя вчинення кримінального правопорушення та (або) зберегло на собі його сліди; не призначалося (використовувалося) для схиляння особи до вчинення кримінального правопорушення, фінансування та/або матеріального забезпечення кримінального правопорушення або винагороди за його вчинення; не є предметом кримінального правопорушення, пов`язаного з його незаконним обігом; не є набутими в результаті вчинення кримінального правопорушення доходами.

Згідно ст.170 КПК України арештом майна є тимчасове позбавлення підозрюваного, обвинуваченого або осіб, які в силу закону несуть цивільну відповідальність за шкоду, завдану діяннями підозрюваного, обвинуваченого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння, а також юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, у разі якщо до такої юридичної особи може бути застосовано захід кримінально-правового характеру у вигляді конфіскації майна, можливості відчужувати певне його майно за ухвалою слідчого судді або суду до скасування арешту майна у встановленому цим Кодексом порядку.

Відповідно до «Узагальнень судової практики з розгляду слідчим суддею клопотань про застосування заходів кримінального провадження», Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ від 07.02.2014 року - «Арешт може бути накладено на майно підозрюваного, обвинуваченого, осіб, які в силу закону несуть цивільну відповідальність за шкоду, завдану діяннями підозрюваного, обвинуваченого або неосудної особи. Щодо осіб, які не є підозрюваними (яким у порядку, передбаченому ст.276-279 КПК України, повідомлено про підозру, або яка затримана за підозру у вчиненні кримінального правопорушення), обвинуваченим (особа, обвинувальний акт щодо якої передано до суду в порядку, передбаченому ст.291 КПК України) або особами, які в силу закону несуть цивільну відповідальність за шкоду, завдану діяннями підозрюваного, обвинуваченого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння, не може бути прийнято ухвалу про арешт майна. Навіть якщо у слідчого судді є достатні підстави вважати, що певною особою було вчинено кримінальне правопорушення, він не має повноважень накладати арешт на майно особи, яка не є підозрюваним.

Відповідно до ч.1 та ч.2 ст.174 КПК України володілець майна, який не був присутній при розгляді питання про арешт майна, має право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково. Таке клопотання під час досудового розслідування розглядається слідчим суддею. Арешт майна також може бути скасовано ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування за клопотанням володільця майна, якщо вони доведуть, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано.

При викладених обставинах, враховуючі приписи ч.2 та ч.4 ст.173 КПК України, вважаю необґрунтованим накладення арешту на грошові кошти, які знаходяться на рахунку та зупинення видаткових операцій з грошовими коштами та іншими цінностями, які надходять та вже знаходяться на рахунку ТОВ «ТЕОМАКС» ЄДРПОУ 40080275, юридична адреса: Київська область, м.Київ, вул.Кирилівська,82 кв.256, № НОМЕР_1 у АТ «Укрсиббанк», МФО 351005 та надання службових осіб банку відомості щодо залишку грошових коштів на вказаних рахунках на момент отримання ухвали суду про зупинення видаткових операцій по рахунку, а також вважаю, що у подальшому в застосуванні цього заходу відпала потреба.

Викладений висновок дає право слідчому судді скасувати арешт майна і відповідно до ч.3 ст.172 КПК України зобов`язати орган досудового розслідування і прокурора негайно повернути вилучене майно володільцю.

Враховуючи зазначене, керуючись ст.ст. 131,132,167,170,171,174 КПК України,-

УХВАЛИВ:

Клопотання директора ТОВ «ТЕОМАКС» ОСОБА_4 - задовольнити.

Скасувати арешт накладений ухвалою Приморського районного суду від 26.04.2016 року по справі № 522/72004/16к, провадження № 1кс/522/9238/15 на грошові кошти, які знаходяться на рахунку та зупинення видаткових операцій з грошовими коштами та іншими цінностями, які надходять та вже знаходяться на рахунку ТОВ «ТЕОМАКС» ЄДРПОУ 40080275, юридична адреса: Київська область, м.Київ, вул.Кирилівська,82 кв.256, № НОМЕР_1 у АТ «Укрсиббанк», МФО 351005 та надання службових осіб банку відомості щодо залишку грошових коштів на вказаних рахунках на момент отримання ухвали суду про зупинення видаткових операцій по рахунку.

Ухвала слідчого судді про скасування арешту підлягає негайному виконанню після її проголошення і оскарженню не підлягає згідно до ст. 309 КПК України.

Слідчий суддя ОСОБА_1

02.06.2016

СудПриморський районний суд м.Одеси
Дата ухвалення рішення02.06.2016
Оприлюднено15.03.2023
Номер документу58065864
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —522/7204/16-к

Ухвала від 26.09.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Дерус А. В.

Ухвала від 01.03.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

Ухвала від 12.09.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

Постанова від 15.09.2016

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Лабунський В. М.

Ухвала від 31.01.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Дерус А. В.

Ухвала від 31.01.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Дерус А. В.

Ухвала від 21.12.2016

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Пислар В. П.

Ухвала від 01.12.2016

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Пислар В. П.

Постанова від 14.11.2016

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Кушніренко Ю. С.

Постанова від 24.10.2016

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні