Ухвала
від 31.05.2016 по справі 802/723/16-а
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про призначення фізико - хімічної експертизи

м. Вінниця

31 травня 2016 р. Справа № 802/723/16-а

Вінницький окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді: Бошкової Юлії Миколаївни,

за участю:

секретаря судового засідання: Мельника Віктора Сергійовича

представника позивача: ОСОБА_1,

представника відповідача: ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи

за позовом: товариства з обмеженою відповідальністю "ТРАУ НУТРИШИН УКР"

до: Вінницької митниці ДФС

про: скасування рішень

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Вінницького окружного адміністративного суду знаходиться адміністративна справа за позовом товариства з обмеженою відповідальністю "ТРАУ НУТРИШИН УКР" до Вінницької митниці ДФС про скасування рішень.

31.05.2016 року за вх. № 11325 на адресу суду надійшло клопотання про призначення у справі судової експертизи, яке обґрунтоване тим, що під час здійснення митного оформлення товару, а саме: Аміновітан бленд для птиці БР (BR), Аміновітан бленд для птиці КЦП (КСР), Аміновітан суміш вітамінів - П (Р) Вінницькою митницею ДФС було проведено власне дослідження зразків зазначеного товару та виявлено у їх складі крохмаль. Позивач із висновками Спеціалізованої лабораторії з питань експертизи та досліджень ДФС № 142005801-0078 від 01.04.2016 року та № 142005801 - 0083 від 07.04.2016 року не погоджується та вважає їх неправильними, зокрема в частині визначення відсоткового обсягу крохмалю. Відтак, для об'єктивного та законного вирішення справи по суті є необхідним призначити судову фізико - хімічну експертизу для встановлення вмісту крохмалю до вищезазначеного товару, який ввозиться на територію України та потребує митного оформлення.

У судовому засіданні представник позивача підтримав подане клопотання та просив його задовольнити.

Представник відповідача проти задоволення даного клопотання заперечувала та зазначила, що до Спеціалізованої лабораторії з питань експертизи та досліджень ДФС були направлені проби (зразки) товарів, за результатами досліджень яких було встановлено наявність у складі товарів крохмалю. Враховуючи, те що відповідні висновки на даний час ніким не скасовані та є діючими, підстав для додаткового дослідження зразків товару не має.

Суд, вивчивши матеріали справи та оцінивши докази в їх сукупності, вважає клопотання про призначення судової фізико - хімічної експертизи обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню з огляду на наступне.

Відповідно до ст. 69 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) доказами в адміністративному судочинстві є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення осіб, які беруть участь у справі, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи. Ці дані встановлюються судом на підставі пояснень сторін, третіх осіб та їхніх представників, показань свідків, письмових і речових доказів, висновків експертів.

Відповідно до ч. 1 ст. 81 КАС України для з'ясування обставин, що мають значення для справи і потребують спеціальних знань у галузі науки, мистецтва, техніки, ремесла тощо, суд може призначити експертизу.

Відповідно до п.п. 3.3 п. 3 Інструкції про призначення та проведення судових експертиз, затвердженої наказом Міністерства юстиції України від 08.10.1998 року № 53/5, у постанові (ухвалі) про призначення експертизи вказуються питання, які виносяться на вирішення експертові, які мають значення для проведення експертизи.

Орієнтовний перелік питань, що можуть бути поставлені при проведенні експертизи, міститься в Науково-методичних рекомендаціях з питань підготовки і призначення судових експертиз (далі - Рекомендації), затверджених Міністерства юстиції України від 08.10.1998 року № 53/5, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 03.11.1998 року за №705/3145, із змінами і доповненнями.

Як видно з матеріалів адміністративної справи, позивач не погоджується з рішеннями про визначення коду товару Вінницької митниці ДФС № КТ - 401000010-0006-2016 від 04.04.2016 року та № КТ -401000010-0008-2016 від 11.04.2016 року, якими було змінено код класифікації товару, а саме: Аміновітан бленд для птиці БР (BR), Аміновітан бленд для птиці КЦП (КСР), Аміновітан суміш вітамінів - П (Р) з НОМЕР_1 на НОМЕР_2.

При прийнятті рішення митним органом було взято до уваги висновок № 142005801-0083 від 07.04.2016 року, № 142005801-0078 Спеціалізованої лабораторії з питань експертизи та досліджень ДФС, яким встановлено, що Аміновітан бленд для птиці КЦП (КСР), Аміновітан суміш вітамінів - П (Р) являють собою багатокомпонентні суміші для внесення в корм, які містять у своєму складі вітаміни, мінеральні речовини, наповнювач; з вмістом крохмалю до 10%, без вмісту глюкози, сиропу глюкози, мальтодекстрину або сиропу мальтодекстрину, молочних продуктів.

Натомість позивач вважає, що товар: Аміновітан бленд для птиці БР (BR), Аміновітан бленд для птиці КЦП (КСР), Аміновітан суміш вітамінів - П (Р) не містить крохмаль, а його склад свідчить про те, що він може бути використаний виключно як премікс.

Таким чином, оскільки визначальною ознакою, за котрою відповідачем було змінено код товарних позицій УКТЗЕД з НОМЕР_1 на НОМЕР_2, була наявність у товарі крохмалю до 10%, а, на переконання суду, визначення вмісту крохмалю у ваговому та у відсотковому відношенні у зразках товарів матиме значення для об'єктивного вирішення справи по суті та для цього необхідні спеціальні знання, тому є підстави для призначення судової фізико-хімічної експертизи зразків товару, а саме:

-багатокомпонентна суміш для внесення в корм тваринам - вітамінно-мінеральний премікс, що містять вітаміни, мікро- та мікроелементи, карбонати; без вмісту крохмалю, мальтодекстрину (сиропу мальтодекстрину), глюкози (сиропу глюкози), та без вмісту амінокислот і білкових речовин, в тому числі молочного білку. Фармакологічні властивості зумовлені дією вітамінів, що входять у склад добавки, які покращують обмін речовин, підвищують неспецифічний імунітет, опірність до захворювань та діють як каталізатори процесів обміну в організмі птиці. У формі порошку. Вноситься у корм тварин під час його приготування, з розрахунку:180-500г/т. Тип: Аміновітан бленд для птиці - БР (ВR) - 21000 кг/840 паперові мішки по 25 кг. Термін придатності 6 місяців. Дата виробництва: згідно маркування. Торгівельна марка: Aminovitan. Виробник: TROUW NUTRITION POLSKA SP. Z ОСОБА_3 виробництва: PL;

- багатокомпонентна суміш для внесення в корм тваринам - вітамінно-мінеральний премікс, що містять вітаміни, мікро- та мікроелементи, карбонати; без вмісту крохмалю, мальтодекстрину (сиропу мальтодекстрину), глюкози (сиропу глюкози), та без вмісту амінокислот і білкових речовин, в тому числі молочного білку. Фармакологічні властивості зумовлені дією вітамінів, що входять у склад добавки, які покращують обмін речовин, підвищують неспецифічний імунітет, опірність до захворювань та діють як каталізатори процесів обміну в організмі птиці. У формі порошку. Вноситься у корм тварин під час його приготування, з розрахунку:180-500г/т. Тип: Аміновітан бленд для птиці - КЦП (КСР) - 14000 кг/560 паперові мішки по 25 кг. Термін придатності 6 місяців. Дата виробництва: згідно маркування. Торгівельна марка: Aminovitan. Виробник: TROUW NUTRITION POLSKA SP. Z ОСОБА_3 виробництва: PL;

- багатокомпонентна суміш для внесення в корм тваринам - вітамінно-мінеральний премікс, що містять вітаміни, мікро- та мікроелементи, карбонати; без вмісту крохмалю, мальтодескрину (сиропу мальтодекстиру), глюкози (сиропу глюкози), та без вмісту амінокислот і білкових речовин, в тому числі молочного білку. Фармакологічні властивості зумовлені дією вітамінів, що входять у склад добавки, які покращують обмін речовин, підвищують неспецифічний імунітет, опірність до захворювань та діють як каталізатори процесів обміну в організмі птиці. У формі порошку. Вноситься у корм тварин під час його приготування, з розрахунку:180-500г/т. Тип: Аміновітан суміш вітамінів - П(Р) - 7000кг/280 паперові мішки по 25 кг. Термін придатності 6 місяців. Дата виробництва: згідно маркування. Торгівельна марка: Aminovitan. Виробник: TROUW NUTRITION POLSKA SP. Z ОСОБА_3 виробництва: PL.

Окремо суд звертає увагу експерта, що у відповідності до сертифікатів якості від 21.03.2016 року Аміновітан бленд для птиці БР (BR), Аміновітан бленд для птиці КЦП (КСР), Аміновітан суміш вітамінів - П (Р) дата виготовлення товару 16.03.2016 року та 18.03.2016 року, при цьому строк придатності складає 6 місяців, який спливає 16.09.2016 року та відповідно 18.09.2016 року.

Згідно п. 3 ч. 2 ст. 156 КАС України, суд має право зупинити провадження у справі в разі призначення судом експертизи - до одержання її результатів.

Керуючись ст. ст. 81, 156, 160, 165 Кодексу адміністративного судовичнства України, суд, -

УХВАЛИВ:

Клопотання представника позивача про призначення судової експертизи задовольнити.

Призначити у справі № 802/723/16-а за позовом товариства з обмеженою відповідальністю "ТРАУ НУТРИШИН УКР" до Вінницької митниці ДФС про визнання протиправними та скасування рішень судову фізико - хімічну експертизу товарів, а саме:

- багатокомпонентна суміш для внесення в корм тваринам - вітамінно-мінеральний премікс, що містять вітаміни, мікро- та мікроелементи, карбонати; без вмісту крохмалю, мальтодекстрину (сиропу мальтодекстрину), глюкози (сиропу глюкози), та без вмісту амінокислот і білкових речовин, в тому числі молочного білку. Фармакологічні властивості зумовлені дією вітамінів, що входять у склад добавки, які покращують обмін речовин, підвищують неспецифічний імунітет, опірність до захворювань та діють як каталізатори процесів обміну в організмі птиці. У формі порошку. Вноситься у корм тварин під час його приготування, з розрахунку:180-500г/т. Тип: Аміновітан бленд для птиці - БР (ВR) - 21000 кг/840 паперові мішки по 25 кг. Термін придатності 6 місяців. Дата виробництва: згідно маркування. Торгівельна марка: Aminovitan. Виробник: TROUW NUTRITION POLSKA SP. Z ОСОБА_3 виробництва: PL;

- багатокомпонентна суміш для внесення в корм тваринам - вітамінно-мінеральний премікс, що містять вітаміни, мікро- та мікроелементи, карбонати; без вмісту крохмалю, мальтодекстрину (сиропу мальтодекстрину), глюкози (сиропу глюкози), та без вмісту амінокислот і білкових речовин, в тому числі молочного білку. Фармакологічні властивості зумовлені дією вітамінів, що входять у склад добавки, які покращують обмін речовин, підвищують неспецифічний імунітет, опірність до захворювань та діють як каталізатори процесів обміну в організмі птиці. У формі порошку. Вноситься у корм тварин під час його приготування, з розрахунку:180-500г/т. Тип: Аміновітан бленд для птиці - КЦП (КСР) - 14000 кг/560 паперові мішки по 25 кг. Термін придатності 6 місяців. Дата виробництва: згідно маркування. Торгівельна марка: Aminovitan. Виробник: TROUW NUTRITION POLSKA SP. Z ОСОБА_3 виробництва: PL;

- багатокомпонентна суміш для внесення в корм тваринам - вітамінно-мінеральний премікс, що містять вітаміни, мікро- та мікроелементи, карбонати; без вмісту крохмалю, мальтодескрину (сиропу мальтодекстиру), глюкози (сиропу глюкози), та без вмісту амінокислот і білкових речовин, в тому числі молочного білку. Фармакологічні властивості зумовлені дією вітамінів, що входять у склад добавки, які покращують обмін речовин, підвищують неспецифічний імунітет, опірність до захворювань та діють як каталізатори процесів обміну в організмі птиці. У формі порошку. Вноситься у корм тварин під час його приготування, з розрахунку:180-500г/т. Тип: Аміновітан суміш вітамінів - П(Р) - 7000кг/280 паперові мішки по 25 кг. Термін придатності 6 місяців. Дата виробництва: згідно маркування. Торгівельна марка: Aminovitan. Виробник: TROUW NUTRITION POLSKA SP. Z ОСОБА_3 виробництва: PL.

Проведення експертизи доручити експертам Київського науково-дослідного інституту судових експертиз (03680, м. Київ, вул. Смоленська, 6).

На вирішення експертизи поставити наступні запитання:

1. Чи міститься крохмаль у зразках товару?

2. У якій кількості (по вазі та у відсотковому відношенні до інших складових зразка товару) міститься крохмаль у зразках товару?

3. Якщо крохмаль наявний у зразках товару, чи входить він до складу наповнювача, який є носієм зразків товару?

Зобов'язати Спеціалізовану лабораторію з питань експертизи та досліджень ДФС (04073, м. Київ, пр. - т Московський, 8, корпус 8) передати Київському науково-дослідному інституту судових експертиз (03680, м. Київ, вул. Смоленська, 6) зразки товару, які перебувають в них на збереженні, а саме:

- багатокомпонентна суміш для внесення в корм тваринам - вітамінно-мінеральний премікс, що містять вітаміни, мікро- та мікроелементи, карбонати; без вмісту крохмалю, мальтодекстрину (сиропу мальтодекстрину), глюкози (сиропу глюкози), та без вмісту амінокислот і білкових речовин, в тому числі молочного білку. Фармакологічні властивості зумовлені дією вітамінів, що входять у склад добавки, які покращують обмін речовин, підвищують неспецифічний імунітет, опірність до захворювань та діють як каталізатори процесів обміну в організмі птиці. У формі порошку. Вноситься у корм тварин під час його приготування, з розрахунку:180-500г/т. Тип: Аміновітан бленд для птиці - БР (ВR) - 21000 кг/840 паперові мішки по 25 кг. Термін придатності 6 місяців. Дата виробництва: згідно маркування. Торгівельна марка: Aminovitan. Виробник: TROUW NUTRITION POLSKA SP. Z ОСОБА_3 виробництва: PL;

- багатокомпонентна суміш для внесення в корм тваринам - вітамінно-мінеральний премікс, що містять вітаміни, мікро- та мікроелементи, карбонати; без вмісту крохмалю, мальтодекстрину (сиропу мальтодекстрину), глюкози (сиропу глюкози), та без вмісту амінокислот і білкових речовин, в тому числі молочного білку. Фармакологічні властивості зумовлені дією вітамінів, що входять у склад добавки, які покращують обмін речовин, підвищують неспецифічний імунітет, опірність до захворювань та діють як каталізатори процесів обміну в організмі птиці. У формі порошку. Вноситься у корм тварин під час його приготування, з розрахунку:180-500г/т. Тип: Аміновітан бленд для птиці - КЦП (КСР) - 14000 кг/560 паперові мішки по 25 кг. Термін придатності 6 місяців. Дата виробництва: згідно маркування. Торгівельна марка: Aminovitan. Виробник: TROUW NUTRITION POLSKA SP. Z ОСОБА_3 виробництва: PL;

- багатокомпонентна суміш для внесення в корм тваринам - вітамінно-мінеральний премікс, що містять вітаміни, мікро- та мікроелементи, карбонати; без вмісту крохмалю, мальтодескрину (сиропу мальтодекстиру), глюкози (сиропу глюкози), та без вмісту амінокислот і білкових речовин, в тому числі молочного білку. Фармакологічні властивості зумовлені дією вітамінів, що входять у склад добавки, які покращують обмін речовин, підвищують неспецифічний імунітет, опірність до захворювань та діють як каталізатори процесів обміну в організмі птиці. У формі порошку. Вноситься у корм тварин під час його приготування, з розрахунку:180-500г/т. Тип: Аміновітан суміш вітамінів - П(Р) - 7000кг/280 паперові мішки по 25 кг. Термін придатності 6 місяців. Дата виробництва: згідно маркування. Торгівельна марка: Aminovitan. Виробник: TROUW NUTRITION POLSKA SP. Z ОСОБА_3 виробництва: PL.

Витрати на проведення судової експертизи покласти на позивача - товариство з обмеженою відповідальністю "ТРАУ НУТРИШИН УКР" (04050, м. Київ, вул. Глибочицька, буд. 17-Д, код ЄДРПОУ 33350090).

Попередити судового експерта (експертів) про кримінальну відповідальність за статтями 384, 385 КК України за відмову від виконання покладених на нього (них) обов'язків або за дачу завідомо неправдивого висновку.

Направити в розпорядження Київського науково-дослідного інституту судових експертиз (03680, м. Київ, вул. Смоленська, 6) матеріали адміністративної справи № 802/723/16-а в кількості 1-го тому та роз'яснити, що матеріали судової справи разом із висновком експерта слід негайно повернути суду після завершення експертизи.

Провадження по справі на час проведення експертизи зупинити до часу отримання експертного висновку.

Ухвала суду в частині призначення судової фізико-хімічної експертизи оскарженню не підлягає.

Ухвала суду в частині зупинення провадження у справі набирає законної сили в порядку, визначеному ст. 254 КАС України.

Суддя Бошкова Юлія Миколаївна

СудВінницький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення31.05.2016
Оприлюднено06.06.2016
Номер документу58068073
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —802/723/16-а

Постанова від 03.12.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Гончарова І.А.

Ухвала від 02.12.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Гончарова І.А.

Ухвала від 20.06.2017

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Єрьомін А.В.

Ухвала від 24.05.2017

Адміністративне

Вінницький апеляційний адміністративний суд

Граб Л.С.

Ухвала від 20.04.2017

Адміністративне

Вінницький апеляційний адміністративний суд

Граб Л.С.

Ухвала від 12.04.2017

Адміністративне

Вінницький апеляційний адміністративний суд

Граб Л.С.

Ухвала від 12.04.2017

Адміністративне

Вінницький апеляційний адміністративний суд

Граб Л.С.

Ухвала від 12.04.2017

Адміністративне

Вінницький апеляційний адміністративний суд

Граб Л.С.

Ухвала від 27.03.2017

Адміністративне

Вінницький апеляційний адміністративний суд

Граб Л.С.

Ухвала від 20.03.2017

Адміністративне

Вінницький апеляційний адміністративний суд

Граб Л.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні