Ухвала
від 31.05.2016 по справі 210/59/16-к
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КРИВОГО РОГУ

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

іменем України

Справа № 210/59/16-к

Провадження № 1-кс/210/675/16

"31" травня 2016 р. Дзержинський районний суд м. Кривого Рогу Дніпропетровської області у складі:

слідчого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

за участі слідчого ОСОБА_3 ,

прокурора ОСОБА_4

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду клопотання слідчого СВ ФР Криворізької південної ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області ОСОБА_3 , погодженого з прокурором Криворізької місцевої прокуратури № 2 ОСОБА_4 ,про проведення обшуку іншого володіння особи, -

В С Т А Н О В И В:

31 травня 2016 року слідчий звернувся з клопотанням погодженим прокурором про проведення обшуку.

В обґрунтування заявленого клопотання слідчий посилався на наступне.

Слідчим відділом фінансових розслідувань Криворізької південної ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області проводиться досудове розслідування по кримінальному провадженню № 32015040230000036 від 26.11.2015 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст.212 КК України.

Встановлено, що службові особи ТОВ «ТРЕІ-Україна» (код 31385781), в період березень травень 2015, в порушення вимог п.198.1, п. 198.2, п. 198.6 ст. 198 Податкового кодексу України від 02.12.10 №2755-VI безпідставно відобразили в податковій звітності з ПДВ безтоварні фінансово-господарські операції по взаємовідносинам з підприємствами, які мають ознаки «фіктивності» а саме: ТОВ "Стронг Фінанс" (код ЄДРПОУ 39504420), ТОВ "СПЕЦСТРОЙ-КИЇВ" (код ЄДРПОУ 39549660), ТОВ "ГЕТС" (код ЄДРПОУ 39596459), ТОВ «Он Лайн Еір» (код ЄДРПОУ 32975543), ТОВ «Торгівельний будинок «СОЮЗНАФТОГАЗ-УКРАЇНА» (код ЄДРПОУ 38877949) в наслідок чого занизили податок на додану вартість на загальну суму 8078 291,59 грн.

Вказані факти підтверджуються матеріалами акту перевірки Криворізької південної ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області за №149/22-04/31385781 від 10.09.2015, документами, які надано до перевірки та матеріалах наданих оперативним управлінням.

В період березень травень 2015 року, ТОВ «ТРЕІ-Україна» здійснювало реалізацію ТМЦ електротехнічного призначення; виконання будівельно монтажних, демонтажних та пуско - налагоджувальних робіт на об`єктах ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг».

Крім того, в ході кримінального провадження 01.03.2016 року на ПАТ «Арселорміттал Кривий Ріг», на підставі ухвали Дзержинського районного суду м. Кривого Рогу від 15.02.2016 року, було проведено огляд в ході якого було встановлено, що фактичним виробником продукції поставленої на підприємство від ТОВ «ТРЕІ-Україна» є ПАТ «Науково виробниче об`єднання «Етал» (код ЄДРПОУ 05814256), однак згідно документації продукція було придбано у ТОВ "Стронг Фінанс", ТОВ "СПЕЦСТРОЙ-КИЇВ", ТОВ "ГЕТС", ТОВ «Торгівельний будинок «СОЮЗНАФТОГАЗ-УКРАЇНА».

З метою підтвердження або спростування вказаної вище інформації, на адресу ПАТ «Науково виробниче об`єднання «Етал», в порядку ст. 93 КПК України, було направлено вимогу з метою отримання копій документів стосовно фінансово господарських взаємовідносин з ТОВ «ТРЕІ-Україна», ТОВ "Стронг Фінанс", ТОВ "СПЕЦСТРОЙ-КИЇВ", ТОВ "ГЕТС", ТОВ «Торгівельний будинок «СОЮЗНАФТОГАЗ-УКРАЇНА». На яку підприємством, згідно листа № 20/27/0610 від 11.03.2016 року, відмовлено від надання будь-яких документів з приводу зазначених фінансово господарських взаємовідносин.

31 березня 2016 року Дзержинським районним судом м. Кривого Рогу, було винесено ухвалу про тимчасовий доступ до речей та документів ПАТ «Науково виробниче об`єднання «Етал» та ознайомлено службових осіб підприємства, на що підприємством, було подано Апеляційну скаргу до Апеляційного суду Дніпропетровської області. На даний час строк ухвали про тимчасовий доступ до речей та документів на ПАТ «Науково виробниче об`єднання «Етал» закінчився, документи службовими особами ПАТ «Науково виробниче об`єднання «Етал» не надано.

Згідно інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно від 19.05.2016 - право власності на об`єкт нерухомого майна за адресою: м. Олександрія, вул. Заводська, буд. 1 згідно свідоцтва про право власності, серія та номер: 342 від 03.05.2011 належить ПАТ «Науково виробниче об`єднання «Етал» (код ЄРДПОУ 05814256).

На теперішній час, з метою виявлення та фіксації обставин вчинення кримінального правопорушення, встановлення кола причетних до його вчинення осіб, а також відшукування знарядь кримінального правопорушення необхідно провести обшук офісного приміщення ПАТ «Науково виробниче об`єднання «Етал»,за адресою: 28000, Кіровоградська область, м. Олександрія, вул. Заводська, 1, оскільки є достатні підстави вважати, що за вказаною адресою зберігаються фінансово-господарські документи, податкова та інша звітність, комп`ютерна техніка, на якій виробляються документи, що стосуються щодо виробництва електрообладнання та фінансово-господарської діяльності та операцій ПАТ «Науково виробниче об`єднання «Етал» з ТОВ «ТРЕІ-Україна», а також документи пов`язаних суб`єктів господарської діяльності, і будь-які інші речі, предмети, документи, здобутих злочинним шляхом або тих, що заборонені в обігу, а також ті які мають значення для досудового розслідування, в т.ч. магнітні та електронні засоби зберігання та передачі інформації, які використовувались у злочинній діяльності, чорнові записи, печатки, штампи, незаповнені бланки з відбитками печаток, комп`ютерна техніка, карти пам`яті, флеш накопичувачі, банківські картки та інші предмети і документи, які мають значення для досудового розслідування, чи цінності здобуті злочинним шляхом.

На підставі вищевикладеного, з метою досягнення вищевказаних цілей, які обумовлені задачами та цілями досудового розслідування, адже без проведення комплексу необхідних слідчих (розшукових) дій, неможливо буде об`єктивно довести у подальшому вину осіб, причетних до скоєння кримінального правопорушення, виникла необхідність у проведенні обшуку за адресою: АДРЕСА_1 .

Вищевказані речі і документи мають важливе значення для досудового розслідування, оскільки містять на собі сліди злочину та нададуть можливість виявити та зафіксувати про обставини вчинення кримінального правопорушення.

У свою чергу, відомості, що містяться у речах і документах, які планується відшукати, можуть бути доказами під час судового розгляду кримінального провадження, тому слідчий просив надати дозвіл на проведення обшуку за адресою: АДРЕСА_1 .

В судовому засіданні слідчий і прокурор, кожен окремо, клопотання підтримали та просили задовольнити.

Суд, вислухавши слідчого, прокурора, дослідивши матеріали кримінального провадження приходить до висновку, що клопотання підлягає задоволенню в повному обсязі з урахуванням наступних підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб. Дозвіл на обшук не може бути наданий слідчим суддею, якщо клопотання про обшук не відповідає встановленим у ч. 3 ст. 234 КПК вимогам. Згідно із зазначеною нормою клопотання про обшук повинно містити відомості, зокрема, про: підстави для обшуку (п.4). В силу п. 4 ч. 5 ст. 234 КПК України слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

Відповідно до Конституції України кожному гарантується недоторканність житла. Не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду.

Відповідно до ст. 8 Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 04 листопада 1950 року (Конвенція) кожен має право на повагу до свого приватного і сімейного життя, до свого житла і кореспонденції. Органи державної влади не можуть втручатись у здійснення цього права, за винятком випадків, коли втручання здійснюється згідно із законом і є необхідним у демократичному суспільстві в інтересах національної та громадської безпеки чи економічного добробуту країни, для запобігання заворушенням чи злочинам, для захисту здоров`я чи моралі або для захисту прав і свобод інших осіб.

Конкретизуючи зазначений міжнародний правовий стандарт та конституційне положення щодо забезпечення недоторканності житла та іншого володіння особи, кримінальний процесуальний закон встановлює імперативну вимогу про неможливість проникнення до вказаних об`єктів та встановлює винятки із загального правила - можливість такого проникнення тільки на підставі ухвали слідчого судді чи за добровільною згодою особи, яка ними володіє.

Відповідно до ч. 1 ст. 166 КПК України у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Наведені обставини у своїй сукупності відповідно до ст. 234 КПК України є достатніми підставами для проведення обшуку.

Беручи до уваги вищевикладене та враховуючи, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення даного кримінального провадження, відшукання знаряддя кримінального провадження або майна, необхідно провести обшук іншого володіння особи за адресою - АДРЕСА_2 .

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст.110, 234-236, 309 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В :

Клопотання слідчого слідчого відділу фінансових розслідувань Криворізької південної ОДПІ ГУДФС у Дніпропетровській області ОСОБА_3 задовольнити.

Надати слідчому СВ ФР Криворізької південної ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області ОСОБА_3 , слідчим слідчої групи, дозвіл на проведення обшуку за адресою: АДРЕСА_2 , з метою відшукання, виявлення та фіксації обставин вчинення кримінального правопорушення, встановлення кола причетних до його вчинення осіб, а також відшукання та вилучення речей і оригіналів документів, які можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення: оригіналів документів щодо виробництва електрообладнання та фінансово господарських взаємовідносин ПАТ «Науково виробниче об`єднання «Етал» з ТОВ «ТРЕІ-Україна» їх контрагентів та інших підприємств, статутні документи (статути, протоколи загальних зборів, виписки, витяги, довіреності, реєстраційні картки, заяви про внесення змін до реєстраційних документів та інші статутні документи) підприємств документів, які містяться відомості про протиправну діяльність невстановлених осіб, знаряддя злочину і будь-яких інших речей, предметів, документів, здобутих злочинним шляхом або тих, що заборонені в обігу, а також ті які мають значення для досудового розслідування, в т.ч. магнітні та електронні засоби зберігання та передачі інформації, які використовуються у злочинній діяльності, чорнові записи, печатки, штампи, незаповнені бланки з відбитками печаток, комп`ютерну техніку, мобільні телефони, сім-карток мобільних операторів, карти пам`яті, флеш накопичувачі, банківські картки, усіх грошових коштів чи цінностей здобутих злочинним шляхом та інших речей і документів, які самостійно чи в сукупності з іншими доказами матимуть суттєве значення для встановлення всіх обставин вчинення кримінального правопорушення.

Строк дії даної ухвали складає 1 місяць з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення31.05.2016
Оприлюднено15.03.2023
Номер документу58117549
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —210/59/16-к

Ухвала від 21.09.2016

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

Ухвала від 21.09.2016

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

Ухвала від 12.07.2016

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

Ухвала від 31.05.2016

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

Ухвала від 18.05.2016

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

Ухвала від 22.04.2015

Кримінальне

Апеляційний суд Дніпропетровської області

Сербін В. В.

Ухвала від 13.04.2016

Кримінальне

Апеляційний суд Дніпропетровської області

Семопядний В. О.

Ухвала від 31.03.2016

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

Ухвала від 04.03.2016

Кримінальне

Апеляційний суд Дніпропетровської області

Мазниця А. А.

Ухвала від 15.02.2016

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні