Постанова
від 08.09.2009 по справі 12/250/08
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 вересня 2009 р. № 12/250/08

Вищий господарський су д України у складі колегії су ддів:

Хандуріна М.І., - головуючо го,

Міщенка П.К.,

Панової І.Ю.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні касаційні скарги

ліквідатора Товариств а з обмеженою відповідальніс тю "БЕСТ-КОРТ"

на постанову Запорізького апеляційног о господарського суду

від 27 травня 2009 року

у справі

господарського суду № 12/250/08

Запорізької області

за заявою Управління Пенсійного фон ду України в Шевченківському районі м. Запоріжжя

до Товариства з обмеженою ві дповідальністю "БЕСТ-КОРТ"

про визнання банкрутом,

ліквідатор арбітражний керуючий Багм ет С.В.,

за участю представникі в сторін:

арбітражного керуючого Ба гмет С.В. - Козлова В.О. (дов. від 07.09.2009);

встановив:

Ухвалою господарсь кого суду Запорізької област і від 08.10.2008 за заявою Управління Пенсійного фонду України в Ш евченківському районі м. Зап оріжжя порушено провадження у справі про банкрутство Тов ариства з обмеженою відповід альністю (далі ТОВ) "БЕСТ-КОРТ" в порядку ст. 52 Закону України "Про відновлення платоспром ожності боржника або визнанн я його банкрутом", введено мор аторій на задоволення вимог кредиторів.

Постановою господарс ького суду Запорізької облас ті від 30.10.2008 визнано ТОВ "БЕСТ-КО РТ" банкрутом, відкрито лікві даційну процедуру, ліквідато ром призначено арбітражного керуючого Багмет С.В., якого з обов'язано здійснити ліквіда ційну процедуру відповідно д о Закону, строк ліквідаційно ї процедури встановлено у ші сть місяців.

Ухвалою господарсько го суду Запорізької області від 25.12.2009 (суддя Владимиренко І. В.) затверджено звіт ліквідат ора та ліквідаційний баланс банкрута. Вимоги, не задоволе ні за відсутністю, визнано по гашеними. Провадження у спра ві припинено.

Постановою Запорізьк ого апеляційного господарсь кого суду від 27.05.2009 (колегія суд дів у складі: Шевченко Т.М. - г оловуючий, Кагутіна Л.П., Короб ка Н.Д.) постанову від 30.10.2008 та ух валу від 25.12.2008 господарського с уду Запорізької області скас овано. Провадження у справі п рипинено.

Постанова мотивована тим, що наявні матеріали спра ви та надані докази свідчать про відсутність підстав для визнання ТОВ "БЕСТ-КОРТ" банкр утом та його ліквідацію, визн ачених у ст. 52 Закону України "П ро відновлення платоспромож ності боржника або визнання його банкрутом".

В касаційних скаргах лікв ідатор ТОВ "БЕСТ-КОРТ" Багмет С.В. просить постанову апеляц ійного господарського суду с касувати та залишити в силі у хвалу та постанову суду перш ої інстанції. Вказує, що поста нова апеляційного суду винес ена з порушенням норм матері ального та процесуального пр ава, зокрема ст.52 Закону Украї ни "Про відновлення платоспр оможності боржника або визна ння його банкрутом".

Колегія суддів Вищого гос подарського суду України, пе реглянувши у касаційному пор ядку оскаржувану постанову а пеляційного господарського суду на підставі встановлен их фактичних обставин справи , перевіривши застосування с удом норм матеріального та п роцесуального права, дійшла висновку про відсутність під став для задоволення касацій них скарг виходячи з такого.

Згідно з ч. 2 ст. 41 ГПК України, провадження у справах про ба нкрутство здійснюється у пор ядку, передбаченому цим коде ксом з врахуванням вимог Зак ону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом " (далі Закон), норми якого, як сп еціальні норми права, превал юють у застосуванні над зага льними нормами Господарсько го процесуального кодексу Ук раїни.

Відповідно до ч. 1 ст. 52 Закону у разі, якщо громадянин-підпр иємець - боржник або керівні о ргани боржника - юридичної ос оби відсутні за її місцезнах одженням, або у разі ненаданн я боржником протягом року до органів державної податково ї служби згідно із законодав ством податкових декларацій , документів бухгалтерської звітності, а також за наявнос ті інших ознак, що свідчать пр о відсутність підприємницьк ої діяльності боржника, заяв а про порушення справи про ба нкрутство відсутнього боржн ика може бути подана кредито ром незалежно від розміру йо го вимог до боржника та строк у виконання зобов'язань.

Господарський суд у двотиж невий строк з дня винесення у хвали про порушення провадже ння у справі про банкрутство відсутнього боржника виноси ть постанову про визнання ві дсутнього боржника банкруто м, відкриває ліквідаційну пр оцедуру і призначає ліквідат ора боржника.

Зазначена норма закону є сп еціальною нормою у законодав стві про банкрутство, яка рег ламентує спрощений порядок в едення процедури банкрутств а щодо окремої групи боржник ів, зокрема боржників, керівн і органи яких відсутні за адр есою місцезнаходження юриди чної особи.

З матеріалів справи вбачає ться, що Управління Пенсійно го фонду звернулося до суду і з заявою про визнання боржни ка банкрутом в порядку ст. 52 За кону України "Про відновленн я платоспроможності боржник а або визнання його банкруто м". Заява мотивована неспромо жністю боржника погасити заб оргованість на загальну суму 959,38 грн., що підтверджується по становою Шевченківського ВД ВС Запорізького міського упр авління юстиції у зв'язку з ві дсутністю боржника за його м ісцезнаходженням.

Місцевий господарський су д, визнаючи боржника банкрут ом, виходив з того, що заборгов аність боржника перед ініцію ючим кредитором документаль но підтверджена, боржник від сутній за своєю адресою, що пі дтверджується довідко з Єдин ого державного реєстру юриди чних осіб та фізичних осіб - підприємців від 23.10.2008.

Ухвалою господарського су ду від 25.12.2008 затверджено звіт лі квідатора та ліквідаційний б аланс банкрута, банкрута лік відовано, оскільки за резуль татами ліквідаційну балансу у банкрута не залишилось май на для здійснення своєї стат утної .діяльності.

Апеляційний господарський суд, скасовуючи постанову та ухвалу суду першої інстанці ї, правильно встановив відсу тність підстав, визначених с т. 52 Закону України "Про віднов лення платоспроможності бо ржника або визнання його бан крутом" для визнання ТОВ "БЕСТ -КОРТ" банкрутом та його лікві дації як відсутнього боржник а.

Як вбачається з матеріалів справи та встановлено судом апеляційної інстанції, ініц іюючим кредитором надана дов ідка з Єдиного державного ре єстру станом на 23.10.2008 р., в якій м іститься запис № 9 про відсутн ість юридичної особи за вказ аною адресою (а.с. 58-63 т.1). Однак, як правильно встановлено судом апеляційної інстанції цей з апис № 9 було зроблено 27.09.2008 на пі дставі винесення судового рі шення про порушення провадже ння у справі № 16/172/07 про банкрутс тво юридичної особи. При цьом у судом встановлено, що прова дження у справі № 16/172/07 про банкр утство ТОВ "БЕСТ-КОРТ", на підс таві якого внесено запис до Є диного державного реєстру, 03.1 0.2007 було припинено у зв'язку з в ідсутністю правових підстав , визначених ст. 52 Закону.

За таких обставин, колегія с уддів погоджується з висновк ом суду апеляційної інстанці ї, що запис у Реєстрі про відсу тність юридичної особи, який внесений на підставі ухвали про порушення провадження у справі про банкрутство, яке в подальшому припинене, не мож е бути належним доказом відс утності боржника за його міс цезнаходженням.

Крім того, підприємство-бо ржник згідно зі Статутом, Уст ановчим договором про його с творення зареєстроване за мі сцем постійного проживання: АДРЕСА_1, співзасновника б оржника - ОСОБА_1, який є є диною посадовою товариства, постійно проживає за вказано ю адресою, що підтверджено ма теріалами справи та наданими доказами.

Твердження скаржника, що д о порушення провадження у сп раві про банкрутство ((09.10.2008) єди ною посадовою особо боржника є його директор - ОСОБА_2 к олегією суддів до уваги не пр иймається, як таке, що спросто вується матеріалами справи. Відповідно до Контракту про управління підприємством ві д 01.09.2003, укладеним між ТОВ "БЕСТ- КОРТ" в особі представника Ви щого органу товариства - О СОБА_1 та ОСОБА_2. Цей к онтракт діє з 01.09.2003 по 31.08.2007 (п. 8.1 К онтракту) (а.с. 113-120 т. 1). Доказів пр одовження терміну дії Контра кту та продовження повноваже нь ОСОБА_2 як директора пі дприємства в матеріалах спр ави немає. В той же час, рішенн ям Шевченківського районног о суду м. Запоріжжя від 24.03.2008 на п осаді головного бухгалтера Т ОВ "БЕСТ КОРТ" поновлено ОСО БА_1 (а.с. 112 т. 1).

Що стосується доказів наяв ності (відсутності) майна бор жника, то колегія суддів зазн ачає наступне. Судами попере дніх інстанцій встановлено, що між засновниками товарист ва існує спір щодо майна, яке н алежить боржнику - ТОВ "БЕСТ -КОРТ".

Так, заочним рішенням Жовтн евого районного суду м. Запор іжжя від 23.12.2008 у справі № 2-355/08 задо волено позов ОСОБА_1 до О СОБА_2, ОСОБА_3, третя особ а: ТОВ "Бест-КОРТ", приватний но таріус Запорізького нотаріа льного округу Вартанова О.С., п ро визнання недійсним догово ру, визнано недійсним догові р дарування нерухомого майн а, укладений 14.06.2007 між ОСОБА_3 та ОСОБА_2. Застосовано ре ституцію, повернуто сторони у первісний стан: ТОВ "БЕСТ-КОР Т" повернуто адміністративно -побутовий корпус, паркани №№ 5, 6, 7, фонтан № 8, критий корт № 9, пі дпірну стіну № 10, замощення І, І І, розташовані за адресою: м. З апоріжжя, вул. Глісерна, 1-а.

Твердження скаржника про т е, що у боржника відсутнє майн о з посиланням на ухвалу Апел яційного суду Запорізької об ласті від 30.06.2009, якою заочне ріш ення рішенням Жовтневого рай онного суду м.Запоріжжя від 23. 12.2008 скасоване, колегією суддів залишається без розгляду. Як вбачається апеляційний суд, скасувавши заочне рішення с уду, повернув справу на новий розгляд з тих підстав, що суд вирішив питання про права і о бов'язки особи, яка не брала уч асть у розгляді справи. Питан ня визнання договору дійсним та права власності спірного майна апеляційним судом не р озглядалось.

Зважаючи на вищенаведене , колегія суддів вважає, що під стави, визначені ст. 52 Закону п ро банкрутство відсутнього б оржника у даній справі відсу тні, а тому розгляд справи за с прощеною процедурою шляхом в изнання боржника - Товарист ва з обмеженою відповідальні стю "БЕСТ-КОРТ", проведення лік відаційної процедури боржни ка з винесення ухвали, яка під сумовує хід ліквідаційної пр оцедури, є безпідставним, що вірно встановлено судом апел яційної інстанції, який прип инив провадження у справі.

Враховуючи те, що у касаці йній інстанції скарга розгля дається за правилами розгляд у справи у суді першої інстан ції за винятком процесуальни х дій, пов'язаних із встановле нням обставин справи та їх до казуванням, прийнята апеляці йним господарським судом пос танова відповідає нормам чин ного законодавства та підста в для її скасування не вбачає ться.

Керуючись ст. ст. 1117, 1119, 11111 Госп одарського процесуального к одексу України, Вищий господ арський суд України, -

П О С Т А Н О В И В:

Касаційні скарги л іквідатора Товариства з обме женою відповідальністю "БЕСТ -КОРТ" залишити без задоволен ня.

Постанову Запорізького апеляційного господарськог о суду від 27 травня 2009 року у сп раві № 12/250/08 залишити без змін.

Головуючий суддя М.І. Хандурін

Судді: П.К. Міщенко

І.Ю. Панова

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення08.09.2009
Оприлюднено02.12.2009
Номер документу5888922
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —12/250/08

Постанова від 08.09.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Хандурін М.І.

Постанова від 27.05.2009

Господарське

Запорізький апеляційний господарський суд

Шевченко Т.М.

Ухвала від 24.07.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Хандурін М.І.

Постанова від 27.05.2009

Господарське

Запорізький апеляційний господарський суд

Шевченко Т.М.

Рішення від 19.08.2008

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Семенов А.К.

Ухвала від 25.12.2008

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Владимиренко І.В.

Постанова від 30.10.2008

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Владимиренко І.В.

Ухвала від 16.07.2008

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Семенов А.К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні