Ухвала
від 30.06.2016 по справі 910/18070/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

30.06.2016Справа № 910/18070/13

За скаргою державного підприємства «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» в особі відокремленого підрозділу «Южно-Українська атомна електрична станція»

На бездіяльність відділу державної виконавчої служби Шевченківського районного управління юстиції у м. Києві

У справі за позовом державного підприємства «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» в особі відокремленого підрозділу «Южно-Українська атомна електрична станція»

До відповідача товариства з обмеженою відповідальністю «ВНВ-Холдинг»

Про стягнення 94996,31 грн. неустойки

Суддя Ковтун С.А.

Представники учасників процесу:

від скаржника Мельник О.М. (за дов.)

від боржника не прибув

від органу виконання рішень не прибув

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

До Господарського суду міста Києва звернулося з позовом державне підприємство «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» в особі відокремленого підрозділу «Южно-Українська атомна електрична станція» до товариства з обмеженою відповідальністю «ВНВ-Холдинг» про стягнення за договором про постачання товару № ПУ-31315 від 17.09.2012 94996,31 грн. неустойки (67658,13 грн. пені та 27338,18 грн. штрафу).

Рішенням суду від 14.11.2013 позов задоволено частково.

21.01.2014 видано наказ.

Державне підприємство «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» в особі відокремленого підрозділу «Южно-Українська атомна електрична станція» звернулося до суду з скаргою на бездіяльність відділу державної виконавчої служби Шевченківського районного управління юстиції у м. Києві. Бездіяльність полягає в тому, що орган виконання рішень не надіслав у передбачений законом строк постанову про відкриття виконавчого провадження, а також не розглянув скаргу № 32/37 від 10.02.2016.

Дослідивши наявні матеріали справи, заслухавши пояснення стягувача суд дійшов такого висновку.

Статтею 19 Конституції України передбачено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи, зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Виконавче провадження як завершальна стадія судового провадження - це сукупність дій органів і посадових осіб, визначених у Законі України «Про виконавче провадження», що спрямовані на примусове виконання рішень судів, які проводяться на підставах, у межах повноважень та у спосіб, визначених Законом України «Про виконавче провадження» (далі - Закон), іншими нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до цього Закону та інших законів, а також рішеннями, що відповідно до цього Закону підлягають примусовому виконанню (ст. 1 Закону України «Про виконавче провадження»).

Закон України «Про виконавче провадження» є спеціальним по відношенню до інших законодавчих актів при вирішення питання щодо оцінки дій державної виконавчої служби.

Стадія виконання рішення суду, що набуло чинності та обов'язкове для виконання, є стадією господарського процесу та регулюється нормами ГПК України та спеціальним Законом України «Про виконавче провадження».

Відповідно до ст. 11 Закону державний виконавець зобов'язаний вживати заходів примусового виконання рішень, неупереджено, своєчасно вчиняти дії.

Державний виконавець здійснює необхідні заходи щодо своєчасного і повного виконання рішення, зазначеного в документі на примусове виконання рішення (далі - виконавчий документ), у спосіб і порядок, визначені виконавчим документом.

Підставою для відкриття виконавчого провадження є звернення стягувача або його представника з заявою про примусове виконання рішення (стаття 19 Закону).

Стягувач звернувся до відділу державної виконавчої служби Шевченківського районного управління юстиції у м. Києві з заявою від 29.07.2015 про відкриття виконавчого провадження з виконання наказу Господарського суду міста Києва № 910/18070/13 від 21.01.2014.

Відповідно до статті 25 Закону державний виконавець зобов'язаний прийняти до виконання виконавчий документ і відкрити виконавче провадження, якщо не закінчився строк пред'явлення такого документа до виконання, він відповідає вимогам, передбаченим цим Законом, і пред'явлений до виконання до відповідного органу державної виконавчої служби. Державний виконавець протягом трьох робочих днів з дня надходження до нього виконавчого документа виносить постанову про відкриття виконавчого провадження. Копії постанови про відкриття виконавчого провадження надсилаються не пізніше наступного робочого дня стягувачу та боржникові.

Аналогічні строки, встановлені нормами ст. 26 Закону для винесення та надіслання постанови про відмову у відкритті виконавчого провадження.

Оскільки стягувач жодної постанови не отримував, він 11.02.2016 звернувся до відділу державної виконавчої служби Шевченківського районного управління юстиції у м. Києві з скаргою від 10.02.2016 на бездіяльність органу державної виконавчої служби.

Відповідно до ст. 82 Закону, скарга, подана у виконавчому провадженні начальнику відділу, якому безпосередньо підпорядкований державний виконавець, розглядається у десятиденний строк з дня її надходження. За результатами розгляду скарги начальник відділу виносить постанову про її задоволення чи відмову, яка в десятиденний строк може бути оскаржена до вищестоящого органу державної виконавчої служби або до суду.

За твердженням скаржника, станом на 20.05.2016 постанова начальника відділу про задоволення скарги чи відмову у задоволенні скарги на його адресу не надходила.

Станом на день розгляду скарги відомості про розгляд скарги від 10.02.2016 відсутні.

Відповідно до п. 9.13 постанови Пленуму Вищого господарського суду України №9 від 17.10.2012 «Про деякі питання практики виконання рішень, ухвал, постанов господарських судів України» за результатами розгляду скарги виноситься ухвала, в якій господарський суд або визнає доводи заявника правомірними і залежно від їх змісту визнає постанову державного виконавця щодо здійснення заходів виконавчого провадження недійсною, або визнає дії чи бездіяльність органу Державної виконавчої служби незаконними, чи визнає недійсними наслідки виконавчих дій, або зобов'язує орган державної виконавчої служби здійснити певні виконавчі дії, якщо він ухиляється від їх виконання без достатніх підстав, або визнає доводи скаржника неправомірними і скаргу відхиляє.

З огляду на викладене, суд вважає за необхідне задовольнити скаргу державного підприємства «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» в особі відокремленого підрозділу «Южно-Українська атомна електрична станція».

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 86, 121-2 ГПК України, суд

У Х В А Л И В:

Скаргу державного підприємства «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» в особі відокремленого підрозділу «Южно-Українська атомна електрична станція» задовольнити.

Визнати незаконною бездіяльність відділу державної виконавчої служби Шевченківського районного управління юстиції у м. Києві.

Суддя С. А. Ковтун

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення30.06.2016
Оприлюднено25.07.2016
Номер документу59079461
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/18070/13

Ухвала від 11.03.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ковтун С.А.

Ухвала від 20.02.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ковтун С.А.

Ухвала від 04.10.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ковтун С.А.

Ухвала від 08.09.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Ухвала від 30.06.2016

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ковтун С.А.

Ухвала від 15.06.2016

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ковтун С.А.

Постанова від 12.03.2014

Господарське

Вищий господарський суд України

Костенко Т.Ф.

Ухвала від 27.02.2014

Господарське

Вищий господарський суд України

Костенко Т.Ф.

Постанова від 15.01.2014

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Агрикова О.В.

Ухвала від 11.12.2013

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Агрикова О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні