Рішення
від 27.04.2015 по справі 372/4002/15-ц
ОБУХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 372/4002/15-ц

2-87/16

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

27 квітня 2015 року м.Обухів

Обухівський районний суд Київської області у складі:

головуючого судді - Зінченка О. М. ,

при секретарі Абашідзе Т.П.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Обухівського районного суду Київської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 з обмеженою відповідальністю «Науково-виробниче підприємство «Еколог», Приватного акціонерного товариства «Українська акціонерна страхова компанія «АСКА» про стягнення шкоди заподіяної в результаті ДТП,

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернулись до суду з позовною заявою до відповідачів про відшкодування шкоди, заподіяної в результаті дорожньо-транспортої пригоди, в якій зазначають, що 29 грудня 2014 року з вини водія ОСОБА_3, який керував автомобілем НОМЕР_1, який належить відповідачеві ОСОБА_2 з обмеженою відповідальністю «Науково-виробниче підприємство «Еколог», сталося ДТП, внаслідок чого позивачу було заподіяно матеріальну шкоду. Цивільна відповідальність винного в ДТП була застрахована в ПАТ « Українська акціонерна страхова компанія АСКА», тому позивач просить стягнути з відповідачів зав дані збитки.

В судовому засіданні позивача ОСОБА_4 в судове засідання не з'явився направивши суду клопотання про слухання справи в його відсутності, позовні вимоги підтримує просить їх задовольнити, проти заочного рішення не заперечує.

Відповідачі в судове засідання повторно не з'явилися, хоч про час і місце слухання справи належним чином повідомлений, заяв, клопотань чи заперечень не надали.

Відповідно до ч.1 ст.224 ЦПК України у разі неявки в судове засідання відповідача, який належним чином повідомлений і від якого не надійшло повідомлення про причини неявки, суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів.

Суд, перевіривши матеріали справи вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

29 грудня 20114 року біля 21 години на автодорозі в напрямку з с. Підгірці до с. Креничі сталася дорожньо-транспортна пригода за участю автомобілів під керуванням позивача та водія ОСОБА_3 який керував автомобілем НОМЕР_1, який належить відповідачеві ОСОБА_2 з обмеженою відповідальністю «Науково-виробниче підприємство «Еколог».

Вина водія ОСОБА_3 у скоєнні ДТП підтверджується постановою Обухівського районного суду від 11 березня 2015 року про притягнення відповідача до адміністративної відповідальності за ст.124 КУпАП та постановою Апеляційного суду Київської області від 11 серпня 2015 року, якою було закрито провадження у справі в зв'язку з закінченням строків притягнення до адміністративної відповідальності (а.с. 6-8).

Внаслідок цієї ДТП належному позивачу на праві власності автомобілю НОМЕР_2, було завдано механічні пошкодження. Матеріальний збиток, завданий власнику цього автомобіля позивач в результаті його пошкодження при ДТП, складає 147380,87 грн., що підтверджується звітом №9070 від 03.04.2015 року про оцінку автомобіля (а.с. 9-34).

Згідно ч.1 ст. 1172 ЦК України юридична або фізична особа відшкодовує шкоду, завдану їхнім працівником під час виконання ним трудових (службових) обов'язків.

Відповідно до п.1 ч.1 ст.1188 ЦПК України шкода, завдана внаслідок взаємодії кількох джерел підвищеної небезпеки, відшкодовується на загальних підставах, а саме шкода, завдана одній особі з вини іншої особи, відшкодовується винною особою.

Відповідно до ст.1194 ЦК України. Особа , яка застрахувала свою цивільну відповідальність, у разі недостатності страхової виплати для повного відшкодування завданої нею шкоди зобов'язана сплатити потерпілому різницю між фактичним розміром шкоди і страховою виплатою.

Згідно статті 11 ЦК України встановлено, що "цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, а підставами виникнення цивільних прав та обов'язків є договори та інші правочини", правочином, згідно статті 202 ЦК України, є дія особи, спрямована на набуття, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків, двохстороннім правочином є погоджена дія двох сторін; договором, згідно статті 626 ЦК України, є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків, договір є двостороннім, якщо правами та обов'язками наділені обидві сторони договору, таким чином як при правочини, так і при договорі обов'язковими умовами є погоджена дія сторін, тобто повинна існувати домовленість в частині вчинення дій кожною із сторін окремо.

Статтею 979 ЦК України, ст. 16 Закону України "Про страхування" встановлено, що за договором страхування одна сторона (страховик) зобов'язується у разі настання певної події (страхового випадку) виплатити другій стороні (страхувальникові) або іншій особі, визначеній у договорі, грошову суму (страхову виплату), а страхувальник зобов'язується оплачувати страхові платежі та виконувати інші умови договору, а згідно ст. 982 ЦК України та даної статті Закону України "Про страхування" встановлено, що істотними умовами договору страхування є предмет договору страхування, страховий випадок, розмір грошової суми, в межах якої страховик зобов'язаний провести виплату у разі настання страхового випадку (страхова сума), розмір страхового платежу і строки його сплати, строк договору та інші умови, що відповідає договору укладеному між сторонами.

Згідно ст. 20 Закону України «Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів», у разі настання страхового випадку страховик у межах страхових сум, зазначених у страховому полісі, відшкодовує у встановленому цим Законом порядку оцінену шкоду, заподіяну в наслідок дорожньо-транспортної пригоди життю, здоров'ю, майну третьої особи. Згідно ст.9 вказаного закону, розмір страхової суми за шкоду, заподіяну майну потерпілих становить 50 тисяч гривень на одного потерпілого.

Згідно ст. 88 ЦПК України понесені позивачем судові витрати підлягають відшкодуванню відповідачем.

Враховуючи викладене та керуючись ст.ст. 15, 59, 60, 213-215, 224 ЦПК України, ст.ст. 16,989,990,991,1172,1187,1188,1194 ЦК України, ст.ст. 16,20,22,26 Закону України «Про страхування», суд,

В И Р І Ш И В :

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з ОСОБА_2 з обмеженою відповідальністю «Науково-виробниче підприємство «Еколог» код ЄДРПОУ 19485052 на користь ОСОБА_1 суму заподіяної шкоди в наслідок ДТП в розмірі 98880 грн. 87 коп..

Стягнути з Приватного акціонерного товариства «Українська акціонерна страхова компанія «АСКА» код ЄДРПОУ13490997 на користь ОСОБА_1 суму страхового відшкодування заподіяної шкоди в наслідок ДТП в розмірі 50000 грн. 00 коп..

Стягнути з ОСОБА_2 з обмеженою відповідальністю «Науково-виробниче підприємство «Еколог» та Приватного акціонерного товариства «Українська акціонерна страхова компанія «АСКА» в рівних частинах на користь ОСОБА_1 сплачений ним судовий збір в розмірі 2233 грн.21 коп..

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до апеляційного суду Київської області через Обухівський районний суд шляхом подачі в 10 денний строк з дня проголошення рішення апеляційної скарги, а особами що приймали участь в розгляді справи але не були присутні підчас проголошення рішення на протязі десяти днів з дня отримання копії цього рішення .

Заочне рішення може бути переглянуто Обухівським районним судом у випадку подання відповідачем відповідної заяви протягом десяти днів з дня отримання його копії.

СуддяОСОБА_5

Дата ухвалення рішення27.04.2015
Оприлюднено08.08.2016
Номер документу59393637
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення шкоди заподіяної в результаті ДТП

Судовий реєстр по справі —372/4002/15-ц

Ухвала від 26.12.2016

Цивільне

Апеляційний суд Київської області

Суханова Є. М.

Ухвала від 14.11.2016

Цивільне

Апеляційний суд Київської області

Суханова Є. М.

Ухвала від 18.10.2016

Цивільне

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ

Фаловська Ірина Миколаївна

Рішення від 27.10.2016

Цивільне

Апеляційний суд Київської області

Білоконь О. В.

Рішення від 27.10.2016

Цивільне

Апеляційний суд Київської області

Білоконь О. В.

Ухвала від 15.09.2016

Цивільне

Обухівський районний суд Київської області

Зінченко О. М.

Ухвала від 02.08.2016

Цивільне

Обухівський районний суд Київської області

Зінченко О. М.

Рішення від 27.04.2016

Цивільне

Обухівський районний суд Київської області

Зінченко О. М.

Рішення від 27.04.2015

Цивільне

Обухівський районний суд Київської області

Зінченко О. М.

Ухвала від 28.07.2016

Цивільне

Апеляційний суд Київської області

Білоконь О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні