Постанова
від 23.07.2009 по справі 14/467-пн-08
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 липня 2009 р. № 14/467-ПН-08

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

головуючого судді: Шаргала В.І.,

суддів: Олійника В.Ф. (доповідач),

Мачульського Г.М.,

розглянувши у відкрито му судовому засіданні

касаційну скаргу Фонду комунального майна Херсонської міської ради

на постанову Запорізького апеляційно го господарського суду від 08.0 4.2009

у справі №14/467-ПН-08 господарського су ду Херсонської області

за позовом Приватного підприємця ОСОБА_1, м. Херсон

до Фонду комунального майн а Херсонської міської ради

про визнання права на приват изацію та спонукання до вчин ення певних дій,

за участю представни ків сторін:

позивача - ОСОБА_2 .;

відповідача - Щербіна А.М.;

В С Т А Н О В И В :

У грудні 2008 року Приватни й підприємець ОСОБА_1, м. Хе рсон звернулася до господарс ького суду Херсонської облас ті з позовом до Фонду комунал ьного майна м. Херсона про виз нання за нею права на привати зацію окремо розташованих бу дівель оздоровчого табору ім . І.Голубця, а саме: склади літ. Е , літ. П, літ. И, літ. В, літ. З, літ. О , гараж літ. Б, їдальня літ. А, за гальною площею 540,1 кв. м., за адре сою: Херсонська область, м. Ска довськ, пров. Нічика, 9, шляхом викупу та зобов' язання Фонд у комунального майна м. Херсо на включити зазначені будівл і до переліку об' єктів, що пі длягають приватизації шляхо м викупу на користь позивача .

Рішенням господарського с уду Херсонської області свої м від 23.12.2008 року (суддя Гридасов Ю.В.), яке залишено без змін пос тановою Запоріжського апеля ційного господарського суду від 08.04.2009 року у справі №14/467-ПН-08, п озов задоволено частково та постановлено:

- Визнати за приватним підпр иємцем ОСОБА_1 право на пр иватизацію окремо розташова них будівель оздоровчого таб ору ім. І.Голубця, а саме: склад и літ. Е, літ. П, літ. И, літ. В, літ. З , літ. О, гараж літ. Б, їдальня лі т. А загальною площею 540,1 кв. м., з а адресою: Херсонська област ь, м. Скадовськ, пров. Нічика, 9.

- Зобов' язати Фонд комунал ьного майна м. Херсона включи ти окремо розташовані будівл і оздоровчого табору ім. І.Гол убця, а саме: склади літ. Е, літ. П, літ. И, літ. В, літ. З, літ. О, гара ж літ. Б, їдальня літ. А загальн ою площею 540,1 кв. м., за адресою: Х ерсонська область, м. Скадовс ьк, пров. Нічика, 9, до переліку о б' єктів, що підлягають прив атизації шляхом викупу.

- В задоволенні іншої частин і позову відмовити.

- Стягнути з Фонду комунальн ого майна м. Херсона на корист ь Приватного підприємця ОС ОБА_1 85,00 грн. витрат по сплаті державного мита та 118,00 грн. вит рат на інформаційно-технічне забезпечення судового проце су. (т.1 а.с.83-85, т.2 а.с.31-36)

В касаційній скарзі Фонду к омунального майна Херсонськ ої міської ради ставиться пи тання про скасування постано ви Запоріжського апеляційно го господарського суду від 08.0 4.2009 року та рішенням господарс ького суду Херсонської облас ті своїм від 23.12.2008 року у справі №14/467-ПН-08 з тих підстав, що рішен ня судів попередніх інстанці й прийняті із порушенням нор м матеріального і процесуаль ного права та не взято до уваг и Рішення Конституційного Су ду України від 13 грудня 2000 року у справі №14-рп/2000.

Перевіривши за матеріалам и справи наведені в касаційн ій скарзі доводи, колегія суд дів Вищого господарського су ду України дійшла висновку п ро її часткове задоволення.

Розглянувши справу по суті суд першої інстанції визнав встановленим, що спірне майн о відноситься до об'єктів при ватизації групи "А", а не до гру пи "Ж", та те, що позивачем здійс нено поліпшення орендовано го майна не менше як на 25 відсо тків, тому прийшов до висновк у, з яким погодився і суд апеля ційної інстанції, про задово лення позову в зазначеній ча стині.

Проте колегія суддів Вищог о господарського суду Україн и не може погодитись з такими висновками в зазначеній час тині з таких підстав.

Як видно із матеріалів спра ви судами попередніх інстанц ій було визнано встановленим , що 09.03.2006 р. між Приватним підпри ємцем ОСОБА_1 та Херсонськ ою міською територіальною гр омадою, яку представляє упра вління комунальної власност і м. Херсон укладено договір о ренди №1056, на підставі якого по зивачу передано в оренду окр емо розташовані будівлі оздо ровчого табору ім. І. Голубця, а саме: склади літ. Е, літ. П, літ . И, літ. Г, літ. В, літ. З, літ. О, гар аж літ. Б, їдальня літ. А, загаль ною площею 540,1 кв. м., за адресою: м. Скадовськ, провулок Нічика , 9. Згідно п.1 цього договору ор ендовані приміщення викорис товуються орендарем під розм іщення їдальні з метою здійс нення підприємницької діяль ності.(т.1 а.с.9-12)

Позивач здійснив деякі пол іпшення спірного майна та 25 ве ресня 2008 року звернувся до Фон ду комунального майна м. Херс она із заявою про включення с пірного орендованого майна д о переліку об' єктів, що підл ягають приватизації шляхом в икупу.

Листом від 03.10.2008 року за №1179 від повідачем направлено на адре су позивача відповідь, у якій зазначено, що оскільки перел ічені у зверненні об' єкти (о кремо розташовані будівлі оз доровчого табору відносятьс я до групи “Ж”, їх відчуження м ожливе лише на аукціоні або з а конкурсом, а тому Фонд не мож е виносити на розгляд міськр ади питання щодо включення з азначених у зверненні об' єк тів до програми відчуження ш ляхом викупу.

Після розгляду справи в суд і першої інстанції 09.03.2009 року мі ж Приватним підприємцем ОС ОБА_1 та Херсонською місько ю територіальною громадою, я ку представляє управління ко мунальної власності м. Херсо н було укладено додаткову уг оду про продовження договору оренди спірного майна від 09.03.2 006 року №1056 до моменту укладанн я нового договору з переможц ем конкурсу на право оренди з азначеного комунального май на. (т.2 а.с.118)

Стаття 7 Закону України "Про приватизацію невеликих держ авних підприємств (малу приватизацію)" дає визна чення переліків об'єктів, щ о підлягають приват изації.

Рішенням Конституційного Суду України від 13 грудня 2000 ро ку у справі №14-рп/2000 надані слі дуючі тлумачення, а саме:

1. Положення частин першої, третьої статті 7 Закону Украї ни "Про приватизацію невелик их державних підприємств (ма лу приватизацію)" ( 2171-12 ) щодо іні ціативи покупців про включен ня відповідного майна до пер еліку об'єктів, що підлягають приватизації, в аспекті конс титуційного звернення (…) тре ба розуміти як право покупця пропонувати проведення прив атизації конкретного об'єкта малої приватизації у вказан ий ним спосіб, зокрема, шляхом викупу.

Пропозиція покупця щодо способу приватизації підляг ає розгляду у визначений зак оном строк, але вона не є обов' язковою для органів, які визн ачають або затверджують пере ліки об'єктів малої приватиз ації, за винятком випадків, пе редбачених статтею 11 Закону У країни "Про приватизацію нев еликих державних підприємст в (малу приватизацію)" та іншим и законами.

2. Положення частини п'ято ї статті 7 Закону України "Про приватизацію невеликих держ авних підприємств (малу прив атизацію)" слід розуміти так, щ о органи приватизації зобов' язані розглянути подані поку пцями заяви та, у разі відсутн ості встановлених цим Законо м підстав для відмови у прива тизації, включити конкретне підприємство до переліку об' єктів, що підлягають привати зації у встановлений спосіб, або прийняти рішення про від мову в приватизації.

Включення підприємства до іншого, ніж пропонує покуп ець, переліку об'єктів приват изації не може розглядатися як відмова у приватизації.

Зазначеного суди поперед ніх інстанцій не врахували, я к і не врахували те, що згідно статті 5 Закону України " Про Д ержавну програму приватизац ії" від 18.05.2000 року визначено, що к ласифікація об'єктів привати зації здійснюється з метою р аціонального та ефективного застосування способів прива тизації відповідно до цієї П рограми.

До групи "А" цим Законом ві днесені - цілісні майнові ком плекси державних, орендних п ідприємств та структурні під розділи підприємств, виділен і у самостійні підприємства (далі - цілісні майнові компле кси підприємств), у тому числі у процесі реструктуризації державних підприємств із сер едньообліковою чисельністю працюючих до 100 осіб включно а бо понад 100 осіб, але вартість о сновних фондів яких недостат ня для формування статутних фондів відкритих акціонерни х товариств (далі - ВАТ), а також готелі, об'єкти санаторно-кур ортних закладів та будинки в ідпочинку, які перебувають н а самостійних балансах; окре ме індивідуально визначене м айно (в тому числі таке, яке не увійшло до статутних фондів ВАТ, будівлі, споруди та нежил і приміщення, майно підприєм ств, ліквідованих за рішення м господарського суду, та май но підприємств, що ліквідуют ься за рішенням органу, уповн оваженого управляти державн им майном); майно підприємств , які не були продані як ціліс ні майнові комплекси.

До групи "Ж" віднесені - неза лежно від вартості об'єкти ох орони здоров'я, освіти, культу ри, мистецтва та преси, фізичн ої культури і спорту, телебач ення та радіомовлення, видав ничої справи, а також об'єкти с анаторно-курортних закладів , профілакторії, будинки і таб ори відпочинку (за винятком о б'єктів санаторно-курортних закладів і будинків відпочин ку, які перебувають на самост ійних балансах), у тому числі о б'єкти соціально-побутового призначення, що перебувають на балансі підприємств, у раз і їх невключення до складу ма йна, що передається в комунал ьну власність або приватизує ться, крім об'єктів, які не під лягають приватизації відпов ідно до статті 5 Закону Україн и "Про приватизацію державно го майна".

Таким чином саме вказаним З аконом визначено до якої гру пи віднесені ті чи інші об'єкт и, які можуть бути приватизов ані.

При таких обставинах рішен ня судів попередніх інстанці й в частині:

- визнання за приватним підп риємцем ОСОБА_1 право на п риватизацію окремо розташов аних будівель оздоровчого та бору ім. І.Голубця, а саме: скла ди літ. Е, літ. П, літ. И, літ. В, літ . З, літ. О, гараж літ. Б, їдальня л іт. А загальною площею 540,1 кв. м., за адресою: Херсонська облас ть, м. Скадовськ, пров. Нічика, 9.

- зобов' язання Фонд комуна льного майна м. Херсона включ ити окремо розташовані будів лі оздоровчого табору ім. І.Го лубця, а саме: склади літ. Е, літ . П, літ. И, літ. В, літ. З, літ. О, гар аж літ. Б, їдальня літ. А загаль ною площею 540,1 кв. м., за адресою: Херсонська область, м. Скадов ськ, пров. Нічика, 9, до переліку об' єктів, що підлягають при ватизації шляхом викупу.

- стягнення з Фонду комуналь ного майна м. Херсона на корис ть Приватного підприємця О СОБА_1 85,00 грн. витрат по сплат і державного мита та 118,00 грн. ви трат на інформаційно-технічн е забезпечення судового проц есу - підлягають скасуванню , а справа в цій частині підляг ає направленню на новий розг ляд до суду першої інстанції .

Згідно вимог статті 11112 ГПК України при новому розгляді справи суду першої інстанці ї слід врахувати наведене в д аній постанові, оскільки вка зівки, що містяться у постано ві касаційної інстанції, є об ов'язковими для суду першої і нстанції під час нового розг ляду справи, прийняти міри що до об'єктивного, всебічного т а повного з'ясування всіх обс тавин справи, дослідженню до казів на їх підтвердження і, в залежності від встановленог о та чинного законодавства, п остановити обґрунтоване та з аконне рішення в зазначеній частині позовних вимог.

Проте колегія суддів погод жується з висновками судів п опередніх інстанцій про відм ову в задоволенні іншої част ині позовних вимог, оскільки законодавство про приватиза цію не передбачає складання переліків об'єктів, що підляг ають приватизації певним спо собом на користь конкретної особи, а визначення способу п риватизації, у даному випадк у, відноситься до компетенці ї Херсонської міської ради.

На підставі викладене та ке руючись ст. ст. 1115, 1117, 1119 - 11112 Госпо дарського процесуального ко дексу України Вищий господар ський суд України,-

ПОСТАНОВИВ:

Касаційну скаргу Фонду комунального майна Херсонсь кої міської ради задовольнит и частково.

Постанову Запорізького ап еляційного господарського с уду від 08.04.2009 року та рішення го сподарського суду Херсонськ ої області від 23.12.2008 року у спра ві №14/467-ПН-08 в частині:

- визнання за приватним підп риємцем ОСОБА_1 право на п риватизацію окремо розташов аних будівель оздоровчого та бору ім. І.Голубця, а саме: скла ди літ. Е, літ. П, літ. И, літ. В, літ . З, літ. О, гараж літ. Б, їдальня л іт. А загальною площею 540,1 кв. м., за адресою: Херсонська облас ть, м. Скадовськ, пров. Нічика, 9.

- зобов' язання Фонд комуна льного майна м. Херсона включ ити окремо розташовані будів лі оздоровчого табору ім. І.Го лубця, а саме: склади літ. Е, літ . П, літ. И, літ. В, літ. З, літ. О, гар аж літ. Б, їдальня літ. А загаль ною площею 540,1 кв. м., за адресою: Херсонська область, м. Скадов ськ, пров. Нічика, 9, до переліку об' єктів, що підлягають при ватизації шляхом викупу.

- стягнення з Фонду комуналь ного майна м. Херсона на корис ть Приватного підприємця О СОБА_1 85,00 грн. витрат по сплат і державного мита та 118,00 грн. ви трат на інформаційно-технічн е забезпечення судового проц есу - скасувати та в цій част ині справу направити до госп одарського суду Херсонської області на новий розгляд.

В іншій частині постанову З апорізького апеляційного го сподарського суду від 08.04.2009 рок у та рішення господарського суду Херсонської області ві д 23.12.2008 року у справі №14/467-ПН-08 зали шити без змін.

Головуючий суддя:

Шаргало В.І.

Суддя:

Олійник В.Ф.

Суддя:

Мачульський Г.М.

Дата ухвалення рішення23.07.2009
Оприлюднено05.12.2009
Номер документу5960372
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —14/467-пн-08

Судовий наказ від 11.11.2009

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Ємленінова З.І.

Судовий наказ від 11.11.2009

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Ємленінова З.І.

Рішення від 23.12.2008

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Гридасов Ю.В.

Рішення від 27.10.2009

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Ємленінова З.І.

Постанова від 23.07.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Олійник B.Ф.

Ухвала від 01.07.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Олійник B.Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні