Рішення
від 11.08.2016 по справі 198/454/16-ц
ЮР'ЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 198/454/16-ц

провадження № 2/0198/185/16

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

11 серпня 2016 року Юр'ївський районний суд Дніпропетровської області у складі: головуючого судді Гайдар І.О., за участю секретаря судових засідань ОСОБА_1, позивача ОСОБА_2, розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду смт. Юр'ївка Юр'ївського району Дніпропетровської області цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до територіальної громади с. Олексіївка в особі Олексіївської сільської ради Юр'ївського району Дніпропетровської області про встановлення факту родинних відносин та визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування за законом,

в с т а н о в и в:

Позивач ОСОБА_2 звернувся до суду з позовом до відповідача про встановлення факту родинних відносин та визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування за законом.

В обґрунтування позову позивач зазначив, що 29 грудня 2015 року помер його батько, ОСОБА_3. Після його смерті відкрилась спадщина у вигляді земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 9,1200 га, кадастровий номер 1225980300-01-001-0374, розташованої на території Олексіївської сільської ради Юр'ївського району Дніпропетровської області, яка належала померлому на підставі державного акта на право власності на земельну ділянку.

Позивач звернувся до органів нотаріату із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину. Однак, постановою державного нотаріуса Юр'ївської державної нотаріальної контори Дніпропетровської області від 02 лютого 2016 року ОСОБА_2 відмовлено у вчиненні зазначеної нотаріальної дії в зв'язку з відсутністю доказів родинних стосунків між ним та спадкодавцем.

Оскільки на час народження позивача його батьки, ОСОБА_3 та ОСОБА_4, не перебували в зареєстрованому шлюбі, а знаходились у фактичних шлюбних відносинах та проживали однією сім'єю, в книзі записів народжень та у свідоцтві про народження ОСОБА_2 відомості про батька внесені за прізвищем матері "Вінтонів", а ім'я та по батькові зазначені за її вказівкою , а саме "Микола Андрійович".

За таких обставин, позивач не може оформити спадкові права після смерті батька, в зв'язку з чим змушений звернутись до суду з даним позовом та просить:

- встановити факт родинних відносин між ним та ОСОБА_3, а саме, що він, ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, є сином ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_2, померлого 29 грудня 2015 року;

- визнати за ним право власності на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 9,1200 га, кадастровий номер 1225980300-01-001-0374, розташовану на території Олексіївської сільської ради Юр'ївського району Дніпропетровської області, в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_3

Позивач в судовому засіданні позовні вимоги підтримав та просив задовольнити в повному обсязі.

Представник відповідача в судове засідання не з'явилась, надала суду заяву, в якій просить слухати справу за її відсутності, проти задоволення позову не заперечує.

Суд, перевіривши матеріали справи та доводи, викладені в позовній заяві, вважає вимоги позивача обґрунтованими, а позов таким, що належить задовольнити.

Судом встановлено, що 29 грудня 2015 року помер ОСОБА_3, що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії І-КИ № 664249, виданого виконавчим комітетом Олексіївської сільської ради Юр'ївського району Дніпропетровської області 30 грудня 2015 (а.с. 7).

Відповідно до частин 1 та 2 ст. 1220 ЦК України спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою. Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою.

Після смерті ОСОБА_3 відкрилась спадщина у вигляді земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 9,1200 га, кадастровий номер 1225980300-01-001-0374, розташованої на території Олексіївської сільської ради Юр'ївського району Дніпропетровської області, яка належала спадкодавцю на підставі державного акта на право власності на земельну ділянку серії ЯЖ № 385132, виданого відділом Держкомзему у Юр'ївському районі Дніпропетровської області 14 листопада 2008 року (а.с. 6).

Статтями 1216 та 1218 ЦК України передбачено, що спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). До складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

02 лютого 2016 року позивач звернувся до державного нотаріуса Юр'ївської державної нотаріальної контори Дніпропетровської області для оформлення спадкових прав на земельну ділянку після смерті ОСОБА_3, однак, нотаріус відмовив йому у вчиненні відповідної нотаріальної дії з тих підстав, що відсутні докази родинних стосунків між ОСОБА_2 та спадкодавцем (а.с. 12).

За вимогами п. 2 ч. 1 ст. 49 Закону України «Про нотаріат» нотаріус відмовляє у вчиненні нотаріальної дії, якщо не подано відомості (інформацію) та документи, необхідні для вчинення нотаріальної дії.

Згідно з п. 4.2 глави 10 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого наказом Міністерства юстиції України № 296/5 від 22.02.2012 року, при видачі свідоцтва про право на спадщину за законом нотаріус перевіряє наявність підстав для закликання до спадкування за законом осіб, які подали заяви про видачу свідоцтва. Доказом родинних та інших відносин спадкоємців зі спадкодавцем є, зокрема, свідоцтва органів реєстрації актів цивільного стану, повний витяг з реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису, копії актових записів.

Як видно зі свідоцтва про народження ОСОБА_2 серії ІV-ВЛ № 392217, виданого міським відділом реєстрації актів цивільного стану м. Лозова 02 грудня 1987 року, батьком позивача зазначений ОСОБА_5, матір'ю - ОСОБА_4 (а.с. 9).

За таких обставин, враховуючи те, що у свідоцтві про народження батьком ОСОБА_2 зазначений ОСОБА_5, позивач не надав нотаріусу інших доказів того, що померлий ОСОБА_3 є його батьком, суд доходить висновку, що вищезазначена постанова державного нотаріуса про відмову у вчиненні нотаріальних дій є такою, що відповідає вимогам нормативних актів.

Разом з тим, відсутність відповідних документів, які підтверджують родинні стосунки між спадкодавцем та спадкоємцем є обставиною, яка унеможливила оформлення позивачем своїх спадкових прав після смерті ОСОБА_3

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 256 ЦПК Українни суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

При цьому, суд може встановлювати юридичні факти, якщо згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян, чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення, заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення.

Факт родинних відносин між фізичними особами встановлюється у судовому порядку, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки для заявника: право на спадщину, право на пенсію, тощо.

Оскільки від встановлення факту родинних відносин між ОСОБА_3 та ОСОБА_2 залежить виникнення в останнього права на спадщину, вказаний юридичний факт підлягає встановленню.

Одночасно суд відмічає, що для встановлення вказаного факту застосуванню підлягають нормативно-правові акти, які регулювали порядок, умови, правові підстави визначення походження дитини від батьків та реєстрації актів цивільного стану на час народження позивача.

Так, згідно зі ст. 55 Кодексу про шлюб та сім'ю України від 20.06.1969 № 2006-VII, якщо батьки не перебувають у шлюбі між собою, запис про матір дитини проводиться за заявою матері, а запис про батька дитини - за спільною заявою батька і матері дитини. При народженні дитини у матері, яка не перебуває у шлюбі якщо немає спільної заяви батьків, запис про батька дитини в книзі записів народжень провадиться за прізвищем матері, ім'я, по батькові та національність батька дитини записуються за її вказівкою.

На час народження позивача його батьки, ОСОБА_3 та ОСОБА_4, не укладали шлюб, однак знаходились у фактичних шлюбних відносинах та проживали однією сім'єю. ОСОБА_2 з дитинства знав ОСОБА_3 як батька, проживав разом із ним та перебував на його утриманні. Вказані обставини підтверджуються показаннями свідків ОСОБА_6, ОСОБА_7 та ОСОБА_8

Крім того, за даними погосподарських книг за адресою: Дніпропетровська обл., Юр'ївський р-н, с. Олексіївка, вул. Шкільна, б. 3, до 30.12.2015 року проживала сім'я у складі батька - ОСОБА_3 та сина ОСОБА_2, що підтверджується довідкою № 125, виданою Олексіївською сільською радою Юр'ївського району Дніпропетровської області 15.03.2016 року (а.с.11).

Як встановлено судом, у свідоцтві про народження ОСОБА_2 батьком зазначений ОСОБА_5, матір'ю - ОСОБА_4.

Відповідно до ОСОБА_7 з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про народження із зазначенням відомостей про батька відповідно до ч. 1 ст. 135 Сімейного кодексу України актовий запис про народження ОСОБА_2, складений 02 грудня 1987 року, зареєстровано в Державному реєстрі актів цивільного стану 13 серпня 2009 року (а.с. 10).

Отже, враховуючи те, що батьки позивача не перебували у шлюбі, відомості про батька в свідоцтві про народження ОСОБА_2 зазначені відповідно до вимог ст. 55 КпШСУ, актовий запис про народження позивача зареєстрований в Державному реєстрі із зазначенням відомостей про батька відповідно до ч. 1 ст. 135 СК України.

Таким чином, прізвище батька позивача у свідоцтві про народження зазначено за прізвищем та громадянством матері, а саме «Вінтонів», а ім'я та по батькові - «Микола Андрійович» - записано за її вказівкою.

Враховуючи вищевикладене, оцінюючи докази у їх сукупності, суд вважає, що в ході судового розгляду знайшов підтвердження той факт, що ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, є сином ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_2, померлого 29 грудня 2015 року.

Крім того, вирішення питання про встановлення зазначеного юридичного факту пов'язане з наступним вирішенням спору про право, а саме визнання за позивачем права власності на земельну ділянку в порядку спадкування за законом.

Згідно зі ст.ст. 1217, 1258, 1261 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом. Спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово. У першу чергу право на спадкування мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Отже, позивач являється спадкоємцем першої черги за законом після смерті ОСОБА_3

Згідно зі ст.ст. 1268, 1269 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Як видно з довідки № 125, виданої Олексіївською сільською радою Юр'ївського району Дніпропетровської області 15.03.2016 року, на час смерті спадкодавця, ОСОБА_2 проживав разом з ним, тому вважається таким, що прийняв спадщину.

В матеріалах спадкової справи №4/2016 відсутні відомості про інших спадкоємців, заповіти або спадкові договори, складені спадкодавцем за життя щодо земельної ділянки з кадастровим номером 1225980300-01-001-0374, площею 9,1200 га, розташованої на території Олексіївської сільської ради Юр'ївського району Дніпропетровської області (а. с. 26-65).

Таким чином, суд доходить висновку, що позивач являється єдиним спадкоємцем за законом після смерті ОСОБА_3

За нормами, закріпленими в ч. 5 ст. 1268 ЦК України, незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини, а згідно з ч. 3 ст. 1296 ЦК України відсутність свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємця права на спадщину.

Відповідно до ст. 392 ЦК України власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

За таких обставин, суд вважає можливим встановити факт, що ОСОБА_2 є сином ОСОБА_3, померлого 29 грудня 2015 року, та визнати за позивачем право власності на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 9,1200 га, кадастровий номер 1225980300-01-001-0374, розташовану на території Олексіївської сільської ради Юр'ївського району Дніпропетровської області, в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_3, оскільки відсутність документів на підтвердження родинних відносин стала єдиною обставиною, що унеможливила отримання свідоцтва про право на спадщину за законом в нотаріальному порядку.

Керуючись ст. ст. 15, 16, 328, 392, 1216-1218, 1258, 1261, 1268, 1277, 1296, 1297 ЦК України, ст.ст. 10, 11, 57, 59, 64, 209, 212-215, 218, 256, 294ЦПК України , суд

у х в а л и в:

Позов ОСОБА_2 до територіальної громади с. Олексіївка в особі Олексіївської сільської ради Юр'ївського району Дніпропетровської області про встановлення факту родинних відносин та визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування за законом задовольнити .

Встановити факт родинних відносин між ОСОБА_2 та ОСОБА_3, а саме, що ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, є сином ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_2, померлого 29 грудня 2015 року.

Визнати за ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, право власності на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 9,1200 га, кадастровий номер 1225980300-01-001-0374, розташовану на території Олексіївської сільської ради Юр'ївського району Дніпропетровської області, в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_3, померлого 29 грудня 2015 року.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Рішення суду може бути оскаржено до Апеляційного суду Дніпропетровської області через Юр'ївський районний суд Дніпропетровської області шляхом подачі апеляційної скарги протягом 10 днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя: І.О.Гайдар

СудЮр'ївський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення11.08.2016
Оприлюднено16.08.2016
Номер документу59633732
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —198/454/16-ц

Рішення від 11.08.2016

Цивільне

Юр'ївський районний суд Дніпропетровської області

Гайдар І. О.

Рішення від 11.08.2016

Цивільне

Юр'ївський районний суд Дніпропетровської області

Гайдар І. О.

Ухвала від 28.07.2016

Цивільне

Юр'ївський районний суд Дніпропетровської області

Гайдар І. О.

Ухвала від 14.07.2016

Цивільне

Юр'ївський районний суд Дніпропетровської області

Гайдар І. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні