Рішення
від 17.08.2016 по справі 734/2323/16-ц
КОЗЕЛЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 2/734/843/16 Справа № 734/2323/16-ц

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

17 серпня 2016 року смт. Козелець

Козелецький районний суд Чернігівської області в складі:

головуючого-судді Бузунко О.А.

за участі секретаря Галюк Л.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт Козелець Чернігівської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Деснянської селищної ради Козелецького району Чернігівської області, треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - ОСОБА_2 та ОСОБА_3, про визнання права власності на спадкове майно,

у с т а н о в и в:

із позовною заявою про визнання за законом права власності на спадкове майно у суд звернувся ОСОБА_1 до Косачівської сільської ради Козелецького району Чернігівської області. Позовні вимоги мотивовані тим, що після смерті ОСОБА_4, який помер 20.03.2008-22.03.2008 року, залишилося спадкове майно, яке як спадщину у визначений строк позивач прийняв, проте оформити право власності на житловий будинок № 10, що по вул. Рибацька в с. Косачівка Козелецького району Чернігівської області, не має можливості, оскільки договір купівлі-продажу будинку, за яким спадкодавець придбав вказане майно, нотаріально посвідчений, але не був зареєстрований в Ніжинському міжміському Бюро технічної інвентаризації Козелецького району Чернігівської області, а на даний час зареєструвати не можливо у зв'язку з припиненням цивільної правоздатності в момент смерті батька позивача.

Ухвалою Козелецького районного суду Чернігівської області від 20 липня 2016 року до участі в справі в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача залучено ОСОБА_2 та ОСОБА_3.

Ухвалою Козелецького районного суду Чернігівської області від 17 серпня 2016 року замінено неналежного відповідача - Косачівську сільську раду Козелецького району Чернігівської області на належного відповідача - Деснянську селищну раду Козелецького району Чернігівської області.

В судове засідання 01 серпня 2016 року з'явилася представник позивач ОСОБА_5 , а в судове засідання 17 серпня 2016 року подала заяву про розгляд справи за її відсутності.

В матеріалах справи міститься заява за підписом сільського голови Деснянської селищної ради Козелецького району Чернігівської області про розгляд справи за відсутності представника ради та визнання позовних вимог.

ОСОБА_2 та ОСОБА_3 до суду не зявилися, про час та місце розгляд управи були повідомлені своєчасно та належним чином, від них не надходило клопотань про відкладення розгляду справи.

За таких обставин суд визнав за можливе провести розгляд справи за відсутності всіх осіб, які беруть в ній участь.

Відповідно до ч. 4 ст. 174 ЦПК України в разі визнання позовних вимог відповідачем суд, за наявності для того законних підстав, ухвалює рішення про задоволення позову.

Відповідно до ч. 2 ст. 197 ЦПК України з причин неявки в судове засідання 17 серпня 2016 року всіх осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, об'єктивно оцінивши докази, які мають істотне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, враховуючи, що визнання відповідачами позову не суперечить закону, суд дійшов наступних висновків.

При судовому розгляді цивільної справи встановлено, що ОСОБА_4 помер 20 березня 2008 року - 22 березня 2008 року, згідно копії свідоцтва про смерть 1-ЕЛ № 086851. Після померлого ОСОБА_4 залишилось спадкове майно, а саме вищевказаний житловий будинок, який померлий отримав на підставі договору купівлі-продажу від 11 жовтня 2005 року.

Після смерті ОСОБА_4 Остерською районною державною нотаріальною конторою була заведена спадкова справа, з копії якої вбачається, що:

22 вересня 2008 року ОСОБА_1 подав заяву про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_4.

При судовому розгляді цивільної справи також встановлено, що 11 жовтня 2005 року на підставі договору купівлі-продажу, який посвідчений приватним нотаріусом Козелецького районного нотаріального округу ОСОБА_6, та зареєстрований в реєстрі під № 3780, ОСОБА_2 від свого імені та від імені ОСОБА_3 продала, а ОСОБА_4 купив житловий будинок з надвірними будівлями, що знаходиться за адресою: вул. Рибацька, 10, с. Косачівка Козелецького району Чернігівської області.

Згідно п. 4.12 вищевказаного договору купівлі-продажу право власності на предмет договору виникає у покупця з моменту державної реєстрації права власності на нерухоме майно, оскільки згідно ч. 4 ст. 334 ЦК України, якщо договір про відчуження майна підлягає реєстрації, право власності у набувача виникає з моменту такої реєстрації.

Пункт 5 Постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 07.02.2014 N 5 "Про судову практику в справах про захист права власності та інших речових прав" роз'яснює, що якщо права на нерухоме майно підлягають державній реєстрації, право власності у набувача виникає з дня такої реєстрації відповідно до закону (стаття 334 ЦК) та з урахуванням положення про дію закону в часі на момент виникнення спірних правовідносин (стаття 5 ЦК).

Згідно з частиною 4 статті 334 ЦК (у редакції Закону України від 11.02.2010 N 1878-VI "Про внесення змін до Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" та інших законодавчих актів України") права на нерухоме майно, яке підлягає державній реєстрації, виникають з дати такої реєстрації відповідно до закону. Державна реєстрація правочинів щодо нерухомості з 01.01.2013 зазначеним законом скасована.

В той же час, відповідно до листа Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ «Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування» від 16.05.2013 р. N 24-753/0/4-13 у разі відсутності документів, що підтверджують право власності спадкодавця на житловий будинок, або відсутності державної реєстрації права власності необхідно з'ясувати причини відсутності правовстановлюючих документів, державної реєстрації права власності або документів на забудову (п. 3.2). Судом встановлено, що причиною відсутності державної реєстрації права власності на ім'я ОСОБА_4 є невжиття ним дій для реєстрації свого права.

Визнання права власності на спадкове майно в судовому порядку є винятковим способом захисту, що має застосовуватися, якщо існують перешкоди для оформлення спадкових прав. Наразі у позивача існують перешкоди для оформлення спадкових прав з підстав, викладених вище, та про що також сказано в постанові про відмову у вчиненні нотаріальної дії.

Таким чином, в суду є підстави стверджувати, що за позивачем в порядку спадкування може бути визнане право власності на житловий будинок, що знаходиться за адресою: вул. Рибацька, 10, с. Косачівка Козелецького району Чернігівської області.

Враховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку про необхідність задоволення позовних вимог позивача.

Керуючись ст.ст. 60, 61, 174, 197, 209, 212, 215, 218, 294, 295 і 296 ЦПК України, ст. 392 ЦК України, суд

в и р і ш и в:

позов ОСОБА_1 до Косачівської сільської ради Козелецького району Чернігівської області, треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - ОСОБА_2 та ОСОБА_3, про визнання права власності на спадкове майно - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1, РНОКПП НОМЕР_1, право власності на житловий будинок з надвірнми будівлями, що знаходиться за адресою: вул. Рибацька, 10, с. Косачівка, Козелецького району Чернігівської області (в порядку спадкування після смерті ОСОБА_4, який помер 20 березня 2008 року - 22 березня 2008 року) - загальна площа будинку 47,4 кв.м., житлова - 26,9 кв.м., надвірні споруди: погріб літ. «П» з цегли, огорожа № 1-2 з дерева (в порядку спадкування після смерті ОСОБА_4).

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Рішення може бути оскаржене до апеляційного суду Чернігівської області шляхом подачі апеляційної скарги протягом 10 днів з дня його проголошення через Козелецький районний суд Чернігівської області.

Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя О.А. Бузунко

СудКозелецький районний суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення17.08.2016
Оприлюднено22.08.2016
Номер документу59741582
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —734/2323/16-ц

Рішення від 17.08.2016

Цивільне

Козелецький районний суд Чернігівської області

Бузунко О. А.

Ухвала від 17.08.2016

Цивільне

Козелецький районний суд Чернігівської області

Бузунко О. А.

Ухвала від 20.07.2016

Цивільне

Козелецький районний суд Чернігівської області

Бузунко О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні