Рішення
від 15.08.2016 по справі 913/744/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ 61022 м. Харків, пр. Науки, буд.5, тел./факс 702-10-79 inbox@lg.arbitr.gov.ua


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

15 серпня 2016 року Справа № 913/744/16

Провадження №3/913/744/16

За позовом Біловодської районної ради Біловодського району Луганської області , с. Біловодськ, Біловодський район Луганської області,

до відповідача ОСОБА_1 районної державної адміністрації, с. Станиця Луганська, Станично-Луганський район Луганської області,

за участю третіх осіб які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача:

- Комунальний заклад В«Біловодська центральна районна лікарняВ» , с. Біловодськ, Біловодський район Луганської області;

- Біловодська районна державна адміністрація , с. Біловодськ, Біловодський район Луганської області;

за участю третіх осіб які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача:

- ОСОБА_1 районне територіальне медичне об`єднання , с. Станиця Луганська, Станично - Луганський район Луганської області;

- Головне управління Державної казначейської служби України у Луганській області , м. Сєвєродонецьк Луганської області,

- ОСОБА_1 районна рада, смт. Станиця Луганська, Станично-Луганський район, Луганської області,

про стягнення 786 872 грн. 26 коп.

суддя Секірський А.В.

секретар судового засідання Краєвська К.П.,

у засіданні брали участь:

від позивача - ОСОБА_2, довіреність б/н від 25.05.2016;

від відповідача - представник не прибув ;

від третіх осіб - представники не прибули,

в с т а н о в и в:

Суть спору : Біловодська районна рада Біловодського району Луганської області (далі - позивач) звернулась до господарського суду Луганської області з позовною заявою про стягнення з ОСОБА_1 районної державної адміністрації (далі - відповідач) заборгованості за договорами № 1 від 16.06.2015 про міжбюджетні розрахунки за надання спеціалізованої акушерської допомоги вагітним, роділлям та породіллям Станічно-Луганського району міжрайонним акушерсько-гінекологічним відділенням комунального закладу В«Біловодська центральна районна лікарняВ» та № 2 від 16.06.2015 про міжбюджетні розрахунки за надання стаціонарної медичної допомоги мешканцям Станічно-Луганського району Луганської області комунальним закладом В«Біловодська центральна районна лікарняВ» в загальному розмірі 786 872,26 грн.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що згідно договорів № 1 від 16.06.2015 про міжбюджетні розрахунки за надання спеціалізованої акушерської допомоги вагітним, роділлям та породіллям Станично-Луганського району міжрайонним акушерсько-гінекологічним відділенням комунального закладу В«Біловодська центральна районна лікарняВ» та № 2 від 16.06.2015 про міжбюджетні розрахунки за надання стаціонарної медичної допомоги мешканцям Станично-Луганського району Луганської області комунальним закладом В«Біловодська центральна районна лікарняВ» позивач надав послуги за договорами на загальну суму 786 872,26 грн., відповідач прийняв послуги, але зобов'язання по оплаті прийнятих послуг не виконав у зв'язку з чим утворилась заборгованість у розмірі 786 872,26 грн.

Представник позивача у судовому засіданні позовні вимоги підтримав повністю, дав пояснення, аналогічні викладеному в позовній заяві.

Відзивом №2908 від 08.07.2016 на позовну заяву, відповідач позовні вимоги визнає повністю та просить суд розглядати справу без участі представника відповідача.

Клопотанням №2910 від 08.07.2016 відповідач просить суд залучити до справи в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на стороні відповідача - ОСОБА_1 районну раду.

Відповідне клопотання відповідача судом не розглядається, оскільки ухвалою від 11.07.2016 до участі в справі вже залучено третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача - ОСОБА_1 районну раду.

Ухвалою суду від 24.06.2016 до участі в справі залучено третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача - Комунальний заклад В«Біловодська центральна районна лікарняВ» (далі - третя особа - 1), Біловодську районну державну адміністрацію (далі - третя особа - 2), а також залучено до участі у справі третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача - ОСОБА_1 районне територіальне медичне об`єднання (далі - третя особа - 3), Головне управління Державної казначейської служби України у Луганській області (далі - третя особа - 4).

Ухвалою суду від 11.07.2016 до участі в справі залучено третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача - ОСОБА_1 районну раду (далі - третя особа - 5).

Представник третьої особи - 1 в судове засідання не прибув, клопотанням №957 від 12.08.2016 просить суд провести судове засідання без його участі.

Відповідне клопотання прийнято судом до уваги.

Представник третьої особи - 2 в судове засідання не прибув, клопотанням №29-15/1426 від 12.08.2016 просить суд провести судове засідання за наявними у справі матеріалами за відсутності представника Біловодської райдержадміністрації.

Відповідне клопотання прийнято судом до уваги.

Представник третьої особи - 3 в судове засідання не прибув, про час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином.

Представник третьої особи - 4 в судове засідання не прибув, поясненнями №15-12/3462 від 09.08.2016 просить суд розглянути справу за відсутності представника Головного управління Державної казначейської служби України у Луганській області.

Відповідне клопотання прийнято судом до уваги.

Представник третьої особи - 5 в судове засідання не прибув, поясненнями №215 від 05.08.2016 ОСОБА_1 районна рада не заперечує проти задоволення позовних вимог та просить суд розглянути справу за наявними у справі матеріалами за відсутності представника ОСОБА_1 районної ради.

Відповідне клопотання прийнято судом до уваги.

Розглянувши матеріали справи, вислухавши присутнього в судовому засіданні під час судового розгляду справи представника позивача, суд встановив такі фактичні обставини.

16.06.2015 року між ОСОБА_1 районною військово-цивільною адміністрацією Луганської області (Надавач субвенції) та Біловодською районною радою (Отримувач субвенції) було укладено договір №1 про міжбюджетні розрахунки за надання спеціалізованої акушерської допомоги вагітним, роділлям та породіллям Станично-Луганського району міжрайонним акушерсько-гінекологічним відділенням комунального закладу В«Біловодська центральна районна лікарняВ» (а.с. 22-23).

Відповідно до п. 1.1 договору №1 «Надавач субвенції» передбачає в бюджеті на 2015 рік іншу субвенцію та проводить міжбюджетні розрахунки з «Отримувачем субвенції» за надання спеціалізованої акушерської допомоги вагітним, роділлям та породіллям Станично-Луганського району.

Згідно п. 3.1 договору №1 «Надавачем субвенції» за надану спеціалізовану акушерську допомогу вагітним, роділлям та породіллям Станично-Луганського району є ОСОБА_1 районна військово-цивільна адміністрація.

Відповідно до п. 3.2 договору №1 «Отримувачем субвенції» за надання спеціалізованої акушерської допомоги вагітним, роділлям та породіллям Станично-Луганського району є Біловодська районна рада.

На підставі п. 3.5 договору №1 розрахунки за надану медичну спеціалізовану допомогу здійснюються на підставі актів виконання робіт, що складаються «Міжрайонним акушерсько-гінекологічним відділенням» щомісяця до 10 числа місяця, що настає за звітним. Акти виконаних робіт є навідємним додатком до договору.

Відповідно до п. 4.1 договору №1 загальна сума договору складає 130 тис. грн. 00 коп. Сума договору може змінюватись відповідно до кількості днів лікування та кількості осіб, які отримали спеціалізовану акушерську допомогу шляхом укладання додаткової угоди (п. 4.2 договору №1).

КЗ «Біловодська центральна районна лікарня» здійснює розрахунок планової вартості 1 ліжко-дня. Вартість 1 ліжко-дня може змінюватися у разі внесення змін до планових призначень ( п.п. 4.3, 4.4 договору №1).

На виконання умов договору №1 КЗ «Біловодська центральна районна лікарня» за період з 01.01.2015 по 31.12.2015 було надано спеціалізовану акушерську допомогу 97 особам Станично-Луганського району Луганської області, з огляду на що між КЗ «Біловодська центральна районна лікарня» та ОСОБА_1 РТМО було складено відповідний акт виконаних робіт від 18.01.2016, згідно із яким вартість виконаних робіт КЗ «Біловодська центральна районна лікарня» складає 233 461,60 грн. (а.с. 26-28).

16.06.2015 року між ОСОБА_1 районною військово-цивільною адміністрацією Луганської області (Надавач субвенції) та Біловодською районною радою (Отримувач субвенції) було укладено договір №2 про міжбюджетні розрахунки за надання стаціонарної медичної допомоги мешканцям Станично-Луганського району Луганської області комунальним закладом В«Біловодська центральна районна лікарняВ» (а.с. 24-25).

Відповідно до п. 1.1 договору №2 «Надавач субвенції» передбачає в бюджеті на 2015 рік іншу субвенцію та проводить міжбюджетні розрахунки з «Отримувачем субвенції» за надання стаціонарної медичної допомоги мешканцям Станично-Луганського району Луганської області комунальним закладом В«Біловодська центральна районна лікарняВ» .

Згідно п. 3.1 договору №2 «Надавачем субвенції» за надану стаціонарну медичну допомогу мешканцям Станично-Луганського району Луганської області є ОСОБА_1 районна військово-цивільна адміністрація.

Відповідно до п. 3.2 договору №2 «Отримувачем субвенції» за надану стаціонарну медичну допомогу мешканцям Станично-Луганського району Луганської області є Біловодська районна рада.

На підставі п. 3.5 договору №2 розрахунки за надану стаціонарну медичну допомогу здійснюються на підставі актів виконання робіт, що складаються КЗ «Біловодська центральна районна лікарня» щомісяця до 10 числа місяця, що настає за звітним. Акти виконаних робіт є невід'ємним додатком до договору.

Відповідно до п. 4.1 договору №2 загальна сума договору складає 800 тис. грн. 00 коп. Сума договору може змінюватись відповідно до кількості днів лікування та кількості осіб, які отримали стаціонарну медичну допомогу шляхом укладання додаткової угоди (п. 4.2 договору №2).

КЗ «Біловодська центральна районна лікарня» здійснює розрахунок планової вартості 1 ліжко-дня. Вартість 1 ліжко-дня може змінюватися у разі внесення змін до планових призначень ( п.п. 4.3, 4.4 договору №2).

На виконання умов договору №2 КЗ «Біловодська центральна районна лікарня» за період з 01.01.2015 по 29.12.2015 було надано стаціонарну медичну допомогу 287 особам Станично-Луганського району Луганської області, з огляду на що між КЗ «Біловодська центральна районна лікарня» та ОСОБА_1 РТМО було складено відповідний акт виконаних робіт від 18.01.2016, згідно із яким вартість виконаних робіт КЗ «Біловодська центральна районна лікарня» складає 553 410,66 грн. (а.с. 29-43).

Загальна сума виконаних робіт за обома договорами складає 786 872,26 грн.

Згідно Указу Президента України від 04.04.2016 №125/2016 ОСОБА_1 районна державна адміністрація втратила статус військово-цивільної адміністрації.

Оцінивши всі обставини справи, суд вважає, позовні вимоги такими, що підлягають задоволенню повністю з огляду на наступне.

У відповідності з приписами ст.ст. 33, 34 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень; докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу.

Згідно ст. 4 3 Господарського процесуального кодексу України судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності. Сторони та інші особи, які беруть участь у справі, обґрунтовують свої вимоги і заперечення поданими суду доказами.

На підставі ст. 43 Господарського процесуального кодексу України господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом.

Згідно статті 525 ЦК України одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Статтею 526 ЦК України та 193 ГК України встановлено, що зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору.

Статтею 629 ЦК України встановлено, що договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Приписами статті 530 ЦК України, зокрема, встановлено, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Порушенням зобов'язання, у відповідності до статті 610 ЦК України, є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання, тобто - неналежне виконання.

Фактичні обставини свідчать, що позивач на виконання умов договорів надавав послуги з спеціалізованої акушерської допомоги вагітним, роділлям та породіллям Станично-Луганського району та стаціонарної медичної допомоги мешканцям Станично-Луганського району Луганської області комунальним закладом В«Біловодська центральна районна лікарняВ» , доказом надання послуг (виконання робіт) є акти виконаних робіт, які підписані між КЗ «Біловодська центральна районна лікарня» та ОСОБА_1 РТМО та скріплені печатками, а відповідач не здійснив оплату наданих послуг у зв'язку з чим виникла заборгованість у сумі 786 872,26 грн., яка підтверджується матеріалами справи та підлягає задоволенню.

Згідно ч. 5 ст. 78 Господарського процесуального кодексу України у разі визнання відповідачем позову господарський суд приймає рішення про задоволення позову за умови, що дії відповідача не суперечать законодавству та не порушують охоронюваних законом прав та інтересів інших осіб.

За таких обставин позовні вимоги є обґрунтованими, підтвердженими матеріалами справи та такими, що підлягають задоволенню повністю з віднесенням судових витрат на відповідача в порядку ст. 49 Господарського процесуального кодексу України.

Керуючись статями 33, 34, 43, 44, 49, 78 статями 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд -

В И Р І Ш И В :

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з ОСОБА_1 районної державної адміністрації, 93600, Луганська область, Станично-Луганський район, смт. Станиця луганська, вул. Леніна, 25, код 20188543, на користь Біловодської районної ради Біловодського району Луганської області, 92800, Луганська область, Біловодський район, с. Біловодськ, вул. Центральна, 130, код 25356198, заборгованість за договорами №1 від 16.06.2015 та №2 від 16.06.2015 в розмірі 786 872 грн. 26 коп. та витрати зі сплати судового збору в сумі 11 803 грн. 08 коп., видати наказ позивачу після набрання рішенням законної сили.

В судовому засіданні відповідно до ст. 85 Господарського процесуального кодексу України оголошено вступну та резолютивну частину рішення.

Рішення набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його підписання, оформленого відповідно до ст. 84 Господарського процесуального кодексу України.

Повний текст рішення складено та підписано 17.08.2016

Суддя А.В. Секірський

Дата ухвалення рішення15.08.2016
Оприлюднено23.08.2016
Номер документу59775840
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —913/744/16

Рішення від 15.08.2016

Господарське

Господарський суд Луганської області

Секірський А.В.

Ухвала від 11.07.2016

Господарське

Господарський суд Луганської області

Секірський А.В.

Ухвала від 24.06.2016

Господарське

Господарський суд Луганської області

Секірський А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні