Рішення
від 02.10.2009 по справі 12/136-09
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

21036, м. Вінниця, Хмельницьке шосе, 7 тел. 66-03-00, 66-11-31 http://vn.arbitr.gov.u a



І м е н е м У к р а ї н и

РІШЕННЯ

02 жовтня 2009 р. Справа 12/136- 09

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальніст ю "Олімпекс - Агро" (51230, с.Голубів ка, вул. Леніна, 10, Новомосковсь кий р-н, Дніпропетровська обл ., код ЄДРПОУ 30195842)

до:Фізичної особи підпр иємця ОСОБА_1 (24000, Вінницька обл., м. Бершадь, АДРЕСА_1, ід ент. номер НОМЕР_1 )

про стягнення 21099,89 грн.

Головуючий суддя

Cекретар судового засіданн я

Представники

позивача : Ямко вий В.Ф., за дорученням

відповідача : не з'явив ся

ВСТАНОВИВ :

Заявлено позов стягненн я з відповідача 21099,89 грн., з яких 9665 грн. боргу , 2857,93 грн. пені, 1112,40 грн . штрафу, 6008,02 грн. - 48 % річних та 1456,54 г рн. інфляційних втрат.

Ухвалою суду від 04.08.09 р. по дан ій позовній заяві порушено п ровадження у справі та призн ачено її до розгляду на 29.09.09 р.

Відповідач в судове засіда ння 29.09.09 року не з"явився.

Ухвала суду від 04.08.09 р., яка над іслана йому за вказаною у поз овній заяві адресою (м. Вінниц я, м. Бершадь, АДРЕСА_1), пове рнута підприємством зв'язку з відміткою на конверті про т е, що адресат за даною адресою не проживає.

З метою з"ясування місцезна ходження відповідача в судов ому засіданні було оголошено перерву до 02.10.2009 р.

В судовому засіданні 02.10.2009 р. п редставником позивача надан о суду оригінал витягу з єдин ого державного реєстру юриди чних осіб та фізичних осіб - пі дприємців серії НОМЕР_3, в ідповідно до якого місцезнах одження відповідача - Фізичн ої особи підприємця ОСОБА_1 24000, Вінницька обл., м. Бершадь , АДРЕСА_1.

Відповідно до ст. 93 ЦК Україн и , абз. 5 ч. 1 ст. 1 Закону України "П ро державну реєстрацію юриди чних осіб та фізичних осіб - пі дприємців" від 15.05.2003 року місцез находженням юридичної особи (до яких згідно зі ст. 1 ГПК Укра їни відносяться громадяни, я кі у встановленому порядку н абули статус суб"єкта підпри ємницької діяльності) - є адре са органу або особи, які відпо відно до установчих документ ів юридичної особи чи закону виступають від її імені. До єд иного державного реєстру вно сяться відомості про організ аційно-правову форму юридичн ої особи, її найменування, міс цезнаходження, органи управл іння, філії та представництв а, мету установи, а також інші відомості, встановлені закон ом (ч. 4 ст. 89 ЦК України).

Отже місцезнаходженням ві дповідача є адреса, зазначен а у витягу з ЄДР.

Ухвала суду про порушення п ровадження у справі надіслан а відповідачу саме за цією ад ресою, що є належним повідомл енням відповідача про час і м ісце розгляду справи і у випа дку неотримання її відповіда чем з його вини, оскільки ним н е подано відомості про зміну місцезнаходження реєструюч ому органу та позивачу як кон трагенту за договором.

Відповідно до чинного зако нодавства до повноважень гос подарського суду не віднесен о розшук сторін у справі, у раз і зміни їх місцезнаходження без внесення відповідних дан их до ЄДР.

За таких обставин, розгляд с прави здійснюється за наявни ми матеріалами відповідно до положень ст. 75 ГПК України.

Представник позивача в зас іданні суду 02.10.09 р. подав заяву п ро відмову від позовних вимо г в частині стягнення з відпо відача 2857,93 грн. пені, яку прийня то судом до розгляду. В решті свої позовні вимоги позивач підтримав, мотивуючи обстав инами викладеними в позовній заяві .

Розглянувши матеріали спр ави, заслухавши пояснення пр едставника позивача, досліди вши надані матеріали, суд вст ановив, що 24.03.08 р. між сторонами укладено договір поставки № 133.

За умовами договору постач альник (відповідач) зобов'язу ється поставити і передати у власність покупця (позивача ) пиломатеріали (брус), а покуп ець (позивач) зобов'язується п рийняти товар та своєчасно з дійснити його оплату на умов ах договору (п. 1.1. договору).

Сторони домовились, що кіль кість товару , яку відповідач повинен поставити позивачу складає 25 куб. м. (п. 2.1. договору) п о ціні 1000 грн. за один кубічний метр (п. 5.1. договору).

Датою постачання вважаєть ся дата отримання позивачем товару у місці, визначеному с торонами в договорі (п. 4.8. догов ору). Весь об'єм товару за дого вором повинен бути поставлен ий відповідачем позивачу не пізніше 10 робочих днів з дня з дійснення позивачем поперед ньої оплати в розмірі 50 % варто сті товару за договором (п. 4.9. д оговору).

Відповідно до п. 6.2 договору п озивач оплачує вартість това ру в такому порядку: 50% - на умов ах попередньої оплати та 50% - по факту поставки товару протя гом 3 - х банківських днів.

Розділом 8 договору сторони домовились про відповідальн ість сторін за договором.

Зокрема, відповідно до п.8.2. д оговору за прострочення пост ачання або постачання в непо вному обсязі товару відповід ач сплачує позивачу пеню в ро змірі подвійної облікової ст авки НБУ, яка діяла в період пр острочення , від вартості неп оставленого товару за кожний день прострочення, а також не устойку в розмірі 8% від вартос ті непоставленого товару.

У випадку прострочення тер міну поставки товару або від мови від поставки товару на у мовах попередньої оплати, ві дповідач сплачує позивачу ві дсотки за необґрунтоване кор истування грошовими коштами у розмірі 48% річних, які нарахо вуються за весь період знахо дження коштів у відповідача. У випадку прострочення пост авки товару більше ніж на 3 кал ендарних дня, відповідач зоб ов'язаний повернути позивач у усі кошти, які були йому спла чені позивачем за товар, який ним не поставлений (п. 8.3. догов ору).

На виконання умов договору поставки № 313 від 24.03.08 р., а саме п. 6.2. договору, позивач перераху вав відповідачу 21950 грн. попер едньої оплати за поставку пи ломатеріалів.

Після отримання попереднь ої оплати відповідач здійсни в часткову поставку пиломате ріалів в кількості 12,39 куб. м. на загальну суму 12285 грн. На решту суми попередньої оплати 9665,50 г рн. відповідач товар не поста вив.

В зв' язку з невиконанням в ідповідачем свого обов' язк у по поставці товару, позивач ем на його адресу була надісл ана претензія № 36 від 16.02.09 р. про в ідмову від подальшої поставк и товару та про повернення сп лаченої попередньої оплати, яку відповідач залишив без в ідповіді.

Наведене стверджується:

- договором поставки № 133 від 24.03.08 р. ;

- виписками банку від 31.03.08 р. на 2100 грн. та 7850 грн., від 15.05.08 р. на 12000 г рн.;

- видатковими накладними № 1 4 від 17.05.08 р. та № 21 від 18.09.08 р.;

- претензією № 36 від 16.02.09 р.

Заслухавши пояснення пред ставника позивача, дослідивш и і оцінивши докази по справі , суд дійшов такого висновку.

Статтею 193 ГК України визнач ено, що суб'єкти господарюван ня та інші учасники господар ських відносин повинні викон увати господарські зобов'яза ння належним чином відповідн о до закону, інших правових ак тів, договору, а за відсутност і конкретних вимог щодо вико нання зобов'язання - відповід но до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Також к ожна сторона повинна вжити у сіх заходів, необхідних для н алежного виконання нею зобов 'язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпече ння загальногосподарського інтересу. Порушення зобов'яз ання є підставою для застосу вання господарських санкцій , передбачених цим Кодексом, і ншими законами або договором .

Відповідно до ст.ст. 526, 525 ЦК Ук раїни зобов' язання має вико нуватись належним чином відп овідно до умов договору та ви мог цивільного кодексу, інши х актів цивільного законодав ства, а за відсутності таких у мов та вимог - відповідно до зв ичаїв ділового обороту або і нших вимог, що звичайно ставл яться. Одностороння відмова від зобов' язання або одност ороння зміна його умов не доп ускається.

Відповідно до статті 712 ЦК Ук раїни за договором поставки продавець (постачальник), як ий здійснює підприємницьку діяльність, зобов'язується передати у встановлений с трок (строки) товар у власн ість покупця для використан ня його у підприємницькій ді яльності або в інших цілях, н е пов'язаних з особистим, сім ейним, домашнім або іншим под ібним використанням, а покуп ець зобов'язується прийняти товар і сплатити за нього пев ну грошову суму. До договору п оставки застосовуються зага льні положення про купівлю-п родаж, якщо інше не встановле но договором, законом або не в ипливає з характеру відносин сторін.

Згідно зі ст. 655 ЦК України од на сторона - продавець переда є або зобов' язується переда ти майно (товар) у власність др угій стороні (покупцеві), а пок упець приймає або зобов' язу ється прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грош ову суму.

Відповідно до ч.1 ст.692 ЦК Укра їни: покупець зобов'язаний оп латити товар після його прий няття або прийняття товароро зпорядчих документів на ньог о, якщо договором або актами ц ивільного законодавства не в становлений інший строк опла ти товару.

Статтею 693 ЦК України зокрем а встановлено: "Якщо договоро м встановлений обов'язок пок упця частково або повністю о платити товар до його перед ання продавцем (попередня оп лата), покупець повинен здійс нити оплату в строк, встановл ений договором купівлі-прод ажу, а якщо такий строк не вс тановлений договором, - у стр ок, визначений відповідно до статті 530 цього Кодексу. Якщо продавець, який одержав су му попередньої оплати товар у, не передав товар у встанов лений строк, покупець має пра во вимагати передання оплач еного товару або повернен ня суми попередньої оплати. На суму попередньої опла ти нараховуються проценти відповідно до статті 536 цього Кодексу від дня, коли товар мав бути переданий, до дня ф актичного передання товару п окупцеві або повернення йому суми попередньої оплати. Д оговором може бути встановл ений обов'язок продавця сп лачувати проценти на суму п опередньої оплати від дня од ержання цієї суми від покупц я".

Відповідно до статті 536 ЦК Ук раїни за користування чужи ми грошовими коштами борж ник зобов'язаний сплачувати проценти, якщо інше не вст ановлено договором між фізич ними особами. Розмір процент ів за користування чужими гр ошовими коштами встановлює ться договором, законом або іншим актом цивільного зак онодавства.

На день розгляду справи у су ді відповідач не здійснив по ставку товару позивачу на 9665 г рн. та не повернув цю суму, яка перерахована йому як передо плата за товар.

З огляду на викладене, позов ні вимоги про стягнення з від повідача 9665 грн. підлягають за доволенню.

Розрахунок передбачених д оговором процентів здійснен о позивачем без врахування п оложень ст. 253, ч. 5 ст. 254 ЦК України , внаслідок чого суму процент ів завищено. З огляду на це, по зовні вимоги про стягнення п роцентів, підлягають задово ленню в сумі 5925,83 грн., нарахован о з 03.06.2008 р. по 27.07.2009 р.,

Пунктом.8.2. договору поставк и сторони передбачили, що за п рострочення постачання або п остачання в неповному обсязі товару відповідач сплачує п озивачу зокрема неустойку в розмірі 8% від вартості непост авленого товару.

З огляду на вищевикладене, п озовні вимоги в частині стяг нення 1112,4 грн. ( вартість постав леного з простроченням та не поставленого товару 13905 грн. Х 8 %) підлягають задоволенню.

Виходячи з пункту 8.2 договор у поставки, у відповідача вин икли грошові зобов"язання пе ред позивачем з 03.06.2008 р. в сумі 9665 грн.

Згідно ч.2 ст.625 ЦК України бор жник, який прострочив викона ння грошового зобов'язання, н а вимогу кредитора зобов'яза ний сплатити суму боргу з ура хуванням встановленого інде ксу інфляції за весь час прос трочення, а також три процент и річних від простроченої су ми, якщо інший розмір процент ів не встановлений договором або законом.

Розрахунок інфляційних вт рат здійснений позивачем в м ежах, передбачених законодав ством, а тому позовні вимоги в цій частині підлягають задо воленню.

В судовому засіданні 02.10.09 р. п редставник позивача подав за яву про відмову від позовних вимог про стягнення з відпов ідача 2857,93 грн. пені за період з 3 0.05.08 р. по 27.07.09 р., що мотивував безп ідставністю застосування до відповідача за невиконання зобов"язання двох видів мате ріального стягнення.

Давши оцінку заяві предста вника позивача від 02.10.09 р. та над аним йому повноваженням, суд вважає, що заяву слід прийнят и як таку, що не суперечить зак онодавству, не порушує чиїх-н ебудь прав і охоронюваних за коном інтересів. Провадженн я у справі в цій частині підля гає припиненню по п. 4 ст. 80 ГПК У країни.

В силу ст. ст. 4-3, 33 ГПК України , сторони та інші особи, які бе руть участь у справі, обґрунт овують свої вимоги і запереч ення поданими суду доказами.

Відповідно до ст.43 ГПК Украї ни господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім п ереконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об' єктивному розгляді в судовом у процесі всіх обставин спра ви в їх сукупності, керуючись законом і ніякі докази не маю ть для суду заздалегідь вста новленої сили.

Відповідно до положень ст.49 ГПК України понесені позива чем судові витрати на оплату держмита та інформаційно-те хнічне забезпечення судовог о процесу підлягають відшкод уванню за рахунок відповідач а пропорційно задоволеним по зовним вимогам.

Керуючись ст. ст. 4-3,33,43,49, 78, 80 (п. 4 ч.1), 82,84,115,116 ГПК України,

ВИРІШИВ :

Позов задовольнити ч астково.

Стягнути з Фізичної особи п ідприємця ОСОБА_1 (24000, Вінн ицька обл., м. Бершадь, АДРЕСА _1, ідент. номер НОМЕР_1, р/р НОМЕР_2 в ХОД "Райффайзе н Банк Аваль", м. Київ, МФО 380805) н а користь Товариства з обмеж еною відповідальністю "Олімп екс - Агро" (51230, с. Голубівка, вул. Л еніна, 10, Новомосковський р-н, Д ніпропетровська обл., код ЄДР ПОУ 30195842, р/р 26004010019921 у ВАТ "Укрексімб анк", м. Київ, МФО 322313) 9665 грн. збиткі в, 1456,54 грн. інфляційних втрат, 1112, 40 грн. - штрафу, 5925,83 грн. - 48 % річних, 181,60 грн. витрат на сплату держм ита та 271,11 грн. витрат на оплату інформаційно - технічне забе зпечення судового процесу.

Прийняти відмову від позов у та припинити провадження у справі в частині стягнення 285 7,93 грн. пені

В позові щодо решти позовни х вимог відмовити.

Видати наказ після набранн я рішення законної сили.

Суддя

Повний текст р ішення суду оформлено і підп исано відповідно до вимог ст .84 ГПК України 07 жовтня 2009 р.

віддрук. прим.:

1 - до справи

2 - позивачу - ТОВ "Олімпекс - Аг ро" (51230, с. Голубівка, вул. Леніна , 10 Новомосковський р-н, Дніпро петровська обл. );

3 - відповідачу - Фізичній осо бі підприємцю ОСОБА_1 (24000, В інницька обл., м. Бершадь ,АДР ЕСА_1)

СудГосподарський суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення02.10.2009
Оприлюднено24.01.2011
Номер документу6006172
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —12/136-09

Ухвала від 26.08.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Рижков Микола Борисович

Ухвала від 04.08.2009

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Кожухар М.С.

Ухвала від 04.08.2009

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Кожухар М.С.

Ухвала від 14.09.2009

Господарське

Господарський суд Сумської області

Костенко Л.А.

Ухвала від 27.07.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Цісельський О.В.

Рішення від 25.08.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Цісельський О.В.

Рішення від 02.10.2009

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Кожухар М.С.

Ухвала від 15.07.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Цісельський О.В.

Судовий наказ від 28.09.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Жукова Л.В.

Ухвала від 28.09.2009

Господарське

Господарський суд Сумської області

Костенко Л.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні