Рішення
від 22.04.2009 по справі 18/32
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАКАР ПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

22.04.2009 Справа № 18/32

За позовом ОСОБА_1 , м. Чоп

до Товариства з обмежен ою відповідальністю „Телеко мінтерсервіс”, м. Чоп

про визнання недійсним рішення загальних зборів ві д 12.02.2009 року,

Суддя господарського с уду - Кривка В.П.

представники:

Позивача - Яковчук Т.М. довіреність від 17.03.2009 року;

Відповідач - не з' яви вся;

СУТЬ СПОРУ: ОСОБА_1 , м. Чоп заявлено позов до Това риства з обмеженою відповіда льністю „Телекомінтерсерві с”, м. Чоп про визнання не дійсним рішення загальних зб орів від 12.02.2009 року.

У судовому засіданні 08.04.2009 року судом оголошено пере рву до 22.04.2009 року, відповідно до ст. 77 ГПК України.

Позовні вимоги мотивован о тим, що 12.02.2009 року загальні збо ри засновників Товариства з обмеженою відповідальністю „Телекомінтерсервіс” були п роведені всупереч встановле ного законом порядку без нал ежного повідомлення щодо дат и їх проведення, порядку денн ого та участі заявника, внасл ідок чого були грубо порушен і корпоративні права учасник а цього товариства - ОСОБА_1 щодо участі в управлінні спр авами товариства в порядку в изначеному законом та устано вчими документами товариств а. Тому позивач просить визна ти недійсними рішення загаль них зборів ТОВ „Телекомінтер сервіс”, відображених в прот околі №1.

У ході судового розг ляду уповноважений представ ник позивача позов підтримав і наполягає задоволити позо в.

Під час судового розг ляду уповноважений представ ник відповідача проти заявле ного позову не заперечував, в итребуваних ухвалою суду док ументів та доказів не подав, п ричин невиконання вимог суду не повідомив, тому справа розглядається у відповіднос ті до ст. 75 Господарського про цесуального кодексу України за наявними в ній матеріалам и.

Вивчивши матеріали сп рави, заслухавши пояснення п редставника позивача,

СУД ВСТАНОВИВ:

Відповідно до установчи х документів Товариство з об меженою відповідальністю „Б .К. Верховина” було створено у жовтні 2001 року та зареєстрова но у встановленому порядку. З асновниками товариства вист упили громадяни України ОС ОБА_3, ОСОБА_1, ОСОБА_4 (а .с. 7-15).

продовження рішення госпо дарського суду Закарпатсько ї області від 22.04.2009 року у справ і № 18/32

Згідно розділу 6 Ст атуту Товариства Вищим орган ом управління Товариством є загальні збори, що складають ся з його учасників, або їх пре дставників. (п.6.1.). Про проведен ня Зборів голова Товариства повідомляє учасників у письм овій формі із зазначенням мі сця, часу та порядку денного н е менш як за 30 днів до їх провед ення (п.6.7).

Як вбачається з долучен ого до матеріалів справи про токолу за №1 від 12.02.2009 року прису тніми на зборах зазначено тр ьох учасників: ОСОБА_3, О СОБА_1, ОСОБА_4 (а.с. 18). У поря дку денному зборів зазначено питання звільнення з посади директора ТОВ „Телекомінтер сервіс” Петриковича А.І. Н е зважаючи на це, загальними з борами було вирішено ряд пит ань, а саме: звільнити Петри ковича А.І. з посади директо ра ТОВ „Телекомінтерсервіс” з 16.02.2009 року; звільнення провес ти у відповідності до п.1 ч.1 ст. 41 КЗпП України; створити ревіз ійну комісію ТОВ „Телекомінт ерсервіс” у складі ОСОБА_3 , ОСОБА_1, ОСОБА_4; на час відсутності директора викон уючим обов' язки призначити ОСОБА_3 При цьому у проток олі не відображено результат ів голосування за вказані рі шення. Протокол підписано дв ома учасниками ОСОБА_3 та ОСОБА_4

У ході судового розгляду, уповноважений пре дставник позивача, категорич но стверджує, що про проведен ня вищевказаних зборів засно вників товариства його довір итель в установленому законо м та установчими документами порядку повідомлений не був , порядку денного не отримува в і такі були проведені всупе реч встановленого законом по рядку без участі заявника, вн аслідок чого були грубо пору шені корпоративні права учас ника цього товариства - ОСО БА_1 щодо участі в управлінн і справами товариства.

Під час розгляду справи су дом неодноразово закладалис ь відповідачу вимоги, щодо на дання належним чином засвідч ених доказів виконання п.6.7. Ст атуту ТОВ при скликанні зага льних зборів, рішення яких є п редметом спору (повідомлення заявнику про скликання збор ів, порядок денний, тощо), нале жним чином засвідчену копію протоколу загальних зборів с кликаних на 12.02.2009 року (оригіна л для огляду); належні докази в иконання вимог ч.2 ст.60 Закону У країни „Про господарські тов ариства” (реєстр учасників Т ОВ, які з' явилися на загальн і збори призначені на 12.02.2009 року , про що було також зазначено в ухвалі суду. Однак, відповіда ч витребуваних ухвалою суду документів та доказів не под ав, причин невиконання вимог суду не повідомив, а уповнова жений представник відповіда ча заявлені позивачем вимоги не заперечував та не спросто вував.

Аналізуючи правов ідносини сторін та встановлю ючи дійсні обставини справи, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також і нші обставини, які мають знач ення для правильного вирішен ня спору суд дійшов наступни х висновків.

Згідно із ч. 1 ст. 92 Цивільно го кодексу України цивільна дієздатність юридичної особ и здійснюється через її орга ни, що мають діяти відповід но до установчих документів та закону. Відповідно до ст . 58 Закону України "Про господа рські товариства" вищим орга ном товариства з обмеженого відповідальністю є збори уча сників. Вони складаються з уч асників товариств або призна чених ними представників. Вк азані положення закону у сук упності із ч. 2 ст. 97 Цивільного кодексу України та ст.ст. 59, 60, 61 З акону України "Про господарс ькі товариства" дають підста ви для висновку, що волевиявл ення, яке здійснюється загал ьними зборами, може вважатис я вираженим від імені товари ства лише за умов дотримання вимог статуту та закону при с кликанні та проведенні загал ьних зборів.

продовження рішенн я господарського суду Закарп атської області від 22.04.2009 року у справі № 18/32

Основоположним правом у часника господарського това риства є участь в управлінні справами товариства в поря дку, визначеному в установч их документах та законі. Осно вою реалізації такого корпор ативного права є участь у заг альних зборах товариства, як ий є його вищим органом управ ління. (ст.ст. 10, 58 Закону України «Про господарські товариств а», ст. 88 Господарського кодек су України, ст.ст. 116, 145 ЦК Україн и.

Згідно частини 5 статті 61 Зак ону України "Про господарськ і товариства" про проведення загальних зборів товариства учасники повідомляються пер едбаченим статутом способом з зазначенням часу і місця пр оведення зборів та порядку д енного. Повідомлення повинно бути зроблено не менш як за 30 днів до скликання загаль них зборів. Будь-хто з учасник ів товариства вправі вимагат и розгляду питання на загаль них зборах учасників за умов и, що воно було ним поставлено не пізніш як за 25 днів до початку зборів. Не пізніш я к за 7 днів до скликання заг альних зборів учасникам това риства повинна бути над ана можливість ознайомит ися з документами, внесеними до порядку денного зборів .

Цей імперативний законода вчий припис має на меті забез печити учасників реальною мо жливістю реалізувати свої пр ава щодо участі в зборах т а управлінні справами товари ства. Так вимога закону щодо п овідомлення учасників не менш як за 30 днів до скликан ня загальних зборів покликан а забезпечити можливість реа лізації цілого комплексу прав учасників товариства щодо підготовки і участі у з агальних зборах товариства, зокрема права учасника за 25 днів до початку зборів ст авити і вимагати розгляду на цих загальних зборах питанн я, скористатися правом ознай омитися з документами, внесе ними до порядку денного збор ів, можливість реалізації як ого повинно бути надано това риством не пізніш як за 7 дн ів до скликання загальних зб орів, при цьому коментован а норма забезпечує змогу уча сника з' ясувати по суті вин есені на збори питання, мотив и та підстави їх внесення,

передбачити можливі ріш ення зборів із кожного питан ня в порядку денному, усвідом ити їх наслідки та за необхід ності скористатися іншими ко рпоративними правами визнач ними законом чи установчими документами. Тому недотриман ня зазначених вимог, чи позба влення можливості скористат ись таким правом взагалі, - гру бо порушує і суттєво впливає на реалізацію учасниками то вариства гарантованих закон ом всіх корпоративних п рав та є підставою для визнан ня прийнятих на зборах рішен ь недійсними, тим більше, якщо до порядку денного включене питання про примусове виклю чення учасника зі складу тов ариства, оскільки відповідно до закону такий учасник учас ті в голосуванні з цього пита ння не бере.

Учасники зборів, які беруть участь у зборах реєст руються з зазначенням кілько сті голосів, яку має кожен уча сник, і цей перелік підписуєт ься головою та секретарем зб орів (ч.2 ст. 60 ЗУ „Про господарс ькі товариства”).

Згідно з ст. 43 ГПК України, с удочинство у господарських с удах здійснюється на засадах змагальності. Сторони та інш і особи, які беруть участь у сп раві, обґрунтовують свої вим оги і заперечення поданими с уду доказами.

Згідно з ст. 32 ГПК України, д оказами у справі є будь-які фа ктичні дані, на підставі яких господарський суд у встанов леному законом порядку встан овлює наявність чи відсутніс ть обставин, на яких ґрунтуют ься вимоги і заперечення сто рін, а також інші обставини, як і мають значення для правиль ного вирішення господарсько го спору.

Згідно з ст. 33 ГПК України кож на сторона повинна довести т і обставини, на які вона посил ається як на підставу своїх в имог і заперечень. Докази под аються сторонами та іншими у часниками судового процесу.

продовження рішення господарського суду Закарпа тської області від 22.04.2009 року у справі № 18/32

Згідно з ст. 34 ГПК України г осподарський суд приймає тіл ьки ті докази, які мають значе ння для справи. Згідно з ст. 43 ГП К України, господарський суд оцінює докази за своїм внутр ішнім переконанням, що ґрунт ується на всебічному, повном у і об' єктивному розгляді в судовому процесі всіх обста вин справив в їх сукупності, к еруючись законом. Ніякі дока зи не мають для господарсько го суду заздалегідь встановл еної сили.

В ході судового розгляду ві дповідачем не надано належни х та допустимих доказів, які б спростовували доводи заявни ка і такі у справі відсутні. В той же час, наявний у справі пр отокол оскаржуваних зборів п ідтверджує викладені ним обс тавини.

Дослідивши всі обставини с прави у їх сукупності з враху ванням наданих сторонами док азів суд дійшов висновку про порушення прав та законних і нтересів позивача, які поляг ають у позбавленні Товариств ом можливості скористатись г арантованими законом корпор ативними правами на участь в управлінні справами товарис тва в порядку, визначеному за коном та установчими докумен тами та реалізувати їх.

Зважаючи на це п орушене право позивача підля гає захисту судом, шляхом: виз нання недійсними рішення збо рів засновників ТОВ „Телеком інтерсервіс”, які відбулися 12.02.2009 року та оформлені протоко лом зборів учасників за №1.

Відповідно до ст. 4 9 ГПК України судові витрати п окладаються на відповідача.

Керуючись ст. ст. 1, 12, 32, 33, 34, 43, 49, 75, 82 - 85 Господарсь кого процесуального кодексу України,

СУД ВИРІШИВ:

1. Позов задоволити по вністю.

2. Визнати недійсними р ішення зборів засновників ТО В „Телекомінтерсервіс”, які відбулися 12.02.2009 року та оформле ні протоколом зборів учасник ів за №1.

3. Стягнути з Товариств а з обмеженою відповідальніс тю „Телекомінтерсервіс”, м. Ч оп

вул. Берег, 18 (ідентифікаційн ий код ЄДРПОУ 31708479) на користь ОСОБА_1, АДРЕСА_1 (ідентиф ікаційний номер НОМЕР_1) с уму 85 (Вісімдесят п' ять) гр н. відшкодування витрат по оплаті державного мита та 118 (Сто вісімнадцять) грн. ви трати на інформаційно-техніч не забезпечення судового про цесу.

Рішення набирає законно ї сили в порядку ст. 85 ГПК України.

Рішення оформлено відпові дно до ст. 84 ГПК України та підп исано 27.04.2009 року.

Суддя В.Кривка

Дата ухвалення рішення22.04.2009
Оприлюднено10.02.2011
Номер документу6036987
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання недійсним рішення загальних зборів ві д 12.02.2009 року

Судовий реєстр по справі —18/32

Ухвала від 18.01.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Охотницька Н.В.

Ухвала від 03.06.2010

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Гриняк Б. П.

Ухвала від 25.05.2010

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Гриняк Б. П.

Ухвала від 13.05.2010

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Гриняк Б. П.

Рішення від 30.04.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Гудак А.В.

Судовий наказ від 25.03.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Гудак А.В.

Судовий наказ від 25.03.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Гудак А.В.

Ухвала від 25.03.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Гудак А.В.

Ухвала від 11.03.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Гудак А.В.

Ухвала від 25.02.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Гудак А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні