Ухвала
від 22.08.2016 по справі 16/2085а
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про відмову у заміні сторони виконавчого провадження

м. Черкаси

22 серпня 2016 року Справа № 16/2085а

Черкаський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Орленко В.І.,

за участю секретаря - Дудки Г.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні подання головного державного виконавця Центрального відділу державної виконавчої служби міста Черкаси Головного територіального управління юстиції у Черкаській області ОСОБА_1 про заміну сторони виконавчого провадження у справі №16/2085а за позовом Золотоніського міськрайонного центру зайнятості до державного підприємства Міністерства оборони України В«Черкаський військовий торг Північного оперативного командуванняВ» про стягнення заборгованості по сплаті страхових внесків,

ВСТАНОВИВ:

До Черкаського окружного адміністративного суду з господарського суду Черкаської області за належністю надійшло подання головного державного виконавця Центрального відділу державної виконавчої служби міста Черкаси Головного територіального управління юстиції у Черкаській області ОСОБА_1 №08-01-36/24276 від 12.07.2016 про заміну сторони виконавчого провадження, та адміністративна справа №16/2085а. У поданні про заміну сторони виконавчого провадження заявник просить замінити сторону (боржника) виконавчого провадження ВП №14775298 з виконання виконавчого листа №16/2085а, виданого 27.11.2008 господарським судом Черкаської області, про стягнення з державного підприємства Міністерства оборони України В«Черкаський військовий торг Північного оперативного командуванняВ» на користь Золотоніського міськрайонного центру зайнятості боргу в сумі 11992,92 грн., з державного підприємства Міністерства оборони України В«Черкаський військовий торг Північного оперативного командуванняВ» (код ЄДРПОУ 07642316) на правонаступника - концерн «³йськторгсервісВ» (код ЄДРПОУ 33689922, місцезнаходження: 03151, м. Київ, вул. Молодогвардійська, 28-А).

Подання мотивоване тим, що 06.06.2016 на адресу Центрального відділу державної виконавчої служби міста Черкаси Головного територіального управління юстиції у Черкаській області надійшов запит Золотоніського міськрайонного центру зайнятості, до якого додано копію листа концерну «Військторгсервіс» №09/468 від 19.03.2015 та копію листа Департаменту економічної діяльності Міністерства оборони України №225/2/3062 від 02.09.2014. У вказаних листах зазначається, що правонаступником усіх майнових прав та обов'язків державного підприємства Міністерства оборони України «Черкаський військовий торг Північного оперативного командування» є концерн «Військторгсервіс».

Ухвалою Черкаського окружного адміністративного суду від 08.08.2016 призначено до розгляду у судовому засіданні на 14 год. 30 хв. 22 серпня 2016 року подання головного державного виконавця Центрального відділу державної виконавчої служби міста Черкаси Головного територіального управління юстиції у Черкаській області ОСОБА_1 про заміну сторони виконавчого провадження.

Заявник належним чином повідомлений про дату, час та місце судового розгляду подання, в судове засідання не з'явився, до суду надіслав клопотання про розгляд подання без участі представника заявника.

Позивач, належним чином повідомлений про дату, час та місце судового розгляду справи, в судове засідання не з'явився, до суду надіслав клопотання про розгляд подання без його участі.

Відповідач, належним чином повідомлений про дату, час та місце судового розгляду подання, в судове засідання не з'явився, про причини своєї неявки не повідомив.

Зацікавлена особа - концерн «³йськторгсервісВ» повідомлена про дату, час та місце судового розгляду подання, в судове засідання не з'явилася, до суду надіслала письмові заперечення. Відповідно до письмових заперечень, відповідач перебуває у стані припинення з 14.12.2009, запис про припинення юридичної особи до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань не внесений. В розумінні статті 104 Цивільного кодексу України юридична особа державне підприємство Міністерства оборони України В«Черкаський військовий торг Північного оперативного командуванняВ» не припинена, відтак, відсутні правові підстави для заміни сторони виконавчого провадження.

Відповідно до ч. 2 ст. 264 КАС України неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розгляду.

У зв'язку з неявкою в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, відповідно до статті 41 Кодексу адміністративного судочинства України фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Розглянувши подані документи і матеріали повно, всебічно та об'єктивно дослідивши надані у справі докази, надавши їм юридичну оцінку, суд приходить до висновку про відсутність правових підстав для заміни сторони виконавчого провадження.

Відповідно до ч. 1 ст. 264 Кодексу адміністративного судочинства України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд може замінити сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Аналогічні приписи закріплені також ч. 5 ст. 8 Закону України "Про виконавче провадження", відповідно до якої, у разі вибуття однієї із сторін державний виконавець з власної ініціативи або за заявою сторони, а також сама заінтересована сторона мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, обов'язкові тією мірою, якою вони були б обов'язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

11 вересня 2009 року головним державним виконавцем Центрального відділу державної виконавчої служби Черкаського міського управління юстиції відкрито виконавче провадження № 14775298 на підставі виконавчого листа № 16/2085а, виданого 27.11.2008 Господарським судом Черкаської області, про стягнення з державного підприємства Міністерства оборони України В«Черкаський військовий торг Північного оперативного командуванняВ» на користь Золотоніського міськрайонного центру зайнятості боргу в сумі 11992,92 грн.

02 вересня 2014 року державним виконавцем зупинено виконавче провадження на підставі п. 1 ст. 37 Закону України «Про виконавче провадження» у зв'язку з тим, що боржник перебуває в стані припинення.

З листів Департаменту економічної діяльності Міністерства оборони України від 02.09.2014 № 225/2/3062 та концерну "Військторгсервіс" Міністерства оборони України від 19.03.2015 №09/468 вбачається, що відповідно до наказу Міністерства оборони України від 09.12.2009 №613 «Про реорганізацію державного підприємства Міністерства оборони України «Черкаський військовий торг Північного оперативного командування» (із змінами) діяльність зазначеного підприємства припинено та здійснюються заходи щодо його подальшої реорганізації шляхом приєднання до концерну «Військторгсервіс». Правонаступником усіх майнових прав та обов'язків державного підприємства Міністерства оборони України «Черкаській військовий торг Північного оперативного командування» є концерн «Військторгсервіс».

Умови припинення юридичної особи та час, з якого юридична особа вважається припиненою, визначені статтею 104 Цивільного кодексу України, відповідно до якої юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов'язки переходять до правонаступників.

Юридична особа є такою, що припинилася, з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення (ч. 2 ст. 104 Цивільного кодексу України).

Статтею 107 Цивільного кодексу України встановлений порядок припинення юридичної особи шляхом злиття, приєднання, поділу та перетворення. Так, після закінчення строку для пред'явлення вимог кредиторами та задоволення чи відхилення цих вимог комісія з припинення юридичної особи складає передавальний акт (у разі злиття, приєднання або перетворення) або розподільчий баланс (у разі поділу), які мають містити положення про правонаступництво щодо всіх зобов'язань юридичної особи, що припиняється, стосовно всіх її кредиторів та боржників, включаючи зобов'язання, які оспорюються сторонами. Передавальний акт та розподільчий баланс затверджуються учасниками юридичної особи або органом, який прийняв рішення про її припинення, крім випадків, встановлених законом. Підписані головою і членами комісії з припинення юридичної особи та затверджені учасниками юридичної особи або органом, який прийняв рішення про припинення юридичної особи, примірники передавального акта та розподільчого балансу передаються в орган, який здійснює державну реєстрацію юридичної особи, що припиняється, за місцем її державної реєстрації, а також в орган, який здійснює державну реєстрацію юридичної особи - правонаступника, за місцем її державної реєстрації.

Статтею 33 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» (в редакції, що діяла до 01.01.2016) також передбачено, що юридична особа припиняється в результаті передання всього свого майна, прав та обов'язків іншим юридичним особам - правонаступникам у результаті злиття, приєднання, поділу, перетворення (реорганізації) або в результаті ліквідації за рішенням, прийнятим засновниками (учасниками) юридичної особи або уповноваженим ними органом, за судовим рішенням або за рішенням органу державної влади, прийнятим у випадках, передбачених законом. Юридична особа є такою, що припинилася, з дати внесення до Єдиного державного реєстру запису про державну реєстрацію припинення юридичної особи.

Приєднання вважається завершеним з моменту державної реєстрації припинення юридичних осіб, що припиняються в результаті приєднання, та державної реєстрації відповідних змін до установчих документів (частина 13 статті 37 вказаного Закону).

Відповідно до ч. 6 ст. 4 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань" (в редакції Закону від 26.11.2105 №835-VIII, що діє з 01.01.2016) у разі приєднання юридичних осіб здійснюється державна реєстрація припинення юридичних осіб, що припиняються у результаті приєднання, та державна реєстрація змін до відомостей, що містяться в Єдиному державному реєстрі, щодо правонаступництва юридичної особи, до якої приєднуються. Приєднання вважається завершеним з дати державної реєстрації змін до відомостей, що містяться в Єдиному державному реєстрі, щодо правонаступництва юридичної особи, до якої приєднуються.

Вищевикладені норми законодавства України свідчать про те, що дата внесення до Єдиного державного реєстру запису про проведення державної реєстрації припинення юридичної особи в результаті її реорганізації є датою припинення юридичної особи.

Прийняття рішення (видання наказу) про припинення юридичної особи в результаті приєднання не є її фактичним припиненням у розумінні наведених положень закону.

Внесення до Єдиного державного реєстру запису про державну реєстрацію припинення юридичної особи в подальшому є підставою для здійснення процесуального правонаступництва.

Згідно Спеціального витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб та громадських формувань від 22.08.2016, державне підприємство Міністерства оборони України В«Черкаський військовий торг Північного оперативного командуванняВ» з 14.12.2009 перебуває у стані припинення за рішенням засновників, запис про припинення вказаної юридичної особи до зазначеного реєстру не внесений, а тому суд вважає, що перехід прав і обов'язків від одного суб'єкта до іншого ще не завершено.

Врахувавши викладене, суд дійшов висновку, що подання головного державного виконавця Центрального відділу державної виконавчої служби міста Черкаси Головного територіального управління юстиції у Черкаській області ОСОБА_1 про заміну сторони виконавчого провадження не підлягає задоволенню.

Враховуючи вищевикладене, керуючись ст.ст. 160, 165, 264 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

УХВАЛИВ:

В задоволенні подання головного державного виконавця Центрального відділу державної виконавчої служби міста Черкаси Головного територіального управління юстиції у Черкаській області ОСОБА_1 про заміну сторони виконавчого провадження у справі №16/2085а за позовом Золотоніського міськрайонного центру зайнятості до державного підприємства Міністерства оборони України В«Черкаський військовий торг Північного оперативного командуванняВ» про стягнення заборгованості по сплаті страхових внесків, відмовити.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, яка може бути подана до Київського апеляційного адміністративного суду через Черкаський окружний адміністративний суд протягом п'яти днів з дня проголошення ухвали. У разі застосування судом частини третьої статті 160 Кодексу адміністративного судочинства України, а також прийняття ухвали у письмовому провадженні, апеляційна скарга подається протягом п'яти днів з дня отримання копії ухвали.

Суддя В.І. Орленко

Повний текст ухвали виготовлений 29.08.2016.

Дата ухвалення рішення22.08.2016
Оприлюднено07.09.2016
Номер документу60750139
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення заборгованості по сплаті страхових внесків

Судовий реєстр по справі —16/2085а

Ухвала від 15.10.2019

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

М.А. Білоноженко

Ухвала від 10.10.2019

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

М.А. Білоноженко

Ухвала від 22.08.2016

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.І. Орленко

Ухвала від 05.08.2016

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.І. Орленко

Ухвала від 08.08.2016

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.І. Орленко

Ухвала від 29.07.2016

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.І. Орленко

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні