Постанова
від 18.08.2009 по справі б-39/210-07
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 серпня 2009 р. № Б-39/210-07

Вищий господарський с уд України у складі колегії с уддів:

головуючого: Удовиченка О.С.,

суддів: Заріцької А.О.,

Міщенка П.К.

розглянувши

касаційну скаргу державної податкової інсп екції у Київському районі м. Х аркова

на ухвалу господарського суду Харкі вської області від 13 трав ня 2009 року

у справі № Б-39/210-07 господарського с уду Харківської області

за заявою приватного підприємства "ФАТОН"

про банкрутство

ліквідатор Севастьянов Є.В.

в судовому засіданні вз яли участь представники :

ліквідатор Севастьянов Є.В.

В С Т А Н О В И В :

Ухвалою господарського с уду Харківської області від 12.12.2007 порушено провадження за з аявою директора ПП "Фатон" у сп раві про банкрутство №Б-39/210-07.

Ухвалою господарського су ду Харківської області від 26.1 2.2007 за результатами підготовч ого засідання зобов'язано бо ржника опублікувати оголоше ння про порушення провадженн я у справі про банкрутство, вв едено процедуру розпоряджен ня майном, призначено розпор ядником майна боржника Севос тьянова Є.В.

Оголошення про порушення п ровадження у справі про банк рутство ПП "Фатон" надрукован о у газеті "Голос України" від 11.01.2008 №4.

Ухвалою господарського су ду Харківської області від 13.0 6.2008 року у попередньому засіда нні затверджено реєстр вимог кредиторів із загальною сум ою грошових вимог в розмірі 203 4760,02 грн., призначено збори кред иторів, призначено засідання , на якому буде винесено ухвал у про санацію боржника чи при йнята постанова про визнання банкрутом, залишено без розг ляду клопотання ПП "Фатон" про відкликання заяви про поруш ення справи про банкрутство.

Постановою господарського суду Харківської області ві д 23.06.2008 визнано ПП "ФАТОН" банкру том, відкрито ліквідаційну п роцедуру, ліквідатором призн ачено Севостьянова Є.В., зобо в'язано ліквідатора в строк д о 23.06.2009 виконати ліквідаційну п роцедуру.

Ухвалою господарського су ду Харківської області від 13.0 5.2009 (судді: Швидкін А.О., Крестьян інов О.О., Міньковський С.В.) зат верджено звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс, лікві довано ПП "Фатон" провадження у справі припинено.

ДПІ у Київському районі м. Х аркова звернулася до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, в якій п росить скасувати ухвалу госп одарського суду Харківської області від 13.05.2009, припинити пр овадження у справі.

В обґрунтування своєї каса ційної скарги заявник посила ється на порушення судом пер шої інстанції при винесенні оскаржуваної ухвали норм мат еріального та процесуальног о права, зокрема: Конституції України, ГПК України, Закону У країни "Про державну податко ву службу в Україні". ДПІ у Киї вському районі м. Харкова заз начає, що ліквідація банкрут а унеможливлює подальший роз гляд справи №АС-42/720-06 про визнан ня недійсним договору між ПП "Фатон" та ПП "Клас-А". Крім того , ДПІ у Київському районі м. Ха ркова направлена касаційна с карга до Вищого адміністрати вного суду у справі №АС-41/161-07 про визнання недійсним податков ого рішення-повідомлення. Ух валою Вищого адміністративн ого суду України від 25.12.2007 відкр ите касаційне провадження у справі №АС-42/721-06 про визнання не дійсним договору, укладеного між ПП "Фатон" та ПП "Промтехк омплект". Заявник зазначає, що ухвалою Вищого адміністрати вного суду України від 26.05.2009 ухв алу суду апеляційної інстанц ії, якою підприємство - банк рута зобов'язано здійснити і нвентаризацію, залишено без змін. Отже, ДПІ у Київському р айоні м. Харкова вважає, що в р езультаті винесення оскаржу ваної ухвали його права пору шено.

Судова колегія, розглянув ши наявні матеріали справи, о бговоривши доводи касаційно ї скарги, перевіривши юридич ну оцінку обставин справи та повноту їх встановлення, дос лідивши правильність застос ування судом першої інстанці ї норм матеріального і проце суального права дійшла висно вку, що касаційна скарга не пі длягає задоволенню з наступн их підстав.

До місцевого господарсько го суду 08.04.2009 ліквідатором банк рута подано клопотання про з атвердження звіту та ліквіда ційного балансу, звіт ліквід атора (т.6 а.с. 7-85).

Судом першої інстанції вс тановлено, що ліквідатором б уло проведено інвентаризаці ю та стягнуто дебіторську за боргованість. За рахунок отр иманих з поточних рахунків к оштів та стягнутої дебіторсь кої заборгованості ліквідат ор здійснив необхідні витрат и в ліквідаційній процедурі та задовольнив вимоги кредит орів у встановленій законом черговості. Ліквідатор викон ав інші заходи з ліквідації б анкрута, а саме: закрив поточн і рахунки банкрута в установ ах банків, документи довгост рокового зберігання передав до архіву, печатки і штампи ба нкрута знищені, про що суду на дані довідки. Показники вияв леної ліквідаційної маси (да ні її інвентаризації), докуме нти, які підтверджують погаш ення вимог кредиторів надані суду.

Як вбачається з матеріалів справи та встановлено судом першої інстанції, на зборах к омітету кредиторів було схва лено звіт ліквідатора та лік відаційний баланс та підтрим ано клопотання про звернення до господарського суду з кло потанням про припинення пров адження у справі (т.6 а.с. 10-13).

Згідно з п. 1 ст. 32 Закону післ я завершення усіх розрахункі в з кредиторами ліквідатор п одає до господарського суду звіт та ліквідаційний баланс , до якого додаються: показник и виявленої ліквідаційної ма си (дані її інвентаризації); ві домості про реалізацію об'єк тів ліквідаційної маси з пос иланням на укладені договори купівлі-продажу; копії догов орів купівлі-продажу та акти приймання-передачі майна; ре єстр вимог кредиторів з дани ми про розміри погашених вим ог кредиторів; документи, які підтверджують погашення вим ог кредиторів

Господарський суд після заслуховування звіту ліквід атора та думки членів коміте ту кредиторів або окремих кр едиторів виносить ухвалу про затвердження звіту ліквідат ора та ліквідаційного баланс у.

Відповідно до положень ч . 2 ст. 32 Закону, якщо за результа тами ліквідаційного балансу після задоволення вимог кре диторів не залишилося майна, господарський суд виносить ухвалу про ліквідацію юридич ної особи - банкрута.

У разі затвердження звіт у ліквідатора в порядку, пере дбаченому ст. 32 вищевказаного закону, господарський суд на підставі ст. 40 Закону припиня є провадження у справі про ба нкрутство боржника.

Судом першої інстанції, н а підставі доказів наявних в матеріалах справи, зроблено вірний висновок про необхід ність затвердження ліквідац ійного балансу банкрута, йог о ліквідацію та правомірніст ь припинення провадження у с праві про банкрутство приват ного підприємства "Фатон", оск ільки у боржника відсутні ак тиви, необхідні для погашенн я кредиторської заборговано сті.

За таких обставин, колегія д ійшла висновку, що оскаржува на ухвала суду першої інстан ції винесена відповідно до н орм матеріального та процесу ального права, у зв'язку з чим відсутні підстави для її ска сування.

Керуючись статтями 1115, 1117, 1 119-11111 Господарського процесуал ьного кодексу України, Вищий господарський суд України,

П О С Т А Н О В И В :

Касаційну скаргу державної податкової інспек ції у Київському районі м. Хар кова без задоволення.

Ухвалу господарськог о суду Харківської області в ід 13.05.2009 у справі № Б-39/210-07 залишити без змін.

Головуючий О.С. Удовиченко

Судді А.О. Заріцька

П.К. Міщенко

Дата ухвалення рішення18.08.2009
Оприлюднено04.12.2009
Номер документу6075367
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —б-39/210-07

Постанова від 18.08.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Удовиченко О.С.

Ухвала від 08.07.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Удовиченко О.С.

Постанова від 13.05.2009

Господарське

Господарський суд Харківської області

Швидкін А.О.

Ухвала від 17.09.2008

Господарське

Вищий господарський суд України

Удовиченко О.С.

Постанова від 09.12.2008

Господарське

Вищий господарський суд України

Удовиченко О.С.

Ухвала від 28.10.2008

Господарське

Вищий господарський суд України

Удовиченко О.С.

Постанова від 09.12.2008

Господарське

Вищий господарський суд України

Удовиченко О.С.

Постанова від 09.12.2008

Господарське

Вищий господарський суд України

Удовиченко О.С.

Ухвала від 18.11.2008

Господарське

Вищий господарський суд України

Удовиченко О.С.

Ухвала від 18.11.2008

Господарське

Вищий господарський суд України

Удовиченко О.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні